Φοιτητές, εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην κορυφή των στατιστικών μεταναστεύσεων του 2022 στο Ηνωμένο Βασίλειο

| 27 Νοεμβρίου, 2023
Φοιτητές, εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην κορυφή των στατιστικών μεταναστεύσεων του 2022 στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο υποδέχθηκε περισσότερους μετανάστες μέχρι το τέλος Ιουνίου 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) που δημοσιεύθηκαν στις 23 Νοεμβρίου 2023.

Από τον Ιούνιο του 2023, 1.180.000 άτομα έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και αναμένεται να παραμείνουν για τουλάχιστον ένα έτος, ενώ μόνο 508.000 άτομα αναχώρησαν από τη χώρα.

Αυτό σημαίνει ότι η καθαρή μετανάστευση, δηλαδή η διαφορά μεταξύ του αριθμού των ανθρώπων που έρχονται και των ανθρώπων που φεύγουν από τη χώρα, είναι 672.000.

Ενώ ο αριθμός των μεταναστών εξακολουθεί να αυξάνεται σε σχέση με το προηγούμενο έτος, τον Ιούνιο του 2022, ο οποίος ανήλθε σε 607.000, φαίνεται ότι επιβραδύνεται.

“Οι τελευταίοι αριθμοί είναι υψηλότεροι από ό,τι πριν από 12 μήνες, αλλά είναι ελαφρώς μειωμένοι σε σχέση με τα επικαιροποιημένα στοιχεία μας για (το) έτος που λήγει τον Δεκέμβριο του 2022. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν πρόκειται για την έναρξη μιας νέας πτωτικής τάσης”, σύμφωνα με δελτίο τύπου του ONS.

Τον Δεκέμβριο του 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε ρεκόρ καθαρής μετανάστευσης με 745.000 άτομα.

Περισσότεροι φοιτητές, εργαζόμενοι και τα εξαρτώμενα μέλη τους που δεν ανήκουν στην ΕΕ

Η δήλωση του ONS εξηγεί ότι τα μεταναστευτικά πρότυπα και οι συμπεριφορές έχουν αλλάξει σημαντικά μετά την πανδημία.

Η πλειονότητα των ατόμων που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο προέρχεται πλέον από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Από τους 968.000 μετανάστες από χώρες εκτός ΕΕ, στην κορυφή του καταλόγου βρίσκονται άτομα από την Ινδία, τη Νιγηρία και την Κίνα.

Ενώ πολλοί έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για σπουδές, ποσοστό 39%, η εργασία στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας έρχεται δεύτερη με 33%.

Οι άνθρωποι που φθάνουν μέσω ανθρωπιστικών οδών, όπως οι ειδικές περιπτώσεις στην Ουκρανία και το Χονγκ Κονγκ, οι οποίες οδήγησαν σε αύξηση των αριθμών του προηγούμενου έτους, μειώθηκαν φέτος από 19 σε 9%.

Η παραμονή των φοιτητών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και η εξασφάλιση θεωρήσεων εργασίας, ιδίως θεωρήσεων για πτυχιούχους, συνέβαλαν επίσης στην αύξηση του αριθμού των καθαρών μεταναστευτικών ροών.

Η θεώρηση για πτυχιούχους επιτρέπει στους φοιτητές που έχουν ήδη ολοκληρώσει το πτυχίο τους να παραμείνουν και να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο για δύο ή τρία χρόνια.

Οι σπουδαστές μεταπτυχιακών προγραμμάτων μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για βίζα για τα εξαρτώμενα μέλη που πληρούν τις προϋποθέσεις: σύζυγος, σύζυγος, σύντροφος ή άγαμος σύντροφος και παιδιά κάτω των 18 ετών.

Οι αριθμοί του 2022 είδαν επίσης περισσότερες βίζες για τα εξαρτώμενα μέλη των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας που έρχονται στη χώρα για να εργαστούν.

Ανάσχεση της απότομης αύξησης της μετανάστευσης

Ο υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου James Cleverly δήλωσε ότι η κυβέρνηση παραμένει “απόλυτα προσηλωμένη στη μείωση των επιπέδων νόμιμης μετανάστευσης”.

“Εργαζόμαστε σε όλη την κυβέρνηση για περαιτέρω μέτρα ώστε να αποτρέψουμε την εκμετάλλευση και τη χειραγώγηση του συστήματος θεωρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της καταστολής όσων εκμεταλλεύονται την ευελιξία του μεταναστευτικού συστήματος”, ανέφερε σε δήλωσή του.

Το 2024, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα επιτρέπει μόνο στους διεθνείς φοιτητές μεταπτυχιακών προγραμμάτων που έχουν χαρακτηριστεί ως ερευνητικά προγράμματα να φέρνουν εξαρτώμενα μέλη. Η νέα πολιτική ανακοινώθηκε τον Μάιο του 2023.

Οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας ενδέχεται σύντομα να επιτρέπεται να φέρουν μόνο ένα εξαρτώμενο μέλος ή κανένα. Υπάρχουν επίσης σχέδια για την αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου μισθού για τις θεωρήσεις αλλοδαπών ειδικευμένων εργαζομένων.

Η μετανάστευση του Ηνωμένου Βασιλείου ψηφιοποιείται εξ ορισμού

Το Ηνωμένο Βασίλειο εργάζεται για τη μετατροπή του μεταναστευτικού του συστήματος σε ψηφιακό από προεπιλογή έως το 2025, συμβάλλοντας στη μείωση του αριθμού των μεταναστών και αποτρέποντας τους ανθρώπους από το να παραμένουν παράνομα στη χώρα.

Η ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα μετανάστευσης θα παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις σε άτομα που έρχονται στη χώρα και σε επιχειρήσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η Υπηρεσία Θεωρήσεων και Μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, τμήμα του Υπουργείου Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, μετατρέπει επί του παρόντος όλα τα φυσικά έγγραφα μετανάστευσης, όπως οι βιομετρικές κάρτες διαμονής και οι σφραγίδες και αυτοκόλλητα διαβατηρίων, σε ψηφιακές καταστάσεις μετανάστευσης ή ηλεκτρονικές θεωρήσεις (eVisas).

Από την 1η Ιανουαρίου 2025, το UKVI θα εκδίδει μόνο eVisas σε μετανάστες.

Το νέο μεταναστευτικό σχέδιο αποτελεί μία από τις βασικές πτυχές του νόμου περί ιθαγένειας και συνόρων του 2022, μαζί με την εισαγωγή της νέας ηλεκτρονικής άδειας ταξιδιού (ETA) για τους αλλοδαπούς υπηκόους που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς βίζα.

Η εφαρμογή της ETA βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και θα τεθεί σε λειτουργία για όλους τους ταξιδιώτες που επί του παρόντος δεν χρειάζονται θεώρηση για σύντομη διαμονή και διέλευση από το Ηνωμένο Βασίλειο το 2024.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *