Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες της Ναμίμπια: Για τους ταξιδιώτες

Η εμπειρία του ταξιδιού στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αλλάξει σύντομα για πολλούς ανθρώπους, καθώς η χώρα εισάγει το νέο της πρόγραμμα ETA. Αναμένεται να τεθεί σε ισχύ έως το 2024, η ETA δεν θα επηρεάσει τους πολίτες της Ναμίμπια που επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ναμίμπια αφαιρέθηκε από τον κατάλογο των χωρών με απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης στις 19 Ιουλίου 2023, κυρίως λόγω κατάχρησης του συστήματος αιτήσεων ασύλου, όπως κρίθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Έτσι, από τα τέλη του 2024, οι Ναμίμπιοι δεν θα είναι επιλέξιμοι για ETA όταν το σύστημα θα τεθεί πλήρως σε εφαρμογή το 2025.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

Το ETA, ή Electronic Travel Authorisation, αναπτύχθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση στο πλαίσιο ενός νέου συστήματος που αποσκοπεί στην ψηφιοποίηση των συνόρων της χώρας. Οι δύο κύριοι στόχοι του συστήματος είναι η εποπτεία και η ασφάλεια. Όταν τεθεί σε εφαρμογή η ETA, η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να παρακολουθεί αποτελεσματικότερα τους ανθρώπους που εισέρχονται στη χώρα και, με τη σειρά της, να εντοπίζει πιθανές απειλές για την ασφάλεια. Το ETA είναι ένα νέο πρόγραμμα για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ορισμένοι ταξιδιώτες μπορεί να έχουν ήδη εμπειρία με παρόμοια συστήματα. Προγράμματα όπως το καναδικό ETA ή το ESTA των Ηνωμένων Πολιτειών, τα οποία εφαρμόζονται εδώ και μερικά χρόνια, μοιάζουν πολύ με το βρετανικό ETA.

Το ETA αντικαθιστά το σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν πρόκειται για βίζα και η διαδικασία υποβολής αίτησης είναι πολύ ταχύτερη και απλούστερη. Σε αντίθεση με τη βίζα, η ETA μπορεί να αποκτηθεί μέσω μιας εντελώς ηλεκτρονικής διαδικασίας. Ένας ταξιδιώτης με ETA μπορεί να παραμείνει έως και έξι μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επηρεάζει η ETA τους ταξιδιώτες της Ναμίμπια;

Όχι, ως μέλος της Κοινοπολιτείας, η Ναμίμπια ήταν στον κατάλογο των χωρών των οποίων οι πολίτες μπορούν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς θεώρηση.
Ωστόσο, αυτό άλλαξε τον Ιούλιο του 2023.
Τώρα, οι πολίτες της Ναμίμπια θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για μια τυπική θεώρηση επισκέπτη στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάφορους λόγους. Αυτά περιλαμβάνουν τα εξής:

– Τουρισμός
– Επαγγελματικά ταξίδια
– Βραχυπρόθεσμα μαθήματα ή προγράμματα σπουδών
– Επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς
– Ιατρική περίθαλψη

Οι Ναμίμπιανς που θέλουν να περάσουν περισσότερους από έξι μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, ελπίζουν να ζήσουν μόνιμα εκεί ή θα ήθελαν να εργαστούν εκεί (είτε προσωρινά είτε μακροπρόθεσμα) θα πρέπει επίσης να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το ισχύον σύστημα.

Η Ναμίμπια μπορεί να προστεθεί ξανά στον κατάλογο των χωρών του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, ωστόσο από τα τέλη του 2024 δεν έχει ανακοινωθεί καμία επικαιροποίηση των κανόνων.

Υποβολή αίτησης για τυπική θεώρηση επισκέπτη στο Ηνωμένο Βασίλειο

Βήμα 1: Επιβεβαιώστε την ανάγκη για βίζα

Ως υπήκοος της Ναμίμπια, απαιτείται να αποκτήσετε θεώρηση πριν ταξιδέψετε στο Ηνωμένο Βασίλειο για τουρισμό.

Βήμα 2: Συγκεντρώστε βασικά έγγραφα

Για να διασφαλίσετε μια ομαλή διαδικασία υποβολής αίτησης, βεβαιωθείτε ότι έχετε έτοιμα τα ακόλουθα έγγραφα:

  • Ισχύον διαβατήριο: Διαβατήριο: Το διαβατήριό σας θα πρέπει να ισχύει για όλη τη διάρκεια της παραμονής σας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Συμπληρωμένο έντυπο αίτησης βίζας: Συμπληρώστε το ηλεκτρονικό έντυπο αίτησης με ακριβείς και ακριβείς πληροφορίες.
  • Οικονομική τεκμηρίωση: Να προσκομίσετε αποδεικτικά στοιχεία ότι διαθέτετε επαρκή κεφάλαια για να καλύψετε τα έξοδά σας όσο βρίσκεστε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως πρόσφατες τραπεζικές δηλώσεις, εκκαθαριστικά σημειώματα ή επιστολή από οικονομικό χορηγό.
  • Λεπτομέρειες ταξιδιού και διαμονής: Συμπεριλάβετε αποδεικτικά στοιχεία για τα ταξιδιωτικά σας σχέδια, όπως κρατήσεις πτήσεων και ξενοδοχείων, καθώς και ένα λεπτομερές δρομολόγιο, εάν υπάρχει.
  • Απόδειξη δεσμών με τη Ναμίμπια: Υποβάλετε έγγραφα που αποδεικνύουν τους ισχυρούς δεσμούς σας με τη Ναμίμπια, όπως επαλήθευση της απασχόλησης, ιδιοκτησία ακινήτων ή οικογενειακές ευθύνες.
  • Πρόσφατη φωτογραφία μεγέθους διαβατηρίου: Βεβαιωθείτε ότι η φωτογραφία πληροί τις ειδικές απαιτήσεις που περιγράφονται από τις αρχές θεώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Βήμα 3: Συμπληρώστε την ηλεκτρονική αίτηση βίζας

  1. Επισκεφθείτε την επίσημη πύλη αίτησης θεώρησης της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.
  2. Συμπληρώστε με ακρίβεια όλα τα απαιτούμενα πεδία στην ηλεκτρονική φόρμα αίτησης.
  3. Πληρώστε το τέλος της αίτησης θεώρησης ηλεκτρονικά χρησιμοποιώντας έγκυρη πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Βήμα 4: Προγραμματίστε ένα ραντεβού για τη συλλογή βιομετρικών δεδομένων

  • Αφού υποβάλετε την ηλεκτρονική αίτησή σας, κλείστε ραντεβού στο πλησιέστερο κέντρο υποβολής αιτήσεων θεώρησης.
  • Επιλέξτε μια ημερομηνία και ώρα που ταιριάζει καλύτερα στο πρόγραμμά σας.
  • Στο ραντεβού σας, θα πρέπει να προσκομίσετε το διαβατήριό σας και τα δικαιολογητικά σας.
    Επιπλέον, θα σας ζητηθεί να λάβετε τα βιομετρικά σας στοιχεία (δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφία).

Βήμα 5: Αναμονή για την επεξεργασία της βίζας και την απόφαση

  • Ο χρόνος που απαιτείται για τη διεκπεραίωση μιας βίζας μπορεί να ποικίλλει, γι’ αυτό συνιστάται να υποβάλλετε την αίτησή σας αρκετά πριν από τις προγραμματισμένες ημερομηνίες του ταξιδιού σας.
    Μπορείτε να ελέγξετε τους εκτιμώμενους χρόνους διεκπεραίωσης στον ιστότοπο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.
  • Μόλις ληφθεί η απόφαση, θα ενημερωθείτε και θα σας επιστραφεί το διαβατήριό σας με τη βίζα, εφόσον η αίτησή σας είναι επιτυχής.

Πρόσθετες συστάσεις

  • Κάντε αίτηση νωρίς: Για να αποφύγετε τυχόν καθυστερήσεις, υποβάλλετε την αίτησή σας αρκετές εβδομάδες πριν από την προβλεπόμενη αναχώρησή σας.
  • Η ακρίβεια είναι το κλειδί: Διπλό έλεγχο όλων των πληροφοριών που παρέχετε στην αίτησή σας για να διασφαλίσετε ότι δεν υπάρχουν λάθη που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιπλοκές ή καθυστερήσεις.
  • Τοπικές κατευθυντήριες γραμμές: στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για να βεβαιωθείτε ότι η αίτησή σας είναι πλήρως συμβατή.