Το Υπουργείο Εσωτερικών επανεξετάζει την ETA για τους επισκέπτες της Βόρειας Ιρλανδίας

| 19 Αυγούστου, 2024
Το Υπουργείο Εσωτερικών επανεξετάζει την ETA για τους επισκέπτες της Βόρειας Ιρλανδίας
Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Josef Kotarba από το Pixabay

Η Εργατική Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) έθεσε υπό αναθεώρηση διάφορες πολιτικές του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με την Belfast Telegraph, αυτό περιλαμβάνει την ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια του Ηνωμένου Βασιλείου (ETA) για τους επισκέπτες της Βόρειας Ιρλανδίας.

Το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα απαιτεί από τους ταξιδιώτες που μπορούν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς βίζα να λαμβάνουν ψηφιακή ταξιδιωτική άδεια πριν από το ταξίδι τους.

Αυτό περιλαμβάνει τουρίστες από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας που διασχίζουν τα σύνορα για να επισκεφθούν τη Βόρεια Ιρλανδία.

Πολλοί αξιωματούχοι του κλάδου έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι αυτό θα μπορούσε να πλήξει την τουριστική οικονομία της Βόρειας Ιρλανδίας.

Η νέα κυβέρνηση των Εργατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο γνωρίζει αυτές τις ανησυχίες και επανεξετάζει τον κανόνα ETA και άλλες πολιτικές.

Η Seema Malhotra, κοινοβουλευτική υφυπουργός των Εργατικών στο Υπουργείο Εσωτερικών, το επιβεβαίωσε με την Claire Hanna, υπουργό του Κοινοβουλίου (MP) για το Belfast South and Mid Down.

Η αναθεώρηση αυτή χαιρετίστηκε από πολλούς ανθρώπους στη Βόρεια Ιρλανδία, ιδίως όσους εργάζονται στον τομέα του τουρισμού.

Η ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου και η Βόρεια Ιρλανδία

Η ETA στοχεύει στην ενίσχυση των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου. Επιτρέπει στην κυβέρνηση να ελέγχει εκ των προτέρων και να καταγράφει με ακρίβεια τους εισερχόμενους και εξερχόμενους από τη χώρα.

Η ETA κοστίζει 10 λίρες ανά αίτηση και επιτρέπει πολλαπλές σύντομες επισκέψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο διάρκειας έως έξι μηνών σε διάστημα δύο ετών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε το καθεστώς για τους υπηκόους του Κατάρ το 2023 και το επέκτεινε στους υπηκόους άλλων χωρών του Κόλπου τον Φεβρουάριο του 2024.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να εφαρμόσει το σύστημα ETA για όλους τους ταξιδιώτες που μπορούν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς θεώρηση μέχρι το τέλος του 2024 ή τις αρχές του 2025.

Αυτό περιλαμβάνει τους πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), εκτός της Ιρλανδίας, των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) και άλλων χωρών που δεν διαθέτουν βίζα.

Αυτό σημαίνει ότι οι τουρίστες που έρχονται από την Ιρλανδία και δεν χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση και να πληρώσουν για ETA.

Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το αν διασχίζουν τα χερσαία σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας και αν επισκέπτονται για σύντομο χρονικό διάστημα.

Το Υπουργείο Οικονομίας της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο είναι αρμόδιο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την ΕΤΑ.

Ο υπουργός Οικονομίας Conor Murphy χαρακτήρισε το σύστημα ETA ως“πραγματικό κίνδυνο για το τεράστιο δυναμικό ανάπτυξης” της τουριστικής βιομηχανίας της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ζήτησε επείγουσα συνάντηση με τον Malhotra για να συζητήσει το θέμα.

Ο στόχος είναι να βρεθεί μια λύση που θα προστατεύει την οικονομία της Βόρειας Ιρλανδίας, διατηρώντας παράλληλα ασφαλή τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Γιατί η ETA για τη Βόρεια Ιρλανδία αποτελεί απειλή για την τουριστική της βιομηχανία

Το Υπουργείο Εσωτερικών επανεξετάζει την ETA για τους επισκέπτες της Βόρειας Ιρλανδίας
Χορηγία εικόνας από John Nail μέσω Pexels

Ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό μέρος της οικονομίας της Βόρειας Ιρλανδίας και αυξάνεται συνεχώς από τότε και πριν από την πανδημία.

Πολλοί τουρίστες που επισκέπτονται τη Βόρεια Ιρλανδία φτάνουν μέσω του Δουβλίνου, της πρωτεύουσας της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με το σύστημα ETA, οι τουρίστες πρέπει να υποβάλουν αίτηση και να πληρώσουν για ETA πριν διασχίσουν τα ανοικτά χερσαία σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

Αυτή η πρόσθετη απαίτηση και το πρόσθετο κόστος της θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποτρέψουν τους τουρίστες από το να επισκεφθούν τη Βόρεια Ιρλανδία.

Αυτό θα σήμαινε λιγότερους επισκέπτες στη Βόρεια Ιρλανδία και λιγότερα χρήματα που θα ξοδεύονταν σε τοπικές επιχειρήσεις όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταστήματα.

Η βουλευτής του Belfast South και Mid Down Claire Hanna τάχθηκε έντονα κατά του κανόνα ETA.

Είπε ότι “δεν ήταν καλά μελετημένο”, καθώς θα μπορούσε να βλάψει σημαντικά τον τουρισμό της Βόρειας Ιρλανδίας.

“Αυτή η περιττή γραφειοκρατία θα άφηνε πολλούς επισκέπτες να αποφασίσουν ότι το ταξίδι στη Βόρεια Ιρλανδία απλώς δεν άξιζε τον κόπο”, δήλωσε η Hanna.

Και πρόσθεσε: “Αυτό θα μπορούσε να κοστίσει εκατομμύρια ευρώ ετησίως στην οικονομία μας, με δυσμενείς επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις και το προσωπικό”.

Οι τοπικές επιχειρήσεις, όπως τα ξενοδοχεία, οι τουριστικοί πράκτορες και άλλες εταιρείες που βασίζονται στους τουρίστες, ανησυχούν επίσης ότι η ETA θα έχει ως αποτέλεσμα λιγότερους πελάτες.

Για πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις, η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος είναι ζωτικής σημασίας και βασίζονται στους επισκέπτες για να κρατήσουν τις πόρτες τους ανοιχτές.

Τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια;

Το Υπουργείο Εσωτερικών επανεξετάζει την ETA για τους επισκέπτες της Βόρειας Ιρλανδίας
Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του mana5280 στο Unsplash

Δεδομένου ότι τα χερσαία σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας είναι ανοικτά, δεν πραγματοποιούνται τακτικοί μεταναστευτικοί έλεγχοι σε όσους τα διασχίζουν.

Ως εκ τούτου, οι τουρίστες ενδέχεται να παραβιάζουν εν αγνοία τους τους νόμους περί μετανάστευσης εάν διασχίσουν τα σύνορα χωρίς ETA.

Οι εκπρόσωποι της τουριστικής βιομηχανίας πρότειναν να απαιτείται ETA μόνο για τους τουρίστες που σχεδιάζουν να παραμείνουν στη Βόρεια Ιρλανδία για πάνω από μία εβδομάδα.

Αυτό θα διευκόλυνε τους επισκέπτες μικρής διάρκειας να έρχονται και να φεύγουν χωρίς πρόσθετη ταλαιπωρία ή κόστος.

Ωστόσο, το Υπουργείο Εσωτερικών απέρριψε την πρόταση αυτή, λέγοντας ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα “απαράδεκτο κενό” στην ασφάλεια των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Προηγούμενοι συντηρητικοί αξιωματούχοι του Υπουργείου Εσωτερικών είχαν επίσης παραδεχτεί ότι η επιβολή της ETA στη Βόρεια Ιρλανδία αποτελεί πρόκληση.

Ένας πρώην επικεφαλής των βρετανικών συνοριακών δυνάμεων επεσήμανε επίσης αυτό ως πιθανό κενό κατά τη διάρκεια έρευνας σε επιτροπή του Κοινοβουλίου.

Καθώς η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζει να επανεξετάζει την ETA για τη Βόρεια Ιρλανδία, πολλοί ελπίζουν ότι μπορεί να βρεθεί μια καλύτερη λύση.

Ας ελπίσουμε ότι η λύση αυτή θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να συνεχίσει να διασφαλίζει τα σύνορα της χώρας, στηρίζοντας παράλληλα την αναπτυσσόμενη τουριστική οικονομία της Βόρειας Ιρλανδίας.