Το Συντηρητικό και το Εργατικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου δεσμεύονται να περιορίσουν τις ετήσιες θεωρήσεις εργασίας για να μειώσουν την καθαρή μετανάστευση

| 6 Ιουνίου, 2024
Το Συντηρητικό και το Εργατικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου δεσμεύονται να περιορίσουν τις ετήσιες θεωρήσεις εργασίας για να μειώσουν την καθαρή μετανάστευση

Για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες σχετικά με τα επίπεδα μετανάστευσης, τα πολιτικά κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) υποσχέθηκαν να θέσουν ανώτατο όριο στις θεωρήσεις εργασίας ετησίως.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ του Συντηρητικού Κόμματος δεσμεύτηκε να θέσει ανώτατο όριο στις ετήσιες θεωρήσεις εργασίας και στις οικογενειακές θεωρήσεις, εάν επανεκλεγεί τον Ιούλιο, ανέφερε το Reuters.

Οι προσωρινές διαδρομές εργασίας, όπως οι εποχικοί γεωργικοί εργάτες, δεν θα εμπίπτουν στο ανώτατο όριο.

“Με την επιβολή ανώτατου ορίου στον αριθμό των μεταναστών κάθε χρόνο, θα διασφαλίσουμε ότι οι δημόσιες υπηρεσίες προστατεύονται και η στέγαση δεν επιβαρύνεται υπερβολικά”, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στις 3 Ιουνίου.

Ο Sunak πρόσθεσε ότι θα βοηθήσει επίσης να διασφαλιστεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο “φέρνει τις δεξιότητες που χρειάζονται οι επιχειρήσεις μας και το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας)”.

Ο Sir Kier Starmer του Εργατικού Κόμματος, που είναι υποψήφιος με τον Sunak, δεσμεύτηκε να μειώσει τον αριθμό των θεωρήσεων εργασίας.

Στόχος του είναι να στοχεύσει τους εργοδότες που εκμεταλλεύονται το μεταναστευτικό σύστημα της χώρας.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Starmer σχεδιάζει να απαγορεύσει όσους υποαμείβουν τους εργαζομένους και παραβιάζουν τους κανόνες πρόσληψης στο εξωτερικό.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος δεσμεύτηκε επίσης να συνδέσει τους νόμους περί μετανάστευσης με την πολιτική κατάρτισης δεξιοτήτων.

Αυτό θα διασφαλίσει ότι η υψηλή ζήτηση για θεωρήσεις εργασίας σε συγκεκριμένους τομείς θα οδηγήσει στην κατάρτιση περισσότερων Βρετανών εργαζομένων.

Τόσο το Συντηρητικό όσο και το Εργατικό κόμμα δεν διευκρίνισαν το όριο των ετήσιων θεωρήσεων εργασίας που θα επέτρεπαν σε περίπτωση εκλογής τους.

Η κυβέρνηση πιθανότατα θα ζητήσει από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Μετανάστευσης (MAC) να συστήσει το ετήσιο ανώτατο όριο για τις θεωρήσεις εργασίας.

Στη συνέχεια, το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου θα το εγκρίνει πριν τεθεί σε ισχύ.

Μείωση της καθαρής μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου

Η καθαρή μετανάστευση είναι η διαφορά μεταξύ του αριθμού των ατόμων που μεταναστεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και εκείνων που μεταναστεύουν από αυτό.

Η ετήσια καθαρή μετανάστευση της χώρας έφθασε στο υψηλό επίπεδο ρεκόρ των 764.000 τον Δεκέμβριο του 2022.

Τα στατιστικά αυτά στοιχεία συνοδεύονται επίσης από αύξηση των θεωρήσεων υγείας και περίθαλψης και των θεωρήσεων εξαρτώμενων μελών που εκδίδονται.

Τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) δείχνουν ότι η καθαρή μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μειωθεί κατά 10% σε 685.000 το 2023.

Ωστόσο, τα στοιχεία δεν αντικατοπτρίζουν ακόμη πλήρως την επίδραση των σημαντικών αλλαγών στη μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόστηκαν τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024.

Αυτές οι αλλαγές στη νομική μεταναστευτική πολιτική περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Οι κάτοχοι φοιτητικής βίζας δεν θα μπορούν να μεταπηδήσουν σε βίζα εργασίας έως ότου ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
  • Οι επιχειρήσεις φροντίδας που σχεδιάζουν να χρηματοδοτήσουν εργαζόμενους από το εξωτερικό πρέπει να εγγραφούν στην Επιτροπή Ποιότητας Φροντίδας (CQC) για να αποτρέψουν την εκμετάλλευση και την κακοποίηση στον τομέα.
  • Οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι πρέπει να πληρούν το αυξημένο γενικό κατώτατο όριο μισθών των 38.700 λιρών Αγγλίας.
  • Ο Κατάλογος Επαγγελματικών Ελλείψεων (SOL) αντικαταστάθηκε από τον Κατάλογο Μισθοδοτούμενων Μεταναστών (ISL). Αυτό διασφαλίζει ότι οι εργοδότες δεν μπορούν να πληρώνουν τους μετανάστες εργαζόμενους λιγότερο από τους Βρετανούς εργαζόμενους σε επαγγέλματα που παρουσιάζουν ελλείψεις.
  • Οι αιτούντες οικογενειακή βίζα πρέπει επίσης να πληρούν υψηλότερη απαίτηση ελάχιστου εισοδήματος 29.000 λιρών. Το MIR θα αυξηθεί στις 38.700 λίρες στις αρχές του 2025.
  • Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αύξησε επίσης το ετήσιο επίδομα υγείας για τους ενήλικες σε 1.035 λίρες Αγγλίας. Το IHS για τα παιδιά κάτω των 18 ετών, τους φοιτητές και τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα κινητικότητας νέων είναι τώρα 776 λίρες Αγγλίας.

Κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024, το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε απότομη μείωση των αιτήσεων χορήγησης βίζας για σπουδαστές και βίζας για εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης.

Συνολικά, οι αιτήσεις σε βασικές διαδρομές μειώθηκαν κατά 24%. Οι βασικές διαδρομές περιλαμβάνουν τις θεωρήσεις για ειδικευμένους εργαζόμενους, εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης και φοιτητές.

Η συντηρητική κυβέρνηση πρότεινε επίσης αυστηρότερους κανόνες για τη συμμόρφωση με τη φοιτητική βίζα και την πάταξη των παράνομων πρακτόρων παραπομπής φοιτητών.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιμένει ότι οι νέες πολιτικές νόμιμης μετανάστευσης λειτουργούν με στόχο τη μείωση της καθαρής μετανάστευσης της χώρας κατά 300.000 άτομα.

Ο νόμος της Ρουάντα και η αύξηση των αιτούντων άσυλο

Τόσο ο Sunak όσο και ο Starmer συμφωνούν να σταματήσουν τον αυξανόμενο αριθμό παράνομων μεταναστών που φθάνουν με μικρές βάρκες μέσω της Μάγχης.

Ο νόμος του Sunak για την ασφάλεια της Ρουάντα αποσκοπεί στο να σταματήσει τους παράνομους μετανάστες να έρχονται παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω μικρών σκαφών.

Εισήχθη το 2022 και, μετά από πολλά νομικά εμπόδια, ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου τον Απρίλιο του 2024.

Ο νόμος θα μετεγκαταστήσει τους παράνομους μετανάστες στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής από τον Ιούνιο.

Οι αιτήσεις ασύλου όσων έφτασαν παράνομα μέσω μικρών σκαφών θα εξεταστούν στη Ρουάντα.

Θα μείνουν και θα ξεκινήσουν μια νέα ζωή εκεί, εάν εγκριθεί η αίτηση ασύλου τους.

Από την άλλη πλευρά, ο Starmer ήταν αποφασισμένος να μην διατηρήσει την πολιτική της Ρουάντα.

Ανέφερε ότι ο μεγάλος αριθμός των αιτούντων άσυλο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη Ρουάντα καθιστά το σχέδιο δαπανηρό.

Η μετανάστευση είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα

Καθώς τα πολιτικά κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου σταθμίζουν τα υπέρ και τα κατά του περιορισμού των θεωρήσεων εργασίας, η συζήτηση για τη μεταναστευτική πολιτική συνεχίζεται.

Ενώ τα ανώτατα όρια των ετήσιων θεωρήσεων εργασίας προσφέρουν μια πιθανή λύση για την αντιμετώπιση της υψηλής καθαρής μετανάστευσης, ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπός τους στην οικονομία και την κοινωνία παραμένει αβέβαιος.

Οι τομείς της υγείας, της κοινωνικής φροντίδας, της πληροφορικής, των κατασκευών και της μηχανικής επωφελήθηκαν από την πρόσληψη εργαζομένων από το εξωτερικό.

Τα ετήσια ανώτατα όρια των θεωρήσεων εργασίας θα μπορούσαν να βλάψουν την οικονομία και να απομακρύνουν τις ξένες επενδύσεις.

Η εξισορρόπηση της διαχείρισης της μετανάστευσης και της οικονομικής ευημερίας είναι ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση της μελλοντικής μεταναστευτικής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι το μόνο που αντιμετωπίζει τις μεταναστευτικές προκλήσεις.

Παρόμοιες πολιτικές έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες με διαφορετικό βαθμό επιτυχίας.