Το Ισραήλ εγκαινιάζει ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια για Βρετανούς, άλλους ταξιδιώτες που δεν χρειάζονται βίζα

| 25 Ιουνίου, 2024
Το Ισραήλ εγκαινιάζει ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια για Βρετανούς, άλλους ταξιδιώτες που δεν χρειάζονται βίζα
Εικόνα από Rakoon, CC0, μέσω Wikimedia Commons

Το Ισραήλ εισήγαγε ένα πρόγραμμα χορήγησης ταξιδιωτικής άδειας για τους ξένους επισκέπτες που φθάνουν στη χώρα με απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης.

Η Αρχή Πληθυσμού και Μετανάστευσης ανακοίνωσε την έναρξη της Ηλεκτρονικής Ταξιδιωτικής Άδειας του Ισραήλ (ETA-IL) στις 28 Μαΐου.

Θα ισχύει για όλους τους ταξιδιώτες που μπορούν να εισέλθουν στη χώρα χωρίς βίζα για σύντομες επισκέψεις έως 90 ημέρες.

Η ETA-IL σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην προσέγγιση του Ισραήλ για τη διαχείριση των αφίξεων τουριστών.

Η ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα επιτρέψει στις ισραηλινές αρχές να συλλέγουν εκ των προτέρων σημαντικές πληροφορίες για τους επισκέπτες.

Το ETA-IL έχει ως στόχο να βοηθήσει στον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων ασφάλειας ή μετανάστευσης πριν καν οι ταξιδιώτες επιβιβαστούν στις πτήσεις τους.

Σύμφωνα με την Αρχή Πληθυσμού και Μετανάστευσης, “το μέτρο αυτό έχει διάφορους στόχους: ασφάλεια, μετανάστευση και βελτίωση των υπηρεσιών”.

“Αυτό θα αποτρέψει την ταλαιπωρία των τουριστών που προσγειώνονται στα σύνορα και τους αρνούνται την είσοδο”, προστίθεται.

Οι ταξιδιώτες από χώρες που δεν καλύπτονται από το πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης πρέπει να συνεχίσουν να εξασφαλίζουν θεώρηση.

Αυτοί οι ταξιδιώτες μπορούν να αποκτήσουν βίζα μέσω ισραηλινού προξενείου πριν από το ταξίδι τους και απαλλάσσονται από την απαίτηση ETA-IL.

Όλοι οι επισκέπτες στο Ισραήλ πρέπει να διαθέτουν έγκυρη βίζα ή εγκεκριμένη ETA-IL πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους.

Πώς λειτουργεί το σύστημα ETA-IL

Από την 1η Ιουνίου 2024, οι ταξιδιώτες με διαβατήρια που έχουν εκδοθεί από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία πρέπει να διαθέτουν ETA-IL, το οποίο αποτελεί πιλοτικό πρόγραμμα.

Από τον Ιούλιο του 2024, όλοι οι επισκέπτες που μπορούν να επισκεφθούν το Ισραήλ με απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA-IL.

Από την 1η Αυγούστου, η απαίτηση ETA-IL θα είναι υποχρεωτική για όλους τους επισκέπτες με απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης.

Το ETA-IL θα είναι δωρεάν για το πρώτο έτος εφαρμογής.

Ωστόσο, η κυβέρνηση θα επιβάλει στο ένα τέλος ύψους περίπου 25 νέων ισραηλινών σέκελ (NIS) (περίπου 5 λίρες ή 7 δολάρια) το 2025.

Το ETA-IL θα ισχύει για δύο χρόνια ή μέχρι να λήξει το τρέχον διαβατήριο του ταξιδιώτη.

Οποιαδήποτε αλλαγή στα στοιχεία του διαβατηρίου των ταξιδιωτών θα απαιτήσει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση για ETA-IL.

Οι επισκέπτες πρέπει να υποβάλουν αίτηση για την ταξιδιωτική άδεια τουλάχιστον 72 ώρες πριν από την κράτηση πτήσεων και καταλυμάτων.

Οι αιτούντες θα ενημερωθούν για την επιλεξιμότητά τους για το ETA-IL με βάση τη χώρα καταγωγής τους πριν υποβάλουν αίτηση για έγκριση.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, οι δικαιούχοι ταξιδιώτες πρέπει να συμπληρώσουν μια ηλεκτρονική αίτηση πριν ταξιδέψουν στο Ισραήλ.

Αυτή η εφαρμογή πιθανότατα θα ζητήσει βασικές προσωπικές πληροφορίες, λεπτομέρειες για το ταξίδι και ενδεχομένως ερωτήσεις σχετικές με την ασφάλεια.

Εάν εγκριθεί, ο ταξιδιώτης θα λάβει μια ηλεκτρονική άδεια, την οποία θα πρέπει να προσκομίσει μαζί με το διαβατήριό του κατά την είσοδό του στο Ισραήλ.

Σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα κατά τη διαδικασία υποβολής αίτησης, οι ταξιδιώτες πρέπει να επικοινωνήσουν με την πρεσβεία του Ισραήλ στη χώρα τους για περαιτέρω βοήθεια.

Για τους περισσότερους επισκέπτες, η εισαγωγή του ETA-IL αναμένεται να οδηγήσει σε μια πιο ομαλή και προβλέψιμη διαδικασία εισόδου.

Η εκ των προτέρων συμπλήρωση της εξουσιοδότησης μπορεί να δώσει στους ταξιδιώτες μεγαλύτερη σιγουριά ότι θα τους επιτραπεί η είσοδος στο Ισραήλ κατά την άφιξή τους.

Ωστόσο, όπως και άλλες ταξιδιωτικές άδειες, η ETA-IL δεν εγγυάται την είσοδο στο Ισραήλ.

Οι υπάλληλοι των συνόρων θα εξακολουθούν να έχουν τον τελικό λόγο για την εισδοχή με βάση την αξιολόγησή τους στο σημείο εισόδου.

Άλλες χώρες που χρησιμοποιούν ταξιδιωτικές άδειες

Ο Eyal Siso, γενικός διευθυντής της Αρχής Πληθυσμού και Μετανάστευσης, δήλωσε ότι το σύστημα θα “ενισχύσει την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ”.

Πρόσθεσε ότι το ETA-IL θέτει το Ισραήλ “στο ίδιο ψηφιακό επίπεδο” με άλλες χώρες με παρόμοια συστήματα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης.

Οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και ο Καναδάς διαθέτουν τα δικά τους ψηφιακά συστήματα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) εγκαινίασε επίσης το σύστημα Ηλεκτρονικής Ταξιδιωτικής Άδειας (ETA) για επιλεγμένες εθνικότητες τον Νοέμβριο του 2023.

Σχεδιάζει να επεκτείνει το σύστημα σε όλους τους επισκέπτες που μπορούν να επισκεφθούν τη χώρα χωρίς θεώρηση μέχρι το 2024.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ εφαρμόζουν αμοιβαίο σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Αυτό σημαίνει ότι οι Βρετανοί πολίτες θα χρειαστούν ETA-IL τον Ιούλιο.

Αντίθετα, οι ισραηλινοί πολίτες θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν βρετανική ETA όταν επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο για σύντομα ταξίδια.

Αυτή η αμοιβαία συμφωνία αναδεικνύει την αυξανόμενη παγκόσμια τάση προς τον ψηφιακό προ-έλεγχο για τους διεθνείς ταξιδιώτες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την άλλη πλευρά, θα θέσει σε λειτουργία το νέο Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειών Ταξιδίου (ETIAS) το 2025.

Οι ταξιδιώτες πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις πριν από το ταξίδι, καθώς οι χώρες υιοθετούν αυτά τα ηλεκτρονικά συστήματα.

Ενώ τα νέα αυτά συστήματα απαιτούν ένα επιπλέον βήμα στην προετοιμασία του ταξιδιού, εξασφαλίζουν επίσης μια πιο ασφαλή και αποτελεσματική διαδικασία εισόδου κατά την άφιξη.

Πιθανό ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής αιτήσεων θεώρησης για το Ισραήλ

Πριν από την εφαρμογή του ETA-IL, οι ισραηλινές αρχές σχεδίαζαν να εισαγάγουν ένα σύστημα ηλεκτρονικών θεωρήσεων (E-visa).

Στο πλαίσιο του συστήματος ηλεκτρονικής θεώρησης, οι τουρίστες από χώρες που απαιτούν θεώρηση μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση για θεώρηση.

Αυτή η ηλεκτρονική διαδικασία θεώρησης θα βοηθήσει τους αιτούντες ισραηλινή θεώρηση με την εξάλειψη της ανάγκης επίσκεψης στις πρεσβείες.

Μόλις εγκριθεί, η ηλεκτρονική βίζα θα σταλεί απευθείας στο email του αιτούντος.

Ωστόσο, το Ισραήλ δεν έχει ακόμη ανακοινώσει καμία ενημέρωση σχετικά με το σχεδιαζόμενο νέο ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής αιτήσεων θεώρησης.