Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντικαταστήσει τις ηλεκτρονικές πύλες με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στα αεροδρόμια

| 3 Ιανουαρίου, 2024
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντικαταστήσει τις ηλεκτρονικές πύλες με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στα αεροδρόμια

Σύντομα, οι ταξιδιώτες δεν θα χρειάζονται διαβατήριο, παρά μόνο σάρωση προσώπου, όταν ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο (UK).

Η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να εφαρμόσει τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στα σύνορά της, ακολουθώντας τα παραδείγματα του Ντουμπάι και της Αυστραλίας.

Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Συνοριακών Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου Phil Douglas πρότεινε την κατάργηση της ανάγκης για διαβατήρια μετά την εμπειρία του στην Αυστραλία.

“Έπρεπε να υποβάλω εκ των προτέρων αίτηση για ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια και να χρησιμοποιήσω το smartphone μου για να διαβάσω το τσιπ στο διαβατήριό μου. Αυτό έστειλε την εικόνα μου με το τσιπ στις αυστραλιανές αρχές”, δήλωσε ο Ντάγκλας The Times .

Μοιράστηκε περαιτέρω. “Όταν έφτασα στην Αυστραλία, δεν χρειάστηκε καν να βγάλω το διαβατήριό μου από την τσάντα μου. Είναι μια πραγματικά ενδιαφέρουσα ιδέα”.

Εκτός από την Αυστραλία και το Ντουμπάι, το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης στη Γερμανία και το αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης χρησιμοποιούν επίσης βιομετρικά στοιχεία, όπως δακτυλικά αποτυπώματα και σαρώσεις αναγνώρισης προσώπου, για αυτοματοποιημένο έλεγχο ταυτότητας και ανέπαφη μετακίνηση.

Μετάβαση στο νεότερο σύστημα eGates

Ο Douglas δήλωσε ότι ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα “έξυπνο σύνορο” που θα χρησιμοποιούσε “πολύ πιο απροβλημάτιστη αναγνώριση προσώπου” από ό,τι κάνει σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο με το τρέχον σύστημα ηλεκτρονικών πυλών διαβατηρίων (eGates).

Η Συνοριακή Δύναμη πρόκειται να πραγματοποιήσει δοκιμές σε βρετανικά αεροδρόμια αργότερα το 2024 και να επιτρέψει ταξίδια χωρίς διαβατήριο με την αναβάθμιση του συστήματος eGates.

Η νέα υπερσύγχρονη τεχνολογία θα ταυτοποιεί τους επιβάτες που φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω αναγνώρισης προσώπου, εξαλείφοντας την ανάγκη επίδειξης των διαβατηρίων τους.

Εάν οι δοκιμές είναι επιτυχείς, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διαδικασία προμήθειας για την εισαγωγή του συστήματος σε εθνικό επίπεδο.

Ο Ντάγκλας έχει ήδη εκφράσει το όραμά του για “σύνορα χωρίς τριβές” τον Φεβρουάριο του 2023. Υποστήριξε ότι το χάρτινο διαβατήριο καθίσταται σε μεγάλο βαθμό περιττό.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Airlines 2023 τον Νοέμβριο, ο Douglas δήλωσε ότι η υπηρεσία Border Force ήδη αναζητά την προμήθεια ηλεκτρονικών πυλών νέας γενιάς.

Μίλησε για το ότι δεν θα χρειάζεται διαβατήριο ή γραφεία διαβατηρίων και ότι τα βιομετρικά στοιχεία ενός ατόμου θα είναι το μόνο που θα απαιτείται για τα ταξίδια”.

Ταξίδια χωρίς επαφή και ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η κίνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προς “ταξίδια χωρίς τριβές” συμπίπτει με τη συνεχή εξάπλωση της Ηλεκτρονικής Ταξιδιωτικής Άδειας (ETA) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η νέα ψηφιακή ταξιδιωτική άδεια είναι υποχρεωτική μόνο για τους αλλοδαπούς που δεν χρειάζονται θεώρηση για σύντομες επισκέψεις και διελεύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι αλλοδαποί χωρίς βίζα είναι πολίτες χωρών που απολαμβάνουν το καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Κάθε αίτηση ETA του Ηνωμένου Βασιλείου κοστίζει 10 λίρες, ένα μικρό τέλος σε σύγκριση με άλλες παρόμοιες ταξιδιωτικές άδειες που επιβάλλονται από άλλες χώρες.

Οι ταξιδιώτες χωρίς βίζα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για την ψηφιακή ταξιδιωτική άδεια τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν από την πτήση τους.

Όταν εγκριθεί, το ETA θα συνδεθεί με το διαβατήριο του ατόμου. Αυτό τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν το τρέχον σύστημα eGates του Ηνωμένου Βασιλείου για ταχύτερη επεξεργασία της μετανάστευσης στα σύνορα.

Το σύστημα λειτουργεί ήδη για τους πολίτες του Κατάρ. Σύντομα θα επεκταθεί στους υπηκόους του Μπαχρέιν, του Κουβέιτ, του Ομάν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας τον Φεβρουάριο του 2024.

Μέχρι το τέλος του 2024, όλοι οι ταξιδιώτες που δεν χρειάζονται βίζα θα πρέπει να έχουν ETA όταν ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μετακίνηση προς τα ψηφιακά σύνορα

Οι κάτοχοι βρετανικών και ιρλανδικών διαβατηρίων δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για βρετανικό ETA. Ωστόσο, τα βιομετρικά τους στοιχεία συλλέγονται ήδη στο πλαίσιο της διαδικασίας υποβολής αίτησης διαβατηρίου.

Αυτό μπορεί επίσης να ισχύει για άτομα που υποβάλλουν αίτηση για βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου και για άτομα με μεταναστευτικό καθεστώς, συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος προεγκατάστασης και του καθεστώτος εγκατάστασης στο πλαίσιο του προγράμματος εγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUSS).

Τα δεδομένα που συλλέγονται μέσω των αιτήσεων διαβατηρίων, θεωρήσεων, ETA και η μετάβαση σε ψηφιακά αρχεία του καθεστώτος μετανάστευσης ή σε μια ηλεκτρονική θεώρηση δίνουν στην κυβέρνηση μεγαλύτερο έλεγχο και εποπτεία των ατόμων που εισέρχονται στη χώρα.

Ο Douglas δήλωσε: “Θα γνωρίζουμε πολύ περισσότερες πληροφορίες για τους ανθρώπους εκ των προτέρων. Θα ξέρουμε αν έχουν ξαναβρεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα μάθουμε ποια είναι η συμμόρφωσή τους με τους μεταναστευτικούς νόμους.

“Και θα μάθουμε αν υπάρχουν αρχεία τους στα συστήματα ασφαλείας μας. Έτσι, θα υπάρξουν κάποιοι άνθρωποι που δεν θα μπουν στο αεροπλάνο”, πρόσθεσε.

Το σημερινό σύστημα eGates του Ηνωμένου Βασιλείου

Με το τρέχον σύστημα eGates του Ηνωμένου Βασιλείου, οι ταξιδιώτες πρέπει να έχουν βιομετρικό διαβατήριο ή διαβατήριο που έχει ένα σύμβολο που μοιάζει με κάμερα στο εξώφυλλο.

Το τσιπ του διαβατηρίου αποθηκεύει τα στοιχεία του κατόχου, όπως το όνομα, την ημερομηνία γέννησης, το φύλο, την εθνικότητα, τη φωτογραφία και τη χώρα που εξέδωσε το διαβατήριο.

Μπορεί επίσης να περιέχει πληροφορίες για ταξίδια και θεωρήσεις και βιομετρικά στοιχεία όπως αναγνώριση προσώπου ή σάρωση ίριδας. Σύντομα, μπορεί επίσης να αποθηκεύει δακτυλικά αποτυπώματα.

Το eGate σαρώνει τη φωτογραφία και τη σελίδα πληροφοριών του διαβατηρίου και στη συνέχεια τραβάει μια νέα φωτογραφία του κατόχου του για να ελέγξει αν ταιριάζουν.

Αν όλα είναι εντάξει, η eGate ανοίγει αυτόματα. Σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο ζήτημα, ένας αξιωματικός μετανάστευσης χειρίζεται την υπόθεση προσωπικά.

Τα παιδιά κάτω των 10 ετών πρέπει να συμπληρώνουν αυτοπροσώπως τον έλεγχο διαβατηρίου. Τα άτομα ηλικίας 10 έως 17 ετών μπορούν να χρησιμοποιούν τις eGates όταν συνοδεύονται από ενήλικα.

Οι ηλεκτρονικές πύλες του Ηνωμένου Βασιλείου προορίζονταν αρχικά για Βρετανούς και υπηκόους της ΕΕ, αλλά τώρα είναι διαθέσιμες και σε ταξιδιώτες από τον Καναδά, την Ισλανδία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και άλλες χώρες.

Σήμερα υπάρχουν πάνω από 270 ηλεκτρονικές πύλες σε 15 αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς του Ηνωμένου Βασιλείου που θα χρειαστούν αντικατάσταση. Οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι η νέα τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου θα είναι ταχύτερη και ασφαλέστερη.