Το Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνει τις προσπάθειες για τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων

| 23 Ιουλίου, 2024
Το Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνει τις προσπάθειες για τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων
Χορηγία εικόνας από dannyman μέσω Wikimedia Commons

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) έχει εντείνει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης με νέα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου.

Αυτά αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται από τις παράνομες διελεύσεις και τα εγκλήματα μετανάστευσης.

Στις 18 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Sir Keir Starmer ανακοίνωσε σχέδια για την καταπολέμηση των εγκληματικών συμμοριών κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Αποτρέποντας την παράνομη μετανάστευση στην πηγή της, οι προτάσεις αυτές θα διασφαλίσουν την ασφάλεια των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου και θα προστατεύσουν τα ευάλωτα άτομα.

Το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου θα επενδύσει έως και 84 εκατομμύρια λίρες σε βάθος τριετίας σε έργα στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Η χρηματοδότηση αυτή θα αντιμετωπίσει τα βαθύτερα αίτια του εκτοπισμού, όπως οι συγκρούσεις, η κλιματική αλλαγή, η φτώχεια και άλλες ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ο Starmer αποκάλυψε επίσης σχέδια συνεργασίας με τον Παγκόσμιο Νότο και τους Ευρωπαίους εταίρους για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στην πηγή της.

Η συνεργασία αυτή αποσκοπεί στη δημιουργία ασφαλέστερων και σταθερότερων συνθηκών στις χώρες καταγωγής των μεταναστών, μειώνοντας την ανάγκη για επικίνδυνα ταξίδια.

Αποκάλυψε επίσης νέες πρωτοβουλίες συμφωνίας με τη Σλοβενία και τη Σλοβακία για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

Οι συμφωνίες με τη Σλοβενία και τη Σλοβακία θα ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου κατά της διασυνοριακής τρομοκρατίας, του σοβαρού οργανωμένου εγκλήματος και της εμπορίας ανθρώπων.

“Η σύνοδος κορυφής συγκέντρωσε τους βασικούς Ευρωπαίους ομολόγους μας στο πλαίσιο της επανεκκίνησης των σχέσεων”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου David Lammy σε δελτίο τύπου.

Ο Lammy πρόσθεσε ότι η σύνοδος κορυφής “δεν ήταν μόνο για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης αλλά και άλλων κοινών προκλήσεων” που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Οι προκλήσεις αυτές περιλαμβάνουν την ανάγκη για περισσότερη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και τη συνέχιση της υποστήριξης της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.

Υποστήριξη της εκπαίδευσης και της απασχόλησης για την πρόληψη της μετανάστευσης

Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να βελτιώσει τη ζωή στις χώρες καταγωγής του παρέχοντας εκπαίδευση και ευκαιρίες απασχόλησης.

Η βρετανική κυβέρνηση θα τεθεί επικεφαλής νέων προγραμμάτων στην Ιορδανία και τον Λίβανο για να βοηθήσει τους Σύρους πρόσφυγες να μάθουν δεξιότητες και να βρουν εργασία.

Αυτό αποτελεί μέρος της υπόσχεσης που δόθηκε στο Παγκόσμιο Φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο. Αυτό θα συμβάλει στη μείωση των κινδύνων κακοποίησης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποστηρίξει τα προγράμματα καλύτερης περιφερειακής διαχείρισης της μετανάστευσης στη Βόρεια και Ανατολική Αφρική. Αυτό θα συμβάλει στην προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών και στην κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας.

Η κυβέρνηση θα στείλει επίσης ανθρωπιστική βοήθεια σε ανθρώπους που πλήττονται από συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων των Σουδανών προσφύγων στο Τσαντ, για να τους βοηθήσει να παραμείνουν στην περιοχή τους.

Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξήσει τη χρηματοδότηση των παγκόσμιων οργανισμών που βοηθούν τις χώρες να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και να προετοιμαστούν για την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές.

Θα δώσουν επίσης έως και 2 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης στη Λιβύη για να βοηθήσουν τους μετανάστες να επιστρέψουν με ασφάλεια στις εστίες τους.

Νομοσχέδιο για την ασφάλεια των συνόρων, το άσυλο και τη μετανάστευση

Το Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνει τις προσπάθειες για τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων
Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Ian Kirk από Broadstone, Dorset, UK μέσω Wikimedia Commons

Παράλληλα με αυτά τα νέα μέτρα, η ομιλία του βασιλιά, που εκφωνήθηκε στις 17 Ιουλίου 2025, εισήγαγε το νέο νομοσχέδιο για την ασφάλεια των συνόρων, το άσυλο και τη μετανάστευση.

Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην επικαιροποίηση του μεταναστευτικού συστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου με νέα εργαλεία και εξουσίες για την επιβολή του νόμου.

“Η κυβέρνησή μου θα προσπαθήσει να ενισχύσει τα σύνορα και να κάνει τους δρόμους πιο ασφαλείς”, είπε ο βασιλιάς Κάρολος στην ομιλία του.

Είπε ότι το νέο νομοσχέδιο θα “εκσυγχρονίσει το σύστημα ασύλου και μετανάστευσης”.

Η μεταρρύθμιση της διαδικασίας ασύλου θα μειώσει τη συσσώρευση υποθέσεων και θα επιταχύνει τις επιστροφές ανθρώπων από ασφαλείς χώρες.

Επίσης, θα σταματήσει η χρήση ξενοδοχείων για τους αιτούντες άσυλο, εξοικονομώντας πολλά χρήματα για την κυβέρνηση.

Ο στόχος είναι να γίνει το σύστημα δικαιότερο και ταχύτερο, προστατεύοντας όσους το χρειάζονται και αποθαρρύνοντας παράλληλα την παράνομη είσοδο.

Το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει επίσης τη νέα Διοίκηση Ασφάλειας Συνόρων (BSC), την οποία έχει ήδη ανακοινώσει η Υπουργός Εσωτερικών Yvette Cooper.

Το BSC θα παρέχει “ενισχυμένες αντιτρομοκρατικές εξουσίες για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος της μετανάστευσης”.

Θα έχουν την εξουσία να σταματούν και να ερευνούν στα σύνορα ανθρώπους που είναι ύποπτοι για εγκλήματα κατά της μετανάστευσης.

Θα υπάρξουν αυστηρότερες ποινές για όσους εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο ανθρώπων και συναφή εγκλήματα.

Αυτό περιλαμβάνει την παράνομη διαφήμιση υπηρεσιών λαθρεμπορίου και την προμήθεια υλικών για τις επιχειρήσεις αυτές.

Τα εργαλεία αυτά αποτρέπουν την παράνομη είσοδο και εξασφαλίζουν μια πιο αποτελεσματική και ελεγχόμενη διαδικασία ασύλου.

Επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου του Ηνωμένου Βασιλείου σε υπεράκτιες περιοχές

Πρωταρχικός στόχος των νέων μέτρων είναι να αντιμετωπιστεί η μεγάλη καθυστέρηση στο σύστημα ασύλου.

Η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις για τους μεγάλους χρόνους επεξεργασίας και τη χρήση ξενοδοχείων για τη στέγαση των αιτούντων άσυλο.

Το BBC μετέδωσε ότι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεκπεραιώσει τις αιτήσεις ασύλου σε υπεράκτιες περιοχές.

Ο Starmer δήλωσε ότι “υπάρχει ενδιαφέρον” για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει η υπεράκτια επεξεργασία ασύλου στην Αλβανία ή την Ιταλία.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε περισσότερο στο να εξουδετερωθούν οι συμμορίες εξαρχής.

“Πάντα έλεγα ότι θα εξετάσουμε τι λειτουργεί και πού μπορούν να διεκπεραιωθούν οι υποθέσεις πιο κοντά στην προέλευση”, δήλωσε ο Starmer.

Και πρόσθεσε: “Τότε αυτό είναι κάτι που, φυσικά, πρέπει να εξεταστεί”.

Εν όψει του αγώνα του Ηνωμένου Βασιλείου κατά της παράνομης μετανάστευσης

Το Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνει τις προσπάθειες για τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων
Χορηγία εικόνας από Ch AFleks μέσω Pixabay

Οι πρόσφατες προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης αποτελούν μια ολοκληρωμένη προσπάθεια ενίσχυσης της ασφάλειας των συνόρων και μεταρρύθμισης του συστήματος ασύλου.

Ο αντίκτυπος αυτών των νέων μέτρων στα μεταναστευτικά πρότυπα, την πολιτική και τη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο θα είναι κρίσιμος.

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε να παραμείνει σε εγρήγορση και να προσαρμόσει τις στρατηγικές της για να αντιμετωπίσει τις μεταβαλλόμενες προκλήσεις της παράνομης μετανάστευσης.

Η εισαγωγή του νομοσχεδίου για την ασφάλεια των συνόρων, το άσυλο και τη μετανάστευση είναι ένα σημαντικό βήμα,

Παρόλα αυτά, απαιτείται μια ισορροπημένη προσέγγιση για να διασφαλιστεί η εθνική ασφάλεια και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.