Το Ηνωμένο Βασίλειο αρχίζει την κράτηση μεταναστών για απέλαση στη Ρουάντα

| 6 Μαΐου, 2024
Το Ηνωμένο Βασίλειο αρχίζει την κράτηση μεταναστών για απέλαση στη Ρουάντα

Οι βρετανικές αρχές άρχισαν να συλλαμβάνουν μετανάστες για την προετοιμασία της απέλασής τους στη Ρουάντα.

Οι ομάδες επιβολής του Υπουργείου Εσωτερικών θα πραγματοποιήσουν περισσότερες δραστηριότητες τις επόμενες εβδομάδες.

Αυτό ευθυγραμμίζεται με τις πρώτες πτήσεις προς τη Ρουάντα, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για εννέα έως έντεκα εβδομάδες.

“Πρόκειται για ένα πολύπλοκο έργο”, ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Εσωτερικών James Cleverly.

Τόνισε: “Παραμένουμε όμως απολύτως προσηλωμένοι στην υλοποίηση της πολιτικής, για να σταματήσουμε τις βάρκες και να σπάσουμε το επιχειρηματικό μοντέλο των συμμοριών διακινητών ανθρώπων”.

Ο Διευθυντής Επιβολής του Υπουργείου Εσωτερικών, Eddy Montgomery, διαβεβαίωσε ότι οι ομάδες επιβολής είναι “άρτια εκπαιδευμένες και πλήρως εξοπλισμένες” για να εκτελούν τους ρόλους τους “με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο”.

“Είναι ζωτικής σημασίας οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες να περιορίζονται στο ελάχιστο για την προστασία των συναδέλφων που εμπλέκονται και εκείνων που κρατούνται”, εξήγησε.

Ο Montgomery πρόσθεσε ότι με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται επίσης ότι η κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει “αυτή την επιχείρηση μεγάλης κλίμακας το συντομότερο δυνατό”.

Το Υπουργείο Εσωτερικών αύξησε τη χωρητικότητα ενός καταστήματος κράτησης για να φιλοξενήσει έως και 2.000 άτομα.

Διαθέτει ήδη 200 εκπαιδευμένους υπαλλήλους που είναι έτοιμοι να διεκπεραιώσουν γρήγορα τις αιτήσεις των μεταναστών.

Η κυβέρνηση διαθέτει επίσης 500 άρτια εκπαιδευμένα άτομα που είναι έτοιμα να συνοδεύσουν τους μετανάστες στη Ρουάντα.

Έχει ήδη κλείσει εμπορικά τσάρτερ και ένα αεροδρόμιο είναι σε ετοιμότητα.

Ο νόμος για την ασφάλεια της Ρουάντα

Αφού έλαβε τη βασιλική σύμφωνη γνώμη στις 25 Απριλίου, το νομοσχέδιο για την ασφάλεια της Ρουάντα έγινε νόμος.

Γνωστή πλέον ως Πολιτική Ασφάλειας της Ρουάντα, επιτρέπει στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να απελάσει μετανάστες στην ανατολικοαφρικανική χώρα, εάν αυτοί έφτασαν παράνομα.

Η πολιτική αυτή αποσκοπεί στο να αποτρέψει τους μετανάστες από το να διασχίσουν την επικίνδυνη Μάγχη για να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιδιώκει επίσης την εξάρθρωση των εγκληματικών ομάδων που διευκολύνουν τα ταξίδια αυτά.

Ο αριθμός των μεταναστών που διέσχισαν τη Μάγχη με μικρές βάρκες έφτασε το 2022 στο υψηλότερο επίπεδο ρεκόρ των 46.000.

Μέχρι στιγμής φέτος, περισσότεροι από 7.500 μετανάστες έχουν φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω μικρών σκαφών.

Πολλοί μετανάστες που έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω μικρών σκαφών ζητούν άσυλο και η βρετανική κυβέρνηση έχει χορηγήσει άσυλο σε πολλούς στο παρελθόν.

Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο συνήψε συμφωνία με τη Ρουάντα για τη μετεγκατάσταση λαθρεπιβατών και μεταναστών από βάρκες στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής.

Υποστήριξε ότι οι παράνομοι μετανάστες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πρόσφυγες, δεδομένου ότι δεν ζήτησαν άσυλο στην πρώτη ασφαλή χώρα στην οποία έφτασαν.

Εάν οι εν λόγω μετανάστες ζητήσουν άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο, η βρετανική κυβέρνηση θα αξιολογήσει το αίτημά τους όσο θα παραμένουν στη Ρουάντα.

Εάν οι αιτήσεις ασύλου τους είναι επιτυχείς, οι μετανάστες αυτοί θα παραμείνουν στη Ρουάντα.

Διαμαρτυρίες κατά της μεταφοράς αιτούντων άσυλο

Ακόμη και τώρα που το νομοσχέδιο της Ρουάντα έχει γίνει νόμος, οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι ομάδες μεταναστών συνεχίζουν τον αγώνα εναντίον του.

Ισχυρίστηκαν ότι είναι ανήθικο και απάνθρωπο να στέλνουμε μετανάστες σε μια χώρα στην οποία δεν θέλουν να ζήσουν.

Οι ομάδες επιβολής της νομοθεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών αντιμετώπισαν διαμαρτυρίες για να παρεμποδίσουν τις δραστηριότητές τους.

Σύμφωνα με άρθρο της Telegraph που δημοσιεύθηκε στις 2 Μαΐου, οι ομάδες αναγκάστηκαν να αναβάλουν τη μετακίνηση των αιτούντων άσυλο αφού “δεκάδες άνθρωποι” περικύκλωσαν το πούλμαν.

Οι διαδηλωτές “τοποθέτησαν ηλεκτρικά ποδήλατα κάτω από τους μπροστινούς και πίσω τροχούς του και τρύπησαν τα ελαστικά του”, αναγκάζοντας το Υπουργείο Εσωτερικών να στείλει ένα όχημα αντικατάστασης.

Πάνω από 100 αστυνομικοί της Μητροπολιτικής Αστυνομίας διέλυσε τους διαδηλωτές, συλλαμβάνοντας 45 άτομα που επιτέθηκαν σε αστυνομικούς ενώ εμπόδιζαν το πούλμαν.

“Θα συνεχίσουμε να απομακρύνουμε όσους δεν έχουν δικαίωμα να βρίσκονται εδώ”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Cleverly.

Και πρόσθεσε: “Κανένα τραγούδι, χτύπημα τυμπάνων ή σκάλισμα ελαστικών από λίγους θορυβώδεις ανθρώπους δεν θα μας εμποδίσει να κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο”.

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού κάλεσε επίσης τους διαδηλωτές να αφήσουν τους υπαλλήλους της υπηρεσίας μετανάστευσης να κάνουν τη δουλειά τους.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου διαβεβαιώνει ότι η Ρουάντα είναι ασφαλής

Η βρετανική κυβέρνηση επανέλαβε ότι η συνθήκη μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρουάντα επιβεβαίωσε ότι η χώρα είναι ασφαλής για τους μετανάστες.

Οι δύο χώρες είχαν υπογράψει μια διεθνώς δεσμευτική συνθήκη για την ενίσχυση της προστασίας των μεταναστών.

Εξασφάλισε ότι η Ρουάντα δεν θα έστελνε τους μετανάστες που απελάθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο πίσω στη χώρα καταγωγής τους ή σε οποιαδήποτε άλλη μη ασφαλή χώρα.

Η χώρα της Ανατολικής Αφρικής εισήγαγε επίσης ένα ενισχυμένο ολοκληρωμένο σύστημα ασύλου, συμπεριλαμβανομένης μιας επιτροπής παρακολούθησης για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης.

“Η Ρουάντα έχει αποδείξει επανειλημμένα” ότι μπορεί να προσφέρει στους αιτούντες άσυλο μια νέα, ευημερούσα ζωή, συμπεριλαμβανομένης της στέγασης, της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της απασχόλησης.

“Η χώρα έχει ένα ισχυρό και επιτυχημένο ιστορικό στην επανεγκατάσταση ανθρώπων”, δήλωσε η βρετανική κυβέρνηση.

Πρόσθεσε ότι η Ρουάντα έχει φιλοξενήσει περισσότερους από 135.000 πρόσφυγες και είναι έτοιμη να δεχτεί χιλιάδες άλλους που δεν μπορούν να μείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.