Το Ηνωμένο Βασίλειο απαριθμεί απαγορευμένες δραστηριότητες για ταξιδιώτες με ETA

| 15 Αυγούστου, 2024
Το Ηνωμένο Βασίλειο απαριθμεί απαγορευμένες δραστηριότητες για ταξιδιώτες με ETA
Χορηγία εικόνας από katyveldhorst από Pixabay

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) επικαιροποίησε πρόσφατα την καθοδήγηση για την ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (ETA) για την προσθήκη απαγορευμένων δραστηριοτήτων.

Στις 9 Αυγούστου, πρόσθεσε μια νέα ενότητα σχετικά με το τι δεν μπορούν να κάνουν οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο του συστήματος ETA κατά την παραμονή τους στη χώρα.

Η αλλαγή αυτή παρέχει σαφέστερες οδηγίες και περιγράφει συγκεκριμένες απαγορευμένες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της διαμονής τους.

Η επικαιροποίηση έχει ως στόχο να βοηθήσει τους ταξιδιώτες να αποφύγουν παρεξηγήσεις και να διασφαλίσουν ότι οι επισκέψεις τους στο Ηνωμένο Βασίλειο συμμορφώνονται με τους μεταναστευτικούς κανόνες της χώρας.

Το νέο σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μια ψηφιακή ταξιδιωτική άδεια που πρέπει να διαθέτουν οι ταξιδιώτες χωρίς βίζα για σύντομες επισκέψεις έως έξι μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βρετανική κυβέρνηση εισήγαγε το σύστημα για να απλοποιήσει τη διαδικασία εισόδου των επισκεπτών και να ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων.

Το σύστημα προβαίνει σε προκαταρκτικό έλεγχο και εξέταση όλων των ταξιδιωτών που επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς θεώρηση πριν από την άφιξή τους στη χώρα.

Η βρετανική ETA κοστίζει 10 λίρες ανά αίτηση και ισχύει για πολλαπλά σύντομα ταξίδια σε διάστημα δύο ετών.

Οι ταξιδιώτες χωρίς βίζα με ETA επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο για τουρισμό, επίσκεψη σε συγγενείς και φίλους, επιτρεπόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες και βραχυπρόθεσμες σπουδές.

Οι κάτοχοι ETA μπορούν επίσης να ασκούν αμειβόμενη δημιουργική εργασία για διάστημα έως και τριών μηνών στο πλαίσιο της παραχώρησης θεώρησης για δημιουργικούς εργαζόμενους.

Οι διερχόμενοι ταξιδιώτες ή όσοι αλλάζουν αεροπλάνο στα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου, ανεξάρτητα από το αν περνούν από τον έλεγχο των βρετανικών συνόρων, χρειάζονται επίσης ένα ETA.

Επί του παρόντος, μόνο οι ταξιδιώτες από το Μπαχρέιν, την Ιορδανία, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζονται ETA.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σχεδιάζει να εφαρμόσει το σύστημα σε όλους τους ταξιδιώτες χωρίς βίζα μέχρι το τέλος του 2024 ή τις αρχές του 2025.

Σύντομα θα συμπεριλάβει τους Αμερικανούς υπηκόους, τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και της Ελβετίας.

Απαγορευμένες δραστηριότητες για τους κατόχους ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

Η προστιθέμενη ενότητα καθοδήγησης σχετικά με το τι δεν μπορούν να κάνουν οι ταξιδιώτες με ETA περιγράφει συγκεκριμένες δραστηριότητες που δεν επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους.

Η κατανόηση αυτών των απαγορευμένων δραστηριοτήτων είναι ζωτικής σημασίας για όλους τους ταξιδιώτες που σχεδιάζουν ένα ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

1. Παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών

Το Ηνωμένο Βασίλειο απαριθμεί απαγορευμένες δραστηριότητες για ταξιδιώτες με ETA
Χορηγία εικόνας από Ja μέσω Pixabay

Ένας από τους κύριους περιορισμούς είναι ότι οι κάτοχοι ETA δεν μπορούν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών.

Η ETA προορίζεται μόνο για βραχυπρόθεσμες επισκέψεις και η υπέρβαση της προθεσμίας αυτής μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

Η υπέρβαση της άδειας μπορεί να οδηγήσει σε απέλαση, σε μόνιμη καταγραφή, σε απόρριψη μελλοντικών αιτήσεων ΕΤΑ ή ακόμη και σε απαγόρευση μελλοντικής εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να γνωρίζουν τη διάρκεια της διαμονής τους και να εγκαταλείπουν το Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τη λήξη της εγκεκριμένης περιόδου διαμονής τους.

Οι ταξιδιώτες που πρέπει να παρατείνουν τη διαμονή τους πρέπει να υποβάλουν αίτηση για διαφορετικό τύπο θεώρησης που να ανταποκρίνεται στις συγκεκριμένες ανάγκες τους.

Θα πρέπει πρώτα να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο και να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση μεγαλύτερης διάρκειας πριν έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

2. Να ασχολείται με αμειβόμενη ή μη αμειβόμενη εργασία

Ένας άλλος σημαντικός περιορισμός είναι ότι οι κάτοχοι ETA δεν επιτρέπεται να εργάζονται για μια βρετανική εταιρεία ή ως αυτοαπασχολούμενοι, είτε αμειβόμενοι είτε μη αμειβόμενοι.

Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες δεν μπορούν να αναλάβουν εργασία ή να ξεκινήσουν επιχείρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο βάσει ETA.

Ωστόσο, οι εξαιρέσεις περιλαμβάνουν τη συμμετοχή σε επιτρεπόμενη αμειβόμενη δέσμευση ή εκδήλωση ή την εργασία στο πλαίσιο της παραχώρησης θεώρησης για δημιουργικούς εργαζόμενους.

Η εξαίρεση επιτρέπει σε καλλιτέχνες, διασκεδαστές και άλλους δημιουργούς να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις ή βραχυπρόθεσμα έργα χωρίς να παραβιάζουν τους μεταναστευτικούς κανόνες.

Όμως, για τους περισσότερους επισκέπτες, η ανάληψη εργασίας κατά την παραμονή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι αυστηρά απαγορευμένη. Όσοι θέλουν να εργαστούν πρέπει να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

3. Διεκδίκηση δημόσιων πόρων

Η επικαιροποιημένη καθοδήγηση αναφέρει επίσης σαφώς ότι οι κάτοχοι ETA δεν μπορούν να διεκδικήσουν δημόσια κονδύλια ή δεν είναι επιλέξιμοι για κυβερνητικές παροχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτό περιλαμβάνει διάφορες μορφές οικονομικής βοήθειας, όπως η υγειονομική περίθαλψη, τα επιδόματα ανεργίας, τα επιδόματα στέγασης και η υποστήριξη τέκνων.

Ο κανόνας αυτός τόνισε ότι ο σκοπός της ΕΤΑ είναι να επιτρέψει στους επισκέπτες να γνωρίσουν το Ηνωμένο Βασίλειο και όχι να επωφεληθούν από το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της χώρας.

Οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι οικονομικά αυτάρκεις κατά τη διάρκεια της διαμονής τους και να διασφαλίζουν ότι διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για να συντηρηθούν.

4. Διαμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο με συχνές ή διαδοχικές επισκέψεις

Ένας άλλος σημαντικός περιορισμός είναι ότι οι κάτοχοι ETA δεν μπορούν να ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με συχνές ή διαδοχικές επισκέψεις.

Οι επισκέπτες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ETA ως τρόπο ουσιαστικής διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιώντας πολλαπλά ταξίδια.

Η ETA προορίζεται για βραχυπρόθεσμες επισκέψεις και όχι για τη διατήρηση μακροχρόνιας παρουσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω επανειλημμένης χρήσης.

Οι συνοριοφύλακες ενδέχεται να αμφισβητήσουν τον σκοπό των επισκέψεών σας, εάν διαπιστώσουν συχνές ή διαδοχικές επισκέψεις.

Αυτό αποτελεί παραβίαση των μεταναστευτικών κανόνων και μπορεί να οδηγήσει σε απόρριψη μελλοντικών αιτήσεων ETA ή εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

5. Να συνάψετε γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης

Το Ηνωμένο Βασίλειο απαριθμεί απαγορευμένες δραστηριότητες για ταξιδιώτες με ETA
Χορηγία εικόνας από ANURAG1112 μέσω Pixabay

Οι ταξιδιώτες χωρίς βίζα που σκοπεύουν να παντρευτούν ή να δηλώσουν σύμφωνο συμβίωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορούν να το κάνουν με ETA.

Δεν επιτρέπεται ακόμη και η κοινοποίηση γάμου ή συμφώνου συμβίωσης βάσει ΕΤΑ.

Όσοι σκοπεύουν να παντρευτούν στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση επισκέπτη γάμου.

Η θεώρηση επίσκεψης γάμου είναι ειδικά προσαρμοσμένη σε όσους σκοπεύουν να παντρευτούν ή να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο κανόνας αυτός διασφαλίζει ότι η κατάλληλη θεώρηση χρησιμοποιείται για σημαντικά γεγονότα της ζωής, όπως ο γάμος.

Τι σημαίνουν οι απαγορευμένες δραστηριότητες της ETA στο μέλλον

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρόσθεσε έναν λεπτομερή κατάλογο των δραστηριοτήτων που δεν μπορούν να κάνουν οι κάτοχοι ETA, ώστε να τους βοηθήσει να προγραμματίσουν ανάλογα τα ταξίδια τους.

Περιγράφοντας τις απαγορευμένες δραστηριότητες στο πλαίσιο της ETA, η κυβέρνηση συμβάλλει επίσης στην αποτροπή της ακούσιας παραβίασης των μεταναστευτικών κανόνων από τους επισκέπτες.

Η νέα καθοδήγηση διασφαλίζει ότι οι ταξιδιώτες είναι καλά ενημερωμένοι σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι όχι κατά τη διάρκεια της διαμονής τους.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να επεκτείνει το σύστημα ΕΤΑ ώστε να ισχύει για όλους τους υπηκόους χωρίς βίζα μέχρι το τέλος του 2024 ή τις αρχές του 2025.

Όποιος σχεδιάζει να επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να κατανοήσει τους κανόνες που σχετίζονται με την ταξιδιωτική του άδεια ή το ταξιδιωτικό του έγγραφο.