Τουριστικός φόρος για τις παράκτιες πόλεις του Ντόρσετ αναβάλλεται καθώς περισσότερα από 40 ξενοδοχεία ασκούν έφεση

| 4 Ιουλίου, 2024
Τουριστικός φόρος για τις παράκτιες πόλεις του Ντόρσετ αναβάλλεται καθώς περισσότερα από 40 ξενοδοχεία ασκούν έφεση

Οι ταξιδιώτες στις παραθαλάσσιες πόλεις του Ντόρσετ της Αγγλίας δεν χρειάζεται ακόμη να πληρώνουν τουριστικούς φόρους.

Τα σχέδια των πόλεων Bournemouth, Christchurch και Poole (BCP) να επιβάλουν τουριστικό φόρο στους επισκέπτες αναβλήθηκαν.

Η BCP είχε προγραμματίσει να χρεώνει τους τουρίστες με επιπλέον 2 λίρες ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση από την 1η Ιουλίου.

Οι ξενοδόχοι των τριών παραλιακών πόλεων ενέκριναν την εισφορά για τους επισκέπτες μέσω ψηφοφορίας τον περασμένο Μάιο του 2024.

Ωστόσο, 42 ξενοδοχεία της περιοχής έχουν προσφύγει στην τοπική κυβέρνηση για τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Η εισφορά ψηφίστηκε με το πιο μικρό περιθώριο, μόλις μία ψήφο, και ο Υπουργός Εξωτερικών εξετάζει τώρα την απόφαση.

Το Accommodation Business Improvement District (ABID) ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει την επιβολή του τουριστικού φόρου μέχρι το φθινόπωρο, περιμένοντας την έφεση.

Ο σχεδιαζόμενος τουριστικός φόρος της BCP

Ο τουριστικός φόρος στις παράκτιες πόλεις του Ντόρσετ σχεδιάστηκε για την προστασία, την ενίσχυση και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και όχι για την παρεμπόδιση του τουρισμού.

Στόχος ήταν η συγκέντρωση κεφαλαίων και αναμενόταν να αποφέρει περίπου 12 εκατομμύρια λίρες σε πέντε χρόνια.

Τα κονδύλια θα στηρίξουν τοπικές εκδηλώσεις, τη συντήρηση τουριστικών αξιοθέατων και άλλες κοινοτικές υπηρεσίες.

Ήταν αποκλειστικά για δημοφιλείς εκδηλώσεις όπως το Bournemouth Air Festival και το Poole Christmas Maritime, που προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση, οι εκδηλώσεις αυτές κινδύνευαν να ακυρωθούν λόγω περικοπών στον προϋπολογισμό.

Ο τουριστικός φόρος θα αποτελέσει επίσης μια πρόσθετη πηγή εσόδων για τη συντήρηση των τοπικών εγκαταστάσεων και τη βελτίωση της συνολικής εμπειρίας των επισκεπτών.

Η Rosie Radwell, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ABID, τόνισε στη συνέχεια τα δυνητικά οφέλη του φόρου.

“Είμαστε ενθουσιασμένοι για το μέλλον και έχουμε ήδη αρχίσει να σχεδιάζουμε έργα και εκδηλώσεις για την ενίσχυση του τουρισμού στην περιοχή”, δήλωσε.

Αντίθεση στον τουριστικό φόρο BCP

Ορισμένες τοπικές επιχειρήσεις φιλοξενίας αντιτάχθηκαν σθεναρά στην πρόταση για τον τουριστικό φόρο, παρά τα δυνητικά οφέλη της.

Πολλοί ξενοδόχοι υποστήριξαν ότι ο φόρος θα απέτρεπε τους επισκέπτες, ιδίως κατά τις περιόδους εκτός αιχμής, όταν τα ποσοστά πληρότητας είναι ήδη χαμηλά.

Για παράδειγμα, αν μια τετραμελής οικογένεια μείνει σε δύο δωμάτια για μια εβδομάδα, ο τουριστικός φόρος BCP θα προσθέσει επιπλέον 33,60 λίρες στις διακοπές της.

Ο τουριστικός φόρος, τα υψηλότερα τέλη θεώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου και η νέα ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια του Ηνωμένου Βασιλείου (ETA) μπορεί να αποθαρρύνουν τους τουρίστες από την επίσκεψη λόγω του πρόσθετου κόστους.

Η άποψη αυτή επαναλήφθηκε και από πολλούς άλλους επιχειρηματίες, οι οποίοι φοβήθηκαν ότι ο φόρος θα έβλαπτε περισσότερο την τοπική οικονομία παρά θα βοηθούσε.

Η Emma Russell της Leisureplex Hotels θεώρησε ότι το σύστημα τουριστικού φόρου της BCP ήταν “βιαστικό” και ήθελε να επινοήσει ένα πιο πρακτικό σύστημα.

Υποστήριξε την προσφυγή και δήλωσε στο BBC ότι η εισφορά ήταν “δυσανάλογη”, καθώς μόνο 75 ξενοδοχεία-στόχοι θα συμμετείχαν.

“Είμαστε ριζικά αντίθετοι. Θα έπρεπε να μας δοθεί ψήφος”, δήλωσε ο Russel στην Daily Express.

Πρόσθεσε ότι ο φόρος θα μπορούσε να κοστίσει στην επιχείρησή της μεταξύ 50.000 και 60.000 λιρών ετησίως.

Διαμάχη για την ψηφοφορία στο ψηφοδέλτιο BCP

Ο Russell δήλωσε επίσης ότι δεν έλαβε την ειδοποίηση για την ψηφοφορία ή τα ψηφοδέλτια.

Εκπρόσωπος των ξενοδοχείων που προσέφυγαν στην BCP δήλωσε ότι 13 δεν έλαβαν την ψήφο τους και ότι δέκα ακόμη δεν συμπεριλήφθηκαν.

“Αν οποιοδήποτε από αυτά τα ξενοδοχεία είχε τη δυνατότητα να ψηφίσει, η εισφορά απλώς δεν θα είχε ψηφιστεί”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Υπήρξε επίσης “σημαντικός αριθμός λαθών” λόγω της μη τήρησης των οδηγιών των τοπικών αρχών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Η πρόεδρος της ABID Radwell δήλωσε στο BBC ότι παραμένει “σίγουρη για την ακεραιότητα της ψηφοφορίας”.

“Η διαδικασία αυτή ήταν δύσκολη λόγω της ποικιλίας των ξενοδοχείων στην περιοχή και η εξεύρεση μιας λύσης που να ταιριάζει σε όλους ήταν πολύπλοκη”, πρόσθεσε.

Ο Radwell δήλωσε ότι “ακούνε ενεργά τους παρόχους καταλυμάτων και εξετάζουν τα σχόλιά τους συνεχώς”.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Συμβουλίου BCP Graham Farrant επανέλαβε τη δήλωση του Radwell.

“Είμαστε βέβαιοι ότι η διαδικασία της ψηφοφορίας διεξήχθη δίκαια και σύμφωνα με τους νομικούς κανονισμούς”, δήλωσε.

Νομιμότητα των φόρων τουριστών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σύμφωνα με τη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, τα τοπικά συμβούλια δεν έχουν την εξουσία να επιβάλλουν άμεσα τέτοιους φόρους.

Αντ’ αυτού, πρέπει να σχηματίσουν ένα ABID και η πλειοψηφία των τοπικών παρόχων καταλυμάτων πρέπει να ψηφίσει υπέρ του φόρου.

Ένα παρόμοιο “τέλος επισκεπτών” εφαρμόστηκε με επιτυχία στην πόλη του Μάντσεστερ, αποφέροντας 2,8 εκατομμύρια λίρες το πρώτο έτος.

Η Σκωτία είχε μόλις εγκρίνει ένα νομοσχέδιο για την επιβολή εισφοράς στους επισκέπτες, το οποίο επιτρέπει στις πόλεις να επιβάλλουν φόρους στους τουρίστες ήδη από το 2026.

Προτού οι σκωτσέζικες πόλεις μπορέσουν να το πράξουν, τα σκωτσέζικα συμβούλια πρέπει να διαβουλευτούν εκτενώς με τις κοινότητες, τις επιχειρήσεις και τους τουριστικούς οργανισμούς.

Άλλες πόλεις όπως το Κέιμπριτζ και πόλεις όπως η Κορνουάλη και το Ντέβον σχεδιάζουν να θεσπίσουν φόρο για τους τουρίστες.