Πώς το νέο σύστημα ETA επηρεάζει τα ταξίδια μεταξύ Ιρλανδίας και Ηνωμένου Βασιλείου

| 18 Σεπτεμβρίου, 2024
Πώς το νέο σύστημα ETA επηρεάζει τα ταξίδια μεταξύ Ιρλανδίας και Ηνωμένου Βασιλείου
Χορηγία εικόνας από Lukas Kloeppel μέσω Pexels

Η Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια (ETA) του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) είναι ένα νέο σύστημα ψηφιακής ταξιδιωτικής άδειας για όλους τους ταξιδιώτες που μπορούν να επισκεφθούν το ΗΒ χωρίς θεώρηση. Οι ταξιδιώτες χωρίς βίζα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση για την ₤10-άδεια και να την παραλάβουν πριν επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το σύστημα ETA έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την ασφάλεια των συνόρων και ταυτόχρονα να απλοποιήσει τα ταξίδια για άτομα χαμηλού κινδύνου. Επιτρέπει στην κυβέρνηση να ελέγχει εκ των προτέρων τους ταξιδιώτες πριν από την άφιξή τους και να παρακολουθεί την είσοδο και την έξοδό τους από τη χώρα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Δημοκρατία της Ιρλανδίας έχουν μακρά και αλληλένδετη ιστορία. Εδώ, συζητάμε πώς επηρεάζει τα ταξίδια μεταξύ Ιρλανδίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

1. Οι Ιρλανδοί πολίτες που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν χρειάζονται ETA.

Οι Ιρλανδοί πολίτες δεν θα χρειάζεται να προσκομίζουν ETA όταν έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, χάρη στη ρύθμιση του κοινού ταξιδιωτικού χώρου (CTA).

Για τον ίδιο λόγο, οι πολίτες των Εξαρτήσεων του Στέμματος Guernsey, Jersey και της Νήσου του Μαν εξαιρούνται επίσης από το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία και τα τρία εδάφη είναι όλα μέρος της CTA.

Η Ιρλανδία συνορεύει με τη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία είναι μία από τις χώρες που απαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με την Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία.

Οι Εξαρτήσεις του Στέμματος, επίσημα γνωστές ως Bailiwick of Guernsey, Bailiwick of Jersey και Isle of Man, είναι αυτοδιοικούμενα νησιά.

Το Γκέρνσεϊ και το Τζέρσεϊ είναι συλλογικά γνωστά ως τα Νησιά της Μάγχης, καθώς και τα δύο βρίσκονται στη Μάγχη. Από την άλλη πλευρά, η Νήσος Μαν βρίσκεται μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας στη Θάλασσα της Ιρλανδίας.

Οι Εξαρτήσεις του Στέμματος δεν αποτελούν μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά η βρετανική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την άμυνα και τις διεθνείς σχέσεις τους. Επίσης, δεν είναι ούτε μέλη της ΕΕ ούτε μέρος της Κοινοπολιτείας των Εθνών.

Η ρύθμιση CTA

Η απαλλαγή από την ΕΤΑ για τους πολίτες της Ιρλανδίας και των Εξαρτήσεων του Στέμματος έχει τις ρίζες της στη συμφωνία CTA, μια μακροχρόνια συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιρλανδίας και των Εξαρτήσεων του Στέμματος.

Η ΣΕΣ επιτρέπει την απεριόριστη μετακίνηση προσώπων μεταξύ Αγγλίας, Ουαλίας, Σκωτίας, Βόρειας Ιρλανδίας, Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, Γκέρνσεϊ, Τζέρσεϊ και Νήσου Μαν.

Οι πολίτες αυτών των χωρών και εδαφών μπορούν να ταξιδεύουν εντός της ΣΕΣ χωρίς μεταναστευτικούς ελέγχους ή την ανάγκη για βίζα, ETA ή ακόμη και διαβατήριο.

Η ρύθμιση παρέχει επίσης σε όλους τους πολίτες σχεδόν ίσα δικαιώματα όσον αφορά την κατοικία, την πρόσβαση στην εργασία, την υγειονομική περίθαλψη και άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Η ΣΕΣ ιδρύθηκε πριν το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Ιρλανδία γίνουν μέλη της ΕΕ και λειτούργησε ανεξάρτητα από τους κανόνες της ΕΕ για την ελεύθερη κυκλοφορία. Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ΕΕ το 2020, η ρύθμιση της ΣΕΣ παρέμεινε σε ισχύ.

2. Οι μη Ιρλανδοί κάτοικοι της Ιρλανδίας που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να εξαιρεθούν από το σύστημα ETA.

Η εξαίρεση της Ιρλανδίας από το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου επεκτείνεται σε μη Ιρλανδούς πολίτες που είναι κάτοικοι της Ιρλανδίας μόνο εάν πληρούν τρεις προϋποθέσεις:

  • Δεν πρέπει να χρειάζονται βίζα για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο. Η χώρα που εξέδωσε το διαβατήριό τους πρέπει να έχει καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με το Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Πρέπει να είναι νόμιμοι κάτοικοι της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Πρέπει να είναι σε θέση να προσκομίσουν στοιχεία ή αποδείξεις ότι είναι νόμιμοι κάτοικοι της Ιρλανδίας.
  • Πρέπει να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της CTA. Αυτό σημαίνει ότι έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της Ιρλανδίας, του Γκέρνσεϊ, του Τζέρσεϊ ή της Νήσου του Μαν.

Εάν ένας μη Ιρλανδός κάτοικος της Ιρλανδίας πληροί μόνο μία ή δύο από τις προϋποθέσεις που αναφέρονται παραπάνω, πρέπει να υποβάλει αίτηση και να λάβει ETA πριν επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο.

3. Οι υπήκοοι της Ιρλανδίας που δεν έχουν βίζα και ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να λάβουν ETA πριν από το ταξίδι τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πώς το νέο σύστημα ETA επηρεάζει τα ταξίδια μεταξύ Ιρλανδίας και Ηνωμένου Βασιλείου
Φωτογραφία ευγενική προσφορά του Eric Jones μέσω Wikimedia Commons

Οι ταξιδιώτες χωρίς βίζα στην Ιρλανδία που σκοπεύουν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να λάβουν ETA για το ταξίδι τους. Αυτό απαιτείται είτε επιβιβάζονται σε αεροπλάνο ή πλοίο προς την Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία είτε διασχίζουν τα χερσαία σύνορα προς τη Βόρεια Ιρλανδία.

Συνήθως δεν υπάρχουν μεταναστευτικοί έλεγχοι μεταξύ των χωρών και εδαφών της ΣΕΣ. Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο συνηθίζει να διενεργεί συνοριακούς ελέγχους στο πρώτο σημείο εισόδου στη ΣΕΣ. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί επίσης να διενεργεί συνοριακούς ελέγχους βάσει πληροφοριών σε άτομα που φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από το εσωτερικό της ΣΕΣ.

Ενώ οι πολίτες της CTA δεν υποχρεούνται να έχουν διαβατήριο όταν ταξιδεύουν εντός της CTA, συνιστάται να έχουν πάντα μαζί τους δελτίο ταυτότητας. Οι αερομεταφορείς συνήθως ζητούν την ταυτότητα αυτή πριν από την επιβίβαση.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου και την ιρλανδική απαλλαγή

Ακολουθούν κοινές ερωτήσεις που μπορεί να έχετε κάποιοι από εσάς σχετικά με το ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Ιρλανδία και τις Εξαρτήσεις του Στέμματος.

Απαιτείται από τους Ιρλανδούς πολίτες να έχουν ETA πριν ταξιδέψουν στη Βόρεια Ιρλανδία;

Οι Ιρλανδοί πολίτες απαλλάσσονται από την ETA για ταξίδια προς οποιοδήποτε μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου. Άλλοι πολίτες του Γκέρνσεϊ, του Τζέρσεϊ και της Νήσου Μαν απαλλάσσονται επίσης από την ΕΤΑ.

Οι μη Ιρλανδοί πολίτες που ζουν στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας δεν θα χρειάζεται επίσης να προσκομίζουν ETA όταν επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο, εφόσον δεν χρειάζονται θεώρηση για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο, ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της CTA και μπορούν να αποδείξουν ότι είναι νόμιμοι κάτοικοι της Ιρλανδίας.

Άλλες εξαιρέσεις από την απαίτηση ETA είναι όσοι έχουν βρετανικά διαβατήρια και διαβατήρια πολιτών βρετανικών υπερπόντιων εδαφών (BOTC), καθώς και όσοι έχουν μεταναστευτικό καθεστώς ή καθεστώς εγκατάστασης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι υποχρεωτική για όλους τους άλλους υπηκόους που δεν χρειάζονται βίζα και σχεδιάζουν σύντομες επισκέψεις στην Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Οι ταξιδιώτες χωρίς βίζα θα εξακολουθούν να χρειάζονται κατάλληλη βίζα για εργασία και παρατεταμένη διαμονή στην Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Τι χρειάζονται οι Ιρλανδοί πολίτες για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Λόγω της CTA, δεν υπάρχουν έλεγχοι ρουτίνας για τα άτομα που ταξιδεύουν μεταξύ Ιρλανδίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Ωστόσο, κατά την επιβίβαση σε αεροπλάνο ή πλοίο για την Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία, οι ταξιδιώτες πιθανότατα θα κληθούν να προσκομίσουν αποδεικτικό ταυτότητας ή ιρλανδικής υπηκοότητας. Οι ταξιδιώτες μπορούν να προσκομίσουν ιρλανδικό διαβατήριο, κάρτα διαβατηρίου ή άλλα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι είναι Ιρλανδοί πολίτες.

Τα χερσαία σύνορα μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας είναι ανοικτά. Οι ταξιδιώτες συνήθως δεν χρειάζεται να επιδεικνύουν έγγραφα ταυτότητας κατά τη διέλευση των συνόρων. Παρόλα αυτά, συνιστάται η μεταφορά διαβατηρίου ή άλλου αποδεικτικού ταυτότητας και υπηκοότητας.

Οι αλλοδαποί που ζουν στην Ιρλανδία χρειάζονται ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Πώς το νέο σύστημα ETA επηρεάζει τα ταξίδια μεταξύ Ιρλανδίας και Ηνωμένου Βασιλείου
Χορηγία εικόνας από Michal Pokorný μέσω Unsplash

Οι μη Ιρλανδοί πολίτες που διαμένουν στην Ιρλανδία δεν χρειάζονται ETA του Ηνωμένου Βασιλείου μόνο εάν ισχύουν όλα τα ακόλουθα:

  • Είναι νόμιμοι κάτοικοι Ιρλανδίας.
  • Δεν χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της ΣΕΣ (Ιρλανδία, Γκέρνσεϊ, Τζέρσεϊ ή Νήσος Μαν).

Εάν δεν πληρούν και τις τρεις προϋποθέσεις, πρέπει να έχουν ETA πριν ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι υπήκοοι που δεν έχουν βίζα και είναι νόμιμοι κάτοικοι της Ιρλανδίας χρειάζονται ΕΤΑ εάν ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από χώρα εκτός της ΣΕΣ.

Οι αλλοδαποί που είναι νόμιμοι κάτοικοι της Ιρλανδίας αλλά χρειάζονται βίζα για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να την αποκτήσουν πριν από το ταξίδι τους.

Οι κάτοικοι της Ιρλανδίας ηλικίας 16 ετών και άνω πρέπει να προσκομίσουν πρωτότυπα και έγκυρα έγγραφα που έχουν εκδοθεί από την ιρλανδική κυβέρνηση για να αποδείξουν ότι είναι νόμιμοι κάτοικοι της χώρας. Οποιοδήποτε από τα ακόλουθα έγγραφα γίνεται δεκτό ως απόδειξη νόμιμης διαμονής στην Ιρλανδία:

  • Ιρλανδική άδεια οδήγησης
  • Ιρλανδική άδεια μαθητή
  • ιατρική κάρτα
  • Κάρτα επίσκεψης GP
  • Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας
  • Ιρλανδική άδεια διαμονής
  • Πιστοποιητικό μόνιμης κατοικίας
  • Εθνική κάρτα ηλικίας

Τα παιδιά κάτω των 16 ετών δεν χρειάζεται να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία νόμιμης διαμονής στην Ιρλανδία. Ωστόσο, οι συνοριοφύλακες μπορούν να ανακρίνουν τα παιδιά ή έναν ενήλικα που ταξιδεύει μαζί τους για να διαπιστώσουν αν είναι κάτοικοι Ιρλανδίας.

Εάν είστε νόμιμος κάτοικος Ιρλανδίας και δεν χρειάζεστε βίζα για να επισκεφθείτε το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν χρειάζεστε ETA εάν ταξιδεύετε εντός της ΣΕΣ. Μπορείτε να συνεχίσετε να εισέρχεστε και να διασχίζετε τα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία χωρίς ETA ή θεώρηση.

Η ETA ισχύει μόνο για άτομα που μπορούν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς θεώρηση. Εάν χρειάζεστε βίζα για να επισκεφθείτε το Ηνωμένο Βασίλειο, το σύστημα ETA δεν ισχύει για εσάς.

Οι υπήκοοι με βίζα θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για τυπική θεώρηση επισκέπτη ή θεώρηση διέλευσης για σύντομα ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση προσωρινής δημιουργικής εργασίας για την εκτέλεση δημιουργικής εργασίας για λιγότερο από τρεις μήνες.

Η αίτηση θεώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου θα παραμείνει αμετάβλητη όταν εισαχθεί το σύστημα ETA. Όσοι σκοπεύουν να εργαστούν ή να παραμείνουν για παρατεταμένες επισκέψεις εξακολουθούν να χρειάζονται την κατάλληλη θεώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Χρειάζονται οι τουρίστες από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας ETA για να επισκεφθούν τη Βόρεια Ιρλανδία;

Οι τουρίστες στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας που σκοπεύουν να διασχίσουν τα σύνορα και να επισκεφθούν τη Βόρεια Ιρλανδία ή οποιονδήποτε προορισμό στο νησί της Μεγάλης Βρετανίας θα χρειαστούν μια βρετανική ETA αν δεν χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αξιωματούχοι της Βόρειας Ιρλανδίας και εμπειρογνώμονες της ταξιδιωτικής βιομηχανίας προέτρεψαν την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να χορηγήσει εξαιρέσεις στους τουρίστες που επισκέπτονται τη Βόρεια Ιρλανδία μέσω της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, εάν μένουν για λιγότερο από μία εβδομάδα.

Ωστόσο, το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου παρέμεινε σταθερό στο ότι με τον τρόπο αυτό εξουδετερώνεται ο σκοπός του συστήματος ETA και δημιουργείται κενό στον στόχο του να διασφαλίσει και να ενισχύσει τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε ότι επανεξετάζει συνεχώς την πολιτική ETA για τη βελτίωση του συστήματος.