Πώς να υποβάλετε αίτηση για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

| 15 Μαρτίου, 2023
Πώς να υποβάλετε αίτηση για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

Εισαγωγή της ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει να αναπτύσσει το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειών Ταξιδίου (ETIAS), το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζει τη δική του εκδοχή της έγκρισης του προ-ταξιδιωτικού ελέγχου. Η νέα ταξιδιωτική απαίτηση για τους περισσότερους ξένους υπηκόους που επιθυμούν να επισκεφθούν οποιαδήποτε από τις τέσσερις
Ηνωμένο Βασίλειο
χώρες (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία), είναι επί του παρόντος υπό εξέλιξη και δεν αναμένεται να καταστεί υποχρεωτική πριν από το 2025, αν και η ημερομηνία αυτή δεν έχει οριστεί σε πέτρα.

Το νέο σύστημα αδειών εισόδου ονομάζεται Electronic Travel Authorisation (ETA) και δεν θα επηρεάσει τους κατόχους βρετανικών διαβατηρίων, αλλά θα έχει αντίκτυπο στους ξένους υπηκόους που επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι σήμερα έχουν εύκολη πρόσβαση στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω ενός απλού, έγκυρου διαβατηρίου.

Αλλά τι είναι το ETA; Πώς λειτουργεί η ETA; Και ποιος χρειάζεται (ή θα χρειαστεί) ETA;

Τι είναι το ETA;

Σε ολόκληρο τον κόσμο, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, έχουν εισαγάγει ένα ηλεκτρονικό σύστημα προελέγχου για τους επισκέπτες από το εξωτερικό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία να πράξει το ίδιο, με το ETIAS να έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία και να έχει καταστεί υποχρεωτικό πριν από το τέλος του 2023.

Η βασική ιδέα αυτών των ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου είναι η συλλογή πληροφοριών σχετικά με τους υποψήφιους επισκέπτες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι εισερχόμενοι ταξιδιώτες αποτελούν κίνδυνο για την εγκληματικότητα, την ασφάλεια, την τρομοκρατία ή την υγεία, μέσω του ελέγχου των στοιχείων που παρέχονται στο έντυπο αίτησης με πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες σε βάσεις δεδομένων ασφαλείας (και άλλες).

Η ηλεκτρονική έγκριση είναι ταχύτερη και ευκολότερη στην υποβολή αίτησης από ό,τι οι τυπικές θεωρήσεις σε χαρτί, ενώ οι έλεγχοι του ιστορικού των αιτούντων είναι επίσης πιο λεπτομερείς και πιο ενημερωμένοι από ό,τι ήταν δυνατό στο παρελθόν.

Η νέα Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια είναι η απάντηση του Ηνωμένου Βασιλείου στα συστήματα που εφαρμόζονται ήδη σε άλλα μέρη του κόσμου. Είναι ένα μέσο παρακολούθησης των ατόμων που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και προσδιορισμού των ατόμων στα οποία θα πρέπει να απαγορευτεί η είσοδος.

Πώς λειτουργεί η ETA;

Η ETA δεν είναι ένα έγγραφο σε χαρτί, όπως η θεώρηση, αλλά μια ηλεκτρονική έγκριση για την είσοδο και τη μετακίνηση στις τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου. Μόλις υποβληθεί αίτηση και εγκριθεί, η ETA συνδέεται ψηφιακά με το σχετικό διαβατήριο, το οποίο, όταν σαρωθεί, εμφανίζεται στο σημείο αναχώρησης και άφιξης του κατόχου διαβατηρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αίτηση για ETA υποβάλλεται ηλεκτρονικά, οπότε οι αιτούντες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή και να διαθέτουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να υποβάλουν την αίτηση.

Διαδικασία υποβολής αιτήσεων

Υποστηρίζεται ότι η ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής αίτησης ETA “διαρκεί μόνο λίγα λεπτά”, αλλά αυτό εξαρτάται από το τι ακριβώς συνιστά λίγα λεπτά. Ανεξάρτητα από αυτό, η αίτηση ETA υποβάλλεται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά και απαιτεί τα εξής:

  • Συμπληρωμένο έντυπο αίτησης με βασικά προσωπικά στοιχεία, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, εθνικότητα και σχεδιαζόμενα ταξιδιωτικά σχέδια.
  • Ισχύον, έγκυρο, βιομετρικό διαβατήριο.
  • Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
  • Μια αποδεκτή μέθοδος πληρωμής (χρεωστική ή πιστωτική κάρτα).

Όπως συμβαίνει με κάθε επίσημη διαδικασία, είναι ζωτικής σημασίας να παρέχονται όλες οι πληροφορίες και τα έγγραφα που ζητούνται. Η μη ορθή και πλήρης συμπλήρωση του εντύπου αίτησης θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις και ενδεχομένως σε πλήρη απόρριψη.

Μόλις ελεγχθούν οι πληροφορίες και τα έγγραφα που υποβλήθηκαν, η ETA θα πρέπει να εγκριθεί εντός δύο έως τριών ημερών.

Ποιος χρειάζεται την ETA;

Οι κάτοχοι διαβατηρίων από χώρες που επί του παρόντος απαιτούν θεώρηση για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθήσουν να χρειάζονται θεώρηση. Η απαίτηση ETA ισχύει για τις χώρες που επί του παρόντος έχουν πρόσβαση στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς βίζα, στις οποίες περιλαμβάνονται σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Σένγκεν και μεγάλες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Κίνα.

Παρόλο που το status quo παραμένει προς το παρόν, τα επόμενα χρόνια, ένα έγκυρο διαβατήριο δεν θα αρκεί πλέον. Όλοι οι ξένοι υπήκοοι που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειάζονται είτε βιομετρικό διαβατήριο με ηλεκτρονικά συνδεδεμένο ETA είτε βρετανική θεώρηση.

Μόλις η ΕΕ εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα ETIAS, οι κάτοχοι βρετανικών διαβατηρίων θα χρειάζονται διαβατήριο εγκεκριμένο από το ETIAS για να ταξιδεύουν προς και εντός της ευρωπαϊκής ζώνης. Όπως είναι φυσικό, το αντίστροφο θα ισχύει μετά την έναρξη λειτουργίας της ΕΤΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Μεταξύ των χωρών των οποίων οι πολίτες θα χρειαστούν ETA είναι:

  • Όλες οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (με εξαίρεση τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας)
  • Όλα τα κράτη μέλη του χώρου Σένγκεν
  • Οι πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, καθώς και των χωρών που απολαμβάνουν σήμερα το καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, θα χρειαστούν επίσης ΕΤΑ στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, εκτός εάν μπορέσουν να διαπραγματευτούν και να συμφωνηθούν περαιτέρω συμφωνίες.

Η Ιρλανδία η εξαίρεση

Ήδη από το 1922, υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ των δύο οντοτήτων και παρέχει επίσης ορισμένα δικαιώματα στους πολίτες της μιας χώρας που διαμένουν στην άλλη. Αυτή η ρύθμιση είναι γνωστή ως “Κοινός Ταξιδιωτικός Χώρος” και αποτελεί αυστηρά μια ρύθμιση μεταξύ της Βρετανίας και της Ιρλανδίας και είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε νομοθεσία της ΕΕ.
Ο Κοινός Χώρος Ταξιδίων περιλαμβάνει και τις τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου και την Ιρλανδία (καθώς και τα Νησιά της Μάγχης και τη Νήσο του Μαν), και οι Ιρλανδοί και οι Βρετανοί πολίτες έχουν ορισμένα δικαιώματα και προνόμια εντός των ορίων αυτών των χωρών και νησιών.

Όλοι οι πολίτες του κοινού ταξιδιωτικού χώρου δικαιούνται να διαμένουν, να σπουδάζουν και να εργάζονται εντός του χώρου και αυτό ισχύει και για τα ταξίδια. Ακόμη και μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit), οι Βρετανοί και οι Ιρλανδοί πολίτες εξακολουθούν να απολαμβάνουν την ελευθερία των ταξιδιών μεταξύ των δύο χωρών χωρίς να απαιτείται θεώρηση ή, όπως θα συμβεί σύντομα, ETA.

Σκοποί της ΕΤΑ

Αν και ο τελικός κατάλογος των χωρών των οποίων οι πολίτες θα χρειάζονται ETA δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, ο σκοπός της ταξιδιωτικής έγκρισης είναι σαφώς καθορισμένος. Οι υπήκοοι χωρίς βίζα (NVN) χρειάζονται ETA για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για:

  • Τουρισμός
  • Επιχειρηματικοί σκοποί
  • Μαθήματα σύντομης μελέτης
  • Ιατρικοί λόγοι

Όπως και με την τυπική θεώρηση Σένγκεν, αναμένεται ότι οι μη κατοίκοι τρίτων χωρών με ETA θα μπορούν να παραμείνουν εντός των ορίων του Ηνωμένου Βασιλείου για μέγιστη περίοδο 180 ημερών πριν υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τη δικαιοδοσία. Από τη στιγμή που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι NVN μπορούν να περιφέρονται και να ταξιδεύουν ελεύθερα οπουδήποτε εντός των τεσσάρων χωρών που αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά όχι στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, η οποία είναι μια εντελώς διαφορετική χώρα.

Η βρετανική κυβέρνηση αναμένει να ξεκινήσει τη λειτουργία του ETA το 2023 και να έχει θέσει σε πλήρη λειτουργία το σύστημα μέχρι το 2025, αλλά αυτό είναι το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα και πάντα υπόκειται σε αλλαγές. Επί του παρόντος, οι υπήκοοι χωρίς βίζα χρειάζονται μόνο έγκυρο διαβατήριο για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο. Παρόλα αυτά, συνιστάται έντονα να ενημερώνεστε για τυχόν ενημερώσεις σχετικά με την εφαρμογή της ETA, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν τυχόν επερχόμενα ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως και με τους προσκόπους, καλό είναι να είστε “προετοιμασμένοι”, καθώς η εισαγωγή ETA είναι μια εξελισσόμενη διαδικασία και μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή!