Ο πρώην παρατηρητής μετανάστευσης λέει ότι η επιτυχία της ETA εξαρτάται από τη συνοριακή δύναμη

| 1 Απριλίου, 2024
Ο πρώην παρατηρητής μετανάστευσης λέει ότι η επιτυχία της ETA εξαρτάται από τη συνοριακή δύναμη

Ο πρώην Ανεξάρτητος Επικεφαλής Επιθεωρητής Συνόρων και Μετανάστευσης (ICIBI) λέει ότι η επιτυχία της νέας Ηλεκτρονικής Ταξιδιωτικής Άδειας (ETA) εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Συνοριακή Δύναμη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε συνάντηση με την Επιτροπή Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Λόρδων στις 19 Μαρτίου 2024, ο Ντέιβιντ Νιλ δήλωσε ότι η ΕΤΑ θα μπορούσε να κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο πιο ασφαλές.

“Φυσικά και θα μπορούσε. Εξαλείφει το ανθρώπινο λάθος, για παράδειγμα, το οποίο είναι μία από τις μεγαλύτερες αποκλίσεις, οπότε αυτό πρέπει να είναι θετικό”, δήλωσε.

Ο πρώην επιτηρητής μετανάστευσης πρόσθεσε ότι στη στρατηγική για τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2025, η ETA περιγράφει ένα ψηφιακό και αυτοματοποιημένο μέλλον των ταξιδιών.

Ωστόσο, ο Νιλ δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να “ενισχύσει τη γραμμή των ανθρώπων στον οργανισμό που υποστηρίζει την τεχνολογία”.

Με βάση τις αναφορές του, η Συνοριακή Δύναμη του Ηνωμένου Βασιλείου ενδέχεται να μην είναι “απαραίτητα εξοπλισμένη για να δώσει την ψηφιακή απάντηση για τον μετριασμό ορισμένων κινδύνων”.

Τόνισε: “Εάν δεν υπάρχουν τα μέτρα μετριασμού των ανθρώπων, τα σύνορα θα είναι πάντα ευάλωτα”.

Ο Neal δήλωσε ότι η διαχείριση του προσωπικού και η ηγεσία είναι ζωτικής σημασίας για την ΕΤΑ και συμβάλλουν αποτελεσματικά στην ασφάλεια των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι συνοριακές δυνάμεις πρέπει να κατανοήσουν την τεχνολογία

Ο Alexander Downer, πρόεδρος του Policy Exchange και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, μοιράστηκε μια παρόμοια άποψη.

Σε χωριστή συνάντηση με την επιτροπή στις 12 Μαρτίου 2024, ο κ. Ντάουνερ δήλωσε ότι η διευκόλυνση των ανθρώπων και των εμπορευμάτων εντός και εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ζωτικής σημασίας.

“Σίγουρα πιστεύω ότι η χρήση της τεχνολογίας και η αποτελεσματική και ταχεία υιοθέτηση της τεχνολογίας από τη Συνοριακή Δύναμη είναι το μέλλον”, δήλωσε ο συντάκτης της ανεξάρτητης αναθεώρησης της Συνοριακής Δύναμης του 2022.

Επεσήμανε ότι η Συνοριακή Δύναμη δεν αναπτύσσει την τεχνολογία, αλλά μόνο αγοράζει και χρησιμοποιεί την τεχνολογία.

Ωστόσο, δήλωσε ο Downer, “οι αξιωματικοί των συνοριακών δυνάμεων θα πρέπει να κατανοήσουν την τεχνολογία”.

“Θα πρέπει να γνωρίζουν πώς λειτουργούν όλα αυτά και τι πρέπει να κάνουν αν σταματήσουν να λειτουργούν”, είπε για τις ψηφιακές τεχνολογίες όπως η αναγνώριση προσώπου.

Με την ΕΤΑ, είπε, “μπορεί να μην χρειάζεστε τόσους πολλούς αξιωματικούς της Συνοριακής Δύναμης, αλλά θα πρέπει να είναι περισσότερο καταρτισμένοι τεχνολογικά και ψηφιακά”.

Ο κ. Downer σημείωσε επίσης ζητήματα προσωπικού και προμηθειών στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο εποπτεύει τη Συνοριακή Δύναμη.

Είπε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει επίσης να είναι “φιλικό προς την τεχνολογία και πρόθυμο να υιοθετήσει τη νέα τεχνολογία”.

Ο πρόεδρος του Policy Exchange αναγνώρισε ότι η τεχνολογία ενέχει κινδύνους.

Ωστόσο, μπορεί να πάρει χρόνο, και αν λειτουργήσει, οι άνθρωποι και τα αγαθά θα εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο “πιο γρήγορα, εξοικονομώντας πολλά χρήματα και άγχος”.

Ισχυρισμοί για ανεπάρκεια των συνοριακών δυνάμεων

Πριν από λίγους μήνες, ο Neal απολύθηκε επειδή δημοσίευσε τις αδημοσίευτες εκθέσεις του χωρίς την έγκριση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στις εκθέσεις του, επεσήμανε τον ανεπαρκή έλεγχο των επιβατών επιχειρηματικών αεροσκαφών στο αεροδρόμιο London City από τη βρετανική συνοριοφυλακή.

Ο πρώην ICIBI επισήμανε επίσης την απόσπαση της προσοχής και το άγχος μεταξύ των συνοριακών υπαλλήλων και την ασυνεπή ανάπτυξη των πόρων της Συνοριοφυλακής σε άλλα αεροδρόμια.

Ο Neal σημείωσε την έλλειψη εξοπλισμού επικοινωνίας για τους συνοριακούς υπαλλήλους που χειρίζονται τις ηλεκτρονικές πύλες διαβατηρίων (eGates), με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν επανδρωμένοι συνοριακοί σταθμοί.

Οι ισχυρισμοί του έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου στα αεροδρόμια και σε άλλα σημεία εισόδου.

Το υπουργείο Εσωτερικών απάντησε σε ανακοίνωσή του ότι η έκθεση του Neal είναι “εσφαλμένη ως προς το συμπέρασμά της ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για την ασφάλεια”.

Πρόσθεσε επίσης ότι έχουν ληφθεί διορθωτικά μέτρα για να διασφαλιστεί ότι ακολουθούνται οι σωστές διαδικασίες και η τήρηση αρχείων.

Επιπλέον, το Υπουργείο Εσωτερικών παρέσχε κατάλογο των εν εξελίξει δραστηριοτήτων που αφορούν τις απειλές από τη γενική αεροπορία ή τις μη εμπορικές πτήσεις.

Αυτό περιλαμβάνει τη μείωση των αεροδρομίων, την ανάπτυξη μιας ψηφιακής υπηρεσίας για την υποβολή εκθέσεων γενικής αεροπορίας (GAR) και εκ των προτέρων πληροφοριών επιβατών (API) και την παροχή πακέτων κατάρτισης για το προσωπικό πρώτης γραμμής.

Η Συνοριακή Δύναμη είχε παροτρύνει τους φορείς εκμετάλλευσης αεροσκαφών και σταθερών εγκαταστάσεων να προετοιμαστούν για να συμμορφωθούν με το νέο σύστημα ETA.

Το Υπουργείο Εσωτερικών αντιμετώπισε προβλήματα με τη βάση δεδομένων

Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε επίσης τον κίνδυνο να βασίζεται κανείς στις βάσεις δεδομένων άλλων χωρών για τον έλεγχο των πολιτών του που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένα παράδειγμα των κινδύνων μπορεί να είναι παρόμοιο με αυτό που αντιμετωπίζει τώρα το Υπουργείο Εσωτερικών.

Περισσότερα από 76.000 άτομα είχαν λανθασμένα στοιχεία στη βάση δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών για τη μετανάστευση, εμφανίζοντας μπερδεμένα ή συγχωνευμένα δεδομένα στη βάση δεδομένων.

Αυτή η βάση δεδομένων, γνωστή ως Πλατφόρμα προσωποκεντρικών δεδομένων (PCDP), αποθηκεύει πληροφορίες για 177 εκατομμύρια ανθρώπους.

Το PCDP παρακολουθεί το ιστορικό ενός μετανάστη στα συστήματα μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων των αιτήσεων θεώρησης και των βιομετρικών δεδομένων.

Τα αρχεία του χρησιμοποιούνται στο σύστημα Atlas, στο οποίο έχουν πρόσβαση οι υπάλληλοι της υπηρεσίας διεκπεραίωσης υποθέσεων, οι αξιωματούχοι της συνοριοφυλακής και άλλα ηλεκτρονικά συστήματα για την απόδειξη της κατάστασης μετανάστευσης.

Τα λάθη στο σύστημα της βάσης δεδομένων μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα απόδειξης των δικαιωμάτων εργασίας, ενοικίασης κατοικίας ή πρόσβασης σε δωρεάν θεραπεία από το NHS.

Το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών διερευνά πιθανές παραβιάσεις δεδομένων.