Ο πρωθυπουργός της Δομίνικας είναι βέβαιος ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα επανέλθει χωρίς βίζα

| 15 Οκτωβρίου, 2024
Ο πρωθυπουργός της Δομίνικας είναι βέβαιος ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα επανέλθει χωρίς βίζα
Χορηγία εικόνας από Aboodi Vesakaran μέσω Unsplash

Ο πρωθυπουργός της Δομίνικας Ρούζβελτ Σκέριτ είναι αισιόδοξος για την αποκατάσταση των ταξιδιών χωρίς βίζα στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) για τους Δομινικανούς.

Η ρύθμιση απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης ανεστάλη τον Ιούλιο του 2023 λόγω ανησυχιών σχετικά με το πρόγραμμα “Ιθαγένεια μέσω επενδύσεων” (CBI) της Δομίνικας.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός Skerrit δήλωσε ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε συνεχείς συνομιλίες με τη βρετανική κυβέρνηση, όπως ανέφερε το Dominica News Online.

Το Caribbean Life ανέφερε ότι ο Σκέριτ είπε ότι μια επιστολή του πρώην υπουργού Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλίβερλι έδειξε την προθυμία του να επανεξετάσει την απαίτηση θεώρησης.

Ο Skerrit δήλωσε: “Ήταν μια πολύ θετική επιστολή. Υπάρχει μια εκκρεμότητα που πρέπει να κλείσουμε και την οποία επεξεργαζόμαστε”.

Αυτό το εναπομείναν ζήτημα είναι κυρίως νομικό, αλλά ο πρωθυπουργός παραμένει αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί σύντομα συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η πρόσφατη αλλαγή στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και το νέο υπουργικό συμβούλιο δεν θα τους αποτρέψει από το να πιέσουν για την επίτευξη λύσης.

Οι διαπραγματεύσεις είχαν προχωρήσει πριν από τη μετάβαση στην ηγεσία και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διατηρήσει αυτή τη δυναμική.

Σκοπεύει να στείλει επιστολή στη νέα υπουργό Εσωτερικών, Yvette Cooper, για να την ενημερώσει σχετικά με τις συζητήσεις και να απαντήσει στην επιστολή του προκατόχου της.

Ο Skerrit πιστεύει ότι οι τρέχουσες μεταρρυθμίσεις και οι συζητήσεις με τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα οδηγήσουν τελικά στην άρση της απαίτησης θεώρησης.

Μεταρρυθμίσεις στο πρόγραμμα ιθαγένειας μέσω επενδύσεων της Δομίνικας

Το πρόγραμμα CBI της Δομίνικας αποτέλεσε βασικό παράγοντα στην απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να επιβάλει περιορισμούς στη χορήγηση θεωρήσεων.

Η CBI επιτρέπει στους ξένους επενδυτές να αποκτήσουν την υπηκοότητα της Δομινικανής Δημοκρατίας με αντάλλαγμα σημαντικές επενδύσεις στη χώρα.

Στις 19 Ιουλίου 2023, το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι το πρόγραμμα CBI της Δομίνικας “έχει δείξει σαφή και προφανή κατάχρηση” του προγράμματος.

Η τότε υπουργός Εσωτερικών Suella Braverman επικαλέστηκε το CBI που παραχωρούσε “υπηκοότητα σε άτομα που είναι γνωστό ότι αποτελούν κίνδυνο για το Ηνωμένο Βασίλειο”.

Σε απάντηση αυτών των ανησυχιών, η Δομίνικα έχει προβεί σε ουσιαστικές αλλαγές για να βελτιώσει τη διαφάνεια και την ασφάλεια του προγράμματος CBI.

Ένα από τα σημαντικότερα βήματα, σύμφωνα με τον DOM767, ήταν η υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης (MoU) με άλλα έθνη της Καραϊβικής που έχουν επίσης προγράμματα CBI.

Άλλα κράτη της Καραϊβικής που έχουν υπογράψει το μνημόνιο περιλαμβάνουν την Αγία Λουκία, την Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, τη Γρενάδα και τον Άγιο Κίτς και Νέβις.

Το μνημόνιο επικεντρώνεται στην ενίσχυση της δέουσας επιμέλειας, θέτοντας ως ελάχιστο όριο επένδυσης τα 200.000 δολάρια.

Προωθεί επίσης τη μεγαλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών.

Επιπλέον, το Μνημόνιο προβλέπει οικονομικούς ελέγχους και τη δημιουργία μιας περιφερειακής αρχής για την εποπτεία των πρακτικών του CBI.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποσκοπούν στο να διασφαλίσουν ότι μόνο αξιόπιστα και αξιόπιστα άτομα λαμβάνουν υπηκοότητα μέσω του προγράμματος.

Αυτές θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες για την ασφάλεια που εκφράζονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλους διεθνείς εταίρους.

Η κυβέρνηση της Δομινικανής Δημοκρατίας ελπίζει ότι οι αλλαγές αυτές θα ανοίξουν το δρόμο για την επαναφορά της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης.

Γιατί τα ταξίδια χωρίς βίζα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι απαραίτητα για τους Δομινικανούς

Ο πρωθυπουργός της Δομίνικας είναι βέβαιος ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα επανέλθει χωρίς βίζα
Χορηγία εικόνας από Richard Todd μέσω Pixabay

Τα ταξίδια χωρίς βίζα επιτρέπουν στους πολίτες μιας χώρας να εισέλθουν σε μια άλλη χώρα χωρίς να χρειάζονται βίζα, συνήθως για σύντομη διαμονή.

Για πολλούς Δομινικανούς, η απώλεια της πρόσβασης στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς θεώρηση αποτέλεσε πρόκληση.

Πριν από τον Ιούλιο του 2023, οι πολίτες της Δομίνικας μπορούσαν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς θεώρηση για τουρισμό, επαγγελματικούς και άλλους βραχυπρόθεσμους σκοπούς.

Η ρύθμιση αυτή ενθάρρυνε επίσης τις επιχειρηματικές ανταλλαγές και διευκόλυνε τις οικογενειακές επισκέψεις.

Από τότε που επιβλήθηκε η υποχρέωση θεώρησης, οι Δομινικανοί έπρεπε να υποβάλουν αιτήσεις για δαπανηρές και χρονοβόρες βρετανικές θεωρήσεις.

Ακόμη και οι ταξιδιώτες που απλώς περνούν από αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει πλέον να υποβάλλουν αίτηση για θεώρηση άμεσης διέλευσης από αέρος.

Η επαναφορά της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης θα διευκόλυνε αυτές τις επιβαρύνσεις και θα αποκαθιστούσε την ευκολία μετακίνησης που απολάμβαναν κάποτε οι πολίτες της Δομίνικας.

Δυνατότητα ένταξης στο σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε το 2021 το νέο του σύστημα ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας (ETA), η Δομινίκα είχε συνάψει συμφωνία απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό θα επέτρεπε στους Δομινικανούς να πληρούν τις προϋποθέσεις για το νέο καθεστώς, το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και στον εξορθολογισμό των ταξιδιών προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το σύστημα ETA απαιτεί από τους υπηκόους που δεν διαθέτουν βίζα να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση για προ-ταξιδιωτική άδεια και να πληρώσουν 10 λίρες Αγγλίας.

Αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να τους ελέγχει εκ των προτέρων και να εντοπίζει πιθανές απειλές πριν φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ETA επιτρέπει πολλαπλά σύντομα ταξίδια διάρκειας έως και έξι μηνών σε διάστημα δύο ετών ή μέχρι να λήξει το διαβατήριο με το οποίο συνδέεται, όποιο από τα δύο συμβεί νωρίτερα.

Η αίτηση ETA μπορεί να διαρκέσει περίπου τρεις ημέρες, δηλαδή αρκετά πιο γρήγορα από την αίτηση για βίζα.

Η Δομίνικα δεν συμμετέχει επί του παρόντος στο πρόγραμμα ETA, το οποίο πρόκειται να ανοίξει για όλους τους μη Ευρωπαίους υπηκόους χωρίς βίζα στις 27 Νοεμβρίου 2024.

Ωστόσο, η κυβέρνηση ελπίζει ότι η επαναφορά του καθεστώτος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης θα μπορούσε να δώσει στους Δομινικανούς πρόσβαση στο νέο σύστημα.

Το σύστημα ETA θα παρέχει στους Δομινικανούς μεγαλύτερη ευελιξία στα ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο για τουρισμό, οικογενειακές επισκέψεις, επαγγελματικές δραστηριότητες, σπουδές και διαμετακόμιση.

Κοιτάζοντας μπροστά

Ο πρωθυπουργός της Δομίνικας είναι βέβαιος ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα επανέλθει χωρίς βίζα
Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Russell Watkins/DFID, CC BY 2.0, μέσω Wikimedia Commons

Η αισιοδοξία του πρωθυπουργού Skerrit βασίζεται στις βελτιώσεις του προγράμματος CBI και στον θετικό διάλογο με τους αξιωματούχους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αναγνώρισε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αποκατασταθεί η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, ο Skeritt παραμένει βέβαιος ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναγνωρίσει τις προσπάθειες της Δομίνικας.

“Πιστεύουμε ότι τα μέτρα που έχουμε λάβει μας φέρνουν σε ισχυρή θέση”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Δομινικανής Δημοκρατίας.

Και πρόσθεσε: “Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε αυτόν τον διάλογο με σεβασμό και διαφάνεια με το Ηνωμένο Βασίλειο”.

Η αποκατάσταση της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης θα διευκόλυνε τα ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο για χιλιάδες Δομινικανούς.

Θα ενισχύσει επίσης τις επιχειρηματικές, τουριστικές και διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Skerrit τόνισε τη δέσμευση της κυβέρνησής του να διασφαλίσει ότι η Δομίνικα πληροί τα διεθνή πρότυπα διαφάνειας και ασφάλειας στο πρόγραμμα CBI.

Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης με το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλους παγκόσμιους εταίρους.