Ο δήμαρχος του Λονδίνου καλεί την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να επανεξετάσει τη συμφωνία για την κινητικότητα των νέων με την ΕΕ

| 29 Απριλίου, 2024
Ο δήμαρχος του Λονδίνου καλεί την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να επανεξετάσει τη συμφωνία για την κινητικότητα των νέων με την ΕΕ

Το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) θα πρέπει να επανεξετάσει τη συμφωνία για την κινητικότητα των νέων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) την περασμένη εβδομάδα.

Αυτό αναφέρει ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan, ο οποίος έχει πιέσει για περισσότερη ελευθερία μετακίνησης για τους νέους.

“Ο κόσμος θα πρέπει να κατανοήσει τη διαφορά μεταξύ ενός προγράμματος κινητικότητας των νέων και της ελεύθερης κυκλοφορίας των ανθρώπων όταν βρίσκεσαι εντός της ενιαίας αγοράς”, δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Ο Khan “[fears] συγχέει τα δύο” και ελπίζει “η επόμενη κυβέρνηση των Εργατικών να κατανοήσει τη διάκριση”.

Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Αγγλίας χαρακτήρισε τη σύναψη συμφωνίας κινητικότητας των νέων με την ΕΕ “εξαιρετικά σημαντική” για το Λονδίνο.

Είπε ότι μια συμφωνία κινητικότητας των νέων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ θα βοηθήσει τους τομείς της φιλοξενίας, της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας που αντιμετωπίζουν ελλείψεις δεξιοτήτων.

Εάν η επόμενη κυβέρνηση αρνηθεί να συνάψει συμφωνία για την κινητικότητα των νέων με την ΕΕ, ο Χαν σχεδιάζει να προχωρήσει σε πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών με το μπλοκ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο απορρίπτει την πρόταση κινητικότητας των νέων σε επίπεδο ΕΕ

Επιδιώκοντας την επανεκλογή του για τρίτη φορά τον Μάιο του 2024, τα σχόλια του Χαν αποτελούν απόκλιση από το πολιτικό του κόμμα.

Το Εργατικό Κόμμα δεν είχε “κανένα σχέδιο” για μια συμφωνία κινητικότητας των νέων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ. Αυτό είναι παρόμοιο με τη σημερινή θέση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

“Δεν πρόκειται να εισαγάγουμε ένα σύστημα κινητικότητας των νέων σε ολόκληρη την ΕΕ”, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με την πρόταση της ΕΕ για την κινητικότητα των νέων.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε: “Η ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ τερματίστηκε και δεν υπάρχουν σχέδια για την καθιέρωσή της”.

Ωστόσο, η πρόταση της ΕΕ ανέφερε ότι θα πρόκειται για μια περιορισμένη ρύθμιση και όχι για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας.

Το προτεινόμενο πρόγραμμα κινητικότητας των νέων θα επιτρέψει στους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ ηλικίας 18 έως 30 ετών να παραμείνουν σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ ή στο Ηνωμένο Βασίλειο για έως και τέσσερα έτη.

Οι νέοι πολίτες που πληρούν τα καθορισμένα κριτήρια και πληρούν τις προϋποθέσεις για το πρόγραμμα θα μπορούν να εργάζονται, να σπουδάζουν, να εκπαιδεύονται και να ταξιδεύουν.

Για τους συμμετέχοντες από το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό επιτρέπεται μόνο στη χώρα προορισμού. Η πρόταση δεν επιτρέπει την κινητικότητα εντός της ΕΕ.

Η προτεινόμενη συμφωνία κινητικότητας των νέων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ θα αντιμετωπίσει επίσης αυτό που η ΕΕ αποκαλεί εμπόδια κινητικότητας.

Στόχος του είναι να διασφαλίσει δίκαιη μεταχείριση των διδάκτρων για τους φοιτητές της ΕΕ που σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά το Brexit, οι φοιτητές της ΕΕ θα πρέπει να πληρώνουν υψηλότερους διεθνείς συντελεστές διδάκτρων αντί για τους συντελεστές της “πατρίδας” τους.

Επιτρέπει επίσης στους πολίτες της ΕΕ να κάνουν πρακτική άσκηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμη και όταν η πρακτική άσκηση σχετίζεται με σπουδές στην ΕΕ.

Επί του παρόντος, οι πολίτες της ΕΕ θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της βρετανικής θεώρησης εργασίας για να πραγματοποιήσουν κατάρτιση, δεδομένου ότι η κατάρτιση θεωρείται εργασία σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πληρούν ένα κατώτατο όριο μισθού και να πληρώνουν ένα πρόσθετο τέλος για τη μετανάστευση για λόγους υγείας επιπλέον των τελών θεώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όσοι θα συμμετέχουν στη συμφωνία κινητικότητας των νέων δεν θα υπόκεινται σε τέτοιες απαιτήσεις.

Άλλες προσκλήσεις για ένα πρόγραμμα κινητικότητας των νέων με την ΕΕ

Ο δήμαρχος του Λονδίνου δεν είναι ο μόνος που ζητά από το Ηνωμένο Βασίλειο να διαπραγματευτεί με την ΕΕ μια συμφωνία για την κινητικότητα των νέων.

Ο πρώην υπουργός του Συντηρητικού και Ενωτικού Κόμματος και κορυφαίος Brexiter George Eustice υποστήριξε μια παρόμοια ιδέα.

Ο Eustice πρότεινε να προσφερθεί στους πολίτες της ΕΕ που θέλουν να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο και στους Βρετανούς πολίτες στην ΕΕ το δικαίωμα διετούς βίζας εργασίας.

Από την άλλη πλευρά, η δημοσκόπηση της ομάδας εκστρατείας Best for Britain 2023 έδειξε ότι το 68% των 10.000 ψηφοφόρων υποστηρίζει ένα αμοιβαίο σύστημα κινητικότητας των νέων με την ΕΕ.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Best for Britain, Ναόμι Σμιθ, τόνισε ότι “ένα αμοιβαίο πρόγραμμα κινητικότητας των νέων με την ΕΕ είναι αμοιβαία επωφελές”.

Πολλές οργανώσεις νεολαίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ υποστηρίζουν επίσης την πρόταση.

Ωστόσο, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο απέρριψε την πρόταση της ΕΕ για την κινητικότητα των νέων, ο διευθυντής του English UK για τα μέλη, Huan Japes, δήλωσε στο The PIE News ότι αυτό ήταν απογοητευτικό αλλά αναμενόμενο.

Το English UK είναι η εθνική ένωση μελών των διαπιστευμένων κέντρων διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας (ELT).

“Η αιτιολόγησή τους γι’ αυτό, ότι δεν επιθυμούν να επιστρέψει η ελεύθερη κυκλοφορία μετά το Brexit, δεν είναι καθόλου σχετική”, πρόσθεσε ο Japes.

Υποστηρίζει ότι “τα προγράμματα κινητικότητας των νέων βασίζονται σε θεωρήσεις και είναι χρονικά περιορισμένα”.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επί του παρόντος συμφωνίες κινητικότητας των νέων με περισσότερες από δέκα χώρες, όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Νέα Ζηλανδία.

Επιτρέπει σε νέους από τις εν λόγω χώρες να σπουδάσουν ή να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο για δύο έτη κατ’ ανώτατο όριο.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτή σε μια συμφωνία για την κινητικότητα των νέων που θα ισχύει για συγκεκριμένες χώρες και όχι για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε απευθυνθεί σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι μόνο μια συμφωνία για την κινητικότητα των νέων σε επίπεδο ΕΕ θα διασφαλίσει τη δικαιοσύνη και την ίση μεταχείριση μεταξύ των συμμετεχόντων.