Οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν παγκοσμίως ψηφιακές άυλες θεωρήσεις

| 1 Δεκεμβρίου, 2023
Οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν παγκοσμίως ψηφιακές άυλες θεωρήσεις

Οι θεωρήσεις με τη μορφή σφραγίδων ή αυτοκόλλητων στο διαβατήριο μπορεί σύντομα να είναι ξεπερασμένες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) της Αμερικής ανακοίνωσαν το σχέδιό τους να εκδίδουν “θεωρήσεις χωρίς χαρτί” σε παγκόσμιο επίπεδο μετά από ένα επιτυχημένο πιλοτικό πρόγραμμα μικρής κλίμακας.

Κατά τη διάρκεια στρογγυλής τραπέζης με τα μέσα ενημέρωσης στις 28 Νοεμβρίου 2023, η Julie Stufft, αναπληρώτρια βοηθός υπουργού των ΗΠΑ για τις υπηρεσίες θεωρήσεων, αποκάλυψε το σχέδιο για την υιοθέτηση του ψηφιακού συστήματος θεωρήσεων παγκοσμίως.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι θα χρειαστούν 18 μήνες ή και περισσότερο για την πλήρη μετάβαση στο ψηφιακό σύστημα θεωρήσεων χωρίς χαρτί.

“Θα χρειαστούμε πιθανώς 18 μήνες για να έχουμε ευρεία χρήση αυτού του συστήματος – ή και περισσότερο”, δήλωσε ο Stufft.

“Αλλά είναι πολύ συναρπαστικό το γεγονός ότι κάναμε αυτό το πρώτο βήμα όπου είδαμε πραγματικά επισκέπτες να περνούν, και σε αυτή την περίπτωση, ήταν βίζες μεταναστών, χωρίς φυσικό χαρτί στο διαβατήριό τους”, πρόσθεσε.

Το πιλοτικό πρόγραμμα διεξήχθη στην Ιρλανδία τον Σεπτέμβριο του 2023. Αντί για τις παραδοσιακές θεωρήσεις, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Δουβλίνο εξέδωσε ψηφιακή εξουσιοδότηση θεώρησης (DVA) σε άτομα που λαμβάνουν βίζα αρραβωνιαστικού.

Οι αεροπορικές εταιρείες και οι συνοριοφύλακες ενημερώθηκαν για τις νέες θεωρήσεις χωρίς χαρτί, ώστε οι αρχές να παρατηρήσουν πώς θα γινόταν η επαλήθευση.

Το Γραφείο Προξενικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε τότε ότι, αν όλα πάνε καλά, θα χρησιμοποιήσει DVAs για άλλους τύπους θεωρήσεων των ΗΠΑ.

Η στροφή των ΗΠΑ στις ψηφιακές θεωρήσεις δεν αποτελεί έκπληξη. Το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) μεταβαίνει από τα φυσικά έγγραφα μετανάστευσης σε ηλεκτρονικές καταστάσεις μετανάστευσης ή eVisas.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) βρίσκεται επίσης σε καλό δρόμο για να ακολουθήσει το παράδειγμα. Το Συμβούλιο ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι αιτήσεις θεώρησης Σένγκεν θα μετατοπιστούν σε απευθείας σύνδεση έως το 2026. Θα αντικαταστήσει επίσης τα αυτοκόλλητα θεωρήσεων με γραμμωτούς κώδικες.

Ποια είναι η άυλη βίζα των ΗΠΑ;

Σύμφωνα με το Stufft, η διαδικασία υποβολής αίτησης για χορήγηση βίζας στις ΗΠΑ θα παραμείνει αμετάβλητη. Η μόνη αλλαγή θα είναι ότι δεν θα υπάρχει αυτοκόλλητο ή σφραγίδα θεώρησης στο διαβατήριο.

“Η συνέντευξη εξακολουθεί να απαιτείται από το νόμο. Εάν είστε πρώτος υποψήφιος, θα υποβάλετε αίτηση με τον ίδιο τρόπο και με τα ίδια έντυπα. Αν παίρνετε μια βίζα χωρίς χαρτιά, όλα θα φαίνονται ίδια μέχρι το σημείο όπου δεν υπάρχει χαρτί”, εξήγησε ο Stufft.

Δεδομένου ότι δεν θα υπάρχουν σφραγίδες ή αυτοκόλλητα βίζας, ο αναπληρωτής Secretay δήλωσε ότι οι κάτοχοι βίζας των ΗΠΑ θα χρειαστούν μια εφαρμογή ή κάτι παρόμοιο για να δείχνουν στις αρχές την κατάσταση της βίζας τους.

Πλεονεκτήματα της ψηφιακής άυλης θεώρησης

Η καθιέρωση ψηφιακών, χωρίς χαρτί θεωρήσεων αποσκοπεί στον εξορθολογισμό και τη βελτίωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για όλους τους ταξιδιώτες. Επιδιώκει επίσης τη βελτίωση της ασφάλειας και τη μείωση της εξάρτησης από τη φυσική τεκμηρίωση.

Ο κ. Stufft δήλωσε: “Πρόκειται ουσιαστικά για έναν πολύ σύγχρονο τρόπο να απευθυνθούμε στις αεροπορικές εταιρείες, στις πύλες εισόδου στα αεροδρόμια και στο Υπουργείο Εξωτερικών, όλοι μαζί, για να γίνει αυτό”.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ανέφερε διάφορα οφέλη της DVA. Ακολουθούν τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής θεωρήσεων χωρίς χαρτί.

  • Γρηγορότερος χρόνος επεξεργασίας
  • Μειωμένο κόστος
  • Μειωμένος κίνδυνος καταστροφής των φυσικών διαβατηρίων λόγω της εξάλειψης της ανάγκης αποστολής σε πρεσβείες ή προξενεία των ΗΠΑ
  • Μειωμένες πιθανότητες κλοπής ή παραποίησης
  • Απλούστερη διαδικασία επαλήθευσης θεωρήσεων
  • Ευκολότερη διαδικασία ανανέωσης λόγω της απουσίας γραφειοκρατίας

Το μέλλον των ταξιδιών

Το ταξιδιωτικό τοπίο εξελίσσεται με την ενσωμάτωση της ψηφιακής βίζας, των ταξιδιωτικών αδειών και της βιομετρικής τεχνολογίας.

Οι ψηφιακές θεωρήσεις και άδειες ταξιδιού, όπως η ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια του Ηνωμένου Βασιλείου (ETA) και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειών Ταξιδίου (ETIAS), προσφέρουν μια πιο αποτελεσματική και φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση σε σχέση με τις παραδοσιακές διαδικασίες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί το σύστημα ETA για τους υπηκόους που δεν χρειάζονται βίζα, ή για τους πολίτες που δεν χρειάζονται βίζα για σύντομα ταξίδια στην Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Θα είναι πλήρως λειτουργικό έως το 2024.

Η ΕΕ πρόκειται επίσης να εφαρμόσει το ETIAS στα μέσα του 2025 για ταξιδιώτες που δεν χρειάζονται θεώρηση για σύντομες διαμονές στον χώρο Σένγκεν.

Και οι δύο ηλεκτρονικές ταξιδιωτικές άδειες θα συνδέονται με το βιομετρικό διαβατήριο του ταξιδιώτη. Δεν θα χρειάζεται να φέρνετε αντίγραφα σε χαρτί κατά τη διέλευση των συνόρων.

Η βιομετρική τεχνολογία, η οποία περιλαμβάνει την αναγνώριση προσώπου και άλλα μοναδικά αναγνωριστικά στοιχεία, αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα αναγνωρίζονται στις συνοριακές διαβάσεις και τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας.

Αυτές οι καινοτομίες αναδιαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο περιηγούμαστε στα διεθνή σύνορα, υποσχόμενες ένα μέλλον που θα χαρακτηρίζεται από ενισχυμένη ασφάλεια, εξορθολογισμένες διαδικασίες και απρόσκοπτη ταξιδιωτική εμπειρία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *