Οι επενδυτές του GCC επωφελούνται από τα ακίνητα του Ηνωμένου Βασιλείου με τη μείωση των επιτοκίων και το νέο σύστημα ETA

| 2 Σεπτεμβρίου, 2024
Οι επενδυτές του GCC επωφελούνται από τα ακίνητα του Ηνωμένου Βασιλείου με τη μείωση των επιτοκίων και το νέο σύστημα ETA
Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Freepik

Οι επενδυτές από τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για την αγορά ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο (UK).

Οι χώρες του ΣΣΚ περιλαμβάνουν τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ ), το Κουβέιτ, το Κατάρ, το Μπαχρέιν και το Ομάν.

Αυτά τα έθνη πάντα ενδιαφέρονταν για τα διεθνή ακίνητα και οι πρόσφατες αλλαγές έχουν καταστήσει το Ηνωμένο Βασίλειο μια ιδιαίτερα ελκυστική αγορά.

Σε αυτές περιλαμβάνονται οι πρόσφατες αλλαγές στους κανόνες θεωρήσεων για τους υπηκόους του ΣΣΚ και οι ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες για επενδύσεις σε ακίνητα.

Η βρετανική ETA και το επενδυτικό ενδιαφέρον του ΣΣΚ

Μια έρευνα της Select Property, μιας εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε ότι το 87% των επενδυτών του ΣΣΚ σχεδιάζουν να επενδύσουν σε ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2024.

Ο Adam Price, διευθύνων σύμβουλος της Select Property, δήλωσε ότι οι επενδυτές του ΣΣΚ που ενδιαφέρονται για ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο “θέλουν να βγάλουν χρήματα από την ενοικίαση του ακινήτου”.

Θέλουν επίσης “να επωφεληθούν από τις οικονομικές ευκαιρίες του Ηνωμένου Βασιλείου”, πρόσθεσε.

Η μείωση των επιτοκίων από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει καταστήσει τα ενυπόθηκα δάνεια πιο προσιτά, γεγονός που αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για τους ξένους επενδυτές.

Επιπλέον, η νέα ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (ETA) του Ηνωμένου Βασιλείου διευκόλυνε τους υπηκόους του ΣΣΚ να επισκέπτονται τακτικά το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου άνοιξε για το Κατάρ τον Νοέμβριο του 2023 και για τις υπόλοιπες χώρες του ΣΣΚ τον Φεβρουάριο του 2024.

Οι υπήκοοι του ΣΣΚ απαιτούσαν προηγουμένως ηλεκτρονική απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης μίας εισόδου (EVW) κάθε φορά που επισκέπτονταν το Ηνωμένο Βασίλειο για σύντομα ταξίδια.

Από την άλλη πλευρά, η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου επιτρέπει πολλαπλές σύντομες επισκέψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο σε διάστημα δύο ετών.

Η νέα ψηφιακή ταξιδιωτική άδεια είναι επίσης πολύ φθηνότερη, 10 λίρες ανά αίτηση, ενώ η EVW κοστίζει 30 λίρες για κάθε αίτηση.

Η αλλαγή αυτή εξορθολογίζει τα ταξίδια και απλοποιεί την απόφαση για την αγορά ακινήτων και τη διαχείριση επενδύσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Λόγος για το ενδιαφέρον των επενδυτών του ΣΣΚ για το Ηνωμένο Βασίλειο

Οι επενδυτές του GCC επωφελούνται από τα ακίνητα του Ηνωμένου Βασιλείου με τη μείωση των επιτοκίων και το νέο σύστημα ETA
Χορηγία εικόνας από Mohammed Mohammed μέσω Pixabay

Ο Adam Price εξηγεί ότι το αυξημένο ενδιαφέρον των υπηκόων του GCC οφείλεται σε διάφορους βασικούς παράγοντες.

Ισχυρή οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου

Οι πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως το Λονδίνο, το Μπέρμιγχαμ και το Μάντσεστερ, είναι οικονομικά κέντρα και προσφέρουν καλές αποδόσεις στις επενδύσεις σε ακίνητα.

Για παράδειγμα, η οικονομία των West Midlands, που περιλαμβάνει το Μπέρμιγχαμ, αναμένεται να αυξηθεί κατά 46 δισεκατομμύρια δολάρια (12,5 δισεκατομμύρια δολάρια) τα επόμενα πέντε χρόνια.

Μεγάλα έργα όπως το σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας HS2 θα αυξήσουν πιθανώς τις αξίες των ακινήτων.

Ο Price τόνισε τις δυνατότητες του Μπέρμιγχαμ: “Το HS2 βελτιώνει τη συνδεσιμότητα της πόλης και αυξάνει τις αξίες των ακινήτων της”.

Η πόλη “κάνει επίσης τα καλά σχολεία, τις ευκαιρίες απασχόλησης και την προσιτή στέγαση πιο προσιτές για τους ιδιοκτήτες κατοικιών και τους επενδυτές”.

Καλό εισόδημα από ενοίκια

Το Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρει μερικές από τις καλύτερες αποδόσεις ενοικίων στην Ευρώπη, με πόλεις όπως το Μπέρμιγχαμ να εμφανίζουν αποδόσεις μεταξύ 6,6% και 8%.

Αυτό είναι εξαιρετικά ελκυστικό για τους επενδυτές του ΣΣΚ, οι οποίοι συχνά αναζητούν σταθερή και μακροπρόθεσμη επενδυτική ανάπτυξη.

Η υψηλή ζήτηση για ενοικιαζόμενα ακίνητα σε αυτές τις πόλεις εξασφαλίζει σταθερό εισόδημα για τους επενδυτές.

Εκπαιδευτικές ευκαιρίες

Το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξενεί μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, γεγονός που αποτελεί τεράστιο πόλο έλξης για τις οικογένειες του ΣΣΚ.

Πάνω από 8.000 φοιτητές από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σπουδάζουν σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο – αριθμός που έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

Πολλοί επενδυτές αγοράζουν ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο για να υποστηρίξουν την εκπαίδευση των παιδιών τους.

Η Select Property έχει επίσης παρατηρήσει αύξηση του ενδιαφέροντος από Σαουδάραβες επενδυτές που θέλουν να αγοράσουν ακίνητα στο Μπέρμιγχαμ.

Η φήμη του Μπέρμιγχαμ ως το μεγαλύτερο κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και ως κορυφαία πόλη για φοιτητική στέγαση ενισχύει την ελκυστικότητά του.

Πολυτελή ακίνητα

Οι επενδυτές του GCC επωφελούνται από τα ακίνητα του Ηνωμένου Βασιλείου με τη μείωση των επιτοκίων και το νέο σύστημα ETA
Χορηγία εικόνας από ASphotofamily μέσω Freepik

Οι επενδυτές του ΣΣΚ εκτιμούν τα πολυτελή ακίνητα, ιδίως τις επώνυμες κατοικίες που προσφέρουν υψηλής ποιότητας διαβίωση και κύρος.

Αυτά τα ακίνητα διαθέτουν κορυφαίες ανέσεις και βρίσκονται σε προνομιούχες περιοχές, γεγονός που τα καθιστά δημοφιλή επιλογή για τους επενδυτές.

“Οι επώνυμες κατοικίες έχουν επικεντρωθεί στους επενδυτές της KSA [Kingdom of Saudi Arabia] επειδή προσφέρουν κύρος και αξιόπιστες αποδόσεις”, εξήγησε ο Price.

Η μελέτη έδειξε ότι το 69% των νοικοκυριών της Σαουδικής Αραβίας επιθυμούν να αποκτήσουν και να επενδύσουν σε πολυτελή ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τι μέλλει γενέσθαι για τους επενδυτές του GCC στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι επενδύσεις του ΣΣΚ στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αυξηθούν. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι 11,7 δισεκατομμύρια AED (3,2 δισεκατομμύρια δολάρια) θα επενδυθούν σε ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2024.

Η πτώση των επιτοκίων, οι ισχυρές οικονομικές προοπτικές και οι πιο προσιτοί ταξιδιωτικοί κανόνες δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για τους επενδυτές.

Αποτελεί ιδανική επιλογή για επενδυτές που αναζητούν σταθερές αποδόσεις και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

“Οι επενδυτές που θα εισέλθουν στην αγορά τώρα, ενώ τα επιτόκια είναι χαμηλά και οι νέες εξελίξεις συμβαίνουν, θα είναι σε καλή θέση για να επωφεληθούν στο έπακρο από την αγορά”, δήλωσε ο Price.

Το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου βοήθησε τους επενδυτές του Κόλπου να αυξήσουν το ενδιαφέρον τους για την είσοδο στην αγορά ακινήτων του Ηνωμένου Βασιλείου.