Οι Βρετανοί ιδιοκτήτες ακινήτων στη Γαλλία καλούνται να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο για την ελάφρυνση του κανόνα των 90 ημερών

| 30 Νοεμβρίου, 2023
Οι Βρετανοί ιδιοκτήτες ακινήτων στη Γαλλία καλούνται να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο για την ελάφρυνση του κανόνα των 90 ημερών

Οι Βρετανοί ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας στη Γαλλία ενθαρρύνονται να υποστηρίξουν ένα νομοσχέδιο που τους επιτρέπει να παραμένουν στις γαλλικές κατοικίες τους για παρατεταμένες περιόδους.

Η Γαλλία θεωρεί τους ιδιώτες ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας εάν η κύρια κατοικία τους βρίσκεται εκτός της χώρας, αλλά διαθέτουν ακίνητα εντός της Γαλλίας.

Στις 14 Νοεμβρίου 2023, η γαλλική Γερουσία ενέκρινε τροπολογία που επιτρέπει στους Βρετανούς πολίτες που έχουν ακίνητα στη Γαλλία να παραμείνουν στη χώρα για περισσότερες από 90 ημέρες εντός περιόδου 180 ημερών.

Οι Βρετανοί ιδιοκτήτες ακινήτων στη Γαλλία καλούνται να γράψουν στον Γάλλο βουλευτή όπου βρίσκεται το σπίτι τους και να εκφράσουν την υποστήριξή τους, αναφέρει Connexion France .

Η Γερουσία πρόσθεσε με επιτυχία το “αυτόματο δικαίωμα θεώρησης μακράς διαμονής” ως άρθρο στο νομοσχέδιο της Γαλλίας για τη μετανάστευση. Η Συντακτική Εθνοσυνέλευση θα το συζητήσει στις 11 Δεκεμβρίου 2023.

Εάν υπογραφεί ο νόμος, οι Βρετανοί ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας θα μπορούν να παραμείνουν στα γαλλικά σπίτια τους για περισσότερο από τρεις μήνες χωρίς να χρειάζεται να υποβάλουν επίσημη αίτηση.

Αυτό σημαίνει ότι οι Βρετανοί ιδιοκτήτες ακινήτων στη Γαλλία δεν θα χρειάζεται να περάσουν από οποιαδήποτε διαδικασία υποβολής αίτησης ή να απαιτήσουν αυτοκόλλητα στο διαβατήριό τους.

Θα μπορούσαν απλώς να επιδείξουν στους Γάλλους συνοριοφύλακες έγγραφα που αποδεικνύουν τη βρετανική υπηκοότητα και την ιδιοκτησία κατοικίας στη Γαλλία.

Ο αντίκτυπος στις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου-Γαλλίας

Η Γαλλίδα γερουσιαστής Martine Berthet παρουσίασε το νομοσχέδιο για να αναγνωρίσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλοί Βρετανοί ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας και τον αντίκτυπό τους στην οικονομία της Γαλλίας.

Το νομοσχέδιο ανέφερε δυσκολίες, όπως σφάλματα στον ιστότοπο και περιορισμένη διαθεσιμότητα ραντεβού για βίζα, ως παράγοντες που επηρεάζουν τους Βρετανούς ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών της Γαλλίας, ή Insee, υπάρχουν 86.000 γαλλικά ακίνητα που ανήκουν σε πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μια έρευνα της Connexion διαπίστωσε επίσης ότι οι περισσότεροι από τους 1.300 ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας στη Γαλλία ξοδεύουν περίπου 3.000 ευρώ μηνιαίως στη Γαλλία. Πολλοί δήλωσαν ότι θα ήθελαν να επισκέπτονται συχνότερα τα γαλλικά τους σπίτια.

“Η έγκριση της τροπολογίας δείχνει τη σημασία που αποδίδει η Γερουσία στις γαλλοβρετανικές σχέσεις”, δήλωσε ο γερουσιαστής Berthet.

Ελπίζει ότι τα υπόλοιπα μέλη του Κοινοβουλίου θα συμφωνήσουν να παραμείνει η προτεινόμενη τροπολογία στο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση.

Μετα-Brexit μεταναστευτικοί νόμοι

Πολλοί Βρετανοί πολίτες αγόρασαν ακίνητα στη Γαλλία πριν το Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Πριν από τον Ιανουάριο του 2020, θα μπορούσαν να επισκέπτονται τις γαλλικές τους κατοικίες μέχρι και για μισό χρόνο ή έξι μήνες χωρίς διατυπώσεις θεώρησης.

Μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, οι Βρετανοί πολίτες δεν μπορούν πλέον να παραμείνουν σε καμία χώρα του χώρου Σένγκεν για περισσότερες από 90 ημέρες σε οποιαδήποτε περίοδο 180 ημερών.

Ο σημερινός περιορισμός σημαίνει επίσης ότι οι Βρετανοί πολίτες δεν μπορούν να επισκεφθούν άλλες χώρες της ΕΕ εάν έχουν ήδη περάσει 90 ημέρες ζώντας στο σπίτι τους στη Γαλλία.

Όσοι επιθυμούν να παραμείνουν περισσότερες ημέρες στη Γαλλία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του χώρου Σένγκεν πρέπει πλέον να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση ή άδεια διαμονής.

Οι διατυπώσεις αυτές συνεπάγονται χρονοβόρες και πιο περίπλοκες διαδικασίες, οι οποίες μπορεί επίσης να συνεπάγονται την υποβολή αίτησης για θεώρηση για κάθε επίσκεψη μακράς διάρκειας.

Από την άλλη πλευρά, ο νόμος του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μετανάστευση παρέμεινε ο ίδιος. Επιτρέπει σε όλους τους επισκέπτες από χώρες της ΕΕ να επισκέπτονται την Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία για διάστημα έως έξι μηνών.

Πιθανές επιπλοκές της χαλάρωσης του κανόνα των 90 ημερών

Η Γαλλία έχει την αρμοδιότητα να θεσπίζει τους δικούς της κανονισμούς σχετικά με τις θεωρήσεις και τις άδειες παραμονής στην επικράτειά της.

Ωστόσο, εάν η τροπολογία γίνει νόμος, μπορεί να δημιουργήσει προηγούμενο μεταξύ άλλων χωρών της ΕΕ.

Ο κανόνας των 90 ημερών αποτελεί πολιτική της ΕΕ. Ως εκ τούτου, και τα 28 μέλη της ΕΕ πρέπει να ψηφίσουν την αλλαγή του κανόνα για να εγκριθεί επίσημα.

Η πρόταση έχει ήδη προκαλέσει αναστάτωση. Υπάρχουν αναφορές ότι η ισπανική κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει στους Βρετανούς παραθεριστές την ίδια απαλλαγή.

Επίσης, θα υπάρξουν σύντομα υποχρεωτικές ταξιδιωτικές άδειες και εγκρίσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

Το 2024, το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένει από όλους τους ταξιδιώτες που δεν χρειάζονται βίζα, όπως οι Γάλλοι και οι πολίτες άλλων χωρών της ΕΕ, να λαμβάνουν ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (ETA) για σύντομες διαμονές έως έξι μήνες.

Μέχρι τα μέσα του 2025, η ΕΕ θα απαιτήσει από τους πολίτες που δεν χρειάζονται βίζα, όπως οι Βρετανοί, να διαθέτουν Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδίου (ETIAS) για σύντομες επισκέψεις στον χώρο Σένγκεν. Ο κανόνας των 90 ημερών θα παραμείνει αμετάβλητος.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου ισχύει για πολλαπλές σύντομες διαμονές εντός δύο ετών. Εν τω μεταξύ, το ETIAS θα είναι καλό για πολλές σύντομες επισκέψεις εντός τριών ετών.

Τα συστήματα αυτά αποσκοπούν στην ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και διευκολύνουν τους ταξιδιώτες που δεν χρειάζονται βίζα να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και άλλες χώρες της ΕΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *