Οι αιτήσεις εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης μειώνονται κατά 76% ένα μήνα μετά την έναρξη ισχύος των νέων κανόνων

| 28 Μαΐου, 2024
Οι αιτήσεις εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης μειώνονται κατά 76% ένα μήνα μετά την έναρξη ισχύος των νέων κανόνων

Ένα μήνα μετά την έναρξη ισχύος των νέων κανόνων, οι αιτήσεις για τη χορήγηση θεώρησης για εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 76%.

Αυτό προκύπτει από τα τελευταία μηνιαία στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εσωτερικών.

Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2024, το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε μόνο περίπου 12.400 αιτήσεις θεώρησης για εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης.

Το 2023, κατά την ίδια περίοδο υποβλήθηκαν 50.900 αιτήσεις θεώρησης για εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης.

Αυτό αντιπροσωπεύει μείωση πάνω από τα τρία τέταρτα κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024 σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι αιτήσεις για βίζα για εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης μειώθηκαν επίσης κατά 58%.

Αυτό μεταφράζεται σε μείωση από 15.100 αιτήσεις μέχρι τον Απρίλιο του 2023 σε μόλις 6.400 μέχρι το τέλος Απριλίου του τρέχοντος έτους.

Ο νέος κανόνας που περιορίζει το δικαίωμα των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης να φέρνουν τις οικογένειές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο τέθηκε σε ισχύ στις 11 Μαρτίου.

Ο υπουργός Εσωτερικών James Cleverly δήλωσε ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι “η νόμιμη μετανάστευση συνεχίζει να μειώνεται σε όλες τις βασικές διαδρομές”.

Αυτές οι βασικές οδοί θεωρήσεων περιλαμβάνουν τις θεωρήσεις για ειδικευμένους εργαζόμενους, για εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης και για σπουδές.

“Το σχέδιο για τη μεγαλύτερη περικοπή στη νόμιμη μετανάστευση στην ιστορία της χώρας μας λειτουργεί”, δήλωσε μέσω δελτίου τύπου.

Ο κ. Cleverly πρόσθεσε: “Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε προσεκτικά τα μέτρα αυτά και, αν χρειαστεί, δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε περαιτέρω”.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει δηλώσει ότι η σημαντική αύξηση των εξαρτώμενων μελών των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης είναι υπερβολική και μη βιώσιμη.

Οι νέες πολιτικές αποσκοπούν στην πρόληψη της κατάχρησης στον τομέα, απαιτώντας από όλες τις επιχειρήσεις φροντίδας που σχεδιάζουν να χρηματοδοτήσουν μετανάστες εργαζόμενους να εγγραφούν στην Επιτροπή Ποιότητας Φροντίδας (CQC).

Τόνισε ότι η στρατηγική της βρετανικής κυβέρνησης επικεντρώνεται στον “έλεγχο και τη δικαιοσύνη”.

Αυτό περιλαμβάνει δίκαιους μισθούς για τους υψηλά ειδικευμένους μετανάστες εργάτες και την απαλλαγή των φορολογουμένων από το βάρος της υποστήριξής τους.

Δίνει επίσης προτεραιότητα στους Βρετανούς εργαζόμενους, διασφαλίζοντας ότι τα συμφέροντά τους έρχονται πρώτα και αποτρέποντας την υποτίμησή τους.

Οι αιτήσεις για θεώρηση εργασίας είναι πλέον περισσότερες από τις αιτήσεις φοιτητών

Τα στοιχεία του ONS έδειξαν επίσης ότι οι αιτήσεις για άλλες θεωρήσεις για ειδικευμένους εργαζόμενους αυξήθηκαν σε ετήσια βάση.

Κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του Απριλίου 2024, υπήρχαν 29.200 αιτούντες κύριας θεώρησης εργασίας.

Πρόκειται για αύξηση 41% από μόλις 20.700 την ίδια περίοδο πέρυσι.

Επιπλέον, 26.300 αιτήσεις υποβλήθηκαν φέτος από εξαρτώμενα μέλη αιτούντων θεώρηση εργασίας, δηλαδή 62% αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2023, μόνο 16.200 αιτήσεις υποβλήθηκαν από εξαρτώμενα μέλη αιτούντων θεώρηση εργασίας.

Από τις 4 Απριλίου, οι αιτούντες βίζα ειδικευμένου εργάτη πρέπει να πληρούν ένα όριο μισθού 38.700 λιρών, μια αύξηση 48% από το προηγούμενο όριο.

Από την άλλη πλευρά, από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2024, υπήρχαν 43.600 κύριοι αιτούντες για μαθήματα φοιτητικής βίζας.

Ο αριθμός αυτός είναι κατά 12% μειωμένος σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, με 49.400 αιτούντες φοιτητική βίζα.

Οι αιτήσεις χορήγησης φοιτητικής βίζας για εξαρτώμενους μειώθηκαν κατά 79%, από 38.900 τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2023 σε 8.300 την ίδια περίοδο του 2024.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου περιόρισε το δικαίωμα των περισσότερων κατόχων φοιτητικής βίζας να φέρνουν εξαρτώμενα μέλη στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Ιανουάριο του 2024.

Επίσης, δεν επιτρέπεται να μεταβούν σε βίζα εργασίας μέχρι να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ώστε να αποτραπεί η χρήση της οδού ως κερκόπορτα για να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι πρέπει να περιμένει την “κορύφωση των αιτήσεων των φοιτητών για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος”.

Αυτό γίνεται συνήθως τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο για να προσδιοριστεί “η πλήρης επίδραση των πρόσφατων αλλαγών πολιτικής και τυχόν άλλες επιπτώσεις”.

Η καθαρή μετανάστευση του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε κατά 10 τοις εκατό

Οι νέες πολιτικές για τους ειδικευμένους εργαζόμενους και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης δέσμης μέτρων για τη μείωση της καθαρής μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Άλλοι νέοι κανόνες που τέθηκαν σε εφαρμογή φέτος περιλαμβάνουν την αντικατάσταση του καταλόγου επαγγελμάτων με ελλείψεις (SOL) με τον κατάλογο μισθών μεταναστών (ISL).

Αυτό διασφαλίζει ότι οι εργοδότες δεν θα μπορούν πλέον να πληρώνουν τους μετανάστες λιγότερο από τους εργαζόμενους του Ηνωμένου Βασιλείου σε επαγγέλματα που παρουσιάζουν ελλείψεις.

Οι αιτούντες οικογενειακή βίζα πρέπει επίσης να πληρούν τη νέα απαίτηση ελάχιστου εισοδήματος (MIR) των 29.000 λιρών.

Το MIR θα αυξηθεί ώστε να εξισωθεί με το μισθολογικό όριο των ειδικευμένων εργαζομένων μέχρι τις αρχές του 2025.

Από τότε που τέθηκαν σε ισχύ τα νέα μέτρα νόμιμης μετανάστευσης, οι αιτήσεις για τις βασικές διαδρομές θεωρήσεων μειώθηκαν κατά 25 τοις εκατό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ONS, η καθαρή μετανάστευση προς το Ηνωμένο Βασίλειο το 2023 έχει ήδη μειωθεί κατά 10% σε 685.000.

Για το έτος που λήγει το 2022, η καθαρή μετανάστευση του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε σε προσαρμοσμένο ρεκόρ 764.000 ατόμων.

Το ONS σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να διαπιστωθεί αν η μείωση της καθαρής μετανάστευσης είναι η αρχή μιας πτωτικής τάσης.