Μπορώ να πάρω ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο με ποινικό μητρώο;

| 5 Σεπτεμβρίου, 2023
Μπορώ να πάρω ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο με ποινικό μητρώο;

Το σύστημα προ-ταξιδιωτικής έγκρισης του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικό έως το τέλος του 2024 και αποτελεί υποχρεωτική απαίτηση για όλους τους μη Βρετανούς ή μη Ιρλανδούς επισκέπτες σε οποιαδήποτε από τις τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου. Η νέα ταξιδιωτική απαίτηση ονομάζεται Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια του Ηνωμένου Βασιλείου (UK ETA) και μοιάζει πολύ με άλλα συστήματα προ-ταξιδιωτικού ελέγχου που λειτουργούν σήμερα σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς.

Όπως συμβαίνει και με το νέο Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειών Ταξιδίου (ETIAS), το ETA του Ηνωμένου Βασιλείου αποσκοπεί στην αύξηση της ασφάλειας των συνόρων με τη συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων πληροφοριών για τους υποψήφιους επισκέπτες. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να απογαλακτίζει όσους μπορεί να αποτελούν απειλή κατά την παραμονή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό περιλαμβάνει τους αιτούντες ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου που έχουν στο παρελθόν υπερβεί το χρονικό όριο σε άλλες χώρες και, πιο συγκεκριμένα, όσους έχουν ποινικό μητρώο ή έχουν συνδεθεί με εγκληματική ή τρομοκρατική δραστηριότητα.

Διαδικασία υποβολής αιτήσεων

Η αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο υποβάλλεται είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα. Το έντυπο είναι λεπτομερές και απαιτεί από τον αιτούντα να παράσχει βασικές προσωπικές πληροφορίες, όπως:

  • Ονοματεπώνυμο
  • Ημερομηνία γέννησης
  • Φύλο
  • Εθνικότητα
  • Στοιχεία επικοινωνίας

Απαραίτητο είναι ένα ισχύον, έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο, ενώ οι αιτούντες θα πρέπει επίσης να παρέχουν λεπτομέρειες και ημερομηνίες ταξιδιού προς, από και εντός του Ηνωμένου Βασιλείου. Αναμένεται ότι οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα επιδιώξουν επίσης να προσθέσουν τα δακτυλικά αποτυπώματα του αιτούντος στη διαδικασία υποβολής αίτησης, αλλά αυτό δεν είναι ακόμη τεχνικά εφικτό.

Σημαντικό μέρος της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων είναι ο έλεγχος της καταλληλότητας του αιτούντος για εισδοχή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για το σκοπό αυτό, οι αιτούντες θα κληθούν να παράσχουν λεπτομέρειες σχετικά με τυχόν προηγούμενο ιστορικό παράτασης της βίζας, απελάσεων από άλλες χώρες και λεπτομέρειες σχετικά με πρόσφατες επισκέψεις σε περιοχές συγκρούσεων. Τυχόν ποινικό μητρώο ή καταδίκες για ποινικά αδικήματα ή αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία πρέπει επίσης να γνωστοποιούνται στο έντυπο αίτησης.

Φυσικά, θα ήταν δυνατό να πει κανείς απλώς ψέματα για τυχόν ποινικά ή τρομοκρατικά αδικήματα του παρελθόντος, αλλά, καθώς η πρόληψη τέτοιων δραστηριοτήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της εισαγωγής της βρετανικής ΕΤΑ, όλες οι αιτήσεις ελέγχονται διεξοδικά μέσω πολυάριθμων βάσεων δεδομένων της βρετανικής, ευρωπαϊκής και παγκόσμιας αστυνομίας και ασφάλειας και οι πιθανότητες να πιαστεί κανείς να λέει ψέματα είναι εξαιρετικά υψηλές.

Έλεγχοι ιστορικού

Όλες οι αιτήσεις για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ελέγχονται για ασυνέπειες, παραλείψεις και πιθανή απάτη. Η παροχή πληροφοριών σχετικά με προηγούμενες ποινικές ή τρομοκρατικές καταδίκες δεν αποτελεί επιλογή, και η μη ειλικρινής παροχή πληροφοριών θα έχει πιθανότατα ως αποτέλεσμα την άρνηση ταξιδιού.

Οι αιτήσεις των αιτούντων που δηλώνουν ποινικό μητρώο στο παρελθόν θα επανεξεταστούν και θα αξιολογηθούν προτού χορηγηθεί ή απορριφθεί η ΕΕΤΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ένα ιστορικό μικρών παραβάσεων μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω έλεγχο, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η αίτηση θα απορριφθεί αυτόματα. Ωστόσο, ένα μακροχρόνιο και επίμονο ποινικό μητρώο ή μια μακρά περίοδος (ένα έτος ή περισσότερο) φυλάκισης μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει σε άρνηση ταξιδιού σε οποιαδήποτε από τις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Λόγοι απόρριψης της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

Οι λόγοι απόρριψης μιας αίτησης είναι πολλοί και ποικίλοι, αλλά η καταδίκη για ποινικά ή τρομοκρατικά αδικήματα είναι ένας από τους κύριους λόγους. Ενώ τα μικρά αδικήματα με ελάχιστες ποινές φυλάκισης δεν θα βοηθήσουν στη χορήγηση ΕΤΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν αποκλείουν αυτόματα έναν αιτούντα.

Οι βασικοί λόγοι απόρριψης είναι οι ίδιοι με εκείνους που χρησιμοποιούνται για τις αιτήσεις θεώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Προφανώς, όσο πιο σοβαρό είναι το έγκλημα και όσο μεγαλύτερη είναι η ποινή, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα άρνησης. Ορισμένοι αιτούντες με μητρώο θα απορριφθούν αυτόματα, ενώ για άλλους, η άδεια ταξιδιού εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των βρετανικών αρχών.

Υποχρεωτική άρνηση

Η αίτηση ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα απορριφθεί εάν ο αιτών:

  • Έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και άνω
  • Έχει περάσει από ένα έως τέσσερα έτη φυλάκισης, εκτός εάν έχουν περάσει δεκαπέντε ή περισσότερα έτη από την τελευταία ημέρα φυλάκισης
  • Έχει εκτίσει σύντομη ποινή φυλάκισης έως ένα έτος, εκτός εάν έχουν περάσει επτά ή περισσότερα έτη από την τελευταία ημέρα φυλάκισης

Υποχρεωτική απόρριψη ισχύει επίσης για τους αιτούντες που έχουν καταδικαστεί σε ποινή χωρίς στερητική της ελευθερίας λιγότερο από ένα έτος πριν από την υποβολή αίτησης για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτές οι ποινές χωρίς στερητικές της ελευθερίας μπορεί να αφορούν παραβάσεις οδήγησης, αστικές διαταγές, μη καταβολή προστίμων και άλλα ήσσονος σημασίας αδικήματα.

Διακριτική άρνηση

Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να απορρίψουν μια αίτηση ETA για διάφορους λόγους διακριτικής ευχέρειας. Παρόλο που ο αιτών μπορεί να μην έχει ποινικό μητρώο, αυτό δεν σημαίνει ότι η άδεια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι σίγουρη.

Μεταξύ των λόγων απόρριψης μιας αίτησης είναι:

  • Μη τήρηση των προηγούμενων θεωρήσεων
  • Επισκέψεις σε περιοχές πολέμου ή συγκρούσεων
  • Ύποπτοι δεσμοί με τρομοκρατικές οργανώσεις
  • Ύποπτη σύνδεση με εγκληματική δραστηριότητα
  • Επίμονη παραβατικότητα
  • Πιθανός κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια

Αυτοί οι λόγοι απόρριψης κατά διακριτική ευχέρεια είναι προβληματικοί, καθώς μια αίτηση μπορεί να απορριφθεί με βάση μόνο υποψίες. Ωστόσο, δεν χρησιμοποιούνται ελαφρά τη καρδία και συνήθως μόνο μετά από εκτενή έλεγχο του ιστορικού τους.

Η ειλικρίνεια είναι η καλύτερη πολιτική

Η υποβολή αίτησης για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο με ποινικό μητρώο, αν και δεν βοηθά, δεν οδηγεί αυτόματα σε απόρριψη. Εξαρτάται από το πόσο σοβαρό ήταν το έγκλημα που διαπράχθηκε, από το πόσο καιρό τα αδικήματα εκτίθηκαν στη φυλακή και από το πόσο καιρό πριν συνέβησαν. Η αποκάλυψη οποιουδήποτε ποινικού μητρώου θα έχει ως αποτέλεσμα η αίτηση να εξεταστεί πιο προσεκτικά, αλλά η μη αποκάλυψη ενός ποινικού μητρώου θα καταλήξει σχεδόν σίγουρα σε απόρριψη.

Αν και μια προηγούμενη εμπλοκή σε εγκληματικές πράξεις μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε έναν αιτούντα, δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με ένα ιστορικό αδικημάτων που σχετίζονται με την τρομοκρατία ή τρομοκρατικές ενώσεις, το οποίο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταλήξει σε απόρριψη.

Η ειλικρίνεια κατά τη συμπλήρωση της αίτησης είναι ζωτικής σημασίας, καθώς οι πληροφορίες θα ελεγχθούν και οι αιτούντες θα ελεγχθούν πριν από τη χορήγηση της ΕΕΤΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε περίπτωση απόρριψης μιας ειλικρινούς και ειλικρινούς αίτησης, η απόφαση μπορεί να προσβληθεί και να ανατραπεί. Αυτό δεν αποτελεί επιλογή όταν ο αιτών λέει σκόπιμα ψέματα ή προσπαθεί να παραπλανήσει τις αρχές παραλείποντας λεπτομέρειες σχετικά με προηγούμενα ποινικά αδικήματα ή ποινές φυλάκισης.
Η ειλικρίνεια είναι σίγουρα η καλύτερη πολιτική!