Κατανόηση της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για διπλούς υπηκόους

| 20 Αυγούστου, 2024
Κατανόηση της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για διπλούς υπηκόους
Χορηγία εικόνας από PublicDomainPictures μέσω Pixabay

Τα ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) πρόκειται να αλλάξουν για εκατομμύρια επισκέπτες που συνήθως δεν χρειάζονται βίζα.

Το νέο σύστημα Ηλεκτρονικής Ταξιδιωτικής Άδειας (ETA) του Ηνωμένου Βασιλείου θα τεθεί σε εφαρμογή για όλους τους ταξιδιώτες χωρίς βίζα έως το τέλος του 2024 ή τις αρχές του 2025.

Αλλά πώς ακριβώς θα λειτουργήσει η νέα βρετανική ETA για τους διπλούς υπηκόους; Ας το αναλύσουμε.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

Το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών του Ηνωμένου Βασιλείου για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και τον εξορθολογισμό της μεταναστευτικής διαδικασίας.

Η ETA δεν είναι βίζα, αλλά μια ψηφιακή ταξιδιωτική άδεια για ταξιδιώτες που μπορούν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο για σύντομα ταξίδια έως και έξι μηνών χωρίς βίζα.

Οι ταξιδιώτες που δεν διαθέτουν βίζα πρέπει να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν ETA πριν επιβιβαστούν σε πτήση ή άλλο μέσο μεταφοράς προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το σύστημα απαιτεί από τους ταξιδιώτες να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση, να παρέχουν προσωπικές πληροφορίες και να απαντούν σε ερωτήσεις σχετικές με την ασφάλεια.

Αυτό διασφαλίζει ότι όλοι οι επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου υποβάλλονται σε προκαταρκτικό έλεγχο και εξακρίβωση πριν από την άφιξή τους.

Μόλις εγκριθεί, η ETA θα ισχύει για πολλαπλά σύντομα ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο σε διάστημα δύο ετών ή έως ότου λήξει το διαβατήριο του ταξιδιώτη, όποιο από τα δύο συμβεί πρώτα.

Οποιαδήποτε αλλαγή στα στοιχεία του διαβατηρίου απαιτεί επίσης από τον κάτοχο να υποβάλει εκ νέου αίτηση για ETA πριν από το ταξίδι του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πώς λειτουργεί η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για διπλούς υπηκόους;

Κατανόηση της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για διπλούς υπηκόους
Εικόνα από τον Bartek Zakrzewski από το Pixabay

Τα άτομα με δύο υπηκοότητες θεωρούνται διπλοί υπήκοοι. Αυτό σημαίνει ότι κατέχουν διαβατήρια από δύο διαφορετικές χώρες στις οποίες αναγνωρίζονται ως πολίτες.

Για τους ταξιδιώτες με διπλή υπηκοότητα που κατευθύνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, το σύστημα ETA εξακολουθεί να ισχύει γι’ αυτούς, εφόσον είναι επιλέξιμοι. Εάν ναι, είναι ζωτικής σημασίας να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιώντας το ίδιο διαβατήριο που χρησιμοποίησαν κατά την υποβολή της αίτησης για την ΕΤΑ για να αποφύγουν τυχόν προβλήματα στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Διπλοί υπήκοοι με διαβατήριο με θεώρηση και διαβατήριο χωρίς θεώρηση

Είναι σχετικά απλό για τους διπλούς υπηκόους που έχουν ένα διαβατήριο από χώρα που απαιτεί θεώρηση για την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένα άλλο από χώρα που δεν απαιτεί.

Δεδομένου ότι το διαβατήριο χωρίς βίζα επιτρέπει την είσοδο με απλή ETA, θα πρέπει να χρησιμοποιούν αυτό το διαβατήριο όταν ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό τους επιτρέπει να αποφύγουν την απόκτηση βίζας, ενώ εξακολουθούν να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η υποβολή αίτησης για θεώρηση εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιο δαπανηρή, απαιτεί περισσότερα έγγραφα καθώς και προσωπική συνάντηση και απαιτεί περισσότερο χρόνο για να ληφθεί απόφαση.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι έχετε ινδικό και καναδικό διαβατήριο. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για ETA χρησιμοποιώντας το καναδικό διαβατήριο, δεδομένου ότι το ινδικό διαβατήριο θα απαιτήσει να υποβάλετε αίτηση για βίζα.

Διπλοί υπήκοοι με δύο διαβατήρια χωρίς βίζα

Οι ταξιδιώτες με δύο διαβατήρια, τα οποία έχουν εκδοθεί από χώρες που επί του παρόντος δεν απαιτούν θεώρηση για την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα χρειαστούν ETA για να ταξιδέψουν για τουλάχιστον ένα από τα διαβατήριά τους.

Για παράδειγμα, έχετε καναδικό και αυστραλιανό διαβατήριο. Θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για την ETA σας με ένα μόνο διαβατήριο, είτε το καναδικό διαβατήριο είτε το αυστραλιανό.

Εάν υποβάλατε αίτηση για ETA χρησιμοποιώντας το καναδικό διαβατήριό σας, θα πρέπει να προσκομίσετε αυτό το διαβατήριο κατά την επιβίβασή σας στην πτήση προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αλλαγή διαβατηρίων κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα σύνορα. Το ETA του Ηνωμένου Βασιλείου συνδέεται ψηφιακά με το συγκεκριμένο διαβατήριο που χρησιμοποιήσατε κατά την υποβολή της αίτησης.

Οι ταξιδιώτες με δύο διαβατήρια χωρίς βίζα μπορούν να υποβάλουν χωριστές αιτήσεις ETA για το Ηνωμένο Βασίλειο για κάθε ένα από τα διαβατήριά τους, εάν θέλουν να έχουν την ευελιξία να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε από τα δύο για ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Διπλοί υπήκοοι με διαβατήριο απαλλαγμένο από την ETA και διαβατήριο χωρίς βίζα

Όσοι είναι κάτοχοι βρετανικών διαβατηρίων απαλλάσσονται από την απαίτηση ETA. Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς πρόσθετη ταξιδιωτική άδεια.

Ο κανόνας αυτός ισχύει επίσης για πολίτες από χώρες που εξαιρούνται πλήρως από το σύστημα ETA. Αυτό ισχύει για τους Ιρλανδούς πολίτες και τους πολίτες των Βρετανικών Υπερπόντιων Εδαφών.

Σε αυτή την περίπτωση, οι ταξιδιώτες έχουν μια επιλογή. Μπορούν είτε να ταξιδέψουν χρησιμοποιώντας το βρετανικό, ιρλανδικό ή βρετανικό υπερπόντιο διαβατήριό τους, είτε να χρησιμοποιήσουν το διαβατήριό τους χωρίς βίζα και να υποβάλουν αίτηση για ETA.

Οι ειδικοί συνιστούν να χρησιμοποιείτε βρετανικό ή άλλο εξαιρούμενο διαβατήριο για να εισέλθετε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να απλοποιήσετε τα πράγματα. Με τον τρόπο αυτό εξαλείφεται η ανάγκη πληρωμής για αίτηση ETA και εξασφαλίζεται μια πιο ομαλή ταξιδιωτική εμπειρία.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για διπλούς υπηκόους

Κατανόηση της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για διπλούς υπηκόους
Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Freepik

Με το νέο σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου, οι διπλοί υπήκοοι μπορεί να έχουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με το πώς εφαρμόζεται σε αυτούς. Ας εξετάσουμε μερικές από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις.

Μπορώ να υποβάλω αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο και με τα δύο διαβατήριά μου;

Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιώντας και τα δύο διαβατήρια, αλλά οι ειδικοί σας συμβουλεύουν να μην το κάνετε. Θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για ETA με ένα από τα διαβατήριά σας και να χρησιμοποιείτε το ίδιο διαβατήριο όταν ταξιδεύετε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αλλαγή διαβατηρίων μπορεί να οδηγήσει σε ζητήματα μετανάστευσης, δεδομένου ότι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου συνδέεται με το διαβατήριο που χρησιμοποιήσατε στην αίτηση ETA.

Τι γίνεται αν ένα από τα διαβατήριά μου δεν απαιτεί ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Εάν είστε κάτοχος βρετανικού διαβατηρίου ή άλλου διαβατηρίου που απαλλάσσεται από την ETA, δεν χρειάζεται να υποβάλετε αίτηση για ETA εάν ταξιδεύετε με αυτό το διαβατήριο. Χρειάζεστε ΕΤΑ μόνο αν επιλέξετε να ταξιδέψετε με το διαβατήριο που δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση υποβολής αίτησης.

Όταν υποβάλλω αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρέπει να ενημερώσω τη βρετανική κυβέρνηση για τη διπλή μου υπηκοότητα;

Στο έντυπο της αίτησης υποψηφιότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αναφέρετε πληροφορίες για όλες τις υπηκοότητές σας. Αυτό συμβάλλει στη διασφάλιση ενός ενδελεχούς ελέγχου ασφαλείας. Ωστόσο, εάν χορηγηθεί, η ETA θα συνδεθεί με τα στοιχεία του πρωτογενούς διαβατηρίου που χρησιμοποιήσατε για την αίτηση.

Τι συμβαίνει εάν η αίτησή μου για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο απορριφθεί;

Εάν η αίτησή σας για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο απορριφθεί, πρέπει να επικοινωνήσετε με τις υπηρεσίες θεωρήσεων και μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου για να μάθετε τον λόγο. Ενδέχεται να χρειαστεί να παράσχετε πρόσθετες πληροφορίες ή να υποβάλετε αίτηση για θεώρηση, ανάλογα με τον λόγο της απόρριψης.

Μπορώ να εισέλθω στο Ηνωμένο Βασίλειο με το άλλο διαβατήριό μου, αν δεν μου επιτραπεί η είσοδος ETA;

Εάν είστε κάτοχος βρετανικού διαβατηρίου ή διαβατηρίου απαλλαγμένου από την ETA, μπορείτε να εισέλθετε στο Ηνωμένο Βασίλειο με αυτό το διαβατήριο. Αυτό ισχύει ακόμη και αν η αίτηση ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το άλλο διαβατήριό σας απορριφθεί.

Ωστόσο, εάν και τα δύο διαβατήριά σας απαιτούν ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένα από αυτά απορρίπτεται, δεν μπορείτε να εισέλθετε στο Ηνωμένο Βασίλειο με κανένα από τα δύο διαβατήρια μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το βρετανικό διαβατήριό μου όταν έρχομαι στο Ηνωμένο Βασίλειο και να χρησιμοποιήσω το διαβατήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) όταν εισέρχομαι στον χώρο Σένγκεν;

Όσοι έχουν τόσο βρετανικό διαβατήριο όσο και διαβατήριο από χώρα της ΕΕ (εκτός της Ιρλανδίας) μπορούν να χρησιμοποιήσουν το βρετανικό διαβατήριό τους για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς ETA. Όταν ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ, μπορούν να χρησιμοποιούν το διαβατήριό τους της ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολίτες της ΕΕ δεν χρειάζονται επί του παρόντος ETA για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, αυτό ενδέχεται να αλλάξει μέχρι το τέλος του 2024 ή στις αρχές του 2025, καθώς το σύστημα επεκτείνεται.

Έχω αμερικανικό και βρετανικό διαβατήριο. Μπορώ να αλλάξω διαβατήριο όταν ταξιδεύω στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ;

Οι διπλοί πολίτες Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΠΑ μπορούν να εισέλθουν στην ΕΕ με το αμερικανικό διαβατήριό τους και να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με το βρετανικό διαβατήριό τους. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται κάθε σύγχυση σχετικά με τις απαιτήσεις εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, όταν επιστρέφουν σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες απαιτούν από τους πολίτες να χρησιμοποιούν τα αμερικανικά διαβατήριά τους για την είσοδο, μπορούν να αλλάξουν τα έγγραφα ανάλογα.

Το ίδιο ισχύει και για άλλους διπλούς υπηκόους με βρετανικά διαβατήρια.

Τι να περιμένετε από την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους διπλούς υπηκόους στο μέλλον

Το νέο σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα αλλάξει αναμφίβολα τον τρόπο με τον οποίο οι ταξιδιώτες σχεδιάζουν τα ταξίδια τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, ιδίως όσοι έχουν διπλή υπηκοότητα.

Το κλειδί είναι να καταλάβετε ποιο διαβατήριο πρέπει να χρησιμοποιήσετε και να διασφαλίσετε ότι η αίτησή σας για ETA έχει συμπληρωθεί σωστά και εγκαίρως, ώστε να αποφύγετε επιπλοκές.

Ο συνήθης χρόνος διεκπεραίωσης μιας ETA είναι συνήθως περίπου 72 ώρες. Παρόλα αυτά, καλό είναι να δίνεται περισσότερος χρόνος σε περίπτωση τυχόν επιπλοκών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ETA χορηγεί άδεια για να ταξιδέψετε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, δεν εγγυάται την είσοδο. Οι υπάλληλοι των συνόρων εξακολουθούν να έχουν τον τελικό λόγο για την εισδοχή.

Καθώς το σύστημα αναπτύσσεται, θα πρέπει να ενημερώνεστε για τυχόν ενημερώσεις ή αλλαγές που ενδέχεται να επηρεάσουν τα ταξιδιωτικά σας σχέδια.

Οι έμπειροι ταξιδιώτες ή οι επισκέπτες που έρχονται για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να γνωρίζουν πώς λειτουργεί η ETA για τους διπλούς υπηκόους. Αυτό θα εξασφαλίσει ταξίδια χωρίς προβλήματα από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο.