Η TSA θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία αυτοεξυπηρέτησης για τον έλεγχο των επιβατών στα αεροδρόμια των ΗΠΑ

| 28 Δεκεμβρίου, 2023
Η TSA θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία αυτοεξυπηρέτησης για τον έλεγχο των επιβατών στο αεροδρόμιο των ΗΠΑ

Από το 2024, ορισμένοι ταξιδιώτες θα έχουν τη δυνατότητα να περνούν ανεξάρτητα από τα σημεία ελέγχου ασφαλείας των αεροδρομίων των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ).

Η αμερικανική Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών (TSA) πρόκειται να δοκιμάσει μια νέα τεχνολογία ελέγχου “αυτοεξυπηρέτησης”. Η δοκιμή θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2024 στο Διεθνές Αεροδρόμιο Harry Reid του Λας Βέγκας.

Ο αυτοέλεγχος αποσκοπεί στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας στα σημεία ελέγχου ασφαλείας και στη μείωση του χρόνου αναμονής. Επιδιώκει επίσης τη διατήρηση ενός σταθερού αριθμού υπαλλήλων της TSA καθώς αυξάνεται ο αριθμός των αεροπορικών ταξιδιών.

“Όπως τα περίπτερα αυτοπαραγγελίας σε εστιατόρια γρήγορου φαγητού και καθιστών εστιατορίων, ο αυτοεξυπηρετούμενος έλεγχος επιτρέπει στους επιβάτες του προγράμματος Trusted Traveler να ολοκληρώνουν μόνοι τους τη διαδικασία ελέγχου ασφαλείας”, δήλωσε ο διευθυντής του προγράμματος Screening at Speed Dr. John Fortune μέσω δελτίου τύπου.

Οι επιθεωρήσεις αυτοελέγχου θα είναι διαθέσιμες στα μέλη του TSA PreCheck, επιτρέποντάς τους να πραγματοποιούν οι ίδιοι σαρώσεις σώματος.

Το TSA Precheck είναι ένα κυβερνητικό πρόγραμμα των ΗΠΑ που επιτρέπει στους επιβάτες αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κινδύνου να απολαμβάνουν μια ταχεία διαδικασία ελέγχου ασφαλείας στα αεροδρόμια των ΗΠΑ. Ξεκίνησε το 2013 και σήμερα έχει πάνω από 10 εκατομμύρια ενεργούς συμμετέχοντες.

Οι ταξιδιώτες που χρησιμοποιούν την επιλογή αυτοεξυπηρέτησης αναμένεται να προχωρήσουν ταχύτερα στη διαδικασία ελέγχου, με ελάχιστη βοήθεια από τους υπαλλήλους της TSA (TSO).

Η Fortune εξήγησε περαιτέρω: “Οι ταξιδιώτες θα χρησιμοποιούν τα συστήματα ελέγχου επιβατών και χειραποσκευών σε μεμονωμένες κονσόλες ή σε λωρίδες ελέγχου, μειώνοντας τον αριθμό των ελέγχων και των επιθεωρήσεων αποσκευών που πρέπει να διενεργούν οι TSO και απελευθερώνοντας το χρόνο τους για να αναδιατεθεί στις πιο πολυάσχολες πτυχές των εργασιών ελέγχου”.

Ο αυτοέλεγχος δεν θα αντικαταστήσει τους σημερινούς ελέγχους ασφαλείας, αλλά θα μπορούσε να μειώσει τους χρόνους αναμονής και τον φόρτο εργασίας για το προσωπικό της TSA.

Πώς λειτουργεί ο αυτοέλεγχος TSA PreCheck

Η εταιρεία logistics Vanderlande, γνωστή για την ανάπτυξη αυτοματοποιημένων σαρωτών αποσκευών, σχεδίασε την ιδέα του αυτοελέγχου που θα κάνει το ντεμπούτο του στο αεροδρόμιο του Λας Βέγκας τον Ιανουάριο.

Αφού τοποθετήσουν τα προσωπικά τους αντικείμενα στον αυτόματο σαρωτή, οι επιβάτες θα συναντήσουν τέσσερις ξεχωριστούς σταθμούς με ατομικές πύλες σωματικής εξέτασης.

Κάθε πύλη διαθέτει αυτόματες πόρτες εισόδου και εξόδου. Όταν έρθει η σειρά του ταξιδιώτη να περάσει από έλεγχο, μπαίνει στην πύλη και οι πόρτες εισόδου κλείνουν αυτόματα.

Μια οθόνη βίντεο καθοδηγεί τους επιβάτες σε κάθε βήμα. Αυτό περιλαμβάνει την υιοθέτηση της σωστής στάσης με τα χέρια ψηλά, παρόμοια με τους σαρωτές σώματος στην κανονική γραμμή ασφαλείας. Στη συνέχεια οι επιβάτες υποβάλλονται σε σάρωση χιλιοστομετρικών κυμάτων.

Εάν αποτύχουν στη σάρωση σώματος, ίσως λόγω κάποιου αντικειμένου που έχει μείνει σε κάποια τσέπη, η οθόνη βίντεο επισημαίνει την περιοχή για την αφαίρεση του αντικειμένου. Οι πόρτες εισόδου ανοίγουν ξανά, επιτρέποντας στους επιβάτες να αφαιρέσουν το αντικείμενο και να ξαναμπούν μέσα.

Μετά τον επιτυχή έλεγχο, οι ταξιδιώτες περνούν από τις πόρτες εξόδου για να παραλάβουν τις αποσκευές τους και να συνεχίσουν να εισέρχονται στον τερματικό σταθμό.

Άλλα σχέδια για ελέγχους αυτοελέγχου

Η TSA δοκιμάζει επί του παρόντος άλλα τρία διαφορετικά πρωτότυπα σχεδιασμού αυτοεξυπηρέτησης, το καθένα με ελαφρώς διαφορετικά βήματα για τους ταξιδιώτες.

Η εταιρεία Micro-X έχει σχεδιάσει δύο διαφορετικές λύσεις για τον αυτοέλεγχο των επιβατών.

Η πρώτη αποτελείται από μεμονωμένες κονσόλες διαλογής που βασίζονται σε κάψουλες. Αυτές οι κονσόλες περιλαμβάνουν ένα συμπαγές σύστημα ελέγχου χειραποσκευών και μια επίπεδη οθόνη ελέγχου επιβατών.

Η δεύτερη λύση είναι ένα μικρό σύστημα υπολογιστικής τομογραφίας (CT) ακτίνων Χ σχεδιασμένο για συμπαγή χειραποσκευή και προσωπικό αυτοέλεγχο.

Ένας άλλος σχεδιασμός, αυτή τη φορά από την Voxel Radar, διαθέτει πάνελ διαλογής “εν κινήσει”. Οι πίνακες θα σαρώνουν τους επιβάτες σε πραγματικό χρόνο καθώς τοποθετούν τις χειραποσκευές τους στον ιμάντα ελέγχου.

Διάφορα πρωτότυπα τμήματα των συστημάτων αυτοελέγχου έχουν ήδη δοκιμαστεί στο εθνικό αεροδρόμιο Ronald Reagan Washington και στο Atlantic City.

Ταξίδια χωρίς επαφή και ψηφιακά συστήματα

Πολλές χώρες παγκοσμίως αναβαθμίζουν και ψηφιοποιούν τα συστήματά τους για να προσφέρουν στους ταξιδιώτες μια πιο απρόσκοπτη ταξιδιωτική εμπειρία.

Τα αεροδρόμια παγκοσμίως εφαρμόζουν βιομετρικά συστήματα για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ταξιδιωτική εμπειρία. Το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) χρησιμοποιεί ήδη ηλεκτρονικές πύλες διαβατηρίων (eGates) σε ορισμένα σημεία εισόδου.

Το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης στη Γερμανία, το αεροδρόμιο του Ντουμπάι και το αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης χρησιμοποιούν ή πρόκειται να χρησιμοποιήσουν βιομετρικά στοιχεία, όπως δακτυλικά αποτυπώματα και σαρώσεις προσώπου, για αυτοματοποιημένο έλεγχο ταυτότητας και ανέπαφη μετακίνηση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ψηφιοποιούν επίσης τις διαδικασίες έκδοσης θεωρήσεων και μετανάστευσης. Το Ηνωμένο Βασίλειο μεταβαίνει σε ηλεκτρονικό φάκελο ή eVisa. Ταυτόχρονα, η αίτηση θεώρησης Σένγκεν της ΕΕ θα γίνεται σύντομα ηλεκτρονικά. Αντίθετα, η ΕΕ πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή το σύστημα βιομετρικού συνοριακού ελέγχου εισόδου/εξόδου (EES).

Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η ΕΕ απλοποιούν τη διαδικασία μετανάστευσης για προ-επαληθευμένους ταξιδιώτες χαμηλού κινδύνου με την Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια (ETA) του Ηνωμένου Βασιλείου και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Ταξιδιωτικής Άδειας (ETIAS) της ΕΕ.