Η MAC συνιστά μεγαλύτερη ευελιξία για τη βίζα εποχικών εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο

| 24 Ιουλίου, 2024
Η MAC συνιστά μεγαλύτερη ευελιξία για τη βίζα εποχικών εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο
Χορηγία εικόνας από Quang Nguyen Vinh μέσω Pexels

Η Συμβουλευτική Επιτροπή Μετανάστευσης (MAC) του Ηνωμένου Βασιλείου συνέστησε να γίνει πιο ευέλικτη η βίζα εποχικών εργαζομένων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η επανεξέταση της MAC, που δημοσιεύθηκε στις 16 Ιουλίου, ανέφερε ότι μια πιο ευέλικτη οδός θεώρησης για εποχικούς εργαζόμενους θα διευκόλυνε τους αγρότες να προγραμματίσουν και να προσλάβουν προσωπικό, αναφέρει η The Standard.

Οι συστάσεις της επιτροπής αποσκοπούν στην επίλυση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού στη γεωργία και στη διασφάλιση της σταθερότητας του εφοδιασμού τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο γεωργικός τομέας αντιμετώπισε πρόσφατα σημαντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ελλείψεων εργατικού δυναμικού που επιδεινώθηκαν από το Brexit και την πανδημία COVID-19.

Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να εξασφαλίσει σταθερή προσφορά εργατικού δυναμικού για κρίσιμες γεωργικές εργασίες, καθιστώντας τη θεώρηση εποχικών εργαζομένων πιο ευέλικτη και μειώνοντας το κόστος.

Η MAC δήλωσε ότι για να επιτευχθεί ευελιξία, η κυβέρνηση θα πρέπει να συντομεύσει την περίοδο “ψυχραιμίας” από έξι μήνες σε τρεις μήνες.

Πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να “εργάζονται για οποιαδήποτε εξάμηνη περίοδο ενός μεμονωμένου ημερολογιακού έτους”.

Η επιτροπή προτείνει επίσης να ληφθεί περισσότερο υπόψη η ευημερία των εργαζομένων και να μειωθεί η οικονομική επιβάρυνση των εργοδοτών και των εργαζομένων.

Η ανάγκη για μια πιο ευέλικτη θεώρηση εποχικών εργαζομένων

Η θεώρηση για εποχικούς εργαζομένους επιτρέπει σήμερα στους εργαζομένους να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα έως έξι μηνών.

Ωστόσο, η MAC σημείωσε ότι η περίοδος αυτή είναι συχνά ανεπαρκής για τους εργοδότες του γεωργικού τομέα.

Πολλές επιχειρήσεις τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από εποχικό εργατικό δυναμικό για εργασίες όπως η συγκομιδή των καλλιεργειών.

Η επιτροπή πρότεινε την παράταση της διάρκειας της θεώρησης και τη διευκόλυνση της επιστροφής των εργαζομένων για τις επόμενες σεζόν.

Ο καθηγητής Brian Bell, πρόεδρος της MAC, τόνισε τη σημασία ενός πιο ευέλικτου συστήματος θεωρήσεων για την καλύτερη κάλυψη των αναγκών της γεωργικής βιομηχανίας.

“Είναι πρόκληση για τον γεωργικό τομέα να προσλαμβάνει οικιακές εργάτριες σε εποχιακό επίπεδο”, δήλωσε ο Bell.

Ο Bell προέτρεψε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να επιβεβαιώνει κάθε χρόνο σε κυλιόμενη βάση τις χορηγήσεις θεωρήσεων για εποχικούς εργαζομένους.

Αυτό γίνεται για να γνωρίζει ο κλάδος χρόνια πριν το κλείσιμο του συστήματος.

Καλύτερη πρόνοια και αμοιβή των εποχικών εργαζομένων

Η MAC συνιστά μεγαλύτερη ευελιξία για τη βίζα εποχικών εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο
Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Quang Nguyen Vinh στο Pexels

Η MAC τόνισε επίσης τη σημασία της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας για τους εποχικούς εργαζόμενους.

Αυτό περιλαμβάνει την εξασφάλιση δίκαιων μισθών, επαρκούς στέγασης και πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη.

Βελτιώνοντας τη συνολική εμπειρία για τους μετανάστες εργαζόμενους, το Ηνωμένο Βασίλειο ελπίζει να προσελκύσει ένα πιο αξιόπιστο και με περισσότερα κίνητρα εργατικό δυναμικό.

Ο καθηγητής Bell δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη της την ευημερία των εργαζομένων και να πληρώνει περισσότερα.

“Η μεγαλύτερη διαφάνεια και επικοινωνία είναι το κλειδί για την καταπολέμηση κάθε πιθανής εκμετάλλευσης”, δήλωσε ο πρόεδρος της MAC.

Η ανασκόπηση της MAC ανέφερε ότι η κυβέρνηση και οι εργοδότες πρέπει να ενημερώνουν καλύτερα τους εργαζόμενους για τα νόμιμα δικαιώματά τους.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιβάλει αυτά τα δικαιώματα μέσω προληπτικών επιθεωρήσεων.

Η επιτροπή συνέστησε επίσης την απλούστευση της διαδικασίας για τους εργαζομένους να λαμβάνουν επιστροφές φόρου εισοδήματος και να μην εγγράφονται αυτόματα στις συντάξεις.

Μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των εποχικών εργαζομένων

Η MAC συνέστησε επίσης τη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων.

Η επιτροπή πρότεινε ότι ο βρετανικός τομέας τροφίμων θα πρέπει να καλύπτει τα προκαταρκτικά έξοδα για τους μετανάστες εργαζόμενους, όπως τα τέλη θεώρησης και τα έξοδα ταξιδιού, ανέφεραν οι Financial Times.

Αποκάλυψε ότι οι εποχικοί εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύουν συχνά να βρεθούν υπό καθεστώς χρεοδουλοπαροικίας.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δανείζονται χρήματα για να καλύψουν τα έξοδα των πτήσεων και των θεωρήσεων χωρίς να έχουν σαφή ιδέα για το πόσα θα κερδίσουν.

Η MAC κάλεσε την κυβέρνηση να παράσχει μεγαλύτερη βεβαιότητα σχετικά με το πόσο κερδίζουν οι εποχικοί εργαζόμενοι.

Ζήτησε να τους εγγυηθούν τουλάχιστον δύο μηνιαίες αποδοχές, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα μπορέσουν να ανακτήσουν το υψηλό κόστος της άφιξής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η επιτροπή προέτρεψε επίσης τον κλάδο να υιοθετήσει γρήγορα την αρχή “ο εργοδότης πληρώνει”.

Αυτό θα απαιτούσε από τους εργοδότες να καλύπτουν το κόστος πρόσληψης και μετεγκατάστασης αντί των εργαζομένων.

Απάντηση της κυβέρνησης στις συστάσεις της MAC

Η MAC συνιστά μεγαλύτερη ευελιξία για τη βίζα εποχικών εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο
Χορηγία εικόνας από Karolina Kaboompics μέσω Pexels

Οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων των εργαζομένων επαίνεσαν τις συστάσεις της MAC, προτρέποντας την κυβέρνηση να τις λάβει υπόψη της.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις συστάσεις της MAC και τις εξετάζει προσεκτικά.

Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει δηλώσει ότι δεσμεύεται να στηρίξει τον γεωργικό τομέα, διασφαλίζοντας ότι οι αγρότες θα έχουν πρόσβαση στο εργατικό δυναμικό που χρειάζονται.

“Ευχαριστούμε τη Συμβουλευτική Επιτροπή Μετανάστευσης για την έκθεσή της και θα εξετάσουμε προσεκτικά τα πορίσματά της και θα απαντήσουμε εν ευθέτω χρόνω”, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε προηγουμένως ότι η θεώρηση για εποχικούς εργαζομένους θα παραταθεί έως το 2029.

Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου θα μειωθεί ο αριθμός των διαθέσιμων χρονοθυρίδων στη διαδρομή, ενθαρρύνοντας τους αγρότες να χρησιμοποιούν περισσότερο την αυτοματοποίηση.

Πριν από τις γενικές εκλογές της 4ης Ιουλίου, οι Εργατικοί υποσχέθηκαν να μεταρρυθμίσουν το μεταναστευτικό σύστημα για να μειώσουν την εξάρτηση από τους εργαζόμενους του εξωτερικού.

Πρότειναν ότι η πρόσβαση των εργοδοτών στις θεωρήσεις θα εξαρτάται από τις προσπάθειές τους να εκπαιδεύσουν εργαζόμενους από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, από την ανάληψη των καθηκόντων της, η κυβέρνηση των Εργατικών δεν πρότεινε καμία αλλαγή στην οδό θεώρησης για εποχικούς εργαζομένους.

Μελλοντικές προοπτικές της θεώρησης για εποχικούς εργαζομένους

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προσέφερε αρχικά τη θεώρηση εποχικών εργαζομένων το 2019 με 2.500 θεωρήσεις για εργαζομένους εκτός ΕΕ.

Μετά το Brexit, το ποσό αυτό αυξήθηκε σε 30.000 θεωρήσεις το 2022. Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε να μειώσει αυτούς τους αριθμούς από το 2023 λόγω ανησυχιών για κατάχρηση.

Το 2025 θα υπάρχουν 45.000 βίζες εποχικών εργαζομένων. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές αν θα συνεχιστεί ή πόσες θέσεις θα είναι διαθέσιμες μετά το 2029.

Παρόλα αυτά, η μεγαλύτερη ευελιξία στη βίζα εποχικών εργαζομένων του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ένα ελπιδοφόρο βήμα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της έλλειψης εργατικού δυναμικού και της διασφάλισης της επισιτιστικής ασφάλειας.

Η παράταση της διάρκειας των θεωρήσεων, η μείωση των οικονομικών επιβαρύνσεων και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας μπορούν να βοηθήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο να προσελκύσει περισσότερους εποχικούς εργαζόμενους.

“Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να παράσχουν την αναγκαία στήριξη στους αγρότες και να συμβάλουν στην εξασφάλιση σταθερής προσφοράς εργατικού δυναμικού για εποχικές εργασίες.

Το μέλλον του εφοδιασμού τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου και η ευημερία των εποχιακών εργαζομένων εξαρτάται από την ανταπόκριση της κυβέρνησης στις συστάσεις αυτές.