Η πολιτική της Κίνας για την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης μπορεί σύντομα να συμπεριλάβει το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες

| 6 Δεκεμβρίου, 2023
Η πολιτική της Κίνας για την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης μπορεί σύντομα να συμπεριλάβει το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες

Η νέα πολιτική της Κίνας για την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης, από την οποία επωφελούνται έξι χώρες, μπορεί σύντομα να συμπεριλάβει περισσότερες χώρες, καθώς αυξάνεται ο εισερχόμενος τουρισμός.

Στις 24 Νοεμβρίου 2023, η Κίνα ανακοίνωσε ότι επεκτείνει προσωρινά την πολιτική της για ταξίδια χωρίς βίζα διάρκειας 15 ημερών σε έξι χώρες.

Οι πολίτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, των Κάτω Χωρών, της Ισπανίας και της Μαλαισίας μπορούν να ταξιδέψουν στην Κίνα χωρίς θεώρηση για επισκέψεις έως 15 ημέρες από την 1η Δεκεμβρίου 2023 έως τις 30 Νοεμβρίου 2024.

Η 15ήμερη θεώρηση θα ισχύει για επαγγελματικούς λόγους, τουρισμό, επίσκεψη σε συγγενείς και φίλους και διέλευση.

Η βίζα δίνει στους κατόχους πρόσβαση στην ηπειρωτική Κίνα, εκτός από το Θιβέτ και το Σιντζιάνγκ, για τις οποίες απαιτούνται ειδικές άδειες για τα γκρουπ.

Η πολιτική ταξιδιών χωρίς θεώρηση αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Κίνας να απλοποιήσει τις διαδικασίες εισόδου για να προσελκύσει διεθνείς επισκέπτες και επενδυτές.

Η ανακοίνωση έγινε λίγο πριν από την επικείμενη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας τον Δεκέμβριο του 2023.

Η Κίνα επέτρεπε προηγουμένως στους πολίτες του Μπρουνέι, της Ιαπωνίας και της Σιγκαπούρης να εισέρχονται χωρίς βίζα. Η πολιτική απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για 15 ημέρες ανεστάλη λόγω των περιορισμών του COVID-19. Επαναφέρθηκε για τους υπηκόους του Μπρουνέι και της Σιγκαπούρης τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Η πολιτική απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης ωθεί τον εισερχόμενο τουρισμό

Η νέα πολιτική απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για τις έξι ευρωπαϊκές χώρες και τη Μαλαισία θα ισχύσει για τουλάχιστον ένα έτος. Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες του κλάδου είναι αισιόδοξοι ότι η πολιτική αυτή θα παραμείνει, με την προσθήκη περισσότερων χωρών στον κατάλογο.

Την 1η Δεκεμβρίου 2023, η Εθνική Υπηρεσία Μετανάστευσης της Κίνας ανέφερε ότι 2.029 κάτοχοι διαβατηρίων των έξι επιλέξιμων χωρών εισήλθαν στην Κίνα χωρίς θεώρηση. Αυτό είναι 12,5% υψηλότερο από την προηγούμενη ημέρα, 30 Νοεμβρίου 2023.

Οι επιχειρηματίες της Γερμανίας και της Ισπανίας χαιρέτισαν επίσης την πολιτική αυτή, δεδομένου ότι μπορεί να διευκολύνει τις επαγγελματικές επισκέψεις.

Ο Wang Xuan, αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Φιλοξενίας στο Πανεπιστήμιο του Surrey στη Νότια Αγγλία, δήλωσε ότι η νέα πολιτική είναι μια “θετική και έγκαιρη εξέλιξη”.

“Η καθιέρωση της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης δεν δείχνει μόνο την προθυμία της Κίνας να υποδεχθεί περισσότερους επισκέπτες, αλλά προσφέρει επίσης πραγματικά οφέλη, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα, για τους επισκέπτες από τις εν λόγω χώρες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο”, δήλωσε ο ίδιος. China Daily .

“Προφανώς, αναμένουμε ότι περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, θα προστεθούν στον κατάλογο”, πρόσθεσε ο Andy Easthan, επικεφαλής δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας της Wendy Wu Tours, του μεγαλύτερου διοργανωτή εκδρομών στην Κίνα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Κίνα εφαρμόζει μέτρα για τον εξορθολογισμό των ταξιδιών των αλλοδαπών το 2023. Σε αυτές περιλαμβάνονται η κατάργηση των απαιτήσεων για την εξέταση COVID-19 και η προσφορά υπηρεσιών για την υποβολή αιτήσεων θεώρησης με τα πόδια αντί για ηλεκτρονικά ραντεβού για τη θεώρηση.

Η κυβέρνηση επέκτεινε επίσης την πολιτική διέλευσης χωρίς βίζα σε 54 χώρες, ώστε να συμπεριλάβει και τους πολίτες της Νορβηγίας. Η θεώρηση αφορά άτομα που ταξιδεύουν μέσω Κίνας με προορισμό άλλον προορισμό.

Αυξημένο ενδιαφέρον για την Κίνα

Σύμφωνα με την Eastham, η Wendy Wu Tours δέχεται όλο και περισσότερες ερωτήσεις για ταξίδια στην Κίνα. Η εταιρεία προσθέτει χωρητικότητα για εκδρομές στην Κίνα το 2024 για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση.

Το Trip.com, ένα διεθνές διαδικτυακό ταξιδιωτικό πρακτορείο που ανήκει σε έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους ταξιδιωτικών υπηρεσιών της Κίνας, βλέπει επίσης την κινεζική τουριστική αγορά να αναπτύσσεται εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2023, οι κρατήσεις από την Ευρώπη προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 663% σε σύγκριση με το 2022 και σχεδόν 29% σε σύγκριση με το 2019.

Μεταναστευτικές πολιτικές Ηνωμένου Βασιλείου-Κίνας

Οι Βρετανοί πολίτες χρειάζονται βίζα για να επισκεφθούν την ηπειρωτική Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Χαϊνάν. Είναι επίσης επιλέξιμες για διέλευση χωρίς θεώρηση, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις.

Το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο είναι ειδικές διοικητικές περιοχές της Κίνας. Κάθε χώρα έχει το δικό της μεταναστευτικό έλεγχο. Οι Βρετανοί πολίτες μπορούν να παραμείνουν στο Χονγκ Κονγκ ή στο Μακάο έως και έξι μήνες χωρίς θεώρηση.

Ωστόσο, χρειάζονται βίζα ή άδεια παραμονής για παρατεταμένη διαμονή και για εργασία, σπουδές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες πριν έρθουν στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ ή το Μακάο.

Από την άλλη πλευρά, οι Κινέζοι πολίτες χρειάζονται συνήθως μια τυπική θεώρηση επισκέπτη για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο για σύντομη διαμονή μικρότερη των έξι μηνών. Καλύπτει επαγγελματικές δραστηριότητες, σπουδές και επισκέψεις με τον σύντροφό τους ή με κάποιο μέλος της οικογένειάς τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα άτομα που συμμετέχουν σε μια ομάδα ταξιδιωτών μπορούν να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση με καθεστώς εγκεκριμένου προορισμού (ADS) για επισκέψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο διάρκειας μικρότερης των 30 ημερών.

Για επισκέψεις άνω των έξι μηνών και για εργασία ή σπουδές, οι Κινέζοι πολίτες πρέπει να αποκτήσουν την κατάλληλη θεώρηση ανάλογα με τον σκοπό της επίσκεψής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *