Η Κένυα καταργεί τις θεωρήσεις για ηλεκτρονικές ταξιδιωτικές άδειες για όλους τους ταξιδιώτες

| 15 Δεκεμβρίου, 2023
Η Κένυα καταργεί τις θεωρήσεις για ηλεκτρονικές ταξιδιωτικές άδειες για όλους τους ταξιδιώτες

Η κυβέρνηση της Κένυας καταργεί όλους τους τύπους θεωρήσεων. Όλοι οι αλλοδαποί θα χρειάζονται ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής YouthConnekt Africa Summit 2023 την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος William Ruto ανακοίνωσε ότι η Κένυα θα χορηγήσει πρόσβαση χωρίς βίζα στους Αφρικανούς πολίτες.

Ωστόσο, ο αρχηγός του κράτους δήλωσε στις 12 Δεκεμβρίου 2023 ότι η κυβέρνηση θα επιτρέψει σε όλους τους πολίτες παγκοσμίως να εισέρχονται στην Κένυα χωρίς θεώρηση.

”Από τον Ιανουάριο του 2024, η Κένυα θα είναι χώρα χωρίς βίζα”, σημείωσε ο Πρόεδρος Ruto στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την Ημέρα Jamhuri.

Και πρόσθεσε: “Δεν θα είναι πλέον απαραίτητο για οποιοδήποτε άτομο από οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη να επωμίζεται το βάρος της αίτησης για θεώρηση για να έρθει στην Κένυα”.

Το Jamhuri, που σημαίνει “δημοκρατία” στα σουαχίλι, σηματοδοτεί την είσοδο της Κένυας στην Κοινοπολιτεία ως δημοκρατία το 1964.

Είναι επίσης η ημερομηνία κατά την οποία η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) το 1963.

Λόγοι πίσω από την πολιτική απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης

Ο Πρόεδρος Ruto δήλωσε ότι η Κένυα είναι “η πατρίδα της ανθρωπότητας, ένα επιστημονικό γεγονός που μας γεμίζει υπερηφάνεια και υπογραμμίζει την πλούσια κληρονομιά μας”.

Ως εκ τούτου, η πολιτική απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης είναι ο τρόπος με τον οποίο η χώρα καλωσορίζει όλους τους ξένους επισκέπτες στην πατρίδα της.

Ο πρόεδρος άφησε για πρώτη φορά να εννοηθεί ότι θα καταργήσει την υποχρέωση θεώρησης στη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στις τρεις λεκάνες στη Μπραζαβίλ του Κονγκό στις 28 Οκτωβρίου 2023.

Δήλωσε τότε ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, κανένας Αφρικανός πολίτης δεν θα χρειάζεται βίζα για να εισέλθει στην Κένυα, ώστε να διευκολυνθεί το πιο προσιτό εμπόριο μεταξύ των αφρικανικών χωρών.

Πολλά άλλα αφρικανικά έθνη έχουν ακολουθήσει την έκκληση να χαλαρώσουν ή να καταργήσουν τις απαιτήσεις θεωρήσεων για τους Αφρικανούς ταξιδιώτες.

Η νέα ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια της Κένυας

Αντί όλων των απαιτήσεων θεώρησης, οι ταξιδιώτες που ταξιδεύουν προς την Κένυα πρέπει να λάβουν ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (ETA).

“Αναπτύξαμε μια ψηφιακή πλατφόρμα για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς την Κένυα ταυτοποιούνται εκ των προτέρων σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα”, αποκάλυψε ο Πρόεδρος Ruto κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τον εορτασμό του Jamburi.

Και πρόσθεσε: “Όλοι οι ταξιδιώτες θα λάβουν ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια”.

Επί του παρόντος, οι επισκέπτες που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Κένυα πληρώνουν 7.600 Ksh (39 λίρες Αγγλίας) για θεώρηση απλής εισόδου.

Το τέλος θεώρησης θα αυξηθεί σε 15.000 Ksh (77 λίρες Αγγλίας ή 98 δολάρια ΗΠΑ) τον Ιανουάριο του 2024, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2023.

Με την εισαγωγή της ETA, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να πληρώνουν 4.600 Ksh (23 λίρες Αγγλίας ή 30 δολάρια ΗΠΑ), αναφέρει το Kenyans.co.ke.

Η ETA είναι μια πιο προσιτή επιλογή σε σύγκριση με την παραδοσιακή θεώρηση. Όμως, παρά το γεγονός ότι είναι φθηνότερο, η Κένυα αναμένεται να κερδίσει περισσότερα έσοδα στο πλαίσιο αυτής της νέας ρύθμισης.

Πώς η ETA θα επηρεάσει τα ταξίδια στην Κένυα

Πριν από τη δήλωση του Προέδρου για την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης, η Κένυα είχε καταργήσει την υποχρέωση θεώρησης για πολλές χώρες.

Σύμφωνα με το eCitizen, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα με πρόσβαση στις κυβερνητικές υπηρεσίες της Κένυας, οι πολίτες 42 χωρών (κατηγορία 1) δεν υποχρεούνται να λάβουν θεώρηση για να επισκεφθούν την Κένυα.

Οι υπήκοοι 144 άλλων χωρών (κατηγορία 2) μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για ηλεκτρονική βίζα μέσω της πλατφόρμας eCitizen. Η κυβέρνηση έθεσε επίσης απαλλαγές από τη θεώρηση για 25 διαφορετικές ομάδες ατόμων.

Ακόμα, πολίτες από 16 άλλες χώρες δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ηλεκτρονική βίζα στο eCitizen. Οι αιτήσεις τους για θεώρηση πρέπει να παραπέμπονται στον Διευθυντή των Υπηρεσιών Μετανάστευσης για επεξεργασία και έγκριση.

Το να καταστεί η Κένυα κράτος χωρίς βίζα σημαίνει ότι θα προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες και θα ενισχύσει τα ταξίδια και το εμπόριο. Οι πολιτικές απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης επιτρέπουν συνήθως σύντομες διαμονές μεταξύ 30 και 90 ημερών για τουριστικούς ή επαγγελματικούς σκοπούς.

Η ETA θα εξορθολογήσει τα ταξίδια καθιστώντας τα πιο αποτελεσματικά με ταχύτερη επεξεργασία. Θα είναι επίσης πιο προσιτή σε άτομα που μπορεί να μην είχαν προηγουμένως τη δυνατότητα να αποκτήσουν παραδοσιακή βίζα.

Πώς λειτούργησε το σύστημα ETA σε άλλες χώρες

Το ETA δεν είναι ένα εντελώς νέο σύστημα. Πολλές άλλες χώρες διαθέτουν παρόμοια συστήματα ταξιδιωτικών αδειών.

Η βρετανική κυβέρνηση εγκαινίασε πρόσφατα την Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια του Ηνωμένου Βασιλείου τον Νοέμβριο του 2023. Αποτελεί μέρος του στόχου της να ψηφιοποιήσει τα σύνορά της, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να παρακολουθεί με ακρίβεια τις εισόδους και εξόδους των ταξιδιωτών που δεν χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Καναδάς έχει την Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια, ενώ η Αυστραλία έχει την Ηλεκτρονική Αρχή Ταξιδίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν επίσης ένα παρόμοιο σύστημα που ονομάζεται Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Εξουσιοδότησης (ESTA).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αναπτύσσει επίσης ένα παρόμοιο σύστημα που ονομάζεται Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειών Ταξιδίου (ETIAS). Οι ταξιδιώτες που δεν χρειάζονται βίζα για να επισκεφθούν τον χώρο Σένγκεν πρέπει να διαθέτουν ETIAS. Η εκτόξευσή του έχει προγραμματιστεί για τα μέσα του 2025.