Η επιτροπή των Λόρδων χαρακτηρίζει “άδικη” την αύξηση της απαίτησης ελάχιστου εισοδήματος για τις οικογενειακές θεωρήσεις

| 11 Απριλίου, 2024
Η επιτροπή των Λόρδων χαρακτηρίζει άδικη την αύξηση της απαίτησης ελάχιστου εισοδήματος για τις οικογενειακές θεωρήσεις

Η Επιτροπή Ελέγχου Δευτερογενούς Νομοθεσίας της Βουλής των Λόρδων αμφισβήτησε τη δικαιοσύνη της αύξησης της ελάχιστης εισοδηματικής απαίτησης (MIR) για την έλευση συζύγου ή συντρόφου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα αυξήσει το MIR για τις βίζες που σχετίζονται με την οικογένεια από 18.600 σε 29.000 λίρες μέχρι τις 11 Απριλίου.

Το ποσό αυτό θα αυξηθεί σε 38.700 λίρες μέχρι τις αρχές του 2025, το ίδιο ποσό με το κατώτατο όριο μισθού για τους ειδικευμένους εργαζόμενους.

Στην ανακοίνωσή της σχετικά με την 20ή έκθεση για το 2023-24, η Επιτροπή Ελέγχου δήλωσε ότι το MIR θα επηρεάσει άδικα τις περιοχές με χαμηλό εισόδημα.

Η Επιτροπή παρουσίασε πώς η νέα απαίτηση ελάχιστου εισοδήματος επηρεάζει τις διάφορες περιοχές.

Στα βορειοανατολικά, το MIR των 29.000 λιρών θα είναι ακριβώς κάτω από τις μέσες αποδοχές. Θα είναι πολύ πάνω από τις αποδοχές αν αυξηθεί στις 38.700 λίρες το 2025.

Από την άλλη πλευρά, το MIR είναι και πιθανότατα θα παραμείνει κάτω από τις μέσες αποδοχές στο Λονδίνο.

Η Επιτροπή τόνισε: “Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο που ζει στο Λονδίνο έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να έχει το δικαίωμα να φέρει τον σύντροφό του στο Ηνωμένο Βασίλειο από ό,τι κάποιος που ζει στα βορειοανατολικά”.

Διαφορετικές κατάλληλες απαιτήσεις ελάχιστου εισοδήματος

Η ΕΟΚΕ αναγνωρίζει ότι οι αλλαγές στη μεταναστευτική νομοθεσία αποσκοπούν στη μείωση της καθαρής μετανάστευσης.

Ο Λόρδος Thomas of Cwmgiedd, μέλος της Επιτροπής Ελέγχου Δευτερογενούς Νομοθεσίας, δήλωσε ότι η αύξηση του MIR έχει επίσης ως στόχο “να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες μπορούν να πληρώσουν τα έξοδά τους”.

“Και αυτό δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζεται στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόστηκε η πολιτική”, δήλωσε.

Επιπλέον, η ΕΟΚΕ έλαβε επίσης παρατηρήσεις που εξέφραζαν ανησυχίες σχετικά με την αύξηση της δικαιοσύνης του ΠΕΠ.

Οι γυναίκες που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες, οι γυναίκες με αναπηρία και οι γυναίκες σε ορισμένες περιοχές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο χαμηλού εισοδήματος και θα επηρεαστούν περισσότερο από τις αλλαγές.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ομάδες αυτές είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερα εισοδήματα και θα είναι πιο δύσκολο γι’ αυτές να φέρουν σύντροφο ή σύζυγο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Επιτροπή Ελέγχου σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να δημιουργήσει διαφορετικές κατάλληλες απαιτήσεις ελάχιστου εισοδήματος.

Το Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει ακόμη να υποβάλει τις εκτιμήσεις του για τις επιπτώσεις των προτάσεων, μεταξύ άλλων σε θέματα ισότητας.

Ο Λόρδος Thomas τόνισε την ανάγκη να αξιολογηθούν συνολικά οι νέοι κανονισμοί για να κατανοηθούν οι πλήρεις συνέπειές τους.

Η ΕΟΚΕ εξέφρασε την ανησυχία της ότι η έλλειψη τέτοιας αξιολόγησης δείχνει ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν κατανοεί τις επιπτώσεις των νέων πολιτικών.

Το Υπουργείο Εσωτερικών αποφασίζει να αυξήσει το MIR για τις οικογενειακές θεωρήσεις

Η αύξηση του MIR ευνοεί τον ευρύτερο στόχο της προώθησης μιας χώρας με “οικονομία υψηλών μισθών, υψηλής παραγωγικότητας και υψηλής εξειδίκευσης”.

Το Υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει επίσης ότι απαιτείται υψηλότερο MIR για τις οικογενειακές θεωρήσεις για να εξασφαλιστεί η οικονομική στήριξη των οικογενειών μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ελάχιστο όριο των 18.600 λιρών για τις οικογενειακές θεωρήσεις παραμένει το ίδιο για πάνω από μια δεκαετία. Το εισόδημα που χρειάζεται μια οικογένεια για να είναι αυτάρκης και να μην εξαρτάται από τα δημόσια κονδύλια έχει αλλάξει.

Στο ενημερωτικό δελτίο του, το Υπουργείο Εσωτερικών τόνισε ότι οι οικογένειες μπορούν ακόμη να καλύψουν το αυξημένο MIR με άλλους τρόπους. Οι αποταμιεύσεις μπορούν να συνυπολογίζονται για την κάλυψη του ΜΕΙΡ μαζί με το χαμηλότερο εισόδημα ή μόνες τους.

Επίσης, δεν θα υπάρχει πλέον ξεχωριστό στοιχείο-παιδί για το MIR. Αυτό εξασφαλίζει στους Βρετανούς υπηκόους ίση μεταχείριση με τους ειδικευμένους διακινούμενους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τα χορηγούμενα παιδιά.

Επιπλέον, η απαίτηση για υψηλότερο ελάχιστο εισόδημα θα ισχύει μόνο για νέες αιτήσεις και δεν θα εφαρμόζεται αναδρομικά.

Οι αιτήσεις που θα υποβληθούν πριν από την αλλαγή του κανόνα θα αξιολογηθούν με βάση την ΠΕΕ εκείνη τη στιγμή.

Οι κανόνες οικογενειακής μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου επιτρέπουν επίσης εξαιρετικές περιστάσεις στις οποίες η απόρριψη θα προκαλούσε αδικαιολόγητα σκληρά αποτελέσματα για τον αιτούντα ή την οικογένειά του.

Άλλες αλλαγές για τη δραστική μείωση της καθαρής μετανάστευσης

Η αύξηση της απαίτησης ελάχιστου εισοδήματος για την οικογενειακή βίζα αποτελεί μέρος των σημαντικών αλλαγών στους κανόνες μετανάστευσης που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών τον Δεκέμβριο του 2023.

Οι αλλαγές πολιτικής έχουν ως στόχο να αποτρέψουν περίπου 300.000 άτομα από το να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από τις 4 Απριλίου, η κυβέρνηση αύξησε το γενικό όριο μισθού για τους ειδικευμένους εργαζόμενους στις 38.700 λίρες Αγγλίας.

Ο Κατάλογος Επαγγελματικών Ελλείψεων (SOL) αντικαταστάθηκε από τον Κατάλογο Μισθολογικών Αμοιβών Μεταναστών (ISL).

Η ΔΑΠ θα προσφέρει έκπτωση 20 τοις εκατό επί του μισθολογικού ορίου των θέσεων εργασίας που περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

Τα κατώτατα όρια προεξόφλησης των μισθών στο ΔΕΑ θα είναι υψηλότερα λόγω της αύξησης του κατώτατου ορίου μισθού για τους ειδικευμένους εργαζόμενους.

Από την αύξηση αυτή εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης και οι εργαζόμενοι στην εθνική μισθολογική κλίμακα.

Ωστόσο, από τις 11 Μαρτίου, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης δεν μπορούν πλέον να φέρνουν εξαρτώμενα μέλη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι επιχειρήσεις φροντίδας που θέλουν να αναθέσουν σε μετανάστες να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει επίσης να εγγραφούν στην Επιτροπή Ποιότητας Φροντίδας (CQC).

Από τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αύξησε επίσης την πρόσθετη επιβάρυνση για την υγεία των μεταναστών.

Στις αρχές του 2024, μόνο επιλεγμένοι κάτοχοι φοιτητικής βίζας θα μπορούν να φέρνουν τις οικογένειές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, δεν θα μπορούν να μεταβούν σε βίζα εργασίας μέχρι να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή Μετανάστευσης (MAC) επανεξετάζει επίσης επί του παρόντος τη θεώρηση για πτυχιούχους προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν γίνεται κατάχρηση.