Η Επιτροπή της ΕΕ ζητεί την ελεύθερη κυκλοφορία των νέων πολιτών Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ και προτρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να ενταχθεί εκ νέου στο πρόγραμμα Erasmus

| 9 Απριλίου, 2024
Η Επιτροπή της ΕΕ ζητεί την ελεύθερη κυκλοφορία των νέων πολιτών Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ και προτρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να ενταχθεί εκ νέου στο πρόγραμμα Erasmus

Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) ενέκρινε πρόταση που καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους νέους πολίτες.

Επίσης, ζητούσε ρητά από την ΕΕ να διαπραγματευτεί με το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) την επανένταξή του στο πρόγραμμα Erasmus.

Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή είναι επίσημο συμβουλευτικό όργανο της Επιτροπής της ΕΕ.

Το Erasmus είναι ένα πρόγραμμα της ΕΕ που προσφέρει ευκαιρίες σε νέους να ταξιδέψουν και να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, να σπουδάσουν ή να εκπαιδευτούν σε άλλη χώρα.

Ο Independent ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΕΟΚΕ στις 3 Απριλίου υπογράφηκε ψήφισμα με το οποίο ζητείται από την ΕΕ να επαναδιαπραγματευτεί μια αμοιβαία εταιρική σχέση κινητικότητας των νέων με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα, με 77 ψήφους υπέρ, μηδέν κατά και μία αποχή.

Στο ψήφισμα σημειώνεται ότι “υποστηρίζεται επίσημα και σθεναρά τόσο από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας όσο και από το Βρετανικό Συμβούλιο Νεολαίας”.

Ο Maurizio Cuttin, πρεσβευτής του Βρετανικού Συμβουλίου Νεολαίας στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο “οφείλει στους νέους του να προσφέρει ευκαιρίες” για ένα καλύτερο μέλλον.

“Η υιοθέτηση του Erasmus+ είναι αναμφίβολα ο δρόμος προς τα εμπρός. Οι φοιτητές, οι μαθητευόμενοι και οι νέοι εθελοντές δεν αξίζουν τίποτα λιγότερο”, δήλωσε.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας María Rodríguez Alcázar ελπίζει ότι οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων και στις δύο πλευρές της Μάγχης θα συζητήσουν “όλες τις συστάσεις της γνωμοδότησης της ΕΟΚΕ”.

“Πολλές οργανώσεις νεολαίας σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ” υποστηρίζουν επίσης την πρόταση, θεωρώντας την ως ένα σημαντικό βήμα προς την επανένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στο πρόγραμμα Erasmus.

Δίνει επίσης ελπίδα στους Βρετανούς υπηκόους κάτω των 30 ετών που έχασαν την ευκαιρία να εργαστούν και να σπουδάσουν στην ΕΕ λόγω του Brexit.

Υποστήριξη ενός αμοιβαίου συστήματος κινητικότητας των νέων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan ζήτησε επίσης την ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου για τους νέους.

Τον Ιανουάριο του 2024, επέμεινε στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να συνάψει αμοιβαία συμφωνία κινητικότητας των νέων με την ΕΕ.

Αυτό θα επιτρέψει στους νέους να σπουδάσουν, να ταξιδέψουν και να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας σε κρίσιμους οικονομικούς τομείς.

Τόνισε: “Είμαι ξεκάθαρος ότι θα υποστήριζα ένα πρόγραμμα κινητικότητας των νέων, το οποίο θα μας ωφελούσε οικονομικά, πολιτιστικά και κοινωνικά”.

Ο Χαν είναι επίσης ανοιχτός στην άρση των κανόνων για τις θεωρήσεις που περιορίζουν τα ταξίδια και την εργασία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μετά το Brexit.

Ο πρώην υπουργός του Συντηρητικού και Ενωτικού Κόμματος και κορυφαίος Brexiter George Eustice υποστήριξε μια παρόμοια ιδέα.

Τον Ιούλιο του 2023, ο Eustice κάλεσε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να διαπραγματευτεί με τα κράτη μέλη της ΕΕ μια συμφωνία για τους νέους.

Τόσο στους πολίτες της ΕΕ που επιθυμούν να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στους Βρετανούς πολίτες που βρίσκονται στην ΕΕ θα πρέπει να παρέχεται το δικαίωμα διετούς θεώρησης εργασίας.

Μια δημοσκόπηση της ομάδας εκστρατείας 2023 Best for Britain έδειξε ότι το 68% των 10.000 ψηφοφόρων υποστηρίζει ένα αμοιβαίο σύστημα κινητικότητας των νέων με την ΕΕ.

Η δημοσκόπηση αποκάλυψε επίσης ότι το 61% των ερωτηθέντων υποστήριξε την επανένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στο πρόγραμμα Erasmus.

Η Ναόμι Σμιθ, διευθύνουσα σύμβουλος του Best for Britain, δήλωσε ότι “ένα αμοιβαίο πρόγραμμα κινητικότητας των νέων με την ΕΕ είναι αμοιβαία επωφελές”.

“Με την ΕΕ να υποστηρίζει τώρα το σχέδιο, είναι καιρός η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να υπογράψει ένα αμοιβαίο πρόγραμμα κινητικότητας νέων ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου και να επιτρέψει στους Βρετανούς φοιτητές να επιστρέψουν στο Erasmus”, πρόσθεσε.

Ο Jan Hendrik Dopheide, ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ αρμόδιος για τις σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε στην ΕΟΚΕ ότι η Επιτροπή συζητά με τα κράτη μέλη τις επιλογές κινητικότητας των νέων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και το πρόγραμμα Erasmus

Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ΕΕ και το πρόγραμμα Erasmus, περίπου 200.000 νέοι “υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου δεν μπορούσαν πλέον να σπουδάσουν δωρεάν στα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης.

Οι ταξιδιωτικοί κανόνες μετά το Brexit έχουν επίσης καταστήσει πολύ πιο δύσκολο για τους πολίτες να μετακινούνται ελεύθερα μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου για ταξίδια, εργασία και σπουδές.

Παρά την αποχώρηση από το μπλοκ, η ΕΕ πρότεινε στο Λονδίνο να παραμείνει στο πρόγραμμα Erasmus. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου το απέρριψε.

Ο Nick Leake, ένας βετεράνος ανώτερος διπλωμάτης στην αποστολή του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε στη συνεδρίαση της ΕΟΚΕ ότι το Ηνωμένο Βασίλειο απέρριψε το πρόγραμμα Erasmus λόγω οικονομικών ζητημάτων.

Όπως ανέφερε το Politico, είπε στην επιτροπή: “Τα συμφέροντα του φορολογούμενου του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε να μην συμμετάσχουμε στο Erasmus+”.

Ο Leake δήλωσε ότι οι όροι για τη συνέχιση της συμμετοχής στο πρόγραμμα “θα απαιτούσαν από το Ηνωμένο Βασίλειο να καταβάλει 2 δισεκατομμύρια ευρώ”.

Το ποσό είναι “περισσότερο από ό,τι θα λαμβάναμε κατά τη διάρκεια ενός 7ετούς προγράμματος”, δηλαδή περίπου “300 εκατομμύρια ετησίως.

Ο Leake μίλησε επίσης για την ανισορροπία μεταξύ της ικανότητας των Βρετανών πολιτών να μιλούν ξένες γλώσσες ώστε να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες εξωστρέφειας και των ανθρώπων που θέλουν να έρθουν στο “Ηνωμένο Βασίλειο”.

Μετά την εγκατάλειψη του προγράμματος Erasmus, το Ηνωμένο Βασίλειο δημιούργησε το δικό του πρόγραμμα σπουδών στο εξωτερικό με την ονομασία Turing.

Ωστόσο, μια ανάλυση που ανέθεσε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έδειξε ότι το πρόγραμμα απέτυχε να επιτύχει τους στόχους του.

Το πρόγραμμα Turing είχε λίγο περισσότερους από 20.000 φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 2021/22, υπολειπόμενο του στόχου των 35.000.

Σχεδόν το 80% των συμμετεχόντων πανεπιστημίων και κολεγίων ανέφεραν δυσκολίες με τη νέα διαδικασία υποβολής αιτήσεων.