Η ΕΕ θα αναπτύξει σταδιακά το ETIAS από τον Μάιο του 2025

| 28 Νοεμβρίου, 2023
Η ΕΕ θα αναπτύξει σταδιακά το ETIAS από τον Μάιο του 2025

Μέχρι τα μέσα του 2025, θα πραγματοποιηθούν αλλαγές για τα ταξίδια χωρίς θεώρηση στην Ευρώπη, οι οποίες θα επηρεάσουν ταξιδιώτες από περισσότερες από 60 χώρες και εδάφη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα θέσει σε λειτουργία το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Αδειών (ETIAS) τον Μάιο του 2025.

Η εφαρμογή του νέου συστήματος ταξιδιωτικών αδειών της ΕΕ θα γίνει σταδιακά σε διάστημα 12 μηνών, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που δημοσιεύθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2023.

Βελτιωμένη ασφάλεια μέσω του ETIAS

Η νέα ψηφιακή ταξιδιωτική άδεια της ΕΕ θα απαιτεί από τους πολίτες που δεν χρειάζονται βίζα για να επισκεφθούν τον χώρο Σένγκεν να αποκτήσουν ETIAS πριν από το ταξίδι τους.

Το ETIAS δεν είναι βίζα αλλά άδεια ασφαλείας για βραχυπρόθεσμους επισκέπτες.

Αποτελεί μέρος των προσπαθειών της ΕΕ για τον εντοπισμό πιθανών απειλών ή κινδύνων για την υγεία μέσω του εκ των προτέρων ελέγχου των επισκεπτών.

Το ETIAS στοχεύει επίσης να καταστήσει τα ταξίδια στην Ευρώπη πιο προσιτά, διασφαλίζοντας παράλληλα τα σύνορά της.

Οι ταξιδιώτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ETIAS σε μία πλατφόρμα. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα διαρκέσει περίπου 10 λεπτά.

Η αίτηση θα κοστίζει 7 ευρώ και θα ισχύει για τρία χρόνια, επιτρέποντας στον κάτοχό της πολλαπλά σύντομα ταξίδια στον χώρο Σένγκεν.

Για να υποβάλουν αίτηση, οι ταξιδιώτες πρέπει να δώσουν προσωπικά στοιχεία, πληροφορίες διαβατηρίου και να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την υγεία, την ασφάλεια και τη μετανάστευση. Δεν θα απαιτηθούν βιομετρικά δεδομένα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αιτούντες θα λάβουν το ETIAS μέσα σε λίγα λεπτά.

Παρόμοιες απαιτήσεις εισόδου για υπηκόους χωρίς θεώρηση υπάρχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) εγκαινίασε επίσης πρόσφατα την Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια (ETA) για ταξιδιώτες χωρίς βίζα.

Σταδιακή 12μηνη επιβολή του ETIAS

Η ΕΕ θα αναπτύξει σταδιακά το ETIAS σε διάστημα ενός έτους ή 12 μηνών για να βοηθήσει τους ταξιδιώτες να προσαρμοστούν στο νέο σύστημα και να ελαχιστοποιήσει τις διαταραχές.

Η σταδιακή ανάπτυξη θα επιτρέψει επίσης στις αρχές να παρακολουθούν τον αντίκτυπό του πριν το σύστημα γίνει υποχρεωτικό.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που δημοσίευσε η ΕΕ, θα υπάρξουν δύο φάσεις: η μεταβατική περίοδος και η περίοδος χάριτος.

Μεταβατική περίοδος

Μετά την έναρξη του ETIAS τον Μάιο του 2025, θα υπάρξει μια εξάμηνη μεταβατική περίοδος.

Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για την ταξιδιωτική άδεια ETIAS πριν ταξιδέψουν στον χώρο Σένγκεν.

Ωστόσο, στους ταξιδιώτες που δεν φέρουν ETIAS δεν θα τους απαγορευτεί η είσοδος εάν πληρούν όλες τις άλλες προϋποθέσεις εισόδου.

Περίοδος χάριτος

Μετά τη μεταβατική περίοδο, θα ισχύσει περίοδος χάριτος για άλλους έξι μήνες.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου χάριτος, οι ταξιδιώτες πρέπει να διαθέτουν ETIAS όταν επισκέπτονται οποιαδήποτε χώρα εντός του χώρου Σένγκεν.

Σε όλους τους ταξιδιώτες που δεν διαθέτουν ταξιδιωτική άδεια ETIAS θα απαγορεύεται η είσοδος στα σύνορα.

Η μόνη εξαίρεση κατά τη διάρκεια της περιόδου χάριτος αφορά τους επισκέπτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη για πρώτη φορά μετά τη μεταβατική περίοδο ETIAS.

Σε αυτούς τους ταξιδιώτες που ταξιδεύουν για πρώτη φορά θα επιτραπεί η είσοδος, εφόσον πληρούν όλες τις άλλες προϋποθέσεις εισόδου.

Καινοτομώντας τα ευρωπαϊκά ταξίδια

Το ETIAS, το σύστημα εισόδου-εξόδου (EES ) της ΕΕ, μαζί με το βρετανικό ETA, θα μεταμορφώσουν σύντομα τα ευρωπαϊκά ταξίδια, καθιστώντας τα πιο ασφαλή και πιο βολικά.

Αρχικά είχε προγραμματιστεί για το 2021, αλλά η ΕΕ ανέβαλε την ανάπτυξη του ETIAS για διάφορους λόγους.

Μία από τις αναποδιές περιλαμβάνει τις επιπλοκές που παρουσιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα διεξαχθούν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου 2024.

Μια άλλη είναι η καθυστέρηση της ΕΕΣ, η οποία έχει πλέον προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ στα τέλη του 2024.

Η ΕΕΑ θα απαιτεί από τους ταξιδιώτες από χώρες εκτός της ΕΕ να προσκομίζουν έγγραφα ταυτότητας και ταξιδιωτικά έγγραφα και να υποβάλλονται σε βιομετρικούς ελέγχους για σύντομες επισκέψεις στη ζώνη Σένγκεν.

Πρόσφατα, το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ, εξέφρασε ανησυχίες για πιθανές καθυστερήσεις στα σημεία εισόδου που προκύπτουν από την εφαρμογή των EES και ETIAS.

Μόλις τεθεί σε λειτουργία το ETIAS, οι πολίτες που δεν χρειάζονται θεώρηση για να εισέλθουν στον χώρο Σένγκεν θα πρέπει να λάβουν ταξιδιωτική άδεια πριν από το ταξίδι τους.

Παρομοίως, το Ηνωμένο Βασίλειο θα απαιτεί από τους υπηκόους που δεν χρειάζονται βίζα να έχουν ETA πριν έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου λειτουργεί ήδη για τους πολίτες του Κατάρ. Σύντομα, το 2024, θα ανοίξει για τους πολίτες των χωρών μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Μέχρι το 2024, η βρετανική κυβέρνηση αναμένει ότι όλοι οι υπήκοοι που δεν χρειάζονται βίζα για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA πριν από το ταξίδι τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *