Η ΕΕ εγκρίνει νέο Σύμφωνο για τη μεταρρύθμιση του ασύλου και της μετανάστευσης

| 7 Ιουνίου, 2024
Η ΕΕ εγκρίνει νέο Σύμφωνο για τη μεταρρύθμιση του ασύλου και της μετανάστευσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε επίσημα μια αναθεώρηση-ορόσημο των κανόνων της για το άσυλο και τη μετανάστευση.

Στις 14 Μαΐου 2024, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε δέκα νέους νόμους που καλύπτουν όλες τις πτυχές της μεταναστευτικής διαδικασίας.

Οι κανόνες θα βοηθήσουν στη διαχείριση των ομαλών αφίξεων, θα δημιουργήσουν αποτελεσματικές διαδικασίες και θα διασφαλίσουν τη δίκαιη κατανομή των βαρών μεταξύ των κρατών μελών.

Θα καθορίσει τις διαδικασίες ελέγχου των αιτήσεων ασύλου, τη μετεγκατάσταση των προσφύγων και την επιστροφή των απορριφθέντων υποθέσεων.

Η βελγίδα υφυπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης Nicole de Moor δήλωσε ότι το νέο Σύμφωνο θα “διασφαλίσει ένα δικαιότερο και ισχυρότερο μεταναστευτικό σύστημα” για το μπλοκ.

“Αυτοί οι νέοι κανόνες θα καταστήσουν το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου πιο αποτελεσματικό και θα αυξήσουν την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών”, ανέφερε σε δελτίο τύπου.

Ο κ. De Moor πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει επίσης “τη στενή συνεργασία της με τρίτες χώρες για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της παράτυπης μετανάστευσης”.

Τόνισε: “Μόνο από κοινού μπορούμε να βρούμε απαντήσεις στην παγκόσμια μεταναστευτική πρόκληση”.

Βασικές πτυχές του Συμφώνου Μεταρρύθμισης του Ασύλου και της Μετανάστευσης της ΕΕ

Το νέο Σύμφωνο Μεταρρύθμισης του Ασύλου και της Μετανάστευσης της ΕΕ αποσκοπεί στη βελτίωση ολόκληρου του ευρωπαϊκού πλαισίου για το άσυλο και τη μετανάστευση.

Ακολουθούν οι κρίσιμες πτυχές της νέας νομοθεσίας:

Τυποποιημένος έλεγχος μεταναστών

Περιγράφει τυποποιημένες διαδικασίες για την ταχεία ταυτοποίηση των μεταναστών και την αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου στα σύνορα της ΕΕ.

Οι αρχές μπορούν να κατευθύνουν τους παράτυπους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο στις κατάλληλες διαδικασίες στα εξωτερικά σύνορα.

Η συνήθης διαδικασία ελέγχου των μεταναστών θα βοηθήσει στον εκ των προτέρων εντοπισμό των μη παραδεκτών περιπτώσεων.

Εξασφαλίζει επίσης τη συνεπή ταυτοποίηση, την ασφάλεια, τους ελέγχους ευπάθειας και τις αξιολογήσεις υγείας.

Ενημερωμένη βάση δεδομένων Eurodac

Οι επικαιροποιήσεις της βάσης δεδομένων Eurodac θα επιτρέψουν τη συλλογή πληρέστερων και ακριβέστερων στοιχείων για τους μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων των βιομετρικών δεδομένων.

Το Eurodac συλλέγει στοιχεία για διάφορους μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υποβάλλουν αίτηση διεθνούς προστασίας και εκείνων που φθάνουν παράνομα στην ΕΕ.

Θα συμβάλει στην ακριβέστερη παρακολούθηση των ιστορικών των αφίξεων και των αιτήσεων ασύλου των μεταναστών.

Διαδικασία αξιολόγησης ασύλου

Το νέο πλαίσιο επιτρέπει τον εξορθολογισμό των διαδικασιών ασύλου σε ολόκληρη την ΕΕ με υποχρεωτική συνοριακή διαδικασία για τις τυπικές περιπτώσεις.

Περιλαμβάνει έναν κανονισμό επιστροφής, ο οποίος προβλέπει κανόνες για την απέλαση απορριφθέντων αιτούντων άσυλο.

Η νέα διαδικασία ασύλου καθορίζει ποια χώρα της ΕΕ θα χειρίζεται κάθε αίτηση ασύλου.

Εισάγει επίσης ένα σύστημα επιμερισμού της ευθύνης μεταξύ των μελών.

Τα κράτη μέλη με περισσότερους αιτούντες άσυλο από όσους μπορούν να διαχειριστούν μπορούν να ζητήσουν τη μετεγκατάσταση των προσφύγων σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Μπορούν επίσης να ζητήσουν επιχειρησιακή υποστήριξη, εάν είναι απαραίτητο.

Η ΕΕ θα ορίσει ποσοστώσεις για να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο κάθε χώρα μπορεί να συνεισφέρει με την υποδοχή ανθρώπων ή την παροχή πόρων.

Κατά τη διάρκεια κρίσεων και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου μπορούν να προσαρμοστούν όταν ο αριθμός των αιτούντων γίνει υπερβολικά μεγάλος.

Παρατεταμένες προθεσμίες επεξεργασίας ή περιορισμένες εγγυήσεις ασύλου μπορεί να προκύψουν σε περιπτώσεις όπως μαζικές αφίξεις ή γεγονότα ανωτέρας βίας.

Με την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο μηχανισμός κρίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις και για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο.

Διαχείριση παράτυπων αφίξεων

Ένας από τους στόχους του νέου πλαισίου είναι να μειωθούν τα κίνητρα για μη εξουσιοδοτημένες εισόδους.

Οι παράτυποι μετανάστες θα υποβάλλονται σε ταχεία διαδικασία ασύλου, με ταχεία επιστροφή των απορριφθέντων υποθέσεων από τα κράτη πρώτης γραμμής.

Προσόντα για διεθνή προστασία

Το Σύμφωνο θεσπίζει ενιαίους κανόνες και κριτήρια για τη χορήγηση διεθνούς προστασίας και θέτει πρότυπα για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο.

Αυτό θα συμβάλει στη μείωση των δευτερογενών μετακινήσεων μεταξύ των κρατών μελών.

Επιλεξιμότητα επανεγκατάστασης στην ΕΕ

Ο κανονισμός επανεγκατάστασης της νέας νομοθεσίας ασχολείται με τις νόμιμες και ασφαλείς οδούς προς την ΕΕ.

Αυτό θα γίνει με τη θέσπιση τυποποιημένων κανόνων για την επανεγκατάσταση και την εισδοχή από ανθρωπιστική άποψη.

Τρίτες χώρες που χειρίζονται τις διαδικασίες μετανάστευσης της ΕΕ

Ορισμένα κράτη μέλη δεν συμφωνούν πλήρως με τις νέες υποχρεώσεις υποχρεωτικής μετεγκατάστασης και επιμερισμού της ευθύνης.

Η Δανία και η Τσεχία τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας κέντρων επεξεργασίας ασύλου για τις χώρες εκτός ΕΕ που επιθυμούν να φιλοξενήσουν αυτούς τους πρόσφυγες.

Αυτή η “εξωτερική” μετανάστευση, παρόμοια με τον νόμο του Ηνωμένου Βασιλείου για την ασφάλεια της Ρουάντα, δεν συμπεριλήφθηκε στη νομοθεσία που εγκρίθηκε.

Παρόλα αυτά, ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ επιδιώκουν να συνάψουν διμερείς συμφωνίες για την ανάθεση τμημάτων των διαδικασιών ασύλου εκτός Ευρώπης.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι πολιτικές αυτές παραβιάζουν τους διεθνείς ανθρωπιστικούς κανόνες και είναι δύσκολο να παρακολουθηθούν.

Ορισμένοι λένε ότι θα μπορούσε να αποτρέψει τους παράτυπους μετανάστες, ενώ παράλληλα θα εξακολουθούσε να τηρεί τις νομικές υποχρεώσεις για τους γνήσιους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες που μεταφέρονται μέσω της επίσημης οδού.

Εφαρμογή του νέου πλαισίου για το άσυλο και τη μετανάστευση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναπτύξει σύντομα ακριβείς και τυποποιημένες κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή του νέου πλαισίου για το άσυλο και τη μετανάστευση.

Τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να εφαρμόσουν τους νόμους για το άσυλο και τη μετανάστευση.

Πρέπει να δημιουργήσουν ανεξάρτητα συστήματα παρακολούθησης και να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν τις νέες υποχρεώσεις ελέγχου των μεταναστών και τις πιθανές ευθύνες μετεγκατάστασης.

Ο στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία ολόκληρο το αναθεωρημένο σύστημα σε ολόκληρη την ΕΕ έως τις αρχές του 2026.