Η ΕΕ εγκαινιάζει διαδικτυακή δεξαμενή ταλέντων για άτομα που αναζητούν εργασία για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού

| 17 Ιουλίου, 2024
Η ΕΕ εγκαινιάζει διαδικτυακή δεξαμενή ταλέντων για άτομα που αναζητούν εργασία για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού
Χορηγία εικόνας από Jonathan μέσω Pixabay

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) λαμβάνει τεράστια μέτρα για την υποδοχή ταλαντούχων εργαζομένων σε όλο τον κόσμο.

Με νέα προγράμματα, όπως το EU Talent Pool, και με επικαιροποιήσεις των υφιστάμενων κανόνων, η ΕΕ διευκολύνει τους πολίτες εκτός Ευρώπης να βρουν εργασία και να εγκατασταθούν στις χώρες της ΕΕ.

Η νέα διαδικτυακή πλατφόρμα, η EU Talent Pool, έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους αναζητούντες εργασία από χώρες εκτός της ΕΕ να βρουν εργασία στην Ευρώπη.

Στόχος του είναι να βοηθήσει τους εργοδότες να βρουν τους ειδικευμένους εργαζόμενους που χρειάζονται και να αντιμετωπίσει την έλλειψη εργατικού δυναμικού σε πολλούς κλάδους σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ποια είναι η δεξαμενή ταλέντων της ΕΕ;

Η δεξαμενή ταλέντων της ΕΕ είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο όπου οι αιτούντες εργασία από τρίτες χώρες ή χώρες εκτός ΕΕ μπορούν να δημιουργήσουν προφίλ.

Αυτά τα προφίλ θα βοηθήσουν τους αιτούντες εργασία εκτός ΕΕ να ανεβάσουν το βιογραφικό τους σημείωμα και να αναδείξουν τις δεξιότητες, τα προσόντα, την εργασιακή εμπειρία και τις γλωσσικές τους ικανότητες.

Μπορούν επίσης να προσδιορίσουν τα είδη των θέσεων εργασίας που αναζητούν και τις προτιμώμενες τοποθεσίες εντός της ΕΕ.

Αυτό καθιστά την αναζήτηση και την υποβολή αιτήσεων για θέσεις εργασίας στην ΕΕ πιο προσιτή για όσους αναζητούν εργασία από χώρες εκτός ΕΕ.

Ταυτόχρονα, οι εργοδότες της ΕΕ μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερη δεξαμενή εξειδικευμένων εργαζομένων, γεγονός που οδηγεί σε καλύτερη αντιστοίχιση των θέσεων εργασίας και αύξηση της παραγωγικότητας.

Μπορούν να δημοσιεύουν κενές θέσεις εργασίας, να αναζητούν τους κατάλληλους υποψηφίους και να έρχονται σε επαφή με τους πιθανούς προσλήπτες απευθείας μέσω της πλατφόρμας.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν στη δεξαμενή ταλέντων.

Εάν το κάνουν, μπορούν να επιλέξουν ποιες ομάδες, όπως οι εργοδότες και τα γραφεία ευρέσεως εργασίας, μπορούν να χρησιμοποιούν το σύστημα.

Αυτή η ευελιξία επιτρέπει σε κάθε χώρα να προσαρμόζει την πλατφόρμα στις ιδιαίτερες ανάγκες της, διατηρώντας παράλληλα μια τυποποιημένη προσέγγιση σε ολόκληρη την ΕΕ.

Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να αποσυρθούν από το σύστημα EU Talent Pool, εάν χρειαστεί.

Τα κράτη πρέπει να ενημερώνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τουλάχιστον έξι μήνες πριν από την απόσυρση, ώστε να διασφαλίζεται η σταθερότητα και η συνέχεια της πλατφόρμας.

Πώς βοηθά η δεξαμενή ταλέντων της ΕΕ;

Χορηγία εικόνας από Michal Jarmoluk μέσω Pixabay

Η δεξαμενή ταλέντων της ΕΕ διευκολύνει τη διασύνδεση τόσο των αναζητούντων εργασία όσο και των εργοδοτών.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η δεξαμενή ταλέντων “θα αντιστοιχίζει προφίλ ατόμων που αναζητούν εργασία από χώρες εκτός της ΕΕ με κενές θέσεις εργασίας για επαγγέλματα που παρουσιάζουν έλλειψη σε εργοδότες της ΕΕ”.

Αυτό σημαίνει ότι η δεξαμενή ταλέντων της ΕΕ θα επικεντρωθεί σε θέσεις εργασίας και θέσεις που η ΕΕ δυσκολεύεται να καλύψει με ντόπιους εργαζομένους.

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού έχει επηρεάσει πολλά κράτη μέλη, επηρεάζοντας αρνητικά τις επιχειρήσεις και την οικονομία.

Βιομηχανίες όπως η υγειονομική περίθαλψη, η τεχνολογία και η μηχανολογία επηρεάζονται ιδιαίτερα από αυτό το ζήτημα.

Προσκαλώντας ταλαντούχους ανθρώπους από άλλες χώρες, η ΕΕ ελπίζει να καλύψει βασικές θέσεις εργασίας που σήμερα είναι κενές.

Αυτό διασφαλίζει ότι οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και διαθέτουν το εργατικό δυναμικό που χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν.

Ελπίζει επίσης να ενισχύσει την αγορά εργασίας της και να την καταστήσει πιο ανταγωνιστική φέρνοντας νέες δεξιότητες και ιδέες.

Η δεξαμενή ταλέντων της ΕΕ στοχεύει επίσης στη μείωση των εμποδίων που συχνά αντιμετωπίζουν οι αναζητούντες εργασία και οι εργοδότες.

Αυτό περιλαμβάνει την αβεβαιότητα σχετικά με τις πληροφορίες για τις θέσεις εργασίας στην ΕΕ, τα προσόντα των αλλοδαπών και το κόστος των διεθνών προσλήψεων.

Οι αναζητούντες εργασία μπορεί να δυσκολεύονται να βρουν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τις προκηρύξεις θέσεων εργασίας στην ΕΕ.

Αντίθετα, οι εργοδότες μπορεί να αμφισβητήσουν κατά πόσον τα προσόντα ενός δυνητικού υποψηφίου από άλλες χώρες είναι συγκρίσιμα με αυτά της ΕΕ.

Η δεξαμενή ταλέντων της ΕΕ αποσκοπεί επίσης στην επίλυση του προβλήματος των διεθνών προσλήψεων που είναι μια δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία.

Με την ηλεκτρονική πλατφόρμα, η ΕΕ ελπίζει να διευκολύνει τις διεθνείς προσλήψεις, συνδυάζοντας τα πάντα σε ένα μέρος και καθιστώντας τη διαδικασία σαφέστερη.

Αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού στην ΕΕ

Η δεξαμενή ταλέντων της ΕΕ αποτελεί βασικό μέρος της δέσμης μέτρων της ΕΕ για τις δεξιότητες και την κινητικότητα των ταλέντων, η οποία θα εισαχθεί τον Νοέμβριο του 2023.

Αυτή η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει και άλλα μέτρα που διευκολύνουν τους υπηκόους τρίτων χωρών να εργάζονται και να ζουν στην ΕΕ.

Ένα μέρος της είναι η σύσταση της Επιτροπής σχετικά με την αναγνώριση των τίτλων σπουδών των υπηκόων τρίτων χωρών.

Περιλαμβάνει τρόπους για να γίνει ευκολότερη και ταχύτερη η αναγνώριση των δεξιοτήτων και των προσόντων των πολιτών τρίτων χωρών.

Μια άλλη είναι η “Ευρώπη σε κίνηση”, η οποία αποσκοπεί στην ενσωμάτωση ευκαιριών μαθησιακής κινητικότητας σε όλες τις διαδρομές εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Η δέσμη μέτρων για την κινητικότητα δεξιοτήτων και ταλέντων βασίζεται σε προηγούμενες εργασίες, συμπεριλαμβανομένου του νέου Συμφώνου της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Πώς λειτουργεί με την οδηγία της ΕΕ για την ενιαία άδεια

Χορηγία εικόνας από This_is_Engineering μέσω Pixabay

Τον Απρίλιο του 2024, η ΕΕ εισήγαγε επίσης την οδηγία για την ενιαία άδεια.

Επιτρέπει στους εργαζομένους από τρίτες χώρες να υποβάλουν αίτηση για μία μόνο άδεια διαμονής και εργασίας στην ΕΕ, αντί να χρειάζονται ξεχωριστές άδειες.

Αυτό διευκολύνει τους εργαζομένους από τρίτες χώρες να περιηγηθούν στο σύστημα μετανάστευσης της ΕΕ.

Επίσης, απλοποιεί και επιταχύνει τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, μειώνοντας το διοικητικό φόρτο για τους αιτούντες εργασία και τους εργοδότες.

Η ενιαία άδεια διαμονής και εργασίας βοηθά τους αιτούντες εργασία να αποφύγουν τη σύγχυση και τις καθυστερήσεις από τις πολλαπλές αιτήσεις.

Η οδηγία αυτή προστατεύει επίσης τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθιστώντας την ΕΕ πιο ελκυστικό προορισμό για εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια

Η δεξαμενή ταλέντων της ΕΕ αποτελεί σημαντική εξέλιξη για την αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού και την ενίσχυση της αγοράς εργασίας της ΕΕ.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη έτοιμο. Τα διάφορα τμήματα της κυβέρνησης της ΕΕ πρέπει ακόμη να συμφωνήσουν για τις τελικές λεπτομέρειες.

Αλλά μόλις τεθεί σε λειτουργία, θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι παγκοσμίως βρίσκουν εργασία στην Ευρώπη.

Καθώς η ΕΕ συνεχίζει να εργάζεται πάνω σε αυτές τις πρωτοβουλίες, είναι σαφές ότι η Ευρώπη κοιτάζει προς το μέλλον.

Φαίνεται να είναι ένα μέλλον όπου τα ταλέντα από όλο τον κόσμο θα βοηθήσουν να γίνει η ΕΕ ισχυρότερη, πιο ποικιλόμορφη και έτοιμη για τις προκλήσεις που έρχονται.