Η ΕΕ δημοσιεύει σχέδιο 10 σημείων για την εφαρμογή του νέου Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο

| 5 Ιουλίου, 2024
Η ΕΕ δημοσιεύει σχέδιο 10 σημείων για την εφαρμογή του νέου Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) υιοθέτησε μια αναθεώρηση-ορόσημο του Συμφώνου της για τη μετανάστευση και το άσυλο τον Μάιο του 2024.

Οι κανόνες θα βοηθήσουν στη διαχείριση των ομαλών αφίξεων, θα δημιουργήσουν αποτελεσματικές διαδικασίες και θα διασφαλίσουν τη δίκαιη κατανομή των βαρών μεταξύ των κρατών μελών.

Στις 12 Ιουνίου, η ΕΕ δημοσίευσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο 10 σημείων για την εφαρμογή του νέου της Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Το κοινό σχέδιο εφαρμογής περιγράφει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ για την εφαρμογή των νέων κανόνων.

“Αυτοί οι νέοι κανόνες θα καταστήσουν το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου πιο αποτελεσματικό”, δήλωσε η Nicole de Moor, υφυπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης του Βελγίου.

Πρόσθεσε ότι θα αυξήσει επίσης “την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών”.

Μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων, το σχέδιο αποτελεί σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ χειρίζεται τα ζητήματα μετανάστευσης και ασύλου.

Το ολοκληρωμένο σχέδιο θέτει τις βάσεις ώστε το Σύμφωνο της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο να είναι πλήρως λειτουργικό έως τον Ιούνιο του 2026.

Αυτή η φιλόδοξη πρωτοβουλία αποσκοπεί στη δημιουργία ενός πιο ενιαίου, δίκαιου και αποτελεσματικού συστήματος για τη διαχείριση της μετανάστευσης σε όλο το μπλοκ.

10 δομικά στοιχεία του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ

Το ολοκληρωμένο σχέδιο του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο αποτελείται από 10 βασικούς τομείς στους οποίους οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εργαστούν ταυτόχρονα.

1. Κοινό σύστημα πληροφοριών

Στο επίκεντρο του νέου συστήματος βρίσκεται το Eurodac, μια κοινή βάση δεδομένων που θα βοηθήσει τις χώρες της ΕΕ να μοιράζονται την ευθύνη για τους αιτούντες άσυλο.

Αυτό το επικαιροποιημένο σύστημα θα συλλέγει λεπτομερέστερες πληροφορίες για τους μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων βιομετρικών δεδομένων, για την καλύτερη παρακολούθηση των αφίξεων και των αιτήσεων ασύλου.

2. Διαχείριση εξωτερικών συνόρων

Η ΕΕ θα εφαρμόσει ένα νέο σύστημα για τη διαχείριση των παράτυπων αφίξεων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Αυτό συνεπάγεται ταχύτερες και αποτελεσματικότερες διαδικασίες για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου και των επιστροφών.

3. Βελτίωση του βιοτικού επιπέδου

Το σχέδιο απαιτεί καλύτερες συνθήκες υποδοχής για τους αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτερης πρόσβασης σε θέσεις εργασίας και υγειονομικής περίθαλψης, τόσο σωματικής όσο και ψυχικής.

Επικεντρώνεται ιδιαίτερα σε όσους έχουν λάβει διεθνή προστασία και σε ευάλωτα άτομα, όπως οικογένειες και παιδιά.

4. Εναρμονισμένες διαδικασίες ασύλου

Στόχος της ΕΕ είναι να δημιουργήσει δίκαιες, αποτελεσματικές και συνεπείς διαδικασίες ασύλου σε όλα τα κράτη μέλη.

Αυτό θα εξορθολογήσει τη διαδικασία αξιολόγησης και λήψης αποφάσεων και θα παρέχει σαφέστερες εγγυήσεις και δικαιώματα στους αιτούντες.

5. Αποτελεσματικές διαδικασίες επιστροφής

Το σχέδιο δίνει έμφαση στις αποτελεσματικές και δίκαιες διαδικασίες επιστροφής για όσους δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ.

Αυτό θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση μιας βιώσιμης μεταναστευτικής πολιτικής.

6. Δίκαιος επιμερισμός ευθύνης

Το νέο σύστημα αποσκοπεί στην πιο ομοιόμορφη κατανομή της ευθύνης για τους μετανάστες μεταξύ των χωρών της ΕΕ, μειώνοντας το βάρος για τα κράτη πρώτης γραμμής.

7. Μηχανισμός αλληλεγγύης

Για πρώτη φορά, η ΕΕ θα διαθέτει έναν μόνιμο, νομικά δεσμευτικό μηχανισμό αλληλεγγύης για τη στήριξη των χωρών που αντιμετωπίζουν μεταναστευτικές πιέσεις.

8. Προετοιμότητα σε περίπτωση κρίσης

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη βελτίωση της ετοιμότητας, των σχεδίων έκτακτης ανάγκης και της αντίδρασης της ΕΕ σε μεταναστευτικές κρίσεις και απρόβλεπτες καταστάσεις.

9. Ενισχυμένες διασφαλίσεις

Θα εφαρμοστεί καλύτερη προστασία για τους αιτούντες άσυλο και τα ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης παρακολούθησης των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

10. Προσπάθειες ενσωμάτωσης

Το σχέδιο απαιτεί αυξημένες προσπάθειες για την επανεγκατάσταση, την ένταξη και την ενσωμάτωση των μεταναστών στις κοινότητες της ΕΕ.

Χρονοδιάγραμμα και προκλήσεις εφαρμογής του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου τον Σεπτέμβριο του 2020.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ενέκρινε τον Απρίλιο του 2024 και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Μάιο του 2024.

Οι διατάξεις του Συμφώνου τέθηκαν σε ισχύ στις 11 Ιουνίου 2024.

Με την παρουσίαση του κοινού σχεδίου εφαρμογής, οι χώρες της ΕΕ έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος του 2024 για να δημιουργήσουν τα δικά τους εθνικά σχέδια.

“Μόνο από κοινού μπορούμε να βρούμε απαντήσεις στην παγκόσμια μεταναστευτική πρόκληση”, δήλωσε ο de Moor, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών.

Το νέο σύστημα πρόκειται να είναι πλήρως λειτουργικό στις αρχές του 2026, δίνοντας στις χώρες περίπου δύο χρόνια για να θέσουν τα πάντα σε εφαρμογή.

Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων διαδικασιών, την εκπαίδευση του προσωπικού και ενδεχομένως τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο.

Η Επιτροπή θα συνεργαστεί επίσης με τις χώρες για την ανάπτυξη των εθνικών σχεδίων εφαρμογής τους.

Ωστόσο, η επιτυχία αυτού του φιλόδοξου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου θα εξαρτηθεί από τη δέσμευση και τη συνεργασία όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για το κατά πόσον η ΕΕ μπορεί να εκπληρώσει την υπόσχεσή της για μια πιο αποτελεσματική, ανθρώπινη και ενιαία προσέγγιση της μετανάστευσης.

Ο αντίκτυπος του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου στα ταξίδια και τη μετανάστευση

Η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο θα επιφέρει αλλαγές για τα άτομα που ταξιδεύουν προς ή μετακινούνται εντός της ΕΕ.

Οι επισκέπτες από χώρες χωρίς βίζα θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειών Ταξιδίου(ETIAS) από τα μέσα του 2025.

Το ETIAS επιτρέπει στην κυβέρνηση της ΕΕ να ελέγχει εκ των προτέρων τους ταξιδιώτες πριν από την άφιξή τους στα σύνορα για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων.

Η ΕΕ δρομολογεί επίσης το νέο σύστημα ελέγχου των συνόρων της, το Σύστημα Εισόδου/Εξόδου (ΣΕΕ ), τον Οκτώβριο του 2024 για τη βελτίωση της ασφάλειας.

Η EES θα απαιτεί από τους κατόχους θεωρήσεων βραχείας διαμονής και τα κράτη που δεν έχουν βίζα να υποβάλλουν βιομετρικά δεδομένα στα σύνορα.

Αντί να σφραγίζει τα διαβατήριά τους, το σύστημα θα καταγράφει την είσοδο και την έξοδό τους από τη ζώνη Σένγκεν χρησιμοποιώντας σαρώσεις προσώπου και δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Κατά τη μετεγκατάσταση σε χώρες της ΕΕ, ενδέχεται να απαιτούνται νέες πολιτικές και διαδικασίες για τους μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών, των επενδυτών και των φοιτητών.

Κοιτάζοντας μπροστά

Ενώ το σχέδιο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, δεν είναι χωρίς προκλήσεις.

Ορισμένα κράτη μέλη έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την υποχρεωτική μετεγκατάσταση και τις υποχρεώσεις επιμερισμού της ευθύνης.

Ως εκ τούτου, το Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο αντιπροσωπεύει μια σημαντική αναδόμηση της προσέγγισης της ΕΕ σε ένα από τα πιο απαιτητικά της ζητήματα.

Καθώς περνάει από τη νομοθεσία στην εφαρμογή, ο κόσμος θα παρακολουθεί για να δει αν αυτό το νέο σύστημα μπορεί να ανταποκριθεί στις πολύπλοκες απαιτήσεις της μετανάστευσης στον 21ο αιώνα.