Πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός για τη νέα βρετανική ETA για το Dunfermline

Κάποτε πρωτεύουσα της Σκωτίας, το Dunfermline είναι γεμάτο βασιλική και θρησκευτική ιστορία. Με τη νέα βρετανική ETA, οι ταξιδιώτες μπορούν να εξερευνήσουν αυτή τη συναρπαστική πόλη. Όποιος ενδιαφέρεται για την ιστορία της Σκωτίας θα βρει πολλά να απολαύσει εδώ, από το αρχαίο αβαείο μέχρι τους τάφους βασιλιάδων και βασιλισσών που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία.

Η αρχαία πρωτεύουσα της Σκωτίας

Η περιοχή γύρω από το Dunfermline είναι κατοικημένη εδώ και τουλάχιστον 1.500 χρόνια, ενώ κάποια ερείπια των Πίκτων έχουν βρεθεί μέσα και κοντά στην πόλη. Ωστόσο, ο βασικός του ρόλος στην ιστορία ξεκίνησε το έτος 1069, όταν ο Μάλκολμ Γ’, βασιλιάς της Σκωτίας, το επέλεξε ως βασιλική του έδρα. Η σύζυγος του Μάλκολμ, η Μαργαρίτα, ήταν βαθιά θρησκευόμενη και έπεισε τον σύζυγό της να χτίσει ένα μοναστήρι Βενεδικτίνων στην πόλη. Η Μαργαρίτα ένιωθε μια ιδιαίτερη σχέση με το Dunfermline, και έτσι το βασιλικό ζεύγος εγκαταστάθηκε εκεί. Εκείνη την εποχή, η Σκωτία δεν είχε επίσημη πρωτεύουσα, οπότε η παρουσία του βασιλιά έκανε το Dunfermline de facto πρωτεύουσά της.

Σπήλαιο της Αγίας Μαργαρίτας

https://goo.gl/maps/hKfeVWav9bQashdH6

Η βασίλισσα Μαργαρίτα, η οποία θα γεννούσε στο Dunfermline τρεις μελλοντικούς βασιλιάδες, είναι γνωστή στην ιστορία ως η ιερότερη βασίλισσα της Σκωτίας. Εκτός από το να πείσει τον σύζυγό της να χτίσει το μοναστήρι των Βενεδικτίνων στο Dunfermline, έζησε μια βαθιά φιλανθρωπική ζωή, βοηθώντας τους προσκυνητές, τα ορφανά και τους φτωχούς. Το ιερό σπήλαιο στο οποίο προσευχόταν έχει γίνει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα του Dunfermline. Περιέχει επίσης ένα μικρό ιερό για τη βασίλισσα, η οποία αγιοποιήθηκε μετά το θάνατό της.

Η ανάπτυξη του αβαείου Dunfermline

Μέχρι το 1128, το μικρό ηγουμενείο που ιδρύθηκε από τον Μάλκολμ και τη Μαργαρίτα είχε μετατραπεί σε αβαείο. Με την πάροδο του χρόνου, έγινε όλο και πιο ισχυρό και σημαντικό, μέχρι που έγινε ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κτίρια της Σκωτίας. Κατά τη διάρκεια των πολέμων μεταξύ Αγγλίας και Σκωτίας, λεηλατήθηκε από τον εισβάλλοντα αγγλικό στρατό, με τον βασιλιά τους, Εδουάρδο Α΄, να δηλώνει ότι “δεν είναι εκκλησία, αλλά άντρο κλεφτών”. Αφού κατέλαβε το Dunfermline, κατέλαβε το αβαείο για έναν χειμώνα και στη συνέχεια το έκαψε κατά την αναχώρησή του. Αργότερα ανακαινίστηκε και με τον καιρό χτίστηκε το παλάτι Dunfermline στους χώρους του.

Αβαείο Dunfermline

https://goo.gl/maps/1YyieMf5eLw2nsMe8

Πολλές από τις σημαντικότερες ιστορικές προσωπικότητες της Σκωτίας είναι θαμμένες στους χώρους του αβαείου, συμπεριλαμβανομένης της Αγίας Μαργαρίτας, του συζύγου της Μάλκολμ, καθώς και πολλών πρώην βασιλιάδων της Σκωτίας. Ο διάσημος Ρόμπερτ Μπρους θάφτηκε εδώ το 1329, αλλά ο τάφος του χάθηκε και ανακαλύφθηκε ξανά μόνο το 1818. Αργότερα, τοποθετήθηκε ένα μνημειώδες ορείχαλκο για να σηματοδοτήσει την τελευταία του κατοικία.

Dunfermline σε παρακμή

Το Dunfermline συνέχισε να είναι η de facto πρωτεύουσα της Σκωτίας μέχρι το 1437. Ο Ιάκωβος Α΄, που γεννήθηκε στο Αββαείο του Ντανφέρμλιν, ήταν βασιλιάς των Σκωτσέζων σε μια ταραγμένη εποχή. Απόπειρες πραξικοπήματος και συγκρούσεις με τους Άγγλους σημάδεψαν τη βασιλεία του. Τελικά, το 1437, δολοφονήθηκε στο Περθ από ομάδα δολοφόνων που είχε προσλάβει ο θείος του. Η σύζυγός του, τραυματισμένη από την επίθεση, κατέφυγε στο Κάστρο του Εδιμβούργου για να επανενωθεί με τον γιο της, τον σημερινό Ιάκωβο Β’. Το βαριά οχυρωμένο Κάστρο του Εδιμβούργου θεωρήθηκε πολύ ασφαλέστερη κατοικία, οπότε η βασιλική οικογένεια εγκατέλειψε το Ντανφέρμλιν και εγκαταστάθηκε εκεί.

Dunfermline Palace

https://goo.gl/maps/YVX4k4UGnmbCgZhb7

Τα ερείπια του παλατιού Dunfermline βρίσκονται στους χώρους του αβαείου. Για αιώνες, Σκωτσέζοι βασιλιάδες και βασίλισσες γεννήθηκαν εδώ. Ακόμη και μετά τη μεταφορά της βασιλικής έδρας στο Εδιμβούργο, οι μονάρχες έρχονταν συχνά εδώ για να απολαύσουν τη σχετική ηρεμία και γαλήνη. Η Ένωση των Στεμμάτων το 1603 είδε το σκωτσέζικο δικαστήριο να συγχωνεύεται με το αντίστοιχο αγγλικό, και το παλάτι του Dunfermline έπαψε να χρησιμοποιείται. Ο τελευταίος Βρετανός μονάρχης που γεννήθηκε στη Σκωτία, ο Κάρολος Α΄, γεννήθηκε εδώ το 1600. Αργότερα θα γινόταν βασιλιάς της Αγγλίας και της Σκωτίας και, αφού καταδικάστηκε για προδοσία το 1649, έγινε γνωστός ως ο μοναδικός βασιλιάς της Αγγλίας που εκτελέστηκε. Στο δεύτερο μισό του 17ου αιώνα, το παλάτι εγκαταλείφθηκε. Σήμερα, έχουν απομείνει μόνο ερείπια.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Dunfermline

Οι ταξιδιώτες που επιθυμούν να επισκεφθούν το Dunfermline ή οποιοδήποτε άλλο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA από το 2024 και μετά. Το ETA, ή Electronic Travel Authorisation, είναι ένα νέο σύστημα που θα αντικαταστήσει το ισχύον βρετανικό πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Βασίζεται σε συστήματα που εφαρμόζονται σήμερα στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει ως στόχο να συμβάλει στην πλήρη ψηφιοποίηση των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με το νέο σύστημα ETA, οι ταξιδιώτες πρέπει να παρέχουν περισσότερες πληροφορίες πριν εισέλθουν στη χώρα. Αυτό θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να παρακολουθεί καλύτερα τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις.

Επιλεξιμότητα και απαιτήσεις για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Dunfermline

Το σύστημα ETA θα αντικαταστήσει την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης- δηλαδή, όσοι μπορούν σήμερα να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς θεώρηση θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA. Υπάρχουν 92 χώρες των οποίων οι πολίτες δεν χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το νέο σύστημα θα επηρεάσει τους ταξιδιώτες από αυτές τις χώρες.

Οι ταξιδιώτες που σκοπεύουν να μείνουν λιγότερο από έξι μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για τη βρετανική ETA για το Dunfermline. Είτε επισκέπτονται για τουρισμό, είτε για σπουδές είτε για επαγγελματικούς λόγους, όλοι θα πρέπει να περάσουν από το ίδιο σύστημα και να πληρούν τις απαιτήσεις της ETA. Όσοι σκοπεύουν να παραμείνουν για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών ή επιθυμούν να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζονται θεώρηση σύμφωνα με το ισχύον σύστημα. Θα εξακολουθούν να χρειάζονται ξεχωριστή θεώρηση μετά την εφαρμογή του συστήματος ETA.

Η διαδικασία υποβολής αίτησης ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι ταξιδιώτες που επιθυμούν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για την ΕΤΑ τους με επαρκή προειδοποίηση. Ενώ η συμπλήρωση του εντύπου αναμένεται να διαρκέσει περίπου δέκα λεπτά, ο χρόνος επεξεργασίας μπορεί να φτάσει έως και τις 72 ώρες. Οι επισκέπτες πρέπει να έχουν εγκεκριμένη ETA πριν από την είσοδό τους στη χώρα, οπότε θα πρέπει να συμπληρώσουν την αίτηση εγκαίρως.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα είναι ηλεκτρονική, χωρίς εναλλακτικές λύσεις σε χαρτί. Για τη συμπλήρωση του εντύπου, οι αιτούντες θα χρειαστούν έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο. Ανάλογα με τη χώρα προέλευσής τους, μπορεί να χρειαστεί να ισχύει για 3-6 μήνες από την προγραμματισμένη ημερομηνία του ταξιδιού τους. Θα πρέπει επίσης να παράσχουν βασικές πληροφορίες και να αποκαλύψουν προσωπικά στοιχεία, όπως τυχόν ποινικό ιστορικό ή προβλήματα μετανάστευσης στο παρελθόν.

Εκτός από τις προσωπικές πληροφορίες, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το ταξίδι τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ενδέχεται να τους ζητηθεί να συμπληρώσουν ένα βασικό δρομολόγιο που να περιγράφει τα ταξιδιωτικά τους σχέδια και να δώσουν λεπτομέρειες για τη διεύθυνσή τους κατά την παραμονή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Dunfermline συνδέεται με ένα τέλος. Το ποσό αυτό πρέπει να καταβληθεί εξ ολοκλήρου ταυτόχρονα με την υποβολή του συμπληρωμένου εντύπου αίτησης. Η αίτηση δεν θα διεκπεραιωθεί πριν από την καταβολή του τέλους.

Ταξιδεύοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο με ETA για Dunfermline

Εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, οι επισκέπτες μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ Σκωτίας, Αγγλίας, Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Αυτό σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες με ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για το Dunfermline δεν περιορίζονται στη Σκωτία, οπότε οι επισκέπτες μπορούν να μετακινούνται στη χώρα όπως επιθυμούν.

Ορισμένοι ταξιδιώτες επιθυμούν να συνδυάσουν ένα ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο με επισκέψεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η ΕΤΑ δεν έχει ισχύ για καμία άλλη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Ας υποθέσουμε ότι ένας ταξιδιώτης σχεδιάζει να διασχίσει διεθνή σύνορα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του. Σε αυτή την περίπτωση, θα έχουν την ευθύνη να διασφαλίσουν ότι έχουν ολοκληρώσει τυχόν απαιτήσεις εισόδου για τις άλλες χώρες που επισκέπτονται.

Ταξιδεύοντας προς Dunfermline με την ETA

Το νέο σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα διευκολύνει τους ταξιδιώτες να επισκέπτονται το Dunfermline χωρίς βίζα. Ακολουθήστε τα βήματα γενεών Σκωτσέζων βασιλιάδων και βασιλισσών καθώς εξερευνάτε το διάσημο αβαείο και το ερειπωμένο παλάτι. Ανακαλύψτε ένα κρυμμένο ιστορικό στολίδι μιας πόλης όπου αιώνες ιστορίας του Ηνωμένου Βασιλείου ζωντανεύουν.