Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το St Albans: Albans: Ένας οδηγός για όλους τους ταξιδιώτες

Πλούσιο σε ιστορία, το St Albans έχει μια ιστορία που πηγαίνει πιο πίσω ακόμα και από τους Ρωμαίους. Η πόλη αυτή, η οποία λεηλατήθηκε και κάηκε από τη Βούντικα, αποτέλεσε το σπίτι ενός μαρτυρικού αγίου και το μέρος όπου πρωτοσχεδιάστηκε η Μάγκνα Κάρτα, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη βρετανική ιστορία. Οι ταξιδιώτες προς το St Albans θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για την Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτός ο οδηγός εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Πρόωρη St Albans

Παρόλο που οι Κέλτες είχαν εγκαταστήσει το Σεντ Άλμπανς πριν από τους Ρωμαίους, ήταν κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής περιόδου που πραγματικά αναδείχθηκε. Η πόλη -γνωστή ως Verulamium εκείνη την εποχή- ήταν η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ρωμαϊκής Βρετανίας, μετά το Londinium (το σημερινό Λονδίνο) και το Colchester. Η σημασία του οδήγησε τις τοπικές φυλές να το στοχοποιήσουν στις συγκρούσεις τους με τους Ρωμαίους. Πιο συγκεκριμένα, η Boudica λεηλάτησε την πόλη το 61 μ.Χ., κάνοντας μεγάλο μέρος της στάχτη. Οι αρχαιολόγοι που έκαναν ανασκαφές στην περιοχή ανακάλυψαν ένα παχύ στρώμα μαύρης τέφρας, κληρονομιά της δράσης της Boudica.

Ρωμαϊκό θέατρο του Βερουλάμιου

https://goo.gl/maps/DLcmDnhZZ8XgTVJWA

Το μοναδικό σωζόμενο ρωμαϊκό θέατρο της Βρετανίας χτίστηκε το 140 μ.Χ. Μπορούσε να χωρέσει έως και 2.000 θεατές και πιστεύεται ότι φιλοξενούσε θεατρικές παραστάσεις, ζωντανές μάχες, πομπές και πολλά άλλα. Ο χώρος ανασκάφηκε το 1847 και σήμερα λειτουργεί και πάλι ως θέατρο. Τους καλοκαιρινούς μήνες, ένας τοπικός θεατρικός θίασος διοργανώνει ένα υπαίθριο φεστιβάλ με διάφορες δραματικές παραστάσεις που λαμβάνουν χώρα ακριβώς στο ρωμαϊκό θέατρο.

Ρωμαϊκό τείχος του St Albans

https://goo.gl/maps/nCcWxabkWvCiY69d7

Ένα άλλο ενδιαφέρον κομμάτι της εποχής είναι το ρωμαϊκό τείχος, που χτίστηκε μεταξύ 265 και 270 μ.Χ. Μεγάλο μέρος του τείχους έχει πέσει με την πάροδο των αιώνων, αλλά δύο πύργοι παραμένουν. Το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι η Πύλη του Λονδίνου, μια αμυντική πύλη στο τείχος που προστάτευε την πόλη από τους εισβολείς. Περισσότερη ρωμαϊκή ιστορία μπορείτε να εξερευνήσετε στο Μουσείο του Βερουλάμιου, το οποίο περιέχει περίπλοκα ψηφιδωτά μεγάλης κλίμακας και μια εντυπωσιακή συλλογή από 159 ρωμαϊκά χρυσά νομίσματα.

Ο μύθος του Αγίου Αλβανού

Ο Άγιος Αλμπάν θεωρείται ο πρώτος Βρετανός χριστιανός μάρτυρας. Λέγεται ότι έζησε τον 3ο ή 4ο αιώνα. Αν και οι ιστορικοί αμφισβητούν την αυθεντικότητα του μύθου του, η ιστορία λέει ότι φιλοξένησε και έκρυψε έναν ιερέα που αντιμετώπιζε διώξεις από τους Ρωμαίους για τις πεποιθήσεις του. Όταν οι στρατιώτες ήρθαν στο σπίτι του Αλμπάν για να συλλάβουν τον ιερέα, ο Αλμπάν προσφέρθηκε να παραδοθεί. Στο δρόμο για την τελετή εκτέλεσής του, αυτός και οι απαγωγείς του σταμάτησαν σε ένα ποτάμι με γρήγορη ροή. Ο Αλβανός στέγνωσε ως εκ θαύματος το ποτάμι για να μπορέσουν να συνεχίσουν, καθώς ανυπομονούσε να φτάσει στο μαρτύριό του. Λέγεται ότι είναι θαμμένος στο St Albans, και κατά την πρώιμη χριστιανική περίοδο, ο τάφος του έγινε τόπος προσκυνήματος.

Καθεδρικός ναός και αβαείο St Albans

https://goo.gl/maps/w5THSp3RVuecjoto9

Γνωστός ως ο παλαιότερος χώρος συνεχούς χριστιανικής λατρείας στη Βρετανία, ο Καθεδρικός Ναός του Σεντ Άλμπανς ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα. Παρόλο που δεν ήταν αβαείο από την απόφαση του Ερρίκου Η΄ να έρθει σε ρήξη με την Καθολική Εκκλησία, εξακολουθεί να είναι γνωστό στην περιοχή ως “το Αβαείο”. Το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και είναι νορμανδικού ρυθμού, αλλά επεκτάθηκε αργότερα. Το 1213, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ βαρόνων και κληρικών στο αβαείο. Οι παρευρισκόμενοι συζήτησαν τα παράπονά τους με τον βασιλιά Ιωάννη, κάνοντας σχέδια για το έγγραφο που θα ολοκληρωνόταν δύο χρόνια αργότερα για τον περιορισμό της εξουσίας του θρόνου, τη Magna Carta. Παραμένει ένας λειτουργικός καθεδρικός ναός σήμερα.

Μεσαιωνικό St Albans

Η σημασία του αβαείου και του προσκυνηματικού τόπου οδήγησε στην ανάπτυξη του St Albans κατά τη μεσαιωνική περίοδο. Η νεκρική πομπή της Ελεονώρας της Καστίλης πέρασε από την πόλη μετά το θάνατό της το 1290. Ο θλιμμένος σύζυγός της, Εδουάρδος Α’, έστησε έναν σταυρό της Ελεονώρας στο κέντρο της πόλης, αν και τελικά καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Αγγλικού Εμφυλίου Πολέμου.

Ο πύργος του ρολογιού

https://goo.gl/maps/6bMssP512yYM86JS9

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του St Albans, ο Πύργος του Ρολογιού, είναι το μοναδικό σωζόμενο μεσαιωνικό καμπαναριό της Αγγλίας. Χτίστηκε το 1405 ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της εξουσίας της μονής. Εκείνη την εποχή, τα ρολόγια ήταν σπάνια στη χώρα, και ο πύργος ρολογιού του αβαείου του επέτρεπε ουσιαστικά να ελέγχει τη μέτρηση του χρόνου στο Σεντ Άλμπανς. Με την κατασκευή του πύργου του ρολογιού, οι έμποροι της πόλης ανέκτησαν τον έλεγχο της χρονομέτρησης.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το St Albans

Το νέο σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα τεθεί σε ισχύ το έτος 2024. Εμπνευσμένο από παρόμοια υφιστάμενα συστήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, το ETA αποτελεί μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ψηφιοποιήσει τα σύνορα. Το ETA, που σημαίνει Electronic Travel Authorisation (Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια), παρέχει στην κυβέρνηση μεγαλύτερη εποπτεία και έλεγχο των εισόδων και αναχωρήσεων στη χώρα.

Η ETA αποτελεί μεγάλη αλλαγή για τους ταξιδιώτες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επί του παρόντος, το βρετανικό πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης επιτρέπει στους πολίτες 92 χωρών να εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς θεώρηση. Ωστόσο, όταν ξεκινήσει το πρόγραμμα ETA, οι ταξιδιώτες αυτοί θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA πριν από την είσοδο.

Βίζα θα εξακολουθούν να χρειάζονται όσοι ταξιδιώτες θέλουν να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή σκοπεύουν να παραμείνουν στη χώρα για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών. Ωστόσο, όσοι θα μείνουν για λιγότερο από έξι μήνες και δεν θα εργαστούν θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA.

Υποβολή αίτησης για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

Είναι σημαντικό οι ταξιδιώτες να υποβάλουν αίτηση για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το St Albans πριν από το ταξίδι τους, καθώς ο αερομεταφορέας μπορεί να αρνηθεί την επιβίβαση σε όσους δεν έχουν εγκεκριμένη ETA. Η ETA θα απαιτείται σε όλα τα μέσα μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των αεροπλάνων, των πλοίων και των τρένων. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων είναι διαθέσιμη μόνο ηλεκτρονικά.

Όποιος σκοπεύει να υποβάλει αίτηση για ETA θα πρέπει να ελέγξει τον δημοσιευμένο κατάλογο των απαιτήσεων πριν ξεκινήσει τη διαδικασία. Οι ταξιδιώτες πρέπει να διαθέτουν έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο. Επιπλέον, θα τους ζητηθούν διάφορες προσωπικές πληροφορίες κατά τη συμπλήρωση του εντύπου. Αυτά περιλαμβάνουν την ημερομηνία γέννησης, στοιχεία επικοινωνίας και λεπτομέρειες σχετικά με την απασχόληση.

Θα πρέπει επίσης να παρέχονται ορισμένες ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να αποκαλύψουν τυχόν ποινικό μητρώο ή προηγούμενα μεταναστευτικά αδικήματα, καθώς και την ιδιότητα μέλους – στο παρελθόν ή στο παρόν – απαγορευμένων οργανώσεων. Θα πρέπει επίσης να περιγράψουν εν συντομία ορισμένα από τα ταξιδιωτικά τους σχέδια για το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης της διεύθυνσης στην οποία θα παραμείνουν στη χώρα.

Κατά την υποβολή της αίτησής τους για ETA, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να καταβάλουν ένα μη επιστρεπτέο τέλος. Η επεξεργασία των αιτήσεων δεν θα αρχίσει πριν από την καταβολή του τέλους. Ο χρόνος επεξεργασίας αναμένεται να διαρκέσει έως και 72 ώρες, οπότε είναι σημαντικό να αφήσετε επαρκή χρόνο μεταξύ της αίτησης για την ETA και της έναρξης του ταξιδιού προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το St Albans: Albans: Ξεκινήστε το ταξίδι σας

Αφού εγκριθεί η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το St Albans, ο ταξιδιώτης μπορεί να ταξιδέψει ελεύθερα σε όλη τη χώρα. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελείται από τέσσερις χώρες που το απαρτίζουν: Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία. Δεν υπάρχει κανένας συνοριακός έλεγχος μεταξύ αυτών των τεσσάρων εθνών, οπότε ο κάτοχος ETA μπορεί να ταξιδεύει μεταξύ τους όπως επιθυμεί. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η ETA ισχύει μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Δημοκρατία της Ιρλανδίας είναι μια ανεξάρτητη χώρα που θέτει τις δικές της προϋποθέσεις εισόδου, όπως κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Οι επισκέπτες που επιθυμούν να συνδυάσουν ένα ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο με μια ευρύτερη διεθνή περιπέτεια σε άλλες χώρες θα πρέπει να ελέγξουν εκ των προτέρων τις επιμέρους προϋποθέσεις εισόδου και να διασφαλίσουν ότι τις πληρούν.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το St Albans: Albans: Ξεκινήστε το ταξίδι σας

Από τα αξιοσημείωτα ρωμαϊκά ερείπια μέχρι το εντυπωσιακό αβαείο του, το St Albans είναι μια πόλη με μακρά και ενδιαφέρουσα ιστορία. Οι επισκέπτες θα βρουν μια πληθώρα μουσείων και μνημείων. Αφιερώστε χρόνο στα θαύματα της πόλης ή χρησιμοποιήστε την ως αφετηρία για να εξερευνήσετε τη νότια Αγγλία ή ακόμη και άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου. Μόλις εγκριθεί η ETA, οι ταξιδιώτες θα μπορούν να εξερευνήσουν το St Albans και όχι μόνο.