Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Περθ: Περθ: Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε ταξιδιώτης

Γνωστή ως η δίκαιη πόλη, το Περθ έχει μια μακρά, περήφανη ιστορία. Αν και δεν υπήρξε ποτέ η επίσημη πρωτεύουσα της Σκωτίας, συχνά φιλοξενούσε τη βασιλική αυλή. Εδώ φυλασσόταν επίσης η περίφημη πέτρα του Scone, που χρησιμοποιούνταν στις τελετές στέψης. Οι σύγχρονοι επισκέπτες στο Περθ θα πρέπει να περάσουν από το νέο σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου. ETA σημαίνει “Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια”. Αυτός ο οδηγός εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν ταξιδέψετε.

Το Περθ στο πέρασμα των αιώνων

Πιστεύεται ότι το Περθ πρωτοεγκαταστάθηκε από τους αρχαίους Πίκτες, αλλά η πρώτη του ανάδειξη έγινε τον 10ο αιώνα. Εκείνη την εποχή, ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις του Βασιλείου της Άλμπα, το οποίο θα γινόταν τελικά η Σκωτία. Το Περθ οφείλει μεγάλο μέρος της σημασίας του στην παρουσία του Scone, μιας πόλης μόλις δύο μίλια μακριά. Εδώ φυλασσόταν η Πέτρα του Πεπρωμένου, γνωστή και ως Πέτρα του Scone. Για αιώνες, οι μονάρχες της Σκωτίας κάθονταν πάνω στην πέτρα κατά τη στέψη τους. Καταλήφθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου από τον Άγγλο βασιλιά Εδουάρδο Α’ και μετά την Πράξη της Ένωσης χρησιμοποιήθηκε για τη στέψη των Βρετανών μοναρχών. Η πέτρα παρέμεινε στο Αβαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο μέχρι το 1950, όταν μια ομάδα Σκωτσέζων φοιτητών την αφαίρεσε και την επέστρεψε κρυφά στη Σκωτία. Τέσσερις μήνες αργότερα επέστρεψε στο Westminster, πριν τελικά επιστρέψει οριστικά στη Σκωτία το 1996.

Scone Palace

https://goo.gl/maps/DLVuLQpiLTAcimXN6

Δυστυχώς, το ιστορικό αβαείο Scone έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Ωστόσο, το παλάτι Scone παραμένει και είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες. Το παλάτι χτίστηκε στο ίδιο μεσαιωνικό γοτθικό στιλ με το αρχικό αβαείο και διαθέτει εκτεταμένους χώρους με λαβύρινθο σε σχήμα αστεριού και δασικές εκτάσεις. 42 Σκωτσέζοι βασιλείς στέφθηκαν εδώ. Για αιώνες, πίστευαν ότι κανείς δεν μπορούσε να αυτοαποκαλείται βασιλιάς της Σκωτίας χωρίς να καθίσει πάνω στη πέτρα του Scone.

Κατειλημμένο Περθ

Το 1296, ο Εδουάρδος Α΄ της Αγγλίας κατέλαβε το Περθ, το οποίο ήταν σε μεγάλο βαθμό ανοχύρωτο. Οι στρατιές του Εδουάρδου άρχισαν γρήγορα να χτίζουν άμυνες, αλλά καταστράφηκαν το 1312 όταν ο Ροβέρτος ο Μπρους, βασιλιάς των Σκωτσέζων, ανακατέλαβε την πόλη. Κατά τη διάρκεια του επόμενου αιώνα, το Περθ θα άλλαζε χέρια περισσότερες φορές, με τον Άγγλο Εδουάρδο Γ’ να χτίζει μια τεράστια σειρά από τείχη, πύργους και άλλες οχυρώσεις. Σήμερα, κανένα από αυτά δεν παραμένει.

St John’s Kirk

https://goo.gl/maps/85x9FYpYBZgTtXuB8

Λόγω των συχνών πολέμων, πολλά από τα παλαιότερα κτίρια του Περθ έχουν προ πολλού καταστραφεί. Ωστόσο, η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη παραμένει. Αυτή η ιστορική εκκλησία χτίστηκε το 1448, αλλά μια εκκλησία βρισκόταν στη θέση της από το 1126. Εδώ ο Τζον Νοξ εκφώνησε ένα κήρυγμα κατά της ειδωλολατρίας το 1559, το οποίο σηματοδότησε την έναρξη της Σκωτσέζικης Μεταρρύθμισης, καθώς η Σκωτία ήρθε σε ρήξη με την Καθολική Εκκλησία και ανέπτυξε μια πρεσβυτεριανή παράδοση. Οι βασιλείς Κάρολος Α’ και Κάρολος Β’ είναι γνωστό ότι επισκέφθηκαν την εκκλησία αυτή.

Δολοφονία στο Περθ

Το Περθ ήταν μια σημαντική βασιλική πόλη για τους Σκωτσέζους μονάρχες για πολλούς αιώνες. Ορισμένοι μάλιστα την περιγράφουν ως την de facto πρωτεύουσα της Σκωτίας. Ωστόσο, αυτό έληξε το 1437, όταν η ίντριγκα εναντίον του βασιλιά Ιάκωβου Α΄ οδήγησε στη δολοφονία του στο Blackfriars Priory του Περθ. Η σύζυγός του τραυματίστηκε κατά την επίθεση, αλλά κατάφερε να διαφύγει στο Εδιμβούργο, όπου επανενώθηκε με τον γιο της. Μετά τη δολοφονία του Ιάκωβου, οι μελλοντικοί Σκωτσέζοι βασιλείς επέλεξαν να βασιλεύουν από το Εδιμβούργο, καθώς το στιβαρό του κάστρο προσέφερε μεγαλύτερη προστασία. Ο Τζέιμς θάφτηκε στο Περθ, αλλά ο τόπος του τάφου του χάθηκε στο πέρασμα των αιώνων.

Ανάκτορο Falkland

https://goo.gl/maps/fVyu37G1MUyL6HiU7

Μόλις 14 μίλια από το Περθ, το Falkland Palace είναι ένα βασιλικό παλάτι που ανήκει ακόμα στην οικογένεια Stuart. Είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες και διαθέτει εντυπωσιακούς κήπους και έπιπλα αντίκες. Το παλάτι αυτό, που παλαιότερα χρησιμοποιούνταν ως κυνηγετικό καταφύγιο, ήταν το αγαπημένο καταφύγιο της Μαρίας, βασίλισσας της Σκωτίας, και του γιου της, Ιάκωβου ΣΤ’ (αργότερα επίσης Ιάκωβου Α’ της Αγγλίας). Οι τελευταίοι μονάρχες που έμειναν εδώ ήταν ο Κάρολος Α’ και ο Κάρολος Β’. Η φωτιά υπέστη σοβαρές ζημιές όταν κάηκε από τα στρατεύματα του Όλιβερ Κρόμγουελ κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου και δεν θα αποκατασταθεί μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα.

Η Μαύρη Φρουρά στο Περθ

Το Περθ συνδέεται στενά με τη Μαύρη Φρουρά, το παλαιότερο σύνταγμα των Χάιλαντ. Αυτή η μονάδα πεζικού ιδρύθηκε στον απόηχο της πρώτης εξέγερσης των Ιακωβιτών το 1715, όταν οι πιστές φυλές των Χάιλαντ δημιούργησαν μια ανεξάρτητη πολιτοφυλακή για να διατηρήσουν την ειρήνη. Η ονομασία Black Watch αναφέρεται στην έλλειψη δημοτικότητας που είχαν εκείνη την εποχή στους απλούς ανθρώπους. Συγχωνεύτηκαν σε ένα ενιαίο σύνταγμα το 1739. Πολέμησαν εναντίον των Σκωτσέζων επαναστατών στις μελλοντικές εξεγέρσεις των Ιακωβιτών και υπηρέτησαν σε πολέμους σε όλο τον κόσμο τους επόμενους αιώνες. Στο Περθ, γνωστό ως “πύλη προς τα Highlands”, η Μαύρη Φρουρά συχνά σταθμεύει εντός των ορίων της πόλης λόγω της θέσης της.

Το Μουσείο Μαύρης Φρουράς

https://g.page/museumbw?share

Το Κάστρο Balhousie του 17ου αιώνα φιλοξενεί σήμερα το Μουσείο Μαύρης Φρουράς. Στο εσωτερικό υπάρχουν αντικείμενα που βοηθούν στην εξήγηση της ιστορίας του συντάγματος, με πληροφορίες για τις συγκρούσεις από τις εξεγέρσεις των Ιακωβιτών μέχρι τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν στολές, μετάλλια και όπλα, καθώς και ταινίες, ημερολόγια, πίνακες και φωτογραφίες. Διατίθενται ξεναγήσεις στο μουσείο.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Περθ

Από το 2024 και μετά, θα εισαχθεί το νέο σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου. Το νέο αυτό πρόγραμμα, το οποίο βασίζεται σε υφιστάμενα συστήματα σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς, έχει σχεδιαστεί για να ψηφιοποιήσει τα μέτρα συνοριακού ελέγχου και να επιτρέψει στην κυβέρνηση μεγαλύτερη εποπτεία των εισόδων και των αναχωρήσεων.

Η νέα ETA θα αντικαταστήσει το ισχύον πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Ως εκ τούτου, θα επηρεάσει τους πολίτες των 92 χωρών που, επί του παρόντος, δεν χρειάζονται θεώρηση για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ETA θα επιτρέπει στους επισκέπτες να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο έως και έξι μήνες. Δεν μπορούν να εργαστούν, αλλά μπορούν να σπουδάσουν αν το επιθυμούν και να ταξιδέψουν ελεύθερα στη χώρα. Όσοι επιθυμούν να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή να παραμείνουν για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση, όπως και σήμερα.

Υποβολή αίτησης για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Περθ

Η υποβολή αίτησης για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για το Περθ είναι μια ηλεκτρονική διαδικασία. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση σε χαρτί, καθώς το ETA είναι ένα πλήρως ψηφιακό πρόγραμμα. Οι ταξιδιώτες πρέπει να ξεκινήσουν την αίτησή τους για ETA αρκετά νωρίτερα από το ταξίδι τους. Οι αερομεταφορείς μπορούν να αρνηθούν την επιβίβαση σε ταξιδιώτες που δεν διαθέτουν εγκεκριμένο ETA.

Έχει δημοσιευθεί ένας κατάλογος απαιτήσεων, τον οποίο οι ταξιδιώτες θα πρέπει να μελετήσουν πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία υποβολής αίτησης. Θα χρειαστούν έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο. Στο πλαίσιο της αίτησης, θα πρέπει να παρέχουν προσωπικά στοιχεία, όπως διεύθυνση, ημερομηνία γέννησης και κατάσταση απασχόλησης.

Εκτός από αυτές τις πληροφορίες, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να αποκαλύψουν το ποινικό μητρώο, τυχόν μεταναστευτικά αδικήματα ή μέλη απαγορευμένων ομάδων ή οργανώσεων. Θα πρέπει επίσης να παράσχουν ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδιά τους όταν θα βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη διεύθυνση στην οποία θα διαμείνουν ή το πρόγραμμα του ταξιδιού τους.

Η αίτηση ETA περιλαμβάνει ένα μη επιστρεπτέο τέλος. Το ποσό αυτό πρέπει να καταβληθεί πλήρως πριν από τη διεκπεραίωση της αίτησης. Η επεξεργασία μπορεί να διαρκέσει έως και 72 ώρες, οπότε οι αιτούντες θα πρέπει να εξασφαλίσουν αρκετό χρόνο πριν ταξιδέψουν.

Ταξιδεύοντας με το Ηνωμένο Βασίλειο ETA για Περθ

Αφού εκδοθεί το ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Περθ, οι ταξιδιώτες μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα μεταξύ των διαφόρων χωρών που απαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο. Αν θέλουν να φύγουν από τη Σκωτία για να επισκεφθούν την Αγγλία, την Ουαλία ή τη Βόρεια Ιρλανδία, μπορούν να το κάνουν με οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς. Ωστόσο, η ETA ισχύει μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο. Όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, θα πρέπει να ελέγξουν τις προϋποθέσεις εισόδου πριν επιχειρήσουν να διασχίσουν τα διεθνή σύνορα.

Ανατρέξτε στις Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις της ETA για πρόσθετες πληροφορίες.

Ένα ταξίδι στο Περθ με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

Μια ιστορική πόλη, που κάποτε φιλοξενούσε βασιλιάδες και βασίλισσες, το Περθ αποτελεί ελκυστικό προορισμό για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για τη Σκωτία. Ταξιδεύοντας με τη νέα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Περθ, οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τα ιστορικά του κτίρια, καθώς και να κατευθυνθούν βόρεια για να ανακαλύψουν το άγριο μεγαλείο των Highlands της Σκωτίας. Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, βεβαιωθείτε ότι η αίτησή σας έχει ολοκληρωθεί εκ των προτέρων και αρχίστε να ανακαλύπτετε τη γοητεία της κεντρικής Σκωτίας.