Διατηρώντας την ασφάλειά σας κατά την επίσκεψή σας στο Ηνωμένο Βασίλειο

| 4 Ιουλίου, 2024
Ασφαλές ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι πιο συνειδητοποιημένοι από ποτέ όσον αφορά την ασφάλεια όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Οι τρομοκρατικές ενέργειες είναι ένας διαρκώς παρών κίνδυνος, με τα αεροδρόμια και τις πτήσεις να αποτελούν ιδιαίτερο πεδίο ανησυχίας. Για το Ηνωμένο Βασίλειο, η τρέχουσα ταξιδιωτική οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ είναι επιπέδου 2, που σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αλλά, κατά τα άλλα, η κατάσταση είναι κανονική. Ωστόσο, οι επισκέπτες που σκοπεύουν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο (ή και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο) θα πρέπει πάντα να ελέγχουν τις ταξιδιωτικές συμβουλές πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους, καθώς αυτές μπορεί να αλλάζουν από μέρα σε μέρα ή ακόμη και από ώρα σε ώρα.

Επίσκεψη στην Αγγλία

Αν και η Αγγλία είναι μακράν ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι άλλες τρεις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία, προσελκύουν επίσης μεγάλο αριθμό επισκεπτών από το εξωτερικό. Θα πρέπει να πούμε ότι είναι αδύνατο να εγγυηθούμε την ασφάλεια κάθε επισκέπτη εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά ο κίνδυνος προσωπικής επίθεσης, τραυματισμού ή ληστείας είναι σχετικά χαμηλός σε σύγκριση με πολλές άλλες περιοχές του κόσμου.

Όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλο τον κόσμο, οι τουρίστες αποτελούν συχνά στόχους εγκληματιών, με πορτοφολάδες και απατεώνες να αρπάζουν γρήγορα έναν ανυποψίαστο ξένο. Οι μεγάλες πόλεις προσελκύουν προφανώς μεγαλύτερο αριθμό τουριστών και, κατά συνέπεια, ο κίνδυνος να πέσει κανείς θύμα εγκληματικής δραστηριότητας είναι υψηλότερος από ό,τι σε μικρές πόλεις ή αγροτικές περιοχές. Η κοινή λογική είναι συχνά ο καλύτερος τρόπος αποφυγής δυνητικά επικίνδυνων καταστάσεων και αξίζει πάντα να λαμβάνετε υπόψη τις τοπικές συμβουλές και οδηγίες σχετικά με τη διατήρηση του εαυτού σας και της περιουσίας σας με ασφάλεια.

Κίνδυνοι και κίνδυνοι

Σε μεγαλύτερη κλίμακα, ο κίνδυνος φυσικών καταστροφών, όπως σεισμοί, ηφαιστειακές εκρήξεις και τυφώνες, μπορεί να μειωθεί όσο βρίσκεστε στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς πρόκειται για ένα σχετικά σταθερό μέρος του κόσμου. Το βαρύ χιόνι (ιδίως στη βόρεια Αγγλία και τη Σκωτία) κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μαζί με περιστασιακές περιφερειακές πλημμύρες, είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί.

Πιθανότατα οι μεγαλύτερες ανησυχίες για την ασφάλεια των τουριστών που κυκλοφορούν στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι ίδιες που υπάρχουν σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου: κλοπές, ληστείες, πορτοφολάδες, απάτες και τυχαίες πράξεις βίας.

Κλοπή

Η προσωπική κλοπή δεν είναι ένα ευρέως διαδεδομένο ζήτημα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά μπορεί να συμβεί (και συμβαίνει) και πολλά από τα άτυχα θύματα είναι απρόσεκτοι τουρίστες. Οι επισκέπτες σε μια ξένη πόλη θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γύρω από σταθμούς τρένων ή λεωφορείων, σε πολυσύχναστα καταστήματα και σε πολυσύχναστους δρόμους της πόλης.

Η αποφυγή προβλημάτων είναι πολύ προτιμότερη από την αντιμετώπιση των συνεπειών μιας ληστείας ή κλοπής και μερικές χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή προβλημάτων περιλαμβάνουν:

  • Να γνωρίζετε τυχόν περιοχές υψηλού κινδύνου που είναι καλύτερα να αποφεύγονται. Ζητήστε καθοδήγηση στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου ή από κάποιον που γνωρίζει καλά την περιοχή.
  • Οι κλοπές πορτοφολιών και οι αρπαγές τσαντών είναι από τα πιο πιθανά εγκλήματα που διαπράττονται σε αλλοδαπούς που επισκέπτονται το νησί. Να έχετε μαζί σας μόνο το ελάχιστο σε μετρητά και τα επιπλέον χρήματα να αποθηκεύονται με ασφάλεια σε χρηματοκιβώτιο του ξενοδοχείου.
  • Φυλάξτε τις πιστωτικές κάρτες και τα σημαντικά έγγραφα σε μια ασφαλή θήκη με φερμουάρ στο σακάκι ή το παλτό σας.
  • Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε χώρους με πολύ κόσμο και όταν χρησιμοποιείτε ΑΤΜ.
  • Μην επιδεικνύετε μεγάλα χρηματικά ποσά σε δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων, των μπαρ και των εστιατορίων.

Οι τουρίστες συνήθως εντοπίζονται εύκολα από τους εγκληματίες. Τα φανταχτερά ρούχα, οι ακριβές φωτογραφικές μηχανές και η μεταφορά τουριστικού οδηγού ή χάρτη είναι όλα σημάδια που σας προδίδουν. Οι επισκέπτες θα πρέπει να προσπαθήσουν να ενσωματωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο και να αποφύγουν να μοιάζουν με τουρίστες. Να είστε προσεκτικοί και με τους ευγενικούς αγνώστους που προσφέρουν βοήθεια και καθοδήγηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για καλοπροαίρετους ξένους, αλλά είναι καλύτερο να είστε πάντα προσεκτικοί.

Ληστεία

Συνήθως περιορίζονται μετά το σκοτάδι και είναι πιο διαδεδομένες σε μεγάλες πόλεις όπως το Λονδίνο, το Μπέρμιγχαμ και το Μάντσεστερ, οι ληστείες αποτελούν αιτία ανησυχίας τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους ξένους. Οι ληστές δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το ποιος είναι το θύμα τους, αλλά οι τουρίστες είναι εύκολος στόχος, καθώς συνήθως θεωρείται ότι έχουν μαζί τους μετρητά, πιστωτικές κάρτες, φωτογραφικές μηχανές και κινητά τηλέφωνα.

Η διασκέδαση είναι αναπόσπαστο μέρος της εμπειρίας των περισσότερων επισκεπτών του Ηνωμένου Βασιλείου και θα πρέπει να προσεγγίζεται με εμπιστοσύνη, αν και χρειάζεται πάντα επαγρύπνηση.

Το να παίζεις με ασφάλεια περιλαμβάνει:

  • Αποφυγή σκοτεινών, απομονωμένων δρόμων, στενών και παρόδων. Δεν συνιστάται να κόψετε δρόμο για το σπίτι. Καλύτερα να ακολουθήσετε τη μεγαλύτερη και ασφαλέστερη διαδρομή.
  • Αν είστε σε μια ομάδα, να μένετε πάντα μαζί και να μην αφήνετε ποτέ ένα άτομο μόνο του σε ένα άγνωστο περιβάλλον.
  • Όταν είναι δυνατόν, σχεδιάστε μια διαδρομή από και προς το επιλεγμένο μπαρ, εστιατόριο ή χώρο.
  • Οι γυναίκες, ειδικά όταν είναι μόνες τους, δεν πρέπει ποτέ να αφήνουν ένα ποτό χωρίς επιτήρηση ή να δέχονται προσφορές ποτού από έναν εντελώς άγνωστο.
  • Να είστε επιφυλακτικοί στο να δίνετε πολλές πληροφορίες σε αγνώστους σχετικά με τα προβλεπόμενα ταξιδιωτικά σχέδια ή την τρέχουσα διαμονή σας.

Το Λονδίνο είναι μια τεράστια, εκτεταμένη πόλη και υπάρχουν πολλά παράνομα ταξί που λειτουργούν χωρίς άδεια ή ασφάλιση. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε πάντα ένα από τα γνωστά μαύρα ταξί του Λονδίνου και αποφύγετε τα ταξί που περιμένουν έξω από μπαρ ή ζητούν δουλειές από ανθρώπους στο πεζοδρόμιο.

Κλοπές με πορτοφόλι

Οι πορτοφολάδες είναι ένας μεγάλος κίνδυνος εγκληματικότητας για τους επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου, με πολλές χιλιάδες να πέφτουν κάθε χρόνο θύματα ελαφροχέρηδων κλεφτών. Οι πορτοφολάδες είναι συνήθως πιο δραστήριοι σε πλήθος ανθρώπων ή σε μέρη με μεγάλη κίνηση και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν για να στερήσουν από τα θύματα τα τιμαλφή τους είναι πολλές και ποικίλες.

Τρεις κοινές μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι πορτοφολάδες είναι:

  1. Το μποτιλιάρισμα – Σε πολυσύχναστα υπόγεια ή πολυπληθή εμπορικά κέντρα, ένα μέλος της ομάδας θα δημιουργήσει ένα συνωστισμό ανθρώπων μπλοκάροντας ένα πέρασμα, μια είσοδο ή μια έξοδο, πριν τα άλλα μέλη προχωρήσουν να σηκώσουν ό,τι μπορούν μέσα στη συγκεχυμένη μάζα των ανθρώπων. Αυτό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Λονδίνου (το μετρό), με το King’s Cross, το Oxford Circus και τη Victoria Street να είναι γνωστές εστίες τέτοιας εγκληματικής δραστηριότητας.
  2. Απόσπαση της προσοχής – Συνήθως εκτελείται από μια ομάδα δύο πορτοφολάδων. Κάποιος κρατά την προσοχή του θύματος με μια απλή απόσπαση της προσοχής, ζητώντας οδηγίες, βγάζοντας μια φωτογραφία ή χύνοντας ένα ποτό. Κατά τη διάρκεια της απόσπασης της προσοχής, το δεύτερο άτομο μπαίνει μέσα για να αφαιρέσει οτιδήποτε είναι εύκολα διαθέσιμο, όπως ένα πορτοφόλι ή ένα τηλέφωνο.
  3. Ληστεία με μοτοποδήλατο – Όχι ακριβώς η παλιάς σχολής ληστεία, αλλά με το ίδιο αποτέλεσμα. Οι ανυποψίαστοι τουρίστες πέφτουν συχνά θύματα ληστειών με μοτοποδήλατα, όπου οι εγκληματίες αρπάζουν το τηλέφωνο, το πορτοφόλι ή τα χρήματα από το χέρι του πεζού πριν αναπτύξουν ταχύτητα μέσα στην κυκλοφορία. Οι ληστείες μοτοποδηλάτων είναι ένα αρκετά νέο φαινόμενο και ο αριθμός των περιπτώσεων αυξάνεται σταθερά τα τελευταία δέκα χρόνια σε όλη την Αγγλία και την Ουαλία. Οι πεζοί μπορούν σε μεγάλο βαθμό να αποφύγουν τον κίνδυνο ληστείας μοτοποδηλάτων περπατώντας στο πεζοδρόμιο της πλευράς του δρόμου που πηγαίνει αντίθετα με την κυκλοφορία. Οι επισκέπτες που περιμένουν στην ουρά για ένα λεωφορείο ή ταξί θα πρέπει να στέκονται αρκετά πίσω από το δρόμο και να κρατούν χρήματα και άλλα τιμαλφή μακριά από τα μάτια τους και εύκολα προσβάσιμα.

Κοινές απάτες

Οι απατεώνες εμπιστοσύνης και οι απάτες δεν είναι μοναδικές στο Ηνωμένο Βασίλειο και πολλές από τις πιο συνηθισμένες απάτες στον κόσμο μπορούν συχνά να διαπράττονται σε ανυποψίαστους επισκέπτες. Το να γνωρίζετε τι πρέπει να προσέχετε είναι η καλύτερη μέθοδος για να αποφύγετε την εξαπάτηση.

  1. Ψεύτικο δώρο – Το να σας προσφέρει κάποιος ξένος ένα λουλούδι ή άλλο δήθεν δωρεάν δώρο συνήθως ακολουθείται από τον ξένο που απαιτεί πληρωμή. Η αμηχανία συχνά σημαίνει ότι το θύμα θα παραδώσει χρήματα, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν απειλές σωματικής βίας.
  2. Πλαστά παζάρια – Θυμηθείτε το παλιό ρητό “αν φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον είναι”. Το ίδιο ισχύει και για τις απίστευτες ευκαιρίες που βρίσκονται σε μικρά καταστήματα και αγορές. Το άρωμα είναι ένα καλό παράδειγμα όπου το δείγμα που προσφέρεται μυρίζει ακριβώς όπως το πρωτότυπο. Ωστόσο, όταν το θύμα επιστρέφει στο σπίτι του, σύντομα ανακαλύπτει ότι το ακριβό άρωμα που μόλις αγόρασε για ελάχιστα χρήματα είναι ένα φτηνό αντίγραφο του πραγματικού αρώματος.
  3. Ψεύτικες δημοπρασίες – Παρόμοια με τα πλαστά παζάρια είναι και η απάτη με τις ψεύτικες δημοπρασίες. Οι περαστικοί παρασύρονται από τη θέα ενός πωλητή που πουλάει διάφορα είδη σε απίστευτα χαμηλές τιμές. Η απάτη συνήθως γίνεται από το πίσω μέρος ενός φορτηγού ή φορτηγού και οι τεράστιες ευκαιρίες καταλαμβάνονται με ενθουσιασμό από τους συνεργάτες του πωλητή. Συνήθως προσφέρονται ηλεκτρικά είδη και φωτογραφικές μηχανές, αλλά τα αντικείμενα που παραδίδονται στον νέο αγοραστή είναι πάντα ελαττωματικά και άχρηστα.
  4. Ψεύτικη αστυνομία – Η προσέγγιση από έναν αστυνομικό μπορεί να είναι ανησυχητική για τους περισσότερους ανθρώπους και ιδιαίτερα αν ο εν λόγω αστυνομικός αποδειχθεί ψεύτικος. Στο Λονδίνο έχουν αναφερθεί περιστατικά με ψεύτικους αστυνομικούς που σταματούσαν τουρίστες και ζητούσαν ταυτότητα. Μετά τον έλεγχο, το πορτοφόλι επιστρέφεται στον ιδιοκτήτη του, αλλά τα χρήματα που υπήρχαν στο πορτοφόλι εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς μαζί με τους αστυνομικούς.
    Να είστε επιφυλακτικοί απέναντι σε αστυνομικούς που δεν φορούν στολή και ζητούν να δουν ταυτότητα ή θέλουν να ελέγξουν τα προσωπικά σας αντικείμενα. Εάν έχετε αμφιβολίες, ζητήστε επίσημη αστυνομική ταυτότητα, το όνομα και το βαθμό του αστυνομικού και να είστε έτοιμοι να τηλεφωνήσετε στο τμήμα του αστυνομικού για επαλήθευση, εάν είναι απαραίτητο.

Τυχαία βία

Οι δολοφονίες, οι βιασμοί και οι απαγωγές είναι σπάνιες στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά εξακολουθούν να συμβαίνουν. Το να πέσετε θύμα σοβαρού εγκλήματος είναι εξαιρετικά απίθανο, αλλά η αποφυγή των γνωστών σημείων με προβλήματα θα μειώσει σημαντικά τον παράγοντα κινδύνου. Οι τρομοκρατικές ενέργειες δεν μπορούν να προβλεφθούν, αλλά είναι πάντοτε συνετό να αποφεύγονται οι πολιτικές συγκεντρώσεις ή οι μαζικές διαδηλώσεις όπου η πιθανότητα βίας από το πλήθος αποτελεί πραγματική ανησυχία.

Πρώτα η ασφάλεια, όπου κι αν επισκέπτεστε

Μπορεί να φαίνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια περιοχή γεμάτη εγκληματικότητα και καλύτερα να αποφεύγεται από τους τουρίστες. Αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ πιο ασφαλές από πολλές άλλες χώρες και τα ποσοστά σοβαρής εγκληματικότητας θεωρούνται γενικά χαμηλά. Η γνώση του τι πρέπει να προσέξετε, η άσκηση προσοχής, η επαγρύπνηση και η αποφυγή των γνωστών προβληματικών σημείων θα σας εξασφαλίσουν μια επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς εγκλήματα και μια ευχάριστη εμπειρία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *