Γάμος αλλοδαπών στο Ηνωμένο Βασίλειο

| 7 Αυγούστου, 2024
Αλλοδαποί που παντρεύονται στο Ηνωμένο Βασίλειο

Για διάφορους λόγους πολλά ζευγάρια που δεν είναι Βρετανοί επιθυμούν να παντρευτούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Μπορεί να είναι για ρομαντικούς ή συναισθηματικούς λόγους, μια επιθυμία ζωής, επειδή ζουν εκεί μέλη της οικογένειάς τους, επειδή ένας από τους δύο είναι Βρετανός ή από απλή πρακτικότητα.
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ορισμένοι μπορεί να προβούν σε εικονικό γάμο σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν την υπηκοότητα ή το δικαίωμα παραμονής.

Η βρετανική κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι ορισμένα άτομα μπορεί να προσπαθήσουν να παρακάμψουν τους κανονισμούς με το να παντρευτούν ενώ βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο με βρετανική βίζα ή βρετανική ETA (Electronic Travel Authorisation).
Η τυπική βρετανική θεώρηση επισκέπτη απαγορεύει ρητά στον κάτοχό της να παντρευτεί ή να συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ενώ βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός σε μια βρετανική ETA, αλλά εξακολουθούν να ισχύουν οι ίδιοι βασικοί κανόνες.

Αναμένεται ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξη της βρετανικής ΕΤΑ μέχρι το τέλος του 2024.
Σε αυτό το σημείο θα καταστεί υποχρεωτική απαίτηση για τις επισκέψεις αλλοδαπών που σήμερα απολαμβάνουν είσοδο χωρίς θεώρηση σε οποιαδήποτε από τις τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, τη Σκωτία, την Ουαλία, την Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Από το τέλος του 2024, οι αλλοδαποί επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου που δεν υπόκεινται σε υποχρέωση θεώρησης θα πρέπει να διαθέτουν ETA του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το UK ETA συνδέεται ψηφιακά με το διαβατήριο του κατόχου του, πριν καν αναχωρήσει για οποιοδήποτε ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι κύριοι σκοποί για την έκδοση ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου είναι οι διακοπές, οι οικογενειακές επισκέψεις, οι επιχειρήσεις και οι σπουδές και οι κάτοχοι περιορίζονται σε μέγιστη διαμονή 90 ημερών από ένα μπλοκ 180 ημερών.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη μορφή βρετανικής ETA που να εκδίδεται για σκοπούς γάμου, αλλά το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών γνωρίζει ότι ορισμένοι επισκέπτες μπορεί να έχουν ένα τέτοιο σχέδιο στο μυαλό τους.
Δεν υπάρχει κανόνας που να ορίζει ότι οι κάτοχοι ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου δεν μπορούν να παντρευτούν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ειδικά προνόμια ή δικαιώματα.

Η τυπική διαδικασία

Παρόλο που ένας αλλοδαπός που επιθυμεί να επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να μην χρειάζεται θεώρηση, ανάλογα με τη χώρα καταγωγής του, μπορεί να είναι σκόπιμο να ακολουθήσει τη σωστή διαδικασία εάν ο γάμος ή το σύμφωνο συμβίωσης είναι ο ρητός σκοπός της επίσκεψης.
Αυτό θα απαιτήσει την υποβολή αίτησης για μια ειδική μορφή θεώρησης, από τις οποίες υπάρχουν δύο:

  • Βίζα επισκέπτη γάμου
  • Οικογενειακή βίζα

Το ποια μορφή θεώρησης απαιτείται εξαρτάται από την εθνικότητα του ζευγαριού και από το αν οι νεόνυμφοι σκοπεύουν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή να φύγουν εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.

Βίζα επισκέπτη γάμου

Εάν η πρόθεση είναι απλώς να παντρευτείτε στο Ηνωμένο Βασίλειο και να φύγετε από τη δικαιοδοσία εντός των έξι μηνών που επιτρέπει η θεώρηση, αρκεί για το σκοπό αυτό η θεώρηση γάμου επισκέπτη.
Η θεώρηση αυτή δεν δίνει το δικαίωμα στον κάτοχό της να φέρει μέλη της οικογένειάς του ή εξαρτώμενα μέλη στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς αυτά χρειάζονται τη δική τους θεώρηση.
Δεν επιτρέπεται η εργασία κατά την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο (με περιορισμένες εξαιρέσεις) ούτε η είσπραξη οποιωνδήποτε κοινωνικών παροχών.
Η θεώρηση επίσκεψης γάμου δεν μπορεί να παραταθεί ή να ανταλλαγεί με άλλη μορφή θεώρησης.
Η θεώρηση ισχύει για διάστημα έως έξι μηνών και κοστίζει επί του παρόντος 115 λίρες Αγγλίας (περίπου 132,50 ευρώ).
Οι αιτήσεις για αυτή τη μορφή θεώρησης μπορούν να υποβληθούν το πολύ τρεις μήνες πριν από την ημερομηνία άφιξης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οικογενειακή βίζα

Η οικογενειακή βίζα, η οποία καλύπτει όσους επιθυμούν να παντρευτούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπορεί να ζητηθεί για μια ευρεία ποικιλία σκοπών και από ένα ευρύ φάσμα ατόμων.
Σε αυτά περιλαμβάνονται όσοι επιθυμούν να παντρευτούν:

  • Βρετανός ή Ιρλανδός πολίτης
  • Πολίτης ενός από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Πολίτης ενός από τα τέσσερα κράτη μέλη του χώρου Σένγκεν που δεν ανήκουν στην ΕΕ (Νορβηγία, Ελβετία,
  • Ισλανδία, Λιχτενστάιν)
  • Κάτοχος τουρκικής επιχειρηματικής ή τουρκικής βίζας εργαζομένου
  • Άτομο με πλήρες καθεστώς πρόσφυγα και άδεια παραμονής

Η οικογενειακή βίζα απευθύνεται ειδικά σε άτομα που σκοπεύουν να παραμείνουν μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τον γάμο τους.

Προϋποθέσεις χορήγησης οικογενειακής βίζας

Με την πάροδο των ετών, η οικογενειακή θεώρηση ήταν η πιο συχνά ζητούμενη μορφή θεώρησης και η πιο επιδεκτική κατάχρησης.
Λόγω της συνεχιζόμενης δέσμευσης του Ηνωμένου Βασιλείου για την ενίσχυση της ασφάλειας, η μείωση του αριθμού των παράνομων μεταναστών έχει καταστεί προτεραιότητα λόγω της θεωρούμενης σύνδεσης με τρομοκρατικές ενέργειες και εγκληματικότητα.

Η απόκτηση οικογενειακής βίζας δεν είναι τόσο εύκολη όσο ήταν κάποτε και υπάρχουν αρκετές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται πριν εγκριθεί η αίτηση.

Αυτές περιλαμβάνουν την απόδειξη ενός από τα ακόλουθα:

  • Σε αναγνωρισμένο γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης
  • Να έχετε συνάψει σχέση και να ζείτε μαζί για τουλάχιστον δύο χρόνια

Ο αιτών και ο προτεινόμενος σύντροφος θα παντρευτούν εντός έξι μηνών από την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο
επειδή ο αιτών τη θεώρηση σκοπεύει να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το γάμο, πρέπει επίσης:

  • Να γνωρίζουν καλά την αγγλική γλώσσα
    Να είναι οικονομικά αυτοδύναμοι

Η μη εκπλήρωση των προβλεπόμενων προϋποθέσεων θα καταστήσει την απόκτηση οικογενειακής βίζας εξαιρετικά δύσκολη αλλά όχι αδύνατη.
Οικογενειακή βίζα μπορεί επίσης να χορηγηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως:

  1. Να είστε γονέας παιδιού που διαμένει στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι Ιρλανδός ή Βρετανός πολίτης.
  2. Να είστε γονέας παιδιού που διαμένει στο Ηνωμένο Βασίλειο για επτά ή περισσότερα χρόνια και για το οποίο η μετεγκατάσταση σε ξένη χώρα θα θεωρούνταν παράλογη.
  3. Η παρεμπόδιση της εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αποτελούσε παραβίαση αναγνωρισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ακόμα και αν πληρούνται μία ή περισσότερες από αυτές τις προϋποθέσεις, δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα χορηγηθεί οικογενειακή βίζα και η τελική απόφαση θα παραμείνει στα χέρια των υπαλλήλων του βρετανικού Υπουργείου Εσωτερικών.

Επεξεργασία αιτήσεων

Εάν η αίτηση υποβάλλεται από αρραβωνιαστικό ή τον υποψήφιο σύντροφο, η οικογενειακή θεώρηση ισχύει για περίοδο έξι μηνών, ενώ σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ο κάτοχος μπορεί να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο για δύο έτη και εννέα μήνες.
Οι χρόνοι διεκπεραίωσης ποικίλλουν από περίπτωση σε περίπτωση, αλλά οι αιτήσεις που υποβάλλονται εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, μπορούν να εγκριθούν εντός οκτώ εβδομάδων, ενώ οι αιτήσεις από το εξωτερικό μπορεί να χρειαστούν έως και είκοσι τέσσερις εβδομάδες.

Ο χρόνος διεκπεραίωσης είναι σημαντικά μεγαλύτερος για τους αιτούντες που δεν πληρούν τις απαιτήσεις για τη γλώσσα ή το εισόδημα και μπορεί επί του παρόντος να διαρκέσει έως και ένα έτος πριν από την έκδοση της απόφασης.

Η οικογενειακή βίζα μπορεί να παραταθεί καθώς πλησιάζει η ημερομηνία λήξης της και ο κάτοχος δικαιούται να υποβάλει αίτηση για επ’ αόριστον άδεια παραμονής αφού περάσει πέντε συνεχή έτη διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Γάμος και κατοικία

Είναι κοινή παρανόηση ότι ο γάμος με Βρετανό πολίτη συνεπάγεται αυτόματο δικαίωμα διαμονής ή ιθαγένειας.
Αυτό, ωστόσο, δεν ισχύει!
Οι αλλοδαποί σύζυγοι Βρετανών πολιτών εξακολουθούν να υπόκεινται στους ίδιους μεταναστευτικούς κανόνες και κανονισμούς που ίσχυαν πριν από το γάμο.
Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι απαιτήσεις για την αγγλική γλώσσα και τις οικονομικές απαιτήσεις και η απέλαση παραμένει πιθανή μέχρι να πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές.

Πριν από την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένας πολίτης οποιασδήποτε χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παντρευόταν Βρετανό υπήκοο είχε δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για άδεια παραμονής στο πλαίσιο του συστήματος διευθέτησης της ΕΕ.
Για όσους υπέβαλαν αίτηση, ή έγιναν δεκτοί, για άδεια παραμονής πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2020, αυτό εξακολουθεί να ισχύει, αλλά πλέον δεν ισχύει, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται πλέον εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από το γάμο στην ιθαγένεια

Η απόκτηση της βρετανικής ιθαγένειας για έναν μη βρετανό υπήκοο είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και ο γάμος με έναν βρετανό πολίτη είναι μόνο η αρχή.
Εν συντομία, υπάρχουν τέσσερα βήματα που πρέπει να γίνουν:

  1. Υποβάλετε αίτηση και λαμβάνετε βίζα επισκέπτη γάμου (που ονομάζεται επίσης βίζα συζύγου).
  2. Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία λήξης της βίζας επισκέπτη γάμου, ζητήστε παράταση.
  3. Μετά από πέντε χρόνια συνεχούς διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας αλλοδαπός μπορεί να υποβάλει αίτηση για άδεια επ’ αόριστον παραμονής (ILR).
  4. Μετά τη συμπλήρωση ενός έτους με ILR μπορεί να υποβληθεί αίτηση για τη βρετανική υπηκοότητα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας πρέπει να τηρούνται όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις της βίζας συζύγου και του ILR.
Αυτό σημαίνει συμμόρφωση με τις οικονομικές και γλωσσικές απαιτήσεις και πολλά άλλα.
Πρέπει να αποδεικνύεται ότι η σχέση με τον Βρετανό σύζυγο παραμένει άθικτη και πρέπει επίσης να αποδεικνύεται η βασική γνώση της βρετανικής ζωής, των εθίμων και των αξιών.

Μια άλλη σημαντική προϋπόθεση για τη βρετανική υπηκοότητα είναι ότι ο αιτών θα πρέπει να είναι “καλός χαρακτήρας”, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει ιστορικό σοβαρής εγκληματικής δραστηριότητας ή ανεντιμότητας σε συναλλαγές και αλληλεπιδράσεις με τη βρετανική κυβέρνηση.

Αν έχετε αμφιβολίες, ζητήστε επαγγελματική βοήθεια

Ενώ η διαδρομή προς την ιθαγένεια μπορεί να φαίνεται απλή, συχνά μπορεί να προκύψουν δυσκολίες και οι αιτούντες καλούνται πάντα να συμβουλεύονται δικηγόρο, δικηγόρο ή εμπειρογνώμονα μετανάστευσης, ο οποίος μπορεί να τους βοηθήσει να αποφύγουν πολλά από τα συνήθη ζητήματα και εμπόδια στην πορεία προς την ιθαγένεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *