Έντυπο υγείας για ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο

| 5 Ιανουαρίου, 2023
Έντυπο υγείας για ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο

Είναι απαραίτητο το έντυπο υγείας για την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας του κοροναϊού, όλα τα διεθνή ταξίδια ουσιαστικά σταμάτησαν, καθώς οι διάφορες χώρες έλαβαν διάφορα μέτρα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού. Τα μέτρα που ελήφθησαν περιλάμβαναν την ανάγκη συμπλήρωσης μιας εξέτασης για τον κορονοϊό ημέρες πριν από το ταξίδι και την υποχρεωτική καραντίνα κατά την άφιξη στη χώρα προορισμού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασε στο σημείο να εισαγάγει ένα διαβατήριο εμβολίων, το οποίο θα μπορούσε να ενημερώνεται τακτικά με την κατάσταση εμβολιασμού του κατόχου του. Σε πιο ακραίες περιπτώσεις, ορισμένες χώρες έφτασαν στο σημείο να απαγορεύσουν σχεδόν όλη την εισερχόμενη και εξερχόμενη εναέρια κυκλοφορία.

Κατά τη διάρκεια εκείνων των σκοτεινών ημερών, οι επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19 και να επιδεικνύουν απόδειξη ότι είχαν κάνει πρόσφατο αρνητικό τεστ πριν τους επιτραπεί η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ευτυχώς, τα χειρότερα φαίνεται να έχουν περάσει, αν και η πρόσφατη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων προκαλεί κάποια ανησυχία, ενώ τα διεθνή ταξίδια έχουν επανέλθει σχεδόν στην προ της πανδημίας κανονικότητα.

Επιστροφή στο κανονικό

Τα καλά νέα είναι ότι η μετάβαση με αεροπλάνο ή πλοίο στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι και πάλι μια απλή διαδικασία χωρίς όλες τις απαιτήσεις για τον κοροναϊό. Τουλάχιστον προς το παρόν. Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες χρειάζονται απλώς ένα ισχύον διαβατήριο με ισχύ τουλάχιστον τριών μηνών πέραν της τελευταίας ημερομηνίας διαμονής. Φυσικά, οι πολίτες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή όσοι δεν περιλαμβάνονται σε κατάλογο απαλλαγμένων από τη βίζα θα χρειαστούν επίσης βίζα για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι πλέον απαραίτητο:

  • Να έχει υποβληθεί σε εξέταση COVID-19 πριν από το ταξίδι ή κατά την άφιξη
    Για καραντίνα κατά την άφιξη
  • Να παρέχει έντυπο εντοπισμού επιβατών για τη διάρκεια της διαμονής

Οι νέες αυτές κατευθυντήριες γραμμές ισχύουν για όλους τους επισκέπτες, ανεξάρτητα από το αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

Με την επιφύλαξη αλλαγών

Παρόλο που επί του παρόντος δεν υπάρχουν απαιτήσεις για έλεγχο COVID-19 ή απόδειξη εμβολιασμού, η κατάσταση αυτή είναι εξαιρετικά ρευστή και οι παλιοί κανονισμοί μπορούν να επανέλθουν γρήγορα.

Εάν χώρες προστεθούν στον “κόκκινο κατάλογο” – έναν κατάλογο χωρών με ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά κρουσμάτων COVID-19 – καθιστά τα ταξίδια από και προς αυτές τις χώρες εξαιρετικά δύσκολα. Προς το παρόν δεν υπάρχουν χώρες στον κόκκινο κατάλογο, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει από στιγμή σε στιγμή, εάν τα κρούσματα COVID αυξηθούν εκ νέου δραστικά.

Έντυπο εντοπισμού επιβατών

Το 2020, το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε έντυπα εντοπισμού επιβατών προκειμένου να παρακολουθεί τους επισκέπτες και τους πολίτες που επιστρέφουν. Με τη χρήση αυτών των εντύπων, οι αρχές θα μπορούσαν να τηρούν αρχείο όλων όσων βρέθηκαν θετικοί στον ιό, καθώς και τη θέση τους και τις πιθανές επαφές τους. Ένα χρόνο αργότερα το σύστημα επικαιροποιήθηκε και περιλάμβανε λεπτομέρειες σχετικά με την κατάσταση εμβολιασμού των ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών εμβολίων.

Από τον Μάρτιο του 2022, όταν άρθηκαν όλοι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, δεν απαιτείται πλέον η συμπλήρωση εντύπου εντοπισμού και όλοι οι επισκέπτες μπορούν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς έντυπα ή οποιαδήποτε απόδειξη εμβολιασμού. Ωστόσο, αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως προσωρινό μέτρο, καθώς οι υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν προειδοποιήσει ότι τα έντυπα εντοπισμού μπορεί να κυκλοφορήσουν και πάλι σε περίπτωση που ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί σε ανησυχητικό επίπεδο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούσαν ακόμη τα έντυπα εντοπισμού επιβατών μέχρι πρόσφατα (και σε ορισμένες μπορεί να εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται), οπότε συνιστάται να ελέγχετε τις πολιτικές COVID-19 οποιασδήποτε χώρας πριν ταξιδέψετε.

Απαραίτητη τεκμηρίωση

Ενώ ορισμένοι επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου χρειάζονται βίζα, αυτό δεν ισχύει επί του παρόντος για τους Ευρωπαίους, παρά το γεγονός ότι η Βρετανία έχει αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2023, η ΕΕ πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή το ETIAS (Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειών Ταξιδίου) και σε αυτό το σημείο, οι Βρετανοί πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ θα χρειάζονται διαβατήριο εγκεκριμένο από το ETIAS. Ομοίως, το Ηνωμένο Βασίλειο εισάγει επίσης το δικό του σύστημα ηλεκτρονικής έγκρισης ταξιδιού, σύμφωνα με το οποίο οι Ευρωπαίοι επισκέπτες θα χρειάζονται προέγκριση για να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επί του παρόντος, είναι ακόμη σχετικά εύκολο για τους Βρετανούς πολίτες να επισκέπτονται την Ευρώπη και για τους Ευρωπαίους να εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα μόνα έγγραφα που απαιτούνται είναι ένα ισχύον, έγκυρο διαβατήριο με τουλάχιστον τρεις μήνες παραμονής μετά την τελευταία ημερομηνία παραμονής στη χώρα. Προς το παρόν δεν απαιτούνται έντυπα υγείας, αποδεικτικά εμβολιασμού ή έντυπο εντοπισμού επιβατών, αλλά αυτό θα πρέπει να ελέγχεται πριν από κάθε ταξίδι προς το Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ευρώπη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι επίσης δυνατή η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω εθνικής ταυτότητας, αλλά αυτές είναι ασυνήθιστες περιπτώσεις και ελάχιστες. Επίσης, οι επισκέπτες από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας στη Βόρεια Ιρλανδία δεν χρειάζονται έγγραφα, αν και η συνοριακή ασφάλεια μπορεί να κάνει ερωτήσεις σχετικά με την επίσκεψη, και είναι πάντα καλύτερο να έχετε μαζί σας διαβατήριο για να αποφύγετε τυχόν καθυστερήσεις ή προβλήματα στα σύνορα.

Οι κανόνες COVID-19 μπορεί να εξακολουθούν να ισχύουν

Αν και πολλοί από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και κανονισμούς του COVID-19 έχουν πλέον αρθεί, αυτό δεν σημαίνει ότι η πανδημία έχει τελειώσει ή ότι όλοι οι κανόνες ανήκουν στο παρελθόν. Πολλές αεροπορικές εταιρείες εξακολουθούν να εφαρμόζουν τον κανόνα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας κατά τη διάρκεια της πτήσης, ενώ ορισμένα αεροδρόμια απαιτούν επίσης από τους επιβάτες να φορούν μάσκα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στα κτίρια του αεροσταθμού. Οι εν λόγω κανονισμοί αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ για το ορατό μέλλον και ιδιαίτερα εάν οι αριθμοί των κρουσμάτων του κοροναϊού αρχίσουν να αυξάνονται σημαντικά.

Οι κανόνες και οι κανονισμοί διαφέρουν από αεροδρόμιο σε αεροδρόμιο και από αερομεταφορέα σε αερομεταφορέα, οπότε οι υποψήφιοι ταξιδιώτες θα πρέπει να ενημερωθούν για τους κανόνες πριν από την άφιξή τους σε ένα αεροδρόμιο ή έναν θαλάσσιο τερματικό σταθμό.

Οι απαιτήσεις καραντίνας στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης έχουν επίσης κατά κύριο λόγο καταργηθεί. Ωστόσο, ορισμένες χώρες εξακολουθούν να εφαρμόζουν υποχρεωτική καραντίνα για τους εισερχόμενους επισκέπτες, οπότε θα πρέπει πάντα να είναι κανείς ενήμερος για την τρέχουσα κατάσταση, βέβαια, αυτό που ισχύει σήμερα μπορεί να μην ισχύει αύριο.