Έναρξη ισχύος της αύξησης του κατώτατου ορίου μισθών για τους ειδικευμένους εργαζόμενους

| 8 Απριλίου, 2024
Έναρξη ισχύος της αύξησης του κατώτατου ορίου μισθών για τους ειδικευμένους εργαζόμενους

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) αύξησε το γενικό όριο μισθών για τους διεθνείς ειδικευμένους εργαζόμενους.

Οι επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει πλέον να πληρώνουν περισσότερα για να απασχολούν διεθνείς εργαζόμενους.

Από τις 4 Απριλίου, το γενικό όριο μισθού για τους ειδικευμένους εργαζόμενους ανέρχεται σε 38.700 λίρες, δηλαδή 48% αύξηση από τις προηγούμενες 26.200 λίρες.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η αύξηση αυτή θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι το μεταναστευτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου επικεντρώνεται στην πρόσληψη εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης.

Θα βοηθήσει επίσης την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου να αναπτυχθεί, μειώνοντας παράλληλα τον συνολικό αριθμό των καθαρών μεταναστευτικών ροών.

“Ήρθε η ώρα να κλείσουμε τις βρύσες και να σταματήσουμε τη ροή φτηνών εργαζομένων από το εξωτερικό”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών James Cleverly σε δελτίο τύπου.

Πρόσθεσε ότι οι “μη βιώσιμοι” υψηλοί αριθμοί μετανάστευσης είναι “απλά άδικοι”, καθώς “υποβαθμίζουν τους μισθούς των σκληρά εργαζόμενων ανθρώπων [British] “.

Ο Cleverly πρόσθεσε: “Οι εργοδότες πρέπει επίσης να παίξουν το ρόλο τους και να θέσουν τους Βρετανούς εργαζόμενους σε προτεραιότητα”.

Η αύξηση του μισθολογικού ορίου αποτελεί μέρος μιας ισχυρής και δίκαιης δέσμης μέτρων που ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών τον Δεκέμβριο του 2023.

Οι αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου σημαίνουν ότι 300.000 άτομα που έφτασαν στη χώρα πέρυσι δεν θα μπορούν πλέον να το κάνουν.

Μισθολόγιο μετανάστευσης κατώτατο όριο

Ένα άλλο μέρος των αλλαγών πολιτικής για τη μείωση του αριθμού των καθαρών μεταναστευτικών ροών είναι η αντικατάσταση του καταλόγου επαγγελμάτων που παρουσιάζουν έλλειψη (SOL) με έναν κατάλογο μισθών μεταναστών (ISL).

Η κυβέρνηση τόνισε ότι κανένας τομέας δεν πρέπει να εξαρτάται μόνιμα από τη μετανάστευση.

Οι εργοδότες δεν θα μπορούν πλέον να πληρώνουν τους μετανάστες λιγότερο από τους εργαζόμενους του Ηνωμένου Βασιλείου σε επαγγέλματα που παρουσιάζουν ελλείψεις.

Οι θέσεις εργασίας που περιλαμβάνονται στο ΔΜΑ “δεν πρέπει να χρησιμεύουν για τη μείωση των αμοιβών και να υπονομεύουν την πρόσληψη Βρετανών εργαζομένων”.

Ρόλοι θα συμπεριληφθούν στο ΔΕΠ μόνο εάν είναι εξειδικευμένοι και σε έλλειψη και εάν θεωρούνται “λογικοί” δεδομένων των σημερινών προσπαθειών για επενδύσεις στο εργατικό δυναμικό των κατοίκων.

Σύμφωνα με τη σύσταση της συμβουλευτικής επιτροπής μετανάστευσης (MAC), το ISL θα περιλαμβάνει 21 ρόλους.

Μόνο το οκτώ τοις εκατό του συνόλου των θέσεων εργασίας που είναι επιλέξιμες για τη διαδρομή απασχόλησης ειδικευμένων εργαζομένων περιλαμβάνονται στο ΔΕΑ.

Παρόμοια με το SOL, οι θέσεις εργασίας ISL θα λάβουν έκπτωση 20% με βάση το νέο αυξημένο όριο μισθού.

Από τις 4 Απριλίου, οι εργοδότες που χρηματοδοτούν ειδικευμένους εργαζόμενους πρέπει να καταβάλλουν τουλάχιστον 38.700 λίρες Αγγλίας ή το “τρέχον ημερομίσθιο” της θέσης εργασίας, όποιο από τα δύο είναι υψηλότερο.

Αυτό σημαίνει ότι το όριο του μειωμένου μισθού για τις θέσεις εργασίας γενικών ειδικευμένων εργατών στο ISL θα είναι πλέον 30.960 λίρες Αγγλίας.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης και όσοι εργάζονται σε θέσεις εργασίας που υπάγονται στην εθνική μισθολογική κλίμακα εξαιρούνται από τη νέα απαίτηση για τον μέσο μισθό.

Ωστόσο, για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης εξακολουθεί να ισχύει ένα τυπικό κατώτατο όριο, το οποίο θα αυξηθεί από 26.200 σε 29.000 λίρες.

Αυτό σημαίνει ότι το όριο του μειωμένου μισθού για τις θέσεις εργασίας υγειονομικού προσωπικού και εργαζομένων στον τομέα της περίθαλψης στο ΔΕΑ θα είναι πλέον 23.200 λίρες Αγγλίας.

Βρετανικό εργατικό δυναμικό “Σχέδιο επιστροφής στην εργασία”

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Cleverly δήλωσε ότι η κυβέρνηση επαναπροσδιορίζει τον μεταναστευτικό της νόμο ώστε να δώσει προτεραιότητα στους “λαμπρότερους και καλύτερους που έχουν τις δεξιότητες που χρειάζεται η οικονομία μας”.

Αυτό συνεπάγεται την προτεραιότητα των εργαζομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και των εργοδοτών που επενδύουν στην κατάρτιση, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους και την πρόσληψη οικιακών εργαζομένων πρώτα.

Ο υπουργός Εργασίας και Συντάξεων του Ηνωμένου Βασιλείου Μελ Στράιντ πιστεύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει στηριχθεί σε εργατικό δυναμικό από το εξωτερικό για πάρα πολύ καιρό, ενώ υπάρχει τοπικό ταλέντο.

Δήλωσε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθολογικού ορίου και οι μεταρρυθμίσεις κοινωνικής πρόνοιας θα απελευθερώσουν το δυναμικό του βρετανικού εργατικού δυναμικού.

“Είμαι αποφασισμένος να δώσω στους αναζητούντες εργασία την υποστήριξη που χρειάζονται για να προχωρήσουν και να προκόψουν μέσω του σχεδίου μας Επιστροφή στην Εργασία ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων λιρών”, δήλωσε ο Στράιντ.

Πρόσθεσε ότι το δίκτυο των κέντρων εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου παρέχει “θέσεις μαθητείας, στρατόπεδα εκμάθησης και προγράμματα δεξιοτήτων για να βοηθήσει ακόμη περισσότερους ανθρώπους να εργαστούν”.

Το σχέδιο “Επιστροφή στην εργασία” αποσκοπεί στην άρση των εμποδίων στην απασχόληση για πάνω από ένα εκατομμύριο Βρετανούς που είναι μακροχρόνια άνεργοι, μακροχρόνια ασθενείς ή ανάπηροι.

Άλλα μέτρα για τη μείωση της καθαρής μετανάστευσης

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επίσης εφαρμόσει διάφορα μέτρα για τη μείωση της καθαρής μετανάστευσης.

Από τις 11 Μαρτίου, οι επιχειρήσεις φροντίδας που σχεδιάζουν να απασχολήσουν μετανάστες εργαζόμενους πρέπει να εγγραφούν στην Επιτροπή Ποιότητας Φροντίδας. (CQC)

Η αλλαγή αυτή έχει ως στόχο να συμβάλει στην πάταξη και την πρόληψη της εκμετάλλευσης και της κακοποίησης των εργαζομένων στον τομέα.

Η κυβέρνηση απαγόρευσε επίσης στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης να φέρνουν εξαρτώμενα μέλη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από τον Ιανουάριο του 2024, μόνο επιλεγμένοι κάτοχοι φοιτητικής βίζας θα μπορούν να φέρνουν τις οικογένειές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μπορούν να μεταβούν σε βίζα εργασίας μόνο αφού ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Η MAC επανεξετάζει επίσης επί του παρόντος τη διαδρομή της θεώρησης για πτυχιούχους, προκειμένου να ελέγξει αν εξυπηρετεί τον σκοπό της και αν δεν γίνεται κατάχρηση.

Από τις 11 Απριλίου, το ελάχιστο απαιτούμενο εισόδημα για τις θεωρήσεις που σχετίζονται με την οικογένεια θα αυξηθεί από 18.600 σε 29.000 λίρες.

Το ποσό αυτό θα αυξηθεί περαιτέρω σε 38.700 λίρες μέχρι τις αρχές του 2025, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα εξαρτώμενα μέλη που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα υποστηρίζονται οικονομικά.

Από τον Φεβρουάριο του 2024, οι μετανάστες θα πληρώνουν επίσης υψηλότερο πρόσθετο τέλος για την υγεία των μεταναστών (IHS). Τα υψηλότερα τέλη θα αυξήσουν σημαντικά το συνολικό κόστος της εξασφάλισης θεώρησης εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο.