Ηνωμένο Βασίλειο Επεξεργασία θεωρήσεων

| 7 Ιουνίου, 2024
Ηνωμένο Βασίλειο Επεξεργασία θεωρήσεων

Οι ξένοι υπήκοοι που υποβάλλουν αίτηση για θεώρηση για επίσκεψη, σπουδές, εργασία ή διαμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο υποβάλλουν συνήθως αίτηση στην πλησιέστερη βρετανική πρεσβεία ή προξενείο στη χώρα τους. Εάν αυτά δεν είναι διαθέσιμα, η αίτηση θα υποβληθεί σε καθορισμένο κέντρο υποβολής αιτήσεων θεώρησης ή VAC. Στο πλαίσιο της διαδικασίας υποβολής της αίτησης, ο αιτών θα πρέπει επίσης να παραστεί σε προσωπική συνέντευξη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην πρεσβεία, το προξενείο ή το καθορισμένο VAC.

Η επεξεργασία των θεωρήσεων πραγματοποιείται από υπαλλήλους εκκαθάρισης εισόδου οι οποίοι μπορεί να βρίσκονται στη χώρα όπου υποβάλλεται η αίτηση ή σε ένα από τα κέντρα που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα κέντρα αυτά λειτουργούν και διοικούνται από έναν οργανισμό που ονομάζεται United Kingdom Visas and Immigration, ή εν συντομία UK VI. Η UK VI εξετάζει εκατομμύρια αιτήσεις κάθε χρόνο και κάθε μία από αυτές αξιολογείται με ιδιαίτερη έμφαση στην επιβολή της βρετανικής ασφάλειας και στην εξάλειψη πιθανών εγκληματικών, τρομοκρατικών κινδύνων ή κινδύνων για την ασφάλεια.

Η UK VI διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο κέντρων υποβολής αιτήσεων και λήψης αποφάσεων για την έκδοση θεωρήσεων σε όλο τον κόσμο, αλλά, προφανώς, δεν διαθέτει ένα σε κάθε χώρα του κόσμου.

Κέντρο λήψης αποφάσεων

Όλες οι αιτήσεις για βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου αξιολογούνται από υπαλλήλους που απασχολούνται στο βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών. Κατά τα προηγούμενα έτη, η αξιολόγηση γινόταν στην αρμόδια πρεσβεία της χώρας στην οποία κατατέθηκε η αίτηση, αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον. Για ένα διάστημα, η λήψη αποφάσεων γινόταν σε παγκόσμιους κόμβους όπως το Πεκίνο ή η Κωνσταντινούπολη, αλλά και αυτό θεωρήθηκε μάλλον δυσκίνητο σύστημα. Αν και παραμένουν ορισμένα παγκόσμια κέντρα, σήμερα μεγάλο μέρος της λήψης αποφάσεων έχει συγκεντρωθεί σε γραφεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία βρίσκονται σε μία από τρεις πόλεις:

  1. Croydon (Λονδίνο)
  2. Sheffield
  3. Λίβερπουλ

Το ποιο κέντρο θα χρησιμοποιηθεί για μια συγκεκριμένη θεώρηση εξαρτάται από δύο παράγοντες:

  • Το είδος της αιτούμενης θεώρησης
  • Ποιο κέντρο VAC διεξήγαγε την προσωπική συνέντευξη

Όπως έχουν τα πράγματα, μια αίτηση θεώρησης από την Αυστραλία θα διεκπεραιώνεται στον κόμβο του Πεκίνου, ενώ οι αιτήσεις από την Αμερική θα διεκπεραιώνονται στο Croydon. Οι περισσότερες αιτήσεις θεώρησης για σπουδές ή εργασία θα αποφασιστούν στο κέντρο λήψης αποφάσεων στο Σέφιλντ.

Χρόνος επεξεργασίας

Ανεξάρτητα από το είδος της βίζας που ζητείται, το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών προσπαθεί να τηρήσει έναν τυποποιημένο χρόνο επεξεργασίας για κάθε μία. Το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη χορήγηση θεώρησης εξαρτάται από τις ατομικές περιστάσεις, όπως:

  • Το είδος της αιτούμενης θεώρησης
  • Είτε πρόκειται για πρώτη αίτηση είτε για ανανέωση
  • Εάν η αίτηση υποβάλλεται εντός ή εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου
  • Ιστορικό θεωρήσεων του αιτούντος

Σε γενικές γραμμές, οι αιτήσεις από χώρες εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να διεκπεραιωθούν εντός τριών εβδομάδων από την προσωπική συνέντευξη. Αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί ως ελάχιστο χρονικό πλαίσιο, καθώς ενδέχεται να ζητηθούν περαιτέρω λεπτομέρειες ή διευκρινίσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο χρόνος διεκπεραίωσης μπορεί να επιταχυνθεί επιλέγοντας μία από τις υπηρεσίες προτεραιότητας που προσφέρει το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο χρόνος διεκπεραίωσης αρχίζει από την επίσημη παραλαβή της αίτησης και οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές του Υπουργείου Εσωτερικών έχουν ως εξής:

  • Οι συνήθεις θεωρήσεις που ζητούνται από χώρες εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να χορηγούνται εντός τριών εβδομάδων στο 90% των περιπτώσεων. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 98% εντός έξι εβδομάδων και στο 100% στο τέλος της δωδέκατης εβδομάδας. Πρέπει να σημειωθεί ότι μια εβδομάδα θεωρείται ότι είναι πέντε εργάσιμες ημέρες.
  • Οι βίζες εγκατάστασης για τις οποίες υποβάλλονται αιτήσεις από χώρες εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να διαρκέσουν δώδεκα εβδομάδες από την υποβολή τους για πάνω από το 98% των περιπτώσεων, ενώ όλες οι αιτήσεις αποφασίζονται εντός είκοσι τεσσάρων εβδομάδων από την υποβολή τους.
  • Η θεώρηση για παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο (ως φοιτητής, εργαζόμενος, κάτοικος, σύζυγος ή επιχειρηματίας) θα πρέπει να διεκπεραιώνεται εντός οκτώ εβδομάδων.
  • Οι θεωρήσεις απεριόριστης άδειας παραμονής (ILR Visa) και χωρίς χρονικό περιορισμό (NTL Visa) διεκπεραιώνονται συνήθως εντός έξι μηνών.

Σε περίπτωση που η θεώρηση απαιτείται επειγόντως, το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να παράσχει υπηρεσίες προτεραιότητας ή υπερπροτεραιότητας, αλλά οι υπηρεσίες αυτές συνεπάγονται πρόσθετο κόστος. Ωστόσο, ο χρόνος που εξοικονομείται μπορεί να είναι τεράστιος, καθώς ορισμένες αποφάσεις επιστρέφονται σε μία ή δύο εργάσιμες ημέρες.

Ομαλή λειτουργία

Οι περισσότερες καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση μιας αίτησης θεώρησης οφείλονται σε λάθη ή παραλείψεις εκ μέρους του αιτούντος. Οι εκτιμώμενοι χρόνοι διεκπεραίωσης είναι ακριβείς, αλλά μόνο εάν ο αιτών έχει παράσχει όλες τις πληροφορίες και τα σχετικά έγγραφα που ζητούνται.

Τα προβλήματα με μια αίτηση θα επισημαίνονται στον αιτούντα και η φάση της επεξεργασίας μπορεί να ξεκινήσει εκ νέου μόνο μετά την παραλαβή της νέας αίτησης (με διορθώσεις ή προσαρμογές). Αυτό μπορεί να προσθέσει εβδομάδες στον αναφερόμενο χρόνο διεκπεραίωσης και να έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τον αιτούντα.

Πολλά βασικά λάθη μπορούν να αποφευχθούν εάν αφιερωθεί χρόνος και προσοχή στο έντυπο της αίτησης και εάν εξασφαλιστεί ότι προσκομίζονται όλα τα απαιτούμενα έγγραφα.
Η αίτηση πρέπει να είναι:

  • Συμπληρώνεται πλήρως, ειλικρινά και με ακρίβεια
  • Υποβάλλεται πριν από τη λήξη τυχόν υφιστάμενης θεώρησης
  • Συνοδεύεται από ΟΛΑ τα ζητούμενα δικαιολογητικά (συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών)
  • Πλήρης πληρωμή με τα σχετικά μέσα
  • Σωστά υπογεγραμμένο και χρονολογημένο

Η αποφυγή βασικών λαθών απαιτεί μόνο λίγη υπομονή, χρόνο και προσοχή, αλλά αν δεν υποβάλλετε όλα όσα σας ζητούνται, θα καταλήξετε αναπόφευκτα σε απογοήτευση και απογοήτευση. Σε περίπτωση αμφιβολίας, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο κέντρο έκδοσης βίζας για καθοδήγηση, αντί να ρισκάρετε για την αποδοχή της αίτησης, η οποία, κατά πάσα πιθανότητα, θα απορριφθεί, αν δεν απορριφθεί εντελώς!