Ο πλήρης οδηγός σας για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Ιορδανίας

Οι κάτοχοι διαβατηρίων της Ιορδανίας δεν είναι πλέον επιλέξιμοι για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

Οι κάτοχοι ιορδανικού διαβατηρίου αφαιρέθηκαν από τον κατάλογο επιλεξιμότητας του Ηνωμένου Βασιλείου στις 10 Σεπτεμβρίου 2024. Ωστόσο, εάν έχουν κάνει κράτηση για ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τις 15:00 BST της 10/09/2024 και έχουν φθάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τις 08/10/2024 15:00 BST, τότε θα τους επιτραπεί η είσοδος στο πλαίσιο του προγράμματος ETA του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι κάτοχοι ιορδανικού διαβατηρίου που επιθυμούν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς ETA και εκτός των όρων της μεταβατικής περιόδου, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για τυπική θεώρηση επίσκεψης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου που έχουν εκδοθεί για τους κατόχους διαβατηρίων της Ιορδανίας πρέπει να ακυρωθούν έως τις 15:00 BST της 8ης Οκτωβρίου 2024.

Από τον Φεβρουάριο του 2024, οι Ιορδανοί πολίτες που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (ETA). Αντικατέστησε την προηγούμενη απαίτηση, η οποία ήταν μια τυπική θεώρηση επισκέπτη.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2024, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι οι υπήκοοι της Ιορδανίας δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (ETA) για να επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση. Όσοι έχουν ήδη κάνει κράτηση για ταξίδι πριν από τις 10 Σεπτεμβρίου 2024 και πρόκειται να φτάσουν πριν από τις 8 Οκτωβρίου 2024 μπορούν ακόμη να εισέλθουν χρησιμοποιώντας μια ETA. Ωστόσο, μετά τις 8 Οκτωβρίου 2024, όλες οι ETA θα ακυρωθούν και τα άτομα θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση για μελλοντικές επισκέψεις.

Γιατί η Ιορδανία αφαιρέθηκε από το πρόγραμμα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

Η Ιορδανία αφαιρέθηκε από το σύστημα ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας (ETA) του Ηνωμένου Βασιλείου λόγω ανησυχιών σχετικά με τη μετανάστευση και την εθνική ασφάλεια. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επανεξετάζει περιοδικά τους μεταναστευτικούς της κανόνες για να διασφαλίσει ότι ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της για τη διατήρηση του ελέγχου των ατόμων που εισέρχονται στη χώρα. Απαιτώντας θεώρηση αντί για ETA, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να εφαρμόσει αυστηρότερους ελέγχους στους Ιορδανούς υπηκόους, διασφαλίζοντας ότι επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε όσους πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Η αλλαγή αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και την αποτελεσματικότερη διαχείριση της μετανάστευσης.

Τι επηρέασε την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης;

Τα στατιστικά στοιχεία που επηρέασαν την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αφαιρέσει την Ιορδανία από το σύστημα ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας (ETA) οφείλονται στη σημαντική αύξηση των αιτήσεων ασύλου. Το 2022, οι αιτήσεις ασύλου από Ιορδανούς υπηκόους αυξήθηκαν κατακόρυφα, ενώ πολλές από αυτές κρίθηκαν αβάσιμες ή δεν πληρούσαν τα απαραίτητα κριτήρια για το καθεστώς του πρόσφυγα. Αυτή η έξαρση των αιτήσεων προκάλεσε ανησυχίες στους αξιωματούχους του Ηνωμένου Βασιλείου για πιθανή κατάχρηση του συστήματος, με αποτέλεσμα να ζητηθούν αυστηρότερες απαιτήσεις εισόδου για τους Ιορδανούς υπηκόους για τον έλεγχο της παράτυπης μετανάστευσης και την ενίσχυση της ασφάλειας. Οι αλλαγές αυτές αντανακλούν μια ευρύτερη προσπάθεια για την προστασία της ακεραιότητας του μεταναστευτικού συστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Θα μπορούσε η Ιορδανία να ενταχθεί ξανά στο πρόγραμμα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

Η Ιορδανία θα μπορούσε ενδεχομένως να επανέλθει στο σύστημα ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας (ETA) του Ηνωμένου Βασιλείου στο μέλλον, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραγόντων. Η απόφαση να επανέλθει η Ιορδανία στο πλαίσιο του ETA θα εξαρτηθεί πιθανότατα από τη σημαντική μείωση των αιτήσεων ασύλου και τη συνολική συμμόρφωση με τις μεταναστευτικές πολιτικές του Ηνωμένου Βασιλείου. Η βελτίωση των εσωτερικών συνθηκών της Ιορδανίας, ιδίως όσον αφορά τα μεταναστευτικά πρότυπα και τη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας, θα ήταν επίσης κρίσιμη. Εάν οι ανησυχίες αυτές αντιμετωπιστούν επαρκώς, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο επανεκτίμησης της επιλεξιμότητας της Ιορδανίας για την ΕΤΑ. Ωστόσο, δεν έχει παρασχεθεί χρονοδιάγραμμα για μια τέτοια επαναξιολόγηση.