Εάν σκοπεύετε να επισκεφθείτε σύντομα το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ), ενδέχεται να χρειαστείτε μια ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (ETA).

Ξεκινώντας την αίτησή σας

Οι ταξιδιώτες με διαβατήριο από τις ακόλουθες χώρες μπορούν να υποβάλουν αίτηση:

  • Μπαχρέιν
  • Ιορδανία
  • Κουβέιτ
  • Ομάν
  • Κατάρ
  • Σαουδική Αραβία
  • Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Εάν ταξιδεύετε σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς βίζα, δεν θα χρειαστείτε βρετανική ETA μέχρι να προστεθεί η χώρα σας στον παραπάνω κατάλογο.

Εφαρμόστε τώρα

Η ETA είναι η νέα ψηφιακή ταξιδιωτική άδεια του Ηνωμένου Βασιλείου που απαιτείται για άτομα που μπορούν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς θεώρηση. Ισχύει για δύο χρόνια, επιτρέποντας πολλαπλές σύντομες επισκέψεις έως έξι μήνες.

Δεν πρόκειται για βίζα, οπότε η υποβολή αίτησης για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ απλούστερη και ταχύτερη. Πρόκειται για μια εξ ολοκλήρου ηλεκτρονική διαδικασία μέσω του επίσημου ιστότοπου ή της εφαρμογής της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι αιτούντες δεν χρειάζεται να μεταβούν στα γραφεία θεωρήσεων για να υποβάλουν αίτηση για ETA.

Η απόκτηση ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι γρήγορη και εύκολη, καθώς η διαδικασία είναι εξ ολοκλήρου ηλεκτρονική. Εδώ, μπορείτε να μάθετε τα πάντα για τη διαδικασία υποβολής αίτησης ETA.

Πότε να υποβάλετε αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο

Συνιστάται στους ταξιδιώτες να υποβάλουν αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν από την αναχώρησή τους πριν επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι αιτούντες συνήθως λαμβάνουν απόφαση σχετικά με την αίτησή τους ETA, είτε πρόκειται για έγκριση είτε για απόρριψη, σε περίπου τρεις ημέρες. Ορισμένοι αιτούντες λαμβάνουν την απόφαση σχετικά με την αίτησή τους για ETA νωρίτερα από τρεις ημέρες. Ωστόσο, άλλοι μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από τρεις ημέρες.

Οι ταξιδιώτες πρέπει να έχουν έγκυρη βρετανική ETA πριν ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε η εκ των προτέρων αίτησή τους αποφεύγει καθυστερήσεις ή άλλα προβλήματα.

Οι μεταφορείς και οι συνοριοφύλακες δεν θα αφήνουν τους ταξιδιώτες να επιβιβαστούν σε αεροπλάνο, πλοίο, τρένο ή όχημα με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο εάν δεν έχουν έγκυρη ETA. Όσοι εξακολουθούν να περιμένουν την απόφαση ETA, δεν θα μπορούν επίσης να επιβιβαστούν.

Απαιτήσεις για την υποβολή αίτησης για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο

Όπως συμβαίνει με κάθε διαδικασία υποβολής αίτησης, η εκ των προτέρων ετοιμασία όλων των απαιτήσεων καθιστά τη διαδικασία ταχύτερη και ευκολότερη.

Ακολουθεί ένας κατάλογος με όσα πρέπει να προετοιμάσετε πριν υποβάλετε αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο:

  • Έγκυρο, βιομετρικό διαβατήριο που έχει εκδοθεί από χώρα που είναι επιλέξιμη για ταξίδια χωρίς θεώρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Πρόσφατη ψηφιακή φωτογραφία διαβατηρίου υψηλής ποιότητας
  • Μια έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
  • Μια λειτουργική μέθοδος ηλεκτρονικής πληρωμής, όπως πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, Apple Pay ή Google Pay.
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία αίτησης ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο

Υποβολή αίτησης για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ολοκληρώστε εγκαίρως τη διαδικασία αίτησης ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η συνεδρία σας θα λήξει εάν είστε αδρανής ή ανενεργός για 20 λεπτά.

Εάν συμβεί αυτό, πρέπει να επανεκκινήσετε τη διαδικασία και να συμπληρώσετε εκ νέου τις απαιτούμενες πληροφορίες. Ο ιστότοπος ή η εφαρμογή δεν αποθηκεύει δεδομένα που έχουν εισαχθεί ή υποβληθεί προηγουμένως κατά τη διάρκεια μιας ανενεργής ή ακυρωμένης συνεδρίας.

Ακολουθούν βήμα προς βήμα οι οδηγίες για το πώς να υποβάλετε ηλεκτρονική αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΒΗΜΑ 1: Ανεβάστε ή βγάλτε μια φωτογραφία του διαβατηρίου που θα χρησιμοποιήσετε για να ταξιδέψετε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το διαβατήριο ενός αιτούντος πιστοποιεί την ταυτότητα και την ιθαγένειά του. Πρέπει να έχετε διαβατήριο που έχει εκδοθεί από χώρα που έχει καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με το Ηνωμένο Βασίλειο και οι πολίτες της οποίας μπορούν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς θεώρηση. Πρέπει να ισχύει για τουλάχιστον έξι μήνες ή κατά την είσοδο και την έξοδο από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ιδανικά, το διαβατήριο θα πρέπει να ισχύει για τουλάχιστον δύο έτη, ώστε να μεγιστοποιηθεί το κόστος μιας έγκυρης ETA του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μην χρησιμοποιείτε φωτοτυπία του διαβατηρίου σας. Βεβαιωθείτε ότι η φωτογραφία αποτυπώνει όλες τις σχετικές πληροφορίες του διαβατηρίου σας. Αυτό περιλαμβάνει ολόκληρη τη σελίδα ταυτότητας, συμπεριλαμβανομένης της εικόνας και των δύο γραμμών αριθμών και γραμμάτων στο κάτω μέρος.

ΒΗΜΑ 2: Ανεβάστε μια πρόσφατη φωτογραφία διαβατηρίου ή τραβήξτε μια φωτογραφία με την κάμερα της συσκευής σας.

Πρέπει να είναι μια καθαρή, υψηλής ποιότητας φωτογραφία. Όπως σε μια φωτογραφία διαβατηρίου, κοιτάξτε τη φωτογραφική μηχανή με το κεφάλι σας ίσιο και τους ώμους σας μέσα στο κάδρο. Αφαιρέστε τα γυαλιά οράσεως εάν προκαλούν θάμβωση και οποιαδήποτε κάλυψη του κεφαλιού, εκτός εάν πρόκειται για θρησκευτικούς ή ιατρικούς λόγους.

Η φωτογραφία που θα ανεβάσετε θα πρέπει να είναι έγχρωμη, όχι ασπρόμαυρη, σε οριζόντια ή οριζόντια προοπτική και χωρίς φίλτρα ή εφέ. Και πάλι, χρησιμοποιήστε μια πρωτότυπη εικόνα, όχι ένα στιγμιότυπο οθόνης ή μια φωτοτυπία. Θα πρέπει να αποθηκευτεί ως αρχείο jpeg ή με την επέκταση αρχείου .jpg.

Οι ακριβείς προδιαγραφές φωτογραφίας απαιτούνται για παιδιά ηλικίας δέκα ετών και άνω ή εάν υποβάλλετε αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για κάποιον άλλον. Για τα παιδιά ηλικίας εννέα ετών και κάτω δεν απαιτείται σάρωση ή φωτογραφία του προσώπου τους.

ΒΗΜΑ 3: Συμπληρώστε τις απαραίτητες πληροφορίες και απαντήστε στις ερωτήσεις επιλεξιμότητας ασφαλείας.

Είναι ζωτικής σημασίας να δίνετε ακριβείς και ειλικρινείς απαντήσεις. Αυτό περιλαμβάνει τη διεύθυνση, τα στοιχεία εργασίας, τυχόν άλλες εθνικότητες που μπορεί να έχετε, κατά περίπτωση, και τα στοιχεία που σχετίζονται με την επιλεξιμότητα ασφαλείας, όπως το ποινικό μητρώο και το προηγούμενο μεταναστευτικό ιστορικό.

Το ηλεκτρονικό έντυπο αίτησης επιτρέπει τη χρήση ειδικών χαρακτήρων, αλλά βασίζεται κυρίως στο αγγλικό αλφάβητο. Ακολουθεί κατάλογος των πληροφοριών που πρέπει να γνωστοποιούν οι αιτούντες όταν υποβάλλουν αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Προσωπικές πληροφορίες

  • Όνομα, μεσαίο όνομα και επώνυμο ή επώνυμο: Οι αιτούντες χωρίς όνομα ή επώνυμο μπορούν να αφήσουν το πεδίο κενό ή να πληκτρολογήσουν FNU ή LNU για “Άγνωστο όνομα” ή “Άγνωστο επώνυμο”. Το πεδίο μεσαίο όνομα είναι προαιρετικό. Οι αιτούντες χωρίς μεσαίο όνομα δεν υποχρεούνται να το συμπληρώσουν.
  • Ημερομηνία γέννησης: Αυτή είναι η ημερομηνία γέννησης του αιτούντος.
  • Φύλο: Οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν μεταξύ ανδρών, γυναικών ή άλλων.

Πληροφορίες διαβατηρίου

  • Χώρα υπηκοότητας: Η χώρα που εξέδωσε το διαβατήριο που θα χρησιμοποιήσει ο αιτών για να ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Αριθμός διαβατηρίου: Ο αριθμός στη σελίδα ταυτότητας του διαβατηρίου όπου βρίσκονται οι προσωπικές πληροφορίες.
  • Ημερομηνία έκδοσης διαβατηρίου: Η ημερομηνία έκδοσης του διαβατηρίου στον αιτούντα.
  • Ημερομηνία λήξης διαβατηρίου: Η ημερομηνία λήξης του διαβατηρίου.
  • Άλλες εθνικότητες ή υπηκοότητες, κατά περίπτωση: Οι αριθμοί άλλων διαβατηρίων του αιτούντος, οι αριθμοί εθνικών ταυτοτήτων και οι ημερομηνίες έκδοσης και λήξης άλλων διαβατηρίων ή εθνικών ταυτοτήτων.

Στοιχεία επικοινωνίας

  • Διεύθυνση κατοικίας. Τη διεύθυνση κατοικίας του αιτούντος, την πόλη, τη χώρα και τον ταχυδρομικό κώδικα, κατά περίπτωση.
  • Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αιτούντος ή του προσώπου που υποβάλλει αίτηση για λογαριασμό του αιτούντος, όπως ο γονέας ή ο νόμιμος κηδεμόνας που υποβάλλει αίτηση για λογαριασμό ενός παιδιού.
  • Αριθμός επικοινωνίας: Ο αριθμός τηλεφώνου ή κινητού τηλεφώνου του αιτούντος ή του προσώπου που υποβάλλει αίτηση για τον αιτούντα, όπως ο γονέας ή ο νόμιμος κηδεμόνας που υποβάλλει αίτηση για λογαριασμό ενός παιδιού.

Πληροφορίες εργασίας

  • Όνομα εργοδότη: Εάν εργάζεται, το όνομα του εργοδότη του αιτούντος
  • Διεύθυνση εργοδότη: Η διεύθυνση του εργοδότη του αιτούντος.
  • Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο εργοδότη: Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του εργοδότη του αιτούντος
  • Αριθμός τηλεφώνου εργοδότη: Ο αριθμός κινητού ή τηλεφώνου και ο κωδικός χώρας του εργοδότη του αιτούντος.

Ερωτήσεις επιλεξιμότητας

  • Προηγούμενο ιστορικό μετανάστευσης. Αυτό περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με τις άδειες εισόδου στα σύνορα ή τις αρνήσεις θεώρησης.
  • Ποινικό ιστορικό. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μικρά ή σημαντικά βίαια και μη βίαια ποινικά αδικήματα.
  • Τρομοκρατικές δραστηριότητες και κατηγορίες. Οι ερωτήσεις αυτές καλύπτουν δεσμούς, ενώσεις, μέλη, δραστηριότητες και κατηγορίες κατά τρομοκρατών ή οποιωνδήποτε παράνομων ομάδων.
  • Ερωτήσεις σχετικές με την υγεία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει προηγούμενες ή υπάρχουσες λοιμώξεις, εμβολιασμούς ή άλλες ανοσοποιήσεις.

Το έντυπο αίτησης ETA δεν απαιτεί επί του παρόντος λεπτομέρειες ταξιδιού ή οικονομικές απαιτήσεις.

Ωστόσο, εάν τους ζητηθεί στα σύνορα, οι αιτούντες πρέπει να είναι έτοιμοι να αποδείξουν τη διάρκεια της διαμονής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο ή την οικονομική τους δυνατότητα να συντηρήσουν τον εαυτό τους κατά τη διάρκεια της διαμονής τους και του ταξιδιού τους στην πατρίδα.

ΒΗΜΑ 4: Πληρώστε για την αίτηση.

Το κυβερνητικό τέλος για την αίτηση ETA του Ηνωμένου Βασιλείου είναι 10 λίρες Αγγλίας το καθένα και πρέπει να καταβληθεί ηλεκτρονικά για να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής της αίτησης.

Για να πληρώσετε ηλεκτρονικά, πρέπει να δώσετε τον αριθμό της πιστωτικής ή χρεωστικής σας κάρτας, το όνομα της κάρτας, την ημερομηνία λήξης και τον κωδικό CVV. Μπορείτε επίσης να εισαγάγετε τα στοιχεία του Apple Pay και του Google Pay για να πληρώσετε για την εφαρμογή ETA.

ΒΗΜΑ 5: Υποβάλετε την αίτησή σας και περιμένετε την απόφαση ETA του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μόλις πληρώσετε και υποβάλετε επιτυχώς την αίτησή σας για ETA, θα σας αποσταλεί απόδειξη επιβεβαίωσης στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δηλώσατε.

Κατά την υποβολή της αίτησης ETA, το σύστημα θα ελέγξει αν έχετε παράσχει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες.

Στη συνέχεια, θα διασταυρώσει αυτόματα τα στοιχεία που δώσατε με διάφορες βάσεις δεδομένων ασφαλείας στο Ηνωμένο Βασίλειο και παγκοσμίως, για να καθορίσει αν είστε επιλέξιμοι για ETA και ταξίδι στη χώρα.

Ορισμένες αιτήσεις μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να διεκπεραιωθούν, καθώς οι αρχές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επαληθεύσουν την επιλεξιμότητά σας για την ETA, οπότε ελέγξτε το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο και κρατήστε τις τηλεφωνικές σας γραμμές ανοιχτές.

Οδηγίες για τη συμπλήρωση του εντύπου αίτησης ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

Η συμπλήρωση ενός ηλεκτρονικού εντύπου αίτησης είναι τόσο εύκολη όσο ακούγεται, αλλά υπάρχουν πολλά περιθώρια για λάθη. Λάθη ή παραλείψεις στην αίτηση ETA του Ηνωμένου Βασιλείου, είτε εν γνώσει σας είτε όχι, μπορεί να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις στη λήψη απόφασης ή στην απόρριψη της αίτησής σας ETA.

Για να αποφύγετε τα συνήθη λάθη:

  • Προετοιμάστε τα έγγραφα και τις απαραίτητες πληροφορίες πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία υποβολής αίτησης.
  • Παρέχετε ή τραβήξτε καθαρές, υψηλής ποιότητας φωτογραφίες του διαβατηρίου σας και του εαυτού σας.
  • Φροντίστε να διαβάσετε προσεκτικά όλες τις ερωτήσεις και να ελέγξετε ξανά τις απαντήσεις σας.
  • Ελέγξτε εκ των προτέρων αν η ηλεκτρονική μέθοδος πληρωμής σας έχει επαρκή κεφάλαια και λειτουργεί σωστά.

Αφού υποβάλετε την αίτησή σας ETA, δεν μπορείτε πλέον να την τροποποιήσετε ή να την αποσύρετε.

Οι αιτούντες μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να υποβάλουν εκ νέου νέα αίτηση και να καταβάλουν εκ νέου το τέλος. Αυτός είναι ο ταχύτερος και ευκολότερος τρόπος διόρθωσης τυχόν σφαλμάτων στην αίτηση. Ωστόσο, αυτό συνιστάται μόνο εάν είστε βέβαιοι ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτά τα σφάλματα.

Εάν η αίτηση ETA απορριφθεί, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για μια κατάλληλη βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου: μια τυπική βίζα επισκέπτη, μια προσωρινή βίζα δημιουργικής εργασίας ή μια βίζα διέλευσης. Η υποβολή αίτησης για θεώρηση εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιο περίπλοκη και διαρκεί περισσότερο, οπότε ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε ανάλογα τα ταξιδιωτικά σας σχέδια.

Άλλα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη στην αίτησή σας για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο

Εάν χορηγηθεί, η ETA συνδέεται με το διαβατήριο του ατόμου, οπότε βεβαιωθείτε ότι ταξιδεύετε με αυτό που χρησιμοποιήσατε στην αίτησή σας.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι μια έγκυρη ETA του Ηνωμένου Βασιλείου δεν εγγυάται την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ταξιδιώτες με ETA πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο ταυτότητας στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου. Μπορούν ακόμη να απορριφθούν στα σύνορα, εάν αποτύχουν στον έλεγχο ταυτότητας ή εάν δεν πληρούν άλλες προϋποθέσεις εισόδου.

Συνιστάται επίσης στους ταξιδιώτες να αποφεύγουν τυχόν νομικά ζητήματα πριν από το ταξίδι τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οποιαδήποτε σύγκρουση με το νόμο μπορεί να επηρεάσει την ETA σας.

Ακόμα και αν έχετε ήδη λάβει έγκυρη ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια, οι αρχές μπορούν να ανακαλέσουν ή να ακυρώσουν την ETA σας, εάν εμφανιστούν νέες πληροφορίες κατά τη σάρωση του διαβατηρίου σας στα σύνορα.