Βρετανική ETA για το Bradford και πώς θα επηρεάσει τους ταξιδιώτες

Η πόλη του Μπράντφορντ ήταν κάποτε μια βιομηχανική και κλωστοϋφαντουργική ατμομηχανή και είναι γεμάτη με μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς του 19ου αιώνα. Οι επισκέπτες θα αναγνωρίσουν τα ιστορικά κτίρια και τα πλακόστρωτα δρομάκια της από τις δημοφιλείς σειρές εποχής Downtown Abbey και Peaky Blinders. Ενώ αυτή η ιστορία είναι εμφανής στο κέντρο της πόλης και στις παλιές συνοικίες των ελαιοτριβείων, το Μπράντφορντ έχει επίσης μια ζωντανή, σύγχρονη πλευρά.

Αρκετά σύγχρονα μουσεία και πολυπολιτισμικά εστιατόρια καθορίζουν το σύγχρονο Μπράντφορντ. Όλα αυτά περιβάλλονται από ένα ποικίλο τοπίο Pennine με βαθιές κοιλάδες και βάλτους. Δείτε τι προσφέρει το Μπράντφορντ στους ταξιδιώτες και τι πρέπει να γνωρίζουν οι επισκέπτες του για το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ιστορία και ορόσημα του Bradford

Η ιστορία του Μπράντφορντ χρονολογείται από την εποχή των Σαξόνων, όταν το όνομά του προήλθε από την αρχαία αγγλική λέξη “Broad Ford”[1].Το Μπράντφορντ παρέμεινε ένας μικρός οικισμός από τον Μεσαίωνα μέχρι τον 18ο αιώνα, με πληθυσμό που κλώθει μαλλί και καλλιεργεί αγροτικές εκτάσεις. Λίγα παλιά κτίρια έχουν παραμείνει από αυτή την εποχή, εκτός από τον μεσαιωνικό καθεδρικό ναό του Μπράντφορντ και το Bolling Hall. Η μοίρα και η τύχη του Μπράντφορντ άλλαξαν με την έναρξη της λειτουργίας του κλειστού πλέον καναλιού του Μπράντφορντ το 1774. Η πόλη έγινε αρχικά ο κορυφαίος παραγωγός μαλλιού της χώρας μέχρι το 1840 και στη συνέχεια ο κορυφαίος παγκοσμίως μόλις 10 χρόνια αργότερα[2].

Βιομηχανική κληρονομιά

Η σημασία του Μπράντφορντ επιταχύνθηκε από τη Βιομηχανική Επανάσταση, η οποία οδήγησε στην ανάπτυξη των υφαντουργείων. Το ίδιο το Μπράντφορντ συνέχισε να αναπτύσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια της βικτοριανής περιόδου, αποτελώντας κόμβο για τους μετανάστες εργάτες από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και την Ευρώπη. Πολλά απομεινάρια αυτής της περιόδου βρίσκονται σε όλη την πόλη, από την καλοδιατηρημένη συνοικία Little Germany που ιδρύθηκε από Εβραίους Γερμανούς μετανάστες μέχρι το Δημαρχείο του Μπράντφορντ και το Wool Exchange που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Στη σύγχρονη εποχή

Το αναπτυσσόμενο εργατικό δυναμικό της πόλης αποδείχθηκε ζωτικής σημασίας για την ίδρυση του Εργατικού Κόμματος, ενώ η ιστορία της εργασίας της πόλης συνδέθηκε άρρηκτα με τη μετανάστευση. Τη δεκαετία του 1950, οι μετανάστες από τη Νότια Ασία έγιναν τα νεότερα μέλη αυτής της κοινότητας, καθώς έφτασαν για να εργαστούν στην παρακμάζουσα κλωστοϋφαντουργία. Ο νέος πληθυσμός βοήθησε να διατηρηθούν πολλά εργοστάσια σε λειτουργία μέχρι τη δεκαετία του 1960[3]. Ενώ η ελαιοτριβική βιομηχανία του Μπράντφορντ μπορεί να είχε σχεδόν εκλείψει στα τέλη της δεκαετίας του 1980, καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν, η πόλη παρέμεινε ένα ποικιλόμορφο και πολυπολιτισμικό κέντρο. Το νέο κύμα ιστορικών αξιοθέατων του Μπράντφορντ περιλαμβάνει σημαντικά σπίτια με κάρυ που επιβίωσαν και μεγαλούργησαν από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα. Οι παλαιότερες από αυτές είναι το Καράτσι και το Κασμίρ.

Πολιτιστικά αξιοθέατα και πράγματα που μπορείτε να κάνετε

Το σημερινό Μπράντφορντ διαθέτει ένα ισχυρό και εκλεκτικό φάσμα αξιοθέατων για να επισκεφθείτε. Οι επισκέπτες μπορούν να ανιχνεύσουν τη βιομηχανική κληρονομιά της πόλης με έναν περίπατο με ξεναγό ή να ενημερωθούν για την ακμάζουσα βικτοριανή περίοδο στο Βιομηχανικό Μουσείο του Μπράντφορντ.

Saltaire

https://goo.gl/maps/KUsQ6ppsdswG9cYa8

Το Saltaire αποτελεί ένα στιγμιότυπο της βιομηχανικής κληρονομιάς του Bradford. Χτίστηκε από τον Titus Salt ως πρότυπο εργατικό χωριό το 1851 και έκτοτε αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Από τον επιβλητικό μύλο Salts Mill ξεκινάει ένα δίκτυο ειδικά κατασκευασμένων, φιλανθρωπικών κατοικιών. Σήμερα, το Saltaire είναι ταυτόχρονα ένα ζωντανό μουσείο και μια ακμάζουσα κατοικημένη περιοχή. Ο μύλος έχει μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο, όπου στεγάζεται η γκαλερί τέχνης 1853 με έργα του γεννημένου στο Bradford καλλιτέχνη David Hockney.

Εθνικό Μουσείο Επιστήμης και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

https://goo.gl/maps/PnfDBAZ3rTd7ZFcL7

Το Εθνικό Μουσείο Επιστήμης και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είναι το πιο πολυσύχναστο αξιοθέατο του Μπράντφορντ και έχει εθνική σημασία. Το μουσείο παρέχει μια λεπτομερή ιστορία της κινηματογραφικής, τηλεοπτικής και φωτογραφικής κληρονομιάς της χώρας. Διαθέτει ένα ευρύ φάσμα πρωτότυπων αντικειμένων φωτογραφικών μηχανών, καθώς και πρακτικές επιδείξεις που διδάσκουν την επιστήμη της εικόνας, του ήχου και της τεχνολογίας. Το μουσείο στεγάζει επίσης έναν μεγάλο κινηματογράφο IMAX με μοναδικές εκθέσεις παράλληλα με τη μόνιμη συλλογή.

Cartwright Hall

https://goo.gl/maps/6FL3TpQByofR9Utp7

Η εμβληματική αστική γκαλερί τέχνης του Μπράντφορντ βρίσκεται σε ένα από τα παλαιότερα πάρκα της πόλης, το Lister Park. Το πάρκο πήρε το όνομά του από τον Samuel Cunliffe Lister, γνωστό βιομήχανο που βοήθησε στην ανάπτυξη της βιομηχανίας μαλλιού του Bradford τη δεκαετία του 1830. Ο David Hockney εκπροσωπείται σε μια γκαλερί στο Cartwright Hall. Παράλληλα με τη μόνιμη συλλογή της βικτοριανής εποχής λειτουργούν πολιτιστικά ποικίλες εκθέσεις.

Πλατεία Centenary

https://goo.gl/maps/WWEESiJdcWjR5epbA

Το κεντρικό δημόσιο πάρκο του Μπράντφορντ είναι μια αναζωογονημένη περιοχή με πισίνες καθρέφτες, σιντριβάνια, προβολείς φωτός και σημεία για πικνίκ. Το περιβάλλουν μνημεία, μουσεία και χώροι εκδηλώσεων, όπως το Μουσείο Αστυνομίας του Μπράντφορντ και το Θέατρο Αλάμπρα. Η ανεξάρτητη γκαλερί Impressions, ένα σημαντικό κέντρο φωτογραφίας, βλέπει στην πλατεία.

Η νέα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Bradford

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας ενός νέου συστήματος ηλεκτρονικής πιστοποίησης ταξιδιωτικής ταυτότητας (ETA) που αφορά τους περισσότερους ξένους επισκέπτες στα νησιά του. Το σύστημα αποτελεί μέρος ενός νέου νομοσχεδίου για την ιθαγένεια και τα σύνορα[4]. Όλοι οι υπήκοοι που δεν διαθέτουν βίζα και οι ξένοι επισκέπτες θα χρειάζονται πλέον άδεια για να επισκεφθούν τη χώρα για επαγγελματικούς λόγους, εκπαίδευση, αναψυχή ή ιατρική περίθαλψη.

Στους υπηκόους χωρίς βίζα περιλαμβάνονται όλοι οι πολίτες εκτός Ηνωμένου Βασιλείου που δεν χρειάζονταν προηγουμένως βίζα για βραχυπρόθεσμα ταξίδια εντός του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι περισσότερες χώρες της Κοινοπολιτείας, όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς, πολλές ευρωπαϊκές χώρες και άλλες χώρες με συμφωνίες.

Ποια είναι τα οφέλη του νέου συστήματος ETA;

Το σύστημα ETA θα απλοποιήσει τη διαδικασία ελέγχου ασφαλείας και θεώρησης για τους ταξιδιώτες. Αντί να συγκεντρώνουν έγγραφα και έντυπα για υποβολή σε βρετανικό προξενείο ή πρεσβεία, οι ταξιδιώτες θα διεκπεραιώνουν τη διαδικασία ηλεκτρονικά. Τα αποτελέσματα αναμένεται να παραδίδονται στο προβλεπόμενο γραμματοκιβώτιο εντός 72 ωρών[5].

Για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, το σύστημα ETA είναι ένας τρόπος ελέγχου όλων των νόμιμων επισκεπτών της χώρας. Οι προηγούμενοι κανόνες για τα ταξίδια χωρίς βίζα σήμαιναν ότι ο έλεγχος των συνόρων είχε λιγότερες πληροφορίες στο σημείο εισόδου.

Ποια έγγραφα απαιτούνται για την υποβολή αίτησης για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Οι αιτούντες πρέπει να παρέχουν βασικές πληροφορίες που περιλαμβάνουν το ονοματεπώνυμό τους, την ημερομηνία γέννησης, τη χώρα γέννησης και τα στοιχεία του ταξιδιού τους. Για τη συμπλήρωση του εντύπου, οι αιτούντες πρέπει επίσης να προσκομίσουν έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο από επιλέξιμη χώρα, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επικοινωνίας και στοιχεία χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας για την κάλυψη του τέλους.

Ποια είναι η διαδικασία υποβολής αίτησης ETA;

Οι αιτήσεις ETA συμπληρώνονται ηλεκτρονικά. Οι επισκέπτες πρέπει να υποβάλουν αίτηση τις ημέρες που προηγούνται του ταξιδιού. Αυτό παρέχεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μπορεί να εκτυπωθεί ή να διατηρηθεί ηλεκτρονικά για επαλήθευση.

Πόσο καιρό ισχύει συνήθως μια ETA;

Η ETA αναμένεται να ισχύει για διάστημα έως και 6 μηνών κάθε φορά[6]. Η ETA δεν χρησιμοποιείται αντί για βίζα, οπότε όσοι σκοπεύουν να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για βίζα. Η ETA δεν εγγυάται επίσης την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι υπάλληλοι των συνόρων μπορούν ακόμη να αρνηθούν την είσοδο για διάφορους λόγους.

Πότε θα εφαρμοστεί το σύστημα ETA;

Η ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται σε δοκιμαστική φάση και θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2023 με πλήρη εφαρμογή έως το 2024[7].

Ποιος απαλλάσσεται και ποιος χρειάζεται ETA;

Η επικείμενη εξάπλωση των ETA ισχύει για όλους τους υπηκόους χωρίς βίζα που επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο για οποιονδήποτε σκοπό. Αυτό περιλαμβάνει όλα τα έθνη που δεν απαιτούν βίζα για να ταξιδέψετε. Οι πολίτες από χώρες που απαιτούν θεώρηση για το ταξίδι τους θα εξαιρεθούν από την ηλεκτρονική διαδικασία ETA, καθώς αυτή θα έχει ήδη ολοκληρωθεί στο πλαίσιο της αίτησης θεώρησης. Άλλες εξαιρέσεις περιλάμβαναν τους κατόχους άδειας διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους κατόχους διαβατηρίων της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Απαιτείται ETA για να ταξιδέψετε στο Bradford;

Εάν οποιοσδήποτε υπήκοος χωρίς βίζα σκοπεύει να επισκεφθεί το Bradford ή οποιαδήποτε βρετανική πόλη, θα πρέπει να υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση για ETA.

Το Μπράντφορντ είναι μια ιστορική πόλη με πλούσια βιομηχανική κληρονομιά, η οποία επωφελείται από τη θέση της στην καρδιά του Δυτικού Γιορκσάιρ. Περιτριγυρισμένη από τα Pennines, την Brönte Country και το Ilkley Moor, η πόλη αποτελεί δημοφιλή βάση για την εξερεύνηση των φυσικών τοπίων της κομητείας. Μια διαμονή στην πόλη προσφέρει ζωντανά αξιοθέατα που καλύπτουν την ιστορία της Βρετανίας, από τη βικτοριανή περίοδο μέχρι τα σύγχρονα εθνικά ιδρύματα. Μόλις τεθεί σε εφαρμογή, η ETA θα είναι υποχρεωτική για τους ταξιδιώτες χωρίς βίζα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όσοι σκοπεύουν να μείνουν στο Μπράντφορντ είναι απαραίτητο να προετοιμαστούν και να υποβάλουν αίτηση για την ΕΤΑ τους πριν από το ταξίδι.

Πηγές:
[1] https://www.visitbradford.com/inspire-me/bradford
[2] https://www.google.co.uk/books/edition/The_Story_of_Bradford/7e46AwAAQBAJ
[3] https://www.saltairecollection.org/wp-content/uploads/Migrations-to-work-in-Bradford-1820-1970s.pdf
[4] https://www.legislation.gov.uk/ukpga/2022/36/enacted
[5] https://www.gov.uk/government/publications/nationality-and-borders-bill-electronic-travel-authorisation-factsheet/nationality-and-borders-bill-electronic-travel-authorisation-factsheet
[6] https://www.gov.uk/get-electronic-visa-waiver
[7] https://www.gov.uk/government/publications/new-plan-for-immigration-legal-migration-and-border-control-strategy/new-plan-for-immigration-legal-migration-and-border-control-accessible