Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου υπερασπίζεται την επέκταση του συστήματος ETA για όλους τους υπηκόους χωρίς βίζα

| 3 Οκτωβρίου, 2024
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου υπερασπίζεται την επέκταση του συστήματος ETA για όλους τους υπηκόους χωρίς βίζα
Χορηγία εικόνας από Olly Browning μέσω Pixabay

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) επεκτείνει το σύστημα Ηλεκτρονικής Ταξιδιωτικής Άδειας (ETA) σε όλους τους υπηκόους χωρίς βίζα που επισκέπτονται τη χώρα.

Η αλλαγή αυτή, η οποία πρόκειται να εφαρμοστεί το 2025, έχει προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με την ισορροπία μεταξύ εθνικής ασφάλειας και τουρισμού.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων του Γκέρνσεϊ υπερασπίστηκε την ΕΤΑ ως ένα κρίσιμο εργαλείο για την ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας.

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος Εσωτερικών Υποθέσεων, Rob Prow, δήλωσε στο BBC: “Πρόκειται για την αποτροπή της εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στον Κοινό Χώρο Ταξιδίων ανθρώπων που πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να βλάψουν την κοινωνία”.

Οι Πολιτείες του Γκέρνσεϊ δήλωσαν ότι δεν θα υπάρξει “καμία επίπτωση” για τα άτομα που ταξιδεύουν από το Μπέιλιγουικ προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, όσοι ταξιδεύουν απευθείας στο Γκέρνσεϊ δεν χρειάζεται να αποκτήσουν ΕΤΑ μέχρι το τέλος του 2025.

Ο Prow δήλωσε ότι η επιτροπή του συμμετέχει πολύ στη συζήτηση για την εισαγωγή του συστήματος ETA για τις Νήσους της Μάγχης.

Επί του παρόντος, ένα καθεστώς που επιτρέπει στους Γάλλους ταξιδιώτες να εισέρχονται στο Γκέρνσεϊ χρησιμοποιώντας μόνο ταυτότητες ισχύει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2025.

Μόλις τεθεί σε εφαρμογή, το σύστημα ETA θα απαιτεί από τους ταξιδιώτες αυτούς να υποβάλλουν αίτηση για ταξιδιωτική άδεια χρησιμοποιώντας το διαβατήριό τους.

Ο Prow δήλωσε ότι τα ταξίδια με ταυτότητες “μειώνονται”, καθώς οι ψηφιακές άδειες που βασίζονται σε διαβατήρια ευθυγραμμίζονται με τις παγκόσμιες τάσεις ασφαλείας.

Υποστηρίζει ότι τα μακροπρόθεσμα οφέλη του συστήματος ΕΤΑ θα αντισταθμίσουν τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις.

“Άλλες χώρες έχουν εισαγάγει με επιτυχία ψηφιακές ταξιδιωτικές άδειες και οι ταξιδιώτες έχουν προσαρμοστεί”, εξήγησε ο Prow.

Το σύστημα ETA θα μπορούσε να κοστίσει εκατομμύρια στα Νησιά της Μάγχης

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου υπερασπίζεται την επέκταση του συστήματος ETA για όλους τους υπηκόους χωρίς βίζα
Χορηγία εικόνας από Falco μέσω Pixabay

Ενώ οι αξιωματούχοι υπερασπίζονται το σύστημα ως απαραίτητο για την ασφάλεια, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να βλάψει την τουριστική βιομηχανία και την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Simon Calder, ταξιδιωτικός ανταποκριτής της Independent, προειδοποίησε ότι το σύστημα ETA θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά τον τουρισμό στο Τζέρσεϊ και το Γκέρνσεϊ.

Εξήγησε ότι ακόμη και για σύντομες ημερήσιες εκδρομές από τη Νορμανδία απαιτείται διαβατήριο, τέλος και εκ των προτέρων ηλεκτρονική εγγραφή.

Οι πρόσθετες απαιτήσεις και το κόστος θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την πίεση που δέχεται η ήδη εξασθενημένη τουριστική βιομηχανία λόγω του Brexit και της πανδημίας.

“Θα είναι απελπιστικό για την τουριστική βιομηχανία, φυσικά, η οποία πέρασε πολύ δύσκολα χρόνια”, έγραψε.

Ο Calder εκτίμησε ότι η οικονομική απώλεια λόγω της ΕΤΑ ανέρχεται σε περίπου 4 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως για το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Εξαρτήσεις του Στέμματος.

Πρόσθεσε ότι μόνο οι Νήσοι της Μάγχης θα έχουν εκατομμύρια έσοδα από τον τουρισμό.

Η υπουργός Βιώσιμης Οικονομικής Ανάπτυξης του Τζέρσεϊ, αναπληρώτρια Kirsten Morel, πιστεύει ακράδαντα στη διατήρηση της χρήσης των δελτίων ταυτότητας.

“Μπορούμε να αποδείξουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι πρόκειται για ένα ασφαλές σύστημα και δεν υπάρχει κανένας λόγος κατά την άποψή μου να το αλλάξουμε αυτό”, δήλωσε στο BBC.

Ο Morel τόνισε: “Η απώλεια χιλιάδων ημερήσιων ταξιδιωτών στα νησιά θα έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις”.

Ο Robert Mackenzie της Channel Islands Travel Group εξήγησε ότι οι ημερήσιες εκδρομές από τη Γαλλία “τείνουν να είναι περισσότερο βραχυπρόθεσμες”.

Όσοι δεν έχουν εκ των προτέρων ETA δεν μπορούν να έρθουν και θα μπορούσαν γρήγορα να αλλάξουν γνώμη, εκτός αν υπάρχει μια συμφωνία όπως αυτή που υπάρχει τώρα.

“Αλλά ίσως αυτό να φαίνεται λιγότερο πιθανό τώρα με αυτό το νέο σύστημα”, δήλωσε ο Mackenzie, εκφράζοντας την απογοήτευσή του.

Περισσότερα για τις αρνητικές επιπτώσεις της ΕΤΑ στα ταξίδια και τον τουρισμό

Η ταξιδιωτική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου έχει υποφέρει από την απαγόρευση του Οκτωβρίου 2021 να χρησιμοποιούν οι Ευρωπαίοι μόνο ταυτότητες για να εισέλθουν στη χώρα.

Η απόφαση αυτή επηρεάζει περίπου 300 εκατομμύρια πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), οι οποίοι χρησιμοποιούν ταυτότητες αντί για διαβατήρια, καθιστώντας δυσκολότερη την επίσκεψή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η επικαιροποίηση του Σεπτεμβρίου 2024 σχετικά με τους κανόνες μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι όλοι όσοι υποβάλλουν αίτηση για ETA πρέπει να χρησιμοποιούν το διαβατήριό τους.

Η Βόρεια Ιρλανδία ανησυχεί επίσης ότι το σύστημα ETA θα μπορούσε να αποθαρρύνει τους ταξιδιώτες από το να επισκέπτονται τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Σχεδόν το 70 τοις εκατό των τουριστών της Βόρειας Ιρλανδίας ταξιδεύουν μέσω της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και η πρόσθετη απαίτηση και το κόστος θα μπορούσαν να τους απομακρύνουν.

Το αεροδρόμιο Heathrow καλεί επίσης την κυβέρνηση να μην απαιτεί ETA για τους ταξιδιώτες διέλευσης.

Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί η απώλεια εκατομμυρίων επιβατών και, κατά συνέπεια, η απώλειά του ως κεντρικού ταξιδιωτικού κόμβου.

Η απώλεια επιβατών θα μπορούσε να επηρεάσει όχι μόνο το αεροδρόμιο αλλά και τις αεροπορικές εταιρείες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους ταξιδιώτες διέλευσης.

Η εφημερίδα Independent δημοσίευσε μια ανάλυση που βασίζεται στη μείωση των διερχόμενων ταξιδιωτών από τις χώρες του Κόλπου όπου έχει εφαρμοστεί η ETA.

Το αεροδρόμιο Heathrow, η αεροπορική βιομηχανία και η ευρύτερη οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν να χάσουν δισεκατομμύρια λίρες λόγω της απώλειας επιβατών διέλευσης.

Οι ανησυχίες αυτές είναι ζωτικής σημασίας, καθώς ο τουρισμός και τα ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο μόλις άρχισαν να ανακάμπτουν από την πανδημία.

Η ETA είναι ένα άλμα προς τον εξορθολογισμό των παγκόσμιων ταξιδιών

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου υπερασπίζεται την επέκταση του συστήματος ETA για όλους τους υπηκόους χωρίς βίζα
Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά της Madmedea μέσω Wikimedia Commons

Η ETA είναι μια ψηφιακή ταξιδιωτική άδεια την οποία πρέπει να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν οι υπήκοοι χωρών που δεν διαθέτουν βίζα πριν επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιτρέπει στις αρχές να προ-ελέγχουν τους ταξιδιώτες, συλλέγοντας τις απαραίτητες πληροφορίες ασφαλείας πριν από την άφιξή τους.

Οι αιτήσεις ΕΤΑ κοστίζουν 10 λίρες Αγγλίας και, εάν γίνουν δεκτές, θα ισχύουν για δύο χρόνια ή έως ότου λήξει το διαβατήριο με το οποίο συνδέονται, όποιο από τα δύο συμβεί νωρίτερα.

Επιτρέπει πολλαπλά σύντομα ταξίδια διάρκειας μικρότερης των έξι μηνών, ώστε οι ταξιδιώτες να μην χρειάζεται να υποβάλλουν αίτηση για ένα τέτοιο ταξίδι κάθε φορά που το επισκέπτονται.

Επί του παρόντος, οι υπήκοοι του Μπαχρέιν, του Κουβέιτ, του Ομάν, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων πρέπει να έχουν ETA για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από τις 8 Ιανουαρίου 2025, οι μη Ευρωπαίοι υπήκοοι χωρίς βίζα πρέπει να διαθέτουν ETA για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν στις 27 Νοεμβρίου 2024.

Από τις 2 Απριλίου 2024, οι Ευρωπαίοι πολίτες, εκτός από τους Ιρλανδούς πολίτες, πρέπει να έχουν ETA πριν από το ταξίδι τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ETA από τις 5 Μαρτίου 2024.

Το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι εντελώς νέο. Είναι παρόμοιο με τα συστήματα ψηφιακών αδειών που χρησιμοποιούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Αυστραλία.

Η κίνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να επεκτείνει το σύστημα ETA αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης παγκόσμιας τάσης για αυστηροποίηση της ασφάλειας των συνόρων μέσω ψηφιακών αδειών.

Καθώς ο κόσμος διασυνδέεται όλο και περισσότερο, οι χώρες αναζητούν τρόπους για την καλύτερη διαχείριση της ροής των επισκεπτών, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις ανησυχίες για την ασφάλεια.

Η ΕΕ θα θέσει επίσης σε λειτουργία το δικό της ψηφιακό σύστημα έκδοσης ταξιδιωτικών αδειών, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειών Ταξιδίου(ETIAS).

Το ETIAS είναι παρόμοιο με το ETA του Ηνωμένου Βασιλείου- και τα δύο προορίζονται για υπηκόους χωρίς βίζα και αποσκοπούν στην ενίσχυση της ασφάλειας και τον εξορθολογισμό των ταξιδιών.