Η Γαλλία υπενθυμίζει στους Βρετανούς κατοίκους τις σωστές κάρτες και έγγραφα γαλλικής κατοικίας για να αποφύγουν τους ελέγχους EES

| 2 Οκτωβρίου, 2024
Η Γαλλία υπενθυμίζει στους Βρετανούς κατοίκους τις σωστές κάρτες και έγγραφα γαλλικής κατοικίας για να αποφύγουν τους ελέγχους EES
Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Freepik

Η Γαλλία υπενθυμίζει στους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) να ελέγξουν τις κάρτες ή τα έγγραφα διαμονής τους στη Γαλλία.

Αυτό θα είναι ζωτικής σημασίας όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θέσει σε λειτουργία το νέο σύστημα συνοριακών ελέγχων.

Οι Βρετανοί υπήκοοι που ζουν στη Γαλλία πρέπει να εξασφαλίσουν τα σωστά έγγραφα διαμονής για να εξαιρεθούν από τους νέους συνοριακούς ελέγχους, το Σύστημα Εισόδου-Εξόδου (EES ).

Αυτό περιλαμβάνει την έκδοση του κατάλληλου récépissé, ή του αποδεικτικού παραλαβής, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αίτησης για την έκδοση της γαλλικής κάρτας παραμονής.

Οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι η σωστή διατύπωση στο δελτίο παραλαβής είναι απαραίτητη για τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου που προστατεύονται από τη Συμφωνία Αποχώρησης.

Επιτρέπει στους Βρετανούς που ζουν στη Γαλλία και στους Γάλλους που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο στο τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα με τους ντόπιους πολίτες.

Επιτρέπει επίσης στους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι νόμιμοι κάτοικοι της Γαλλίας να αποφεύγουν τους περιττούς συνοριακούς ελέγχους όταν ταξιδεύουν μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

Χωρίς αυτό, θα μπορούσαν να υποβληθούν σε ρυθμίσεις που προορίζονται για πολίτες ή κατοίκους τρίτων χωρών, όταν η ΕΕΣ ξεκινήσει τον Νοέμβριο.

Αυτό περιλαμβάνει τον κανόνα 90/180 ημερών, ο οποίος περιορίζει τις σύντομες διαμονές υπηκόων τρίτων χωρών στη ζώνη Σένγκεν.

Η σωστή διατύπωση στο δελτίο παραλαβής έχει σημασία

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών διευκρίνισε ότι το δελτίο παραλαβής πρέπει να αναφέρει τη Συμφωνία Αποχώρησης, όπως αναφέρει το The Connexion.

Θα πρέπει να γράφει:“A demandé la délivrance d’un titre de séjour de five [or ten] ans portant la mention ‘accord de retrait du Royaume-Uni de l’UE.

Μεταφρασμένο στα αγγλικά, αναφέρει: “Ζητήθηκε η έκδοση άδειας διαμονής διάρκειας πέντε [or ten] ετών με την ένδειξη “Συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ”.”

Το υπουργείο έχει δώσει εντολή σε όλες τις νομαρχίες να παρέχουν αυτά τα σωστά διατυπωμένα δελτία παραλαβής μόλις ολοκληρωθεί ο φάκελος αίτησης ενός ατόμου.

Ενημέρωσε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η απόδειξη παραλαβής θα συμπεριληφθεί στις έγκυρες γαλλικές κάρτες και έγγραφα διαμονής.

Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοχοι έγκυρης απόδειξης παραλαβής μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός του χώρου Σένγκεν χωρίς να υπόκεινται σε μεταναστευτικούς ελέγχους.

Αυτό περιλαμβάνει τον κανόνα 90/180 ημερών, ο οποίος ορίζει ότι οι πολίτες τρίτων χωρών θα πρέπει να παραμένουν εντός του χώρου Σένγκεν μόνο 90 ημέρες σε κάθε περίοδο 180 ημερών.

Οι ανήλικοι που δεν διαθέτουν δική τους κάρτα διαμονής στη Γαλλία χρειάζονται DCEM

Η Γαλλία υπενθυμίζει στους Βρετανούς κατοίκους τις σωστές κάρτες και έγγραφα γαλλικής κατοικίας για να αποφύγουν τους ελέγχους EES
Χορηγία εικόνας από Hanson Lu μέσω Unsplash

Τα παιδιά κάτω των 18 ετών που προστατεύονται από τη Συμφωνία Αποχώρησης και ταξιδεύουν με τους γονείς τους συνήθως εξαιρούνται από τους νέους συνοριακούς ελέγχους της ΕΕΣ.

Ωστόσο, οι ανήλικοι που δεν διαθέτουν δική τους κάρτα γαλλικής κατοικίας μπορούν να σφραγίσουν το διαβατήριό τους κατά την είσοδο ή την έξοδο από τη Γαλλία.

Αυτό δημιουργεί μια πιθανή επιπλοκή που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την παραμονή ενός παιδιού στον χώρο Σένγκεν.

Οι γαλλικές αρχές είχαν συμβουλεύσει τους γονείς να έχουν μαζί τους αποδεικτικά στοιχεία για τη σχέση τους με το παιδί σε περίπτωση που τους τα ζητήσουν οι συνοριακοί υπάλληλοι. Μια τέτοια απόδειξη είναι το livret de famille.

Το livret de famille, ή “οικογενειακό βιβλιάριο”, είναι ένα επίσημο αρχείο που αποδεικνύει την ταυτότητα ενός ατόμου και τη σχέση μεταξύ των μελών της οικογένειας.

Επιπλέον, οι αρμόδιοι συνιστούν στα παιδιά που ταξιδεύουν μόνα τους να έχουν μαζί τους ένα έγγραφο κυκλοφορίας για αλλοδαπούς (Document de Circulation pour Étranger Mineur – DCEM).

Αν και δεν είναι υποχρεωτικό, το DCEM επιβεβαιώνει το καθεστώς διαμονής του παιδιού στη Γαλλία και βοηθά στην πρόληψη πιθανών προβλημάτων όταν το παιδί εισέρχεται εκ νέου στη χώρα.

Το DCEM εκδίδεται αρχικά ως έγγραφο PDF με κωδικό QR. Ωστόσο, οι επίσημοι ιστότοποι αναφέρουν ότι οι γονείς πρέπει να εξακολουθούν να παραλαμβάνουν τη φυσική κάρτα από τις τοπικές νομαρχίες.

Ο αντίκτυπος της EES στις μετακινήσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γαλλίας

Το σύστημα συνοριακών ελέγχων EES εκσυγχρονίζει τους μεταναστευτικούς ελέγχους για τους πολίτες τρίτων χωρών που εισέρχονται και εξέρχονται από τη ζώνη Σένγκεν.

Καταγράφει ψηφιακά τα βιομετρικά δεδομένα των ταξιδιωτών, όπως δακτυλικά αποτυπώματα και σαρώσεις προσώπου, καθώς και τις ημερομηνίες εισόδου και εξόδου.

Το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα αντικαθιστά ουσιαστικά τη σφράγιση διαβατηρίων, με στόχο τον εξορθολογισμό των μεταναστευτικών ελέγχων και τη βελτίωση της ασφάλειας των συνόρων.

Αυτό σημαίνει αυστηρότερη εφαρμογή του κανόνα των 90/180 ημερών για τους πολίτες τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των τουριστών και των ιδιοκτητών δεύτερης κατοικίας.

Όσοι διαθέτουν βίζα μακράς διαρκείας και έγκυρα έγγραφα διαμονής στην ΕΕ απαλλάσσονται από τους ελέγχους EES. Αυτό περιλαμβάνει τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου με έγκυρες κάρτες και έγγραφα γαλλικής κατοικίας.

Θα μπορούν να πηγαινοέρχονται ελεύθερα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας χωρίς βιομετρικούς ελέγχους και περιορισμούς στον κανόνα της βραχείας διαμονής.

Ωστόσο, οποιαδήποτε αβλεψία ή παρεξήγηση στα σύνορα, όπως η λανθασμένη σφραγίδα στο διαβατήριο, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση.

Οι υπάλληλοι των συνόρων θα μπορούσαν να τους υποβάλουν σε μεταναστευτικούς ελέγχους και ελέγχους της ΕΥΕ, οι οποίοι ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικές καθυστερήσεις.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες για το μέλλον

Η Γαλλία υπενθυμίζει στους Βρετανούς κατοίκους τις σωστές κάρτες και έγγραφα γαλλικής κατοικίας για να αποφύγουν τους ελέγχους EES
Χορηγία εικόνας από Bernd Dittrich μέσω Unsplash

Το EES θα επιταχύνει τελικά τα ταξίδια, καθώς τα βιομετρικά δεδομένα των τακτικών ταξιδιωτών θα είναι ήδη αποθηκευμένα στο σύστημα.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της αρχικής εφαρμογής, οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι η EES θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερους χρόνους αναμονής καθώς οι συνοριοφύλακες προσαρμόζονται στις νέες διαδικασίες.

Οι μεγάλες ουρές και οι χρονοβόρες καθυστερήσεις ενδέχεται να είναι χειρότερες στα σύνορα που βρίσκονται δίπλα-δίπλα, όπου οι συνοριακοί υπάλληλοι της ΕΕ διενεργούν ελέγχους στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτό περιλαμβάνει το λιμάνι του Ντόβερ στο Κεντ, τη σήραγγα της Μάγχης στο Φόλκιστον και το Eurostar στο Σεντ Πάνκρας στο Λονδίνο.

Το σωστό δελτίο παραλαβής, το livre de famille και το DCEM μπορούν να βοηθήσουν όσους προστατεύονται από τη Συμφωνία Αποχώρησης να περάσουν ομαλά τα σύνορα.

Αυτό καθιστά ακόμη πιο ζωτικής σημασίας για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου να υποβάλουν αίτηση για γαλλική κάρτα διαμονής. Όσοι έχουν υποβάλει αίτηση πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν τα σωστά έγγραφα.

Η έλλειψη των κατάλληλων εγγράφων θα μπορούσε να προκαλέσει απλές καθυστερήσεις στα σύνορα ή λανθασμένες κατηγορίες για παράνομη παραμονή.

Το τελευταίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιθανά πρόστιμα ή μελλοντικούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως η απαγόρευση εισόδου στη ζώνη Σένγκεν.