Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοινώνει απαλλαγή από τα τέλη για τους πενθούντες ξένους συντρόφους και νέες διπλωματικές θεωρήσεις

| 1 Οκτωβρίου, 2024
Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοινώνει απαλλαγή από τα τέλη για τους πενθούντες ξένους συντρόφους και νέες διπλωματικές θεωρήσεις
Ευγενική χορηγία εικόνας από pch.vector μέσω Freepik

Η επικαιροποίηση των μεταναστευτικών κανόνων του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2024 εισάγει μια σειρά νέων μέτρων.

Περιλάμβανε την επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας (ETA) σε όλους τους υπηκόους με θεώρηση και την εκ νέου επιβολή θεώρησης για τους Ιορδανούς.

Περιελάμβανε επίσης νέες πολιτικές για την παροχή βοήθειας στους πενθούντες ξένους εταίρους, καθώς και για τον εξορθολογισμό των διπλωματικών ταξιδιών.

Οι αλλαγές αυτές, οι οποίες τίθενται σε ισχύ στις 9 Οκτωβρίου 2024, αντικατοπτρίζουν μια πιο συμπονετική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των ευάλωτων μεταναστών.

Ευθυγραμμίζονται επίσης με την ευρύτερη στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μετάβαση σε ένα πλήρως ψηφιακό σύστημα μετανάστευσης.

Υποστήριξη για τους πενθούντες αλλοδαπούς εταίρους

Η επικαιροποίηση των μεταναστευτικών κανόνων του Ηνωμένου Βασιλείου εισήγαγε απαλλαγή από τα τέλη για τους αλλοδαπούς συντρόφους Βρετανών πολιτών ή μόνιμων κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου που έχουν αποβιώσει.

Επί του παρόντος, καλούνται να καταβάλουν ένα βαρύ τέλος ύψους 2.885 λιρών για διακανονισμό, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση μετά το θάνατο του συντρόφου τους.

Η νέα πολιτική επιτρέπει σε όσους πληρούν τα κριτήρια ένδειας να υποβάλουν αίτηση για διακανονισμό χωρίς την καταβολή τέλους.

Αυτή η απαλλαγή από τα τέλη αποσκοπεί στην ανακούφιση από το συναισθηματικό και οικονομικό άγχος που ακολουθεί το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου.

Η υπουργός Μετανάστευσης και Ιθαγένειας του Ηνωμένου Βασιλείου Seema Malhotra ανέφερε σε γραπτή δήλωσή της: “Κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί για τον ξεριζωμό της ζωής του σε μια τόσο δύσκολη περίοδο”.

Η νέα πολιτική επεκτείνεται επίσης στα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας, διασφαλίζοντας ότι οι σύντροφοι που πενθούν και τα παιδιά τους δεν θα βρεθούν σε ευάλωτη κατάσταση.

Αντικατάσταση της απαλλαγής από τη διπλωματική θεώρηση με διπλωματικές θεωρήσεις

Χορηγία εικόνας από Phil Reese μέσω Pixabay

Μια άλλη νέα αλλαγή είναι η αντικατάσταση των διπλωματικών απαλλαγών από την υποχρέωση θεώρησης με τη νέα ρύθμιση διπλωματικών θεωρήσεων (DVA).

Αυτή η νέα ρύθμιση για τις θεωρήσεις ισχύει για τους κατόχους διπλωματικών διαβατηρίων από χώρες που επωφελήθηκαν από την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για επίσημες επισκέψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η DVA ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου για ένα πλήρως ψηφιακό σύστημα και τον εξορθολογισμό των διαδικασιών.

Παρείχε μια ειδική διαδρομή θεώρησης για διπλωμάτες και αξιωματούχους που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για βραχυπρόθεσμες επισκέψεις.

Οι αιτούντες πρέπει να προσκομίσουν ένα Note Verbale, μια επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση της χώρας τους, που να υποστηρίζει την αίτησή τους.

Η θεώρηση DVA επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία σε όσους διαθέτουν διπλωματικά διαβατήρια για επίσημες διπλωματικές εργασίες και συνήθεις δραστηριότητες επισκεπτών.

Ωστόσο, η νέα οδός θεώρησης σημαίνει ότι ορισμένοι διπλωματικοί επισκέπτες πρέπει να υποβληθούν σε μια πιο δομημένη διαδικασία υποβολής αίτησης.

Αυτό δεν απαιτείτο προηγουμένως στο πλαίσιο του προηγούμενου συστήματος διπλωματικής απαλλαγής.

Νέα διπλωματική θεώρηση: η VIP Delegate Visa

Η νέα VIP Delegate Visa έχει σχεδιαστεί για τους εκπροσώπους που συνοδεύουν ξένους αρχηγούς κρατών και υπουργούς κυβερνήσεων σε επίσημες επισκέψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη μετανάστευση επιτρέπουν έως και 20 αντιπροσώπους για όσους συνοδεύουν αρχηγούς κρατών.

Από την άλλη πλευρά, οι αντιπροσωπείες που συνοδεύουν υπουργούς της κυβέρνησης έχουν ανώτατο όριο τους δέκα αντιπροσώπους.

Η θεώρηση VIA Delegate έχει ως στόχο να απλοποιήσει τη διαδικασία ταξιδιού για τα βασικά μέλη των κρατικών αντιπροσωπειών.

Το μόνο που απαιτείται από τους αιτούντες είναι να συμπληρώσουν ένα έντυπο αίτησης και να υποβάλουν βασικά βιογραφικά στοιχεία και μια φωτογραφία.

Για τις αιτήσεις αυτές δεν απαιτούνται δακτυλικά αποτυπώματα ή εκτεταμένη τεκμηρίωση.

Η βίζα VIP Delegate Visa δεν έχει τέλος, γεγονός που υπογραμμίζει τις προσπάθειες της βρετανικής κυβέρνησης να καταστήσει τα επίσημα διπλωματικά ταξίδια πιο αποτελεσματικά.

Η οδός αυτή θεωρείται ως μια πρακτική λύση για να εξασφαλιστεί ότι οι αντιπροσωπείες έχουν την κατάλληλη έγκριση χωρίς περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια.

Μετακίνηση προς ένα ψηφιακό σύστημα μετανάστευσης

Χορηγία εικόνας από Pressfoto μέσω Freepik

Αυτοί οι νέοι κανονισμοί για τις θεωρήσεις αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης κίνησης της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για τον εκσυγχρονισμό της μεταναστευτικής πολιτικής της.

Η απαλλαγή από τα τέλη των πενθούντων συντρόφων δείχνει τη δέσμευση της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ευάλωτων ατόμων.

Τόσο η DVA όσο και η VIP Delegate Visa καταδεικνύουν την εστίαση στην απλούστευση των διπλωματικών διαδικασιών για τους αξιωματούχους που επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι αυτές οι ενημερώσεις θα απλοποιήσουν τα ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο του νέου ψηφιακού συστήματος μετανάστευσης.

Οι νέες διαδρομές ευθυγραμμίζονται με το νέο σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για όλους τους υπηκόους που δεν έχουν βίζα και τη μετάβαση σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα ηλεκτρονικής βίζας ή σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής μεταναστών.

Οι αλλαγές αυτές θα βοηθήσουν τη βρετανική κυβέρνηση να παρακολουθεί την είσοδο και την έξοδο όλων των ατόμων που επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στόχος του είναι να ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων και να παρέχει μια σαφέστερη εικόνα των ταξιδιωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο [μετά το Brexit.

Οι πολιτικές αυτές τίθενται σε ισχύ τον Οκτώβριο του 2024, σηματοδοτώντας πρόοδο τόσο στη διπλωματία όσο και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στόχος του είναι να εξισορροπήσει την ανάγκη για εξορθολογισμένες και ασφαλείς μετακινήσεις με την υποστήριξη όσων τις χρειάζονται.