Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο χρειάζονται βιομετρικές κάρτες διαμονής για να αποφύγουν τους ελέγχους του ETIAS

| 20 Σεπτεμβρίου, 2024
Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο χρειάζονται βιομετρικές κάρτες διαμονής για να αποφύγουν τους ελέγχους του ETIAS
Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Δημήτρη Βέτσικα μέσω του Pixabay

Οι επερχόμενες ταξιδιωτικές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) παροτρύνουν τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) που ζουν στην Κύπρο να αποκτήσουν βιομετρικές κάρτες διαμονής.

Η αλλαγή επηρεάζει κυρίως όσους κατέχουν “κίτρινα δελτία”, ένα έγγραφο παραμονής που εκδόθηκε πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ το 2020.

Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, αλλά ένα από τα δύο κράτη μέλη που τεχνικά δεν ανήκουν στον χώρο Σένγκεν.

Τα κίτρινα δελτία που είχε εκδώσει η κυπριακή κυβέρνηση επέτρεπαν προηγουμένως την εύκολη μετακίνηση σε όλη την Ευρώπη για τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα The Cyprus Mail, το έγγραφο διαμονής πριν από το Brexit δεν θα είναι πλέον αρκετό για τον εξορθολογισμό των ταξιδιών τους.

Νέοι συνοριακοί έλεγχοι στην ΕΕ: ETIAS

Υπάρχουν δύο σημαντικές αλλαγές στα συστήματα ελέγχου των συνόρων της ΕΕ: το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειών Ταξιδίου(ETIAS) και το Σύστημα Εισόδου/Εξόδου (EES ).

Αυτά τα συστήματα ειδήσεων θα αλλάξουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ παρακολουθεί τους υπηκόους τρίτων χωρών που εισέρχονται στην ΕΕ και στον χώρο Σένγκεν.

Το EES είναι ένα νέο αυτοματοποιημένο σύστημα που καταγράφει την είσοδο και την έξοδο υπηκόων τρίτων χωρών στον χώρο Σένγκεν με τη χρήση βιομετρικών δεδομένων.

Το ETIAS, από την άλλη πλευρά, θα απαιτεί από τους ταξιδιώτες χωρίς βίζα να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν ταξιδιωτική άδεια πριν από το ταξίδι τους στην ΕΕ.

Το EES θα τεθεί σε λειτουργία τον Νοέμβριο του 2024, ενώ το ETIAS θα ξεκινήσει γύρω στα μέσα του 2025.

Οι Βρετανοί υπήκοοι, οι οποίοι θεωρούνται πολίτες τρίτων χωρών μετά το Brexit το 2020, πρέπει να συμμορφώνονται με τους νέους συνοριακούς ελέγχους της ΕΕ.

Μόνο όσοι διαθέτουν έγκυρες θεωρήσεις μακράς διαμονής και άδειες παραμονής που έχουν εκδοθεί από κράτη μέλη της ΕΕ απαλλάσσονται από την ΕΕΣ και το ETIAS.

Κίτρινα δελτία έναντι βιομετρικών καρτών διαμονής

Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο χρειάζονται βιομετρικές κάρτες διαμονής για να αποφύγουν τους ελέγχους του ETIAS
Χορηγία εικόνας από Meg Jenson μέσω Unsplash

Από το 2002, η ΕΕ απαιτεί όλες οι άδειες παραμονής για πολίτες τρίτων χωρών να είναι βιομετρικές.

Ενώ ορισμένες χώρες της ΕΕ αναβάθμισαν προληπτικά τα έγγραφα διαμονής τους μετά το Brexit, η Κύπρος δεν το έκανε.

Αντίθετα, οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου που ζουν στην Κύπρο εξακολουθούν να έχουν κίτρινα δελτία, τα οποία προηγουμένως αποτελούσαν σύμβολο των δικαιωμάτων ελεύθερης κυκλοφορίας.

Το κίτρινο δελτίο είναι ένα έγγραφο πιστοποιητικού κατοικίας μεγέθους Α4. Λόγω του μεγέθους και της κατασκευής του, μπορεί να είναι ενοχλητικό στη μεταφορά και μπορεί εύκολα να σκιστεί.

Από την άλλη πλευρά, η βιομετρική κάρτα διαμονής είναι μια σύγχρονη άδεια διαμονής που περιέχει προσωπικά και βιομετρικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών και δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Οι βιομετρικές κάρτες συμμορφώνονται με τους αυστηρούς κανονισμούς διαμονής της ΕΕ και αναγνωρίζονται σε όλο το μπλοκ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι τα κίτρινα δελτία πριν από το Brexit δεν πληρούν τους νέους κανονισμούς διαμονής.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, μόνο όσοι διαθέτουν βιομετρικές άδειες διαμονής θα εξαιρούνται από τις απαιτήσεις του ETIAS.

Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το αν τα κίτρινα δελτία εξακολουθούν να ισχύουν στο κράτος μέλος της ΕΕ που τα εξέδωσε.

Πώς να αναβαθμίσετε τα κίτρινα δελτία σε βιομετρικές κάρτες διαμονής

Η αναβάθμιση από τα κίτρινα δελτία σε βιομετρικές κάρτες διαμονής είναι παρόμοια με την αίτηση για νέα ταυτότητα.

Οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου που ζουν στην Κύπρο πρέπει να επισκεφθούν ένα γραφείο μετανάστευσης, να βγάλουν φωτογραφίες και δακτυλικά αποτυπώματα και να πληρώσουν ένα τέλος.

Επιπλέον, οι νέες βιομετρικές κάρτες διαμονής θα έχουν ημερομηνία λήξης και οι κάτοχοί τους θα πρέπει να τις ανανεώνουν κάθε φορά που λήγουν.

Λόγω της δυσκίνητης γραφειοκρατικής διαδικασίας, ορισμένοι Βρετανοί υπήκοοι στην Κύπρο είναι επιφυλακτικοί ως προς την αναβάθμιση από τα κίτρινα δελτία σε βιομετρικές κάρτες διαμονής.

Όσοι πέρασαν από μια πολύπλοκη διαδικασία για να λάβουν κίτρινα δελτία πρέπει τώρα να επισκεφθούν εκ νέου τα γραφεία μετανάστευσης για να υποβάλουν βιομετρικά δεδομένα.

Επιπλέον, πολλοί κάτοικοι Κύπρου που δεν είναι μέλη της ΕΕ θεωρούν το κόστος των 30 ευρώ για τη νέα κάρτα ως μια ενόχληση, αν και όχι υπερβολική.

Η αναβάθμιση των κίτρινων δελτίων σε βιομετρικές κάρτες διαμονής δεν είναι ακόμη υποχρεωτική για όλους τους πολίτες τρίτων χωρών που ζουν στην Κύπρο.

Ωστόσο, τα οφέλη της βιομετρικής κάρτας διαμονής σύντομα θα αντισταθμίσουν την ταλαιπωρία από τους νέους συνοριακούς ελέγχους της ΕΕ.

Οι Βρετανοί υπήκοοι που ζουν στην Κύπρο και δεν αναβαθμίζουν τα κίτρινα δελτία τους σε βιομετρικές κάρτες παραμονής θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια πιο επίπονη διαδικασία.

Για να επισκεφθούν την ΕΕ, πρέπει να λάβουν άδεια ETIAS, συμπληρώνοντας ένα ηλεκτρονικό έντυπο, καταβάλλοντας ένα τέλος αίτησης ύψους 7 ευρώ και λαμβάνοντας εκ των προτέρων ταξιδιωτική έγκριση.

Η διαδικασία φαίνεται απλή, αλλά εξακολουθεί να είναι μια πρόσθετη απαίτηση που οι Βρετανοί που ζουν στην ΕΕ δεν θα χρειαστούν εάν έχουν βιομετρική κάρτα διαμονής.

Επιπλέον, η επερχόμενη ΕΕΑ θα εντοπίζει ψηφιακά τους υπηκόους τρίτων χωρών που δεν διαθέτουν τις κατάλληλες άδειες διαμονής στην ΕΕ, καθιστώντας αυστηρότερες τις διελεύσεις των συνόρων.

Οι ταξιδιώτες που παραμένουν περισσότερο από το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα ή δεν συμμορφώνονται με τα νέα συστήματα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κυρώσεις, όπως πρόστιμα ή απαγόρευση επανεισόδου στην ΕΕ.

Τι να περιμένετε από τα μελλοντικά ταξίδια στην ΕΕ

Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο χρειάζονται βιομετρικές κάρτες διαμονής για να αποφύγουν τους ελέγχους του ETIAS
Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά της Anastasia Nelen μέσω του Unsplash

Η επικείμενη έναρξη λειτουργίας της ΕΕΣ και του ETIAS δίνει στην κυπριακή κυβέρνηση περιορισμένο χρονικό περιθώριο για να διευκολύνει τη μετάβαση σε βιομετρικές άδειες διαμονής.

Είχε ήδη εισαγάγει την επιλογή της βιομετρικής κάρτας εν αναμονή αυτών των αλλαγών.

Ωστόσο, η ελάχιστη δημόσια πληροφόρηση σχετικά με αυτό έχει οδηγήσει σε σύγχυση ορισμένους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου που ζουν στην Κύπρο.

Η Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία συνέστησε επίσης στους πολίτες να ελέγχουν το καθεστώς παραμονής τους και να ενημερώνονται.

Προέτρεψε τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου να “διασφαλίσουν ότι διαθέτουν τα σωστά έγγραφα για να αποφύγουν να βρεθούν αντιμέτωποι με τους νέους ταξιδιωτικούς κανόνες της ΕΕ”.

Οι κυπριακές μεταναστευτικές αρχές θα δουν πιθανότατα αύξηση των αιτήσεων καθώς πλησιάζει η προθεσμία.

Συνιστάται στους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου να ξεκινήσουν τη διαδικασία όσο το δυνατόν νωρίτερα για να αποφύγουν τις μεγάλες αναμονές ή καθυστερήσεις.