Το Ηνωμένο Βασίλειο ενημερώνει τις οδηγίες των χορηγών για τη διόρθωση των ποσοστών χορήγησης βίζας ειδικευμένου εργάτη

| 17 Σεπτεμβρίου, 2024
Το Ηνωμένο Βασίλειο ενημερώνει τις οδηγίες των χορηγών για τη διόρθωση των ποσοστών χορήγησης βίζας ειδικευμένου εργάτη
Χορηγία εικόνας από Jonathan μέσω Pixabay

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) επικαιροποίησε πρόσφατα τις οδηγίες της για τους χορηγούς θεωρήσεων ειδικευμένων εργαζομένων.

Η επικαιροποίηση διορθώνει διάφορα σφάλματα στις προηγουμένως δημοσιευμένες “τρέχουσες τιμές” για συγκεκριμένους επαγγελματικούς ρόλους.

Οι διορθώσεις αυτές ακολουθούν τις αλλαγές που έγιναν στους κανόνες μετανάστευσης τον Απρίλιο του 2024, όπου ορισμένα κατώτατα όρια μισθών είχαν οριστεί πολύ υψηλά.

Τα νέα στοιχεία είναι πλέον διαθέσιμα στον ιστότοπο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, προσφέροντας στους εργοδότες σαφήνεια σχετικά με τις μισθολογικές απαιτήσεις για τους επιχορηγούμενους εργαζομένους.

Διόρθωση σφαλμάτων στην καθοδήγηση για τη θεώρηση ειδικευμένων εργαζομένων

Οι τρέχουσες τιμές αντιπροσωπεύουν τον τυπικό μισθό για συγκεκριμένα επαγγέλματα που είναι επιλέξιμα στο πλαίσιο της οδού θεώρησης για ειδικευμένους εργαζόμενους.

Αυτά τα ποσοστά χορήγησης θεώρησης για ειδικευμένους εργαζομένους είναι ζωτικής σημασίας για τη διαδικασία αίτησης θεώρησης για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι μισθοί των αιτούντων θεώρηση για ειδικευμένους εργαζόμενους πρέπει να είναι ίσοι ή να υπερβαίνουν την τρέχουσα τιμή του επαγγέλματός τους για να πληρούν τις προϋποθέσεις.

Ωστόσο, μετά τις αλλαγές του Απριλίου 2024 στους κανόνες μετανάστευσης, σε ορισμένους ρόλους αποδόθηκαν λανθασμένα διογκωμένα κατώτατα όρια μισθών.

Αυτό έχει οδηγήσει σε σύγχυση μεταξύ των χορηγών και ενδεχομένως σε αποκλεισμό επιλέξιμων εργαζομένων.

Τον Σεπτέμβριο του 2024, το Υπουργείο Εσωτερικών επικαιροποίησε τις οδηγίες του για να διορθώσει τα ισχύοντα ποσοστά για διάφορα επαγγέλματα.

Οι εργοδότες και οι χορηγοί αναμένεται τώρα να χρησιμοποιούν τα αναθεωρημένα στοιχεία κατά την έκδοση πιστοποιητικών χορηγίας (CoS).

Ενώ τα διορθωμένα ποσοστά ισχύουν αμέσως, θα ενσωματωθούν επίσημα στους κανόνες μετανάστευσης το φθινόπωρο του 2024.

Οι εμπειρογνώμονες σε θέματα μετανάστευσης δήλωσαν ότι η επικαιροποιημένη καθοδήγηση επιτρέπει στους αναδόχους να ευθυγραμμίζουν τις μισθολογικές προσφορές τους με τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.

Αυτό μειώνει τον κίνδυνο απόρριψης της θεώρησης λόγω λανθασμένων υπολογισμών του μισθού.

Τα σφάλματα στα ισχύοντα ποσοστά υπογραμμίζουν τη σημασία του τακτικού ελέγχου των κυβερνητικών οδηγιών για επικαιροποιήσεις.

Συνιστάται ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των σημαντικών αλλαγών στη μεταναστευτική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αλλαγές στη διαδρομή θεώρησης για ειδικευμένους εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2024

Το Ηνωμένο Βασίλειο ενημερώνει τις οδηγίες των χορηγών για τη διόρθωση των ποσοστών χορήγησης βίζας ειδικευμένου εργάτη
Χορηγία εικόνας από Fernando Zhiminaicela μέσω Pixabay

Οι αλλαγές στον Κανονισμό Μετανάστευσης του Απριλίου 2024 ήταν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για τη διαχείριση της μετανάστευσης.

Στόχος ήταν επίσης να ευθυγραμμιστούν τα όρια μισθών με τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς και να επιτραπεί στους εργοδότες να δώσουν προτεραιότητα στην πρόσληψη τοπικών εργαζομένων.

Η πιο αξιοσημείωτη αλλαγή ήταν η αύξηση του γενικού ορίου μισθού για τις θεωρήσεις ειδικευμένων εργαζομένων, το οποίο αυξήθηκε από 26.200 σε 38.700 λίρες.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αντικατέστησε επίσης τον Κατάλογο Επαγγελματικών Ελλείψεων με τον νέο Κατάλογο Μισθοδοτούμενων Μεταναστών (ISL).

Αυτό διασφαλίζει ότι οι εργοδότες δεν μπορούν πλέον να πληρώνουν τους μετανάστες λιγότερο από τους εργαζόμενους του Ηνωμένου Βασιλείου σε επαγγέλματα που παρουσιάζουν ελλείψεις.

Οι ρόλοι στη ΔΥΕ είναι τόσο εξειδικευμένοι όσο και σε έλλειψη και θεωρούνται επίσης “λογικοί” δεδομένων των σημερινών προσπαθειών για την προτεραιότητα του τοπικού εργατικού δυναμικού.

Ποικίλα όρια μισθών ειδικευμένων εργατών και ποσοστά μεταβολής

Ενώ το γενικό όριο μισθών έχει αυξηθεί, ορισμένοι τομείς εξακολουθούν να λειτουργούν με διαφορετικούς μισθολογικούς κανόνες.

Οι μισθοί συγκεκριμένων τομέων εργασίας, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση, βασίζονται σε εθνικές κλίμακες μισθών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προσάρμοσε τα ποσοστά για συγκεκριμένα επαγγέλματα με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS).

Οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι που υποβάλλουν αίτηση για θέσεις εργασίας στη ΔΥΕ μπορεί να πληρούν χαμηλότερο όριο μισθού από το γενικό όριο μισθού.

Επιπλέον, υπάρχουν εξαιρέσεις για ορισμένους εργαζόμενους, όπως οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος και οι κάτω των 26 ετών ή οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας.

Για τους ειδικευμένους εργαζόμενους που πληρούν τις προϋποθέσεις αυτών των εξαιρέσεων μπορεί να ισχύουν χαμηλότερα όρια μισθών.

Κάθε θέση εργασίας που είναι επιλέξιμη για θεώρηση ειδικευμένου εργάτη έχει έναν μοναδικό τετραψήφιο κωδικό, που ονομάζεται κωδικός τυποποιημένης ταξινόμησης επαγγελμάτων (SOC).

Η κυβέρνηση επικαιροποιεί τακτικά τον κατάλογο των επιλέξιμων θέσεων εργασίας και των αντίστοιχων ελάχιστων μισθολογικών απαιτήσεων.

Αυτό διασφαλίζει ότι οι μισθοί αντικατοπτρίζουν την τυπική τιμή της αγοράς για κάθε ρόλο.

Διασφάλιση της συμμόρφωσης των εργοδοτών

Το Ηνωμένο Βασίλειο ενημερώνει τις οδηγίες των χορηγών για τη διόρθωση των ποσοστών χορήγησης βίζας ειδικευμένου εργάτη
Χορηγία εικόνας από This_is_Engineering μέσω Pixabay

Με τα διορθωμένα ποσοστά σε ισχύ, οι εργοδότες και οι χορηγοί πρέπει να προσφέρουν μισθούς που να ανταποκρίνονται στα αναθεωρημένα αυτά στοιχεία.

Η μη συμμόρφωση με αυτά τα επικαιροποιημένα ποσοστά μπορεί να οδηγήσει σε απόρριψη των αιτήσεων θεώρησης για ειδικευμένους εργαζόμενους.

Η χρήση λανθασμένων στοιχείων για τους μισθούς μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κυρώσεις για τους εργοδότες, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής απώλειας της άδειας χορηγού.

Οι εμπειρογνώμονες σε θέματα μετανάστευσης συμβουλεύουν τους αναδόχους να επανεξετάζουν τακτικά τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών.

Θα πρέπει να χρησιμοποιούν το Σύστημα Διαχείρισης Χορηγιών (SMS) για να ενημερώνονται για τυχόν αλλαγές στις διαδικασίες χορηγιών.

Η κατάσταση αποτελεί επίσης υπενθύμιση προς τους εργοδότες να εξετάζουν προσεκτικά όλες τις πτυχές των απαιτήσεων για τη θεώρηση ειδικευμένων εργαζομένων.

Αυτό περιλαμβάνει συγκεκριμένους κωδικούς θέσεων εργασίας και τις τιμές των υπαλλήλων τους, καθώς ακόμη και μικρές αβλεψίες μπορούν να διαταράξουν τα σχέδια προσλήψεων.

Μελλοντικές επιπτώσεις στην πρόσληψη εξειδικευμένων εργαζομένων

Το περιστατικό ανέδειξε ορισμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργοδότες κατά την πλοήγηση στο πολύπλοκο σύστημα μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με τις συχνές ενημερώσεις των ορίων μισθών, των συντελεστών και των κωδικών θέσεων εργασίας, οι χορηγοί πρέπει να επαγρυπνούν για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τους τελευταίους κανόνες.

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τους μικρότερους εργοδότες που δεν διαθέτουν ειδικές ομάδες ανθρώπινου δυναμικού ή νομικές ομάδες για τη διαχείριση της διαδικασίας χορηγίας.

Όσον αφορά το μέλλον, οι ανάδοχοι θα πρέπει να προετοιμαστούν για περαιτέρω ενημερώσεις καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βελτιώνει το μεταναστευτικό του σύστημα.

Η βίζα για ειδικευμένους εργαζόμενους είναι το κλειδί για τη διατήρηση της πρόσβασης του Ηνωμένου Βασιλείου σε παγκόσμια ταλέντα, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα μισθολογικά πρότυπα ευθυγραμμίζονται με τις πραγματικότητες της αγοράς.

Οι μελλοντικές επικαιροποιήσεις της πολιτικής επιτρέπουν επίσης στην κυβέρνηση να εξισορροπήσει τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας και τους μεταναστευτικούς στόχους.

Οι εργοδότες και οι χορηγοί ενθαρρύνονται να παραμείνουν προληπτικοί στον έλεγχο των κυβερνητικών ενημερώσεων και να ζητούν συμβουλές από ειδικούς σε θέματα μετανάστευσης.