Οι Ιορδανοί χρειάζονται τώρα βρετανική βίζα- ανακλήθηκε η πρόσβαση στο σύστημα ETA

| 12 Σεπτεμβρίου, 2024
Οι Ιορδανοί χρειάζονται τώρα βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου- ανακλήθηκε η πρόσβαση στο σύστημα ETA
Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Freepik

Το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) άλλαξε σημαντικά την ταξιδιωτική του πολιτική για τους Ιορδανούς που επισκέπτονται τη χώρα.

Προηγουμένως, οι πολίτες της Ιορδανίας ήταν επιλέξιμοι για το σύστημα Ηλεκτρονικής Ταξιδιωτικής Άδειας (ETA) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου τους επέτρεπε να επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο για πολλαπλά σύντομα ταξίδια διάρκειας μικρότερης των έξι μηνών σε διάστημα δύο ετών.

Ωστόσο, από τις 10 Σεπτεμβρίου 2024, οι Ιορδανοί πρέπει να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο για να επισκεφθούν τη χώρα.

Αυτό σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες από την Ιορδανία που κατευθύνονται προς το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αντιμετωπίσουν αυστηρότερο έλεγχο κατά την εφαρμογή των απαιτήσεων εισόδου.

Χρονοδιάγραμμα για την αλλαγή των απαιτήσεων εισόδου για τους υπηκόους της Ιορδανίας

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είχε επικαιροποιήσει τις ταξιδιωτικές οδηγίες της για τους Ιορδανούς υπηκόους για να διευκολύνει την ομαλή αλλαγή των απαιτήσεων εισόδου.

Ιορδανοί υπήκοοι με ETA που βρίσκονται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι Ιορδανοί με ΕΕΤΑ που βρίσκονται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να παραμείνουν εφόσον ακολουθούν τους κανόνες σχετικά με το τι μπορούν ή δεν μπορούν να κάνουν με μια ΕΕΤΑ.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ETA επιτρέπει μόνο σύντομα ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο διάρκειας μικρότερης των έξι μηνών.

Δεν μπορούν να παρατείνουν την παραμονή τους για περισσότερο από έξι μήνες, αλλιώς θα υπερβούν την παραμονή τους και θα παραβιάσουν τους κανόνες μετανάστευσης.

Όσοι σκοπεύουν να παραμείνουν περισσότερο ή να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει πρώτα να ταξιδέψουν στην πατρίδα τους και να υποβάλουν αίτηση για βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ιορδανοί που έχουν ήδη ETA

Στους Ιορδανούς που έχουν ήδη λάβει το ETA τους θα επιτραπεί η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο εάν πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Έκαναν κράτηση για το ταξίδι τους στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τις 3 μ.μ. (ώρα Ηνωμένου Βασιλείου) στις 10 Σεπτεμβρίου 2024.
  • Έχουν κάνει κράτηση για ταξίδι με άφιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τις 3 μ.μ. (ώρα Ηνωμένου Βασιλείου) στις 8 Οκτωβρίου 2024.

Όταν ταξιδεύουν και φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρέπει να είναι έτοιμοι να αποδείξουν την ώρα και την ημερομηνία που έκαναν κράτηση για το ταξίδι τους.

Επίσης, δεν μπορούν να τροποποιήσουν μια κράτηση ώστε να πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, διαφορετικά θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση.

Οι Ιορδανοί με ETA που δεν πληρούν και τις δύο προϋποθέσεις πρέπει να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όσοι έχουν ήδη ETA, αλλά φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις 3 μ.μ. (ώρα Ηνωμένου Βασιλείου) στις 8 Οκτωβρίου 2024, πρέπει να υποβάλουν αίτηση για βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο του συστήματος ETA, καθώς η ταξιδιωτική τους άδεια θα ακυρωθεί.

Δεν θα είναι επιλέξιμες για επιστροφή χρημάτων, καθώς τα τέλη αίτησης ETA δεν επιστρέφονται.

Ιορδανοί που έχουν ήδη κάνει κράτηση για ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά δεν έχουν ETA

Οι Ιορδανοί χρειάζονται τώρα βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου- ανακλήθηκε η πρόσβαση στο σύστημα ETA
Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Freepik

Οι Ιορδανοί που έχουν ήδη κάνει κράτηση για το ταξίδι τους στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά δεν έχουν ακόμη ETA πρέπει να υποβάλουν αίτηση για βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η απόκτηση βίζας για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιο δαπανηρή, απαιτεί εκτενέστερη τεκμηρίωση και απαιτεί τουλάχιστον τρεις εβδομάδες για να διεκπεραιωθεί.

Οι υπήκοοι της Ιορδανίας που έχουν ήδη κλείσει μια επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να πρέπει να προσαρμόσουν τα ταξίδια τους αναλόγως.

Λόγος για την αλλαγή των απαιτήσεων εισόδου για τους Ιορδανούς

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει ακόμη προβεί σε επίσημη δήλωση σχετικά με την αλλαγή των απαιτήσεων εισόδου για τους Ιορδανούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κίνηση αυτή ακολουθεί τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την κατάχρηση και την κατάχρηση του νέου συστήματος.

Η ανάκληση της ΕΤΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο για τους Ιορδανούς φέρεται να συνδέεται με την αύξηση των αιτήσεων ασύλου από Ιορδανούς υπηκόους στην Ιρλανδία.

Πολλοί Ιορδανοί πολίτες που αρχικά ταξίδεψαν στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιώντας ένα ETA μετακινήθηκαν αργότερα στην Ιρλανδία, όπου ζήτησαν άσυλο.

Η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο μοιράζονται τον Κοινό Ταξιδιωτικό Χώρο (ΚΤΧ), ο οποίος επιτρέπει τη σχετικά εύκολη μετακίνηση μεταξύ των δύο χωρών.

Αυτό το κενό στο σύστημα πιστεύεται ότι συνέβαλε στην αύξηση των αιτήσεων ασύλου.

Το ιρλανδικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε ότι το 2024 θα αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των αιτούντων άσυλο από την Ιορδανία.

Αυξήθηκε από 29 τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο σε 512 τον Ιούλιο και η αυξητική τάση συνεχίστηκε και τους επόμενους μήνες.

Αυτή η αύξηση των αιτήσεων ασύλου συνδέεται με την εισαγωγή του συστήματος ETA για τους Ιορδανούς υπηκόους που αρχίζει τον Φεβρουάριο του 2024.

Μόνο τους πρώτους επτά μήνες του 2024, η Ιρλανδία δέχθηκε 1.549 αιτήσεις ασύλου από Ιορδανούς, έναντι μόλις 53 το προηγούμενο έτος.

Αξιωματούχος της ιρλανδικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η απότομη αύξηση των αιτούντων άσυλο από την Ιορδανία έχει επιβαρύνει το σύστημα μετανάστευσης της Ιρλανδίας.

Τόσο η Ιρλανδία όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζουν το ζήτημα αυτό και συνεργάζονται στενά με την Ιορδανία για την εξεύρεση λύσεων.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι λαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει ότι το σύστημα ETA δεν θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Τι μέλλει γενέσθαι για τους Ιορδανούς επισκέπτες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι Ιορδανοί χρειάζονται τώρα βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου- ανακλήθηκε η πρόσβαση στο σύστημα ETA
Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Freepik

Οι πρόσφατες αλλαγές αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο τα ζητήματα μετανάστευσης και ασύλου μπορούν να έχουν εκτεταμένες συνέπειες για τις ταξιδιωτικές πολιτικές.

Η κατάχρηση του συστήματος ETA του Ηνωμένου Βασιλείου από μια μικρή ομάδα ατόμων οδήγησε σε αυστηρότερες απαιτήσεις για όλους τους Ιορδανούς ταξιδιώτες.

Οι Ιορδανοί ταξιδιώτες που είχαν προηγουμένως ευκολότερη πρόσβαση στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της ETA για τουρισμό ή για επαγγελματικούς λόγους πρέπει τώρα να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις εισόδου.

Πρέπει να προετοιμαστούν για μια μακρύτερη και πιο περίπλοκη διαδικασία θεώρησης από ό,τι στο πλαίσιο του συστήματος ETA του Ηνωμένου Βασιλείου.

Για ορισμένους, η αλλαγή αυτή θα μπορούσε να αποτρέψει εντελώς τα ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς προσθέτει κόστος και πολυπλοκότητα στα σχέδιά τους.

Οι Ιορδανοί ταξιδιώτες πρέπει να εξοικειωθούν με τους νέους κανόνες εφαρμογής της βίζας και να προγραμματίσουν ανάλογα τα ταξίδια τους για να αποφύγουν τις διαταραχές.