Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απορρίπτει τη χρήση καρτών ταυτότητας για τον έλεγχο της μετανάστευσης

| 22 Ιουλίου, 2024
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απορρίπτει τη χρήση καρτών ταυτότητας για τον έλεγχο της μετανάστευσης
Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Freepik

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) απέρριψε την πρόταση του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ να χρησιμοποιηθούν κάρτες ταυτότητας για τη διαχείριση της μετανάστευσης.

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται παρά την ταχεία αύξηση του πληθυσμού της χώρας λόγω της μετακίνησης ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο από άλλες χώρες.

Ο Τόνι Μπλερ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1997 έως το 2007, πρότεινε τη χρήση ψηφιακών δελτίων ταυτότητας για να παρακολουθείται ποιος βρίσκεται νόμιμα στη χώρα.

Στο άρθρο γνώμης που δημοσίευσαν οι Times, είπε ότι η χρήση της τεχνολογίας ψηφιακής ταυτότητας θα μπορούσε να βοηθήσει στον έλεγχο της μετανάστευσης.

“Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο για τον έλεγχο της μετανάστευσης. Αν δεν έχουμε κανόνες, έχουμε προκαταλήψεις”, έγραψε ο Μπλερ.

Ο πρώην νούμερο 10 πιστεύει ότι οι ψηφιακές ταυτότητες του Ηνωμένου Βασιλείου θα βοηθήσουν τις αρχές να γνωρίζουν ακριβώς ποιος έχει το δικαίωμα να βρίσκεται στη χώρα.

Υποστήριξε ότι η υιοθέτηση της σύγχρονης τεχνολογίας είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων της μετανάστευσης.

Η ιδέα του αποσκοπεί στην πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης και στη διασφάλιση της μη υπερκατανάλωσης των δημόσιων υπηρεσιών.

Η κυβέρνηση των Εργατικών απέρριψε τις ταυτότητες

Παρά την πρόταση του Μπλερ, η σημερινή κυβέρνηση των Εργατικών απέρριψε την ιδέα της ψηφιακής ταυτότητας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Τζόναθαν Ρέινολντς, υπουργός Επιχειρήσεων, επιβεβαίωσε ότι οι κάρτες ταυτότητας δεν αποτελούν πολιτική των Εργατικών.

“Μπορώ να αποκλείσω τις ταυτότητες για εσάς. Αυτό δεν είναι κάτι που περιλαμβάνεται στα σχέδιά μας”, δήλωσε στο Times Radio, όπως αναφέρει η Telegraph.

Οι κάρτες ταυτότητας έχουν προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις τους στις πολιτικές ελευθερίες και τις προσωπικές ελευθερίες.

Έχει επίσης εγείρει ανησυχίες σχετικά με το γεγονός ότι το κράτος συλλέγει πάρα πολλές προσωπικές πληροφορίες από τους πολίτες του.

Η τελευταία κυβέρνηση των Εργατικών εξέδωσε τις πρώτες κάρτες ταυτότητας στους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, μοιράζοντας περίπου 15.000 κάρτες.

Μια κυβέρνηση συνασπισμού ακύρωσε το πρόγραμμα το 2011 και κατέστρεψε τη βάση δεδομένων του.

Περίπου 200.000 υποχρεωτικές ταυτότητες δόθηκαν σε ξένους υπηκόους, οι οποίες αργότερα μετονομάστηκαν σε βιομετρικές άδειες διαμονής (BRP).

Επί του παρόντος, το Υπουργείο Εσωτερικών αντικαθιστά τα BRPs και άλλες φυσικές αναπαραστάσεις του μεταναστευτικού καθεστώτος του Ηνωμένου Βασιλείου με eVisas.

Τα eVisas είναι ψηφιακά ηλεκτρονικά αρχεία του δικαιώματος των αλλοδαπών υπηκόων να ζουν και να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό αποτελεί μέρος του σχεδίου της βρετανικής κυβέρνησης να έχει ένα πλήρως ψηφιακό σύστημα μετανάστευσης έως το 2025.

Έλεγχος της μετανάστευσης χωρίς ταυτότητες

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απορρίπτει τη χρήση καρτών ταυτότητας για τον έλεγχο της μετανάστευσης
Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Freepik

Ενώ απορρίπτει τις ψηφιακές ταυτότητες του Ηνωμένου Βασιλείου, η κυβέρνηση των Εργατικών έχει δηλώσει ότι δεσμεύεται να ελέγξει τη μετανάστευση με άλλους τρόπους.

Μια βασική μέθοδος είναι το σύστημα μετανάστευσης με βάση τα σημεία, το οποίο αξιολογεί τους μετανάστες με βάση τις δεξιότητές τους και τις ανάγκες της βρετανικής οικονομίας.

Οι υποψήφιοι κρίνονται με βάση κριτήρια όπως η εκπαίδευση, η εργασιακή εμπειρία και η γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Το σύστημα αυτό αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι μόνο όσοι μπορούν να καλύψουν σημαντικούς ρόλους εργασίας μπορούν να μετακινηθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Reynolds πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει σκληρές αποφάσεις για να μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων που έρχονται νόμιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Φέτος, η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή σημαντικές αλλαγές πολιτικής σε τρεις βασικές οδούς θεωρήσεων: τη θεώρηση για ειδικευμένους εργαζόμενους, τη θεώρηση για εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης και τη φοιτητική θεώρηση.

Εκτός από την αντικατάσταση των BRPs με eVisas, η κυβέρνηση εγκαινίασε μια νέα ψηφιακή ταξιδιωτική άδεια για υπηκόους χωρίς βίζα.

Η Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια (ETA) του Ηνωμένου Βασιλείου αποσκοπεί στην ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων με τον προκαταρκτικό έλεγχο των ατόμων πριν από την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αποτελεί μέρος της μετάβασης του προγράμματος σε ένα πλήρως ψηφιακό σύστημα μετανάστευσης και της εισαγωγής αυστηρότερων συνοριακών ελέγχων.

Η κυβέρνηση έχει επίσης αυξήσει τη χρηματοδότηση για την επιβολή της νομοθεσίας για τη μετανάστευση.

Μια από τις πρώτες πράξεις της νέας κυβέρνησης των Εργατικών είναι να καταργήσει το σχέδιο απέλασης της Ρουάντα.

Αντ’ αυτού, η υπουργός Εσωτερικών Yvette Copper εγκαινίασε τη νέα Διοίκηση Ασφάλειας Συνόρων (BSC) για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος μετανάστευσης.

Η BSC αποσκοπεί στην πρόληψη της παράνομης εισόδου και στη μείωση του αριθμού των μεταναστών χωρίς χαρτιά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“Θα είμαστε σκληροί με το έγκλημα, θα είμαστε σκληροί με τις αιτίες του εγκλήματος”, δήλωσε ο Reynolds στο πλαίσιο των κυβερνητικών σχεδίων.

Η κυβέρνηση εργάζεται επίσης για την καλύτερη συνεργασία με άλλες χώρες για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Η μετανάστευση πίσω από την αύξηση του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απορρίπτει τη χρήση καρτών ταυτότητας για τον έλεγχο της μετανάστευσης
Χορηγία εικόνας από Jonny Gios στο Unsplash

Εν μέσω της συζήτησης για τον έλεγχο της μετανάστευσης, ο πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου αυξάνεται και η μετανάστευση αποτελεί μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης, αναφέρει η The Standard.

Πρόσφατες στατιστικές δείχνουν ότι ο πληθυσμός έχει αυξηθεί σημαντικά, με μεγάλο αριθμό ανθρώπων να μετακομίζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από άλλες χώρες.

Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) αποκάλυψαν ότι ο πληθυσμός της Αγγλίας και της Ουαλίας αυξήθηκε κατά 610.000 άτομα κατά τη διάρκεια του έτους που λήγει στα μέσα του 2023.

Έτσι, ο συνολικός πληθυσμός της Αγγλίας και της Ουαλίας ανέρχεται σε 60,9 εκατομμύρια.

Η χώρα αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό των τελευταίων 75 ετών, με πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να καταφθάνουν από το εξωτερικό τους τελευταίους 12 μήνες.

Σύμφωνα με το ONS, η μετανάστευση ήταν ο κύριος λόγος για την αύξηση του πληθυσμού.

Υπήρξαν 1,084 εκατομμύρια αφίξεις από το εξωτερικό, οι οποίες αντισταθμίστηκαν από την αναχώρηση μόνο 462.000 ατόμων προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Αυτό οδηγεί σε καθαρή μετανάστευση 622.000 ατόμων.

Τα στοιχεία του ONS έδειξαν επίσης ότι ο πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά περίπου 400.000 πέρυσι, με πάνω από το 70% της αύξησης αυτής να οφείλεται στη μετανάστευση.

Το κύμα έχει επιβαρύνει τη στέγαση, την υγειονομική περίθαλψη και τις δημόσιες υπηρεσίες, ωθώντας την κυβέρνηση να εξετάσει νέες προσεγγίσεις διαχείρισης.

Η συζήτηση για τις ψηφιακές ταυτότητες του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνει τις προκλήσεις της διαχείρισης της μετανάστευσης και της αύξησης του πληθυσμού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον αυξανόμενο πληθυσμό του, όλοι θα παρακολουθούν για να δουν πόσο καλά λειτουργούν αυτές οι στρατηγικές.