Το Ηνωμένο Βασίλειο εκδίδει αριθμό ρεκόρ θεωρήσεων εργασίας στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης το 2023

| 5 Μαρτίου, 2024

Τα τριμηνιαία στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) για τη μετανάστευση δείχνουν ότι ο αριθμός των θεωρήσεων εργασίας για την υγεία και την περίθαλψη που εκδόθηκαν πέρυσι έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ.

Για το έτος που λήγει τον Δεκέμβριο του 2023, το Ηνωμένο Βασίλειο χορήγησε συνολικά 616.317 βίζες σε εργαζόμενους από το εξωτερικό και τα εξαρτώμενα μέλη τους.

Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό για οποιαδήποτε 12μηνη περίοδο από το 2005, που αντιπροσωπεύει αύξηση 46% από 421.565 το 2022.

Από τον συνολικό αριθμό αυτό, οι 337.240 αφορούν αιτούντες θεώρηση εργασίας. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 26% από το 2022 και σχεδόν δυόμισι φορές περισσότερο από τα προπανδημικά επίπεδα του 2019.

Οι θεωρήσεις εργασίας για την υγεία και την περίθαλψη ανήλθαν σε 146.477, σημειώνοντας σημαντική αύξηση κατά 91% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Πάνω από το 60 τοις εκατό των 146.477 θεωρήσεων εργασίας στον τομέα της υγείας και της φροντίδας αφορούσαν “εργαζόμενους σε υπηρεσίες φροντίδας και κατ’ οίκον φροντιστές”.

Από το σύνολο των 279.131 θεωρήσεων που εκδόθηκαν σε όλα τα εξαρτώμενα μέλη των εργαζομένων στο εξωτερικό, το 73% αφορά τα μέλη των οικογενειών τωνεργαζομένων στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης.

Ως αποτέλεσμα, οι θεωρήσεις εργασίας για την υγεία και την περίθαλψη και οι θεωρήσεις για τα εξαρτώμενα μέλη τους αυξήθηκαν σε 349.929. Αυτό υποδηλώνει σημαντική αύξηση από 63.291 το 2021 σε 157.636 το 2022.

Φοιτητικές, οικογενειακές και ανθρωπιστικές θεωρήσεις

Εξαιρουμένων των τουριστών και άλλων επισκεπτών, το Υπουργείο Εσωτερικών επέτρεψε σε 1,4 εκατομμύρια άτομα να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με διάφορους τύπους θεωρήσεων το 2023.

Ο αριθμός αυτός είναι ελαφρώς υψηλότερος από το προηγούμενο έτος και σχεδόν τριπλάσιος από τις 519.000 βίζες που είχαν χορηγηθεί πριν από μια δεκαετία.

Εκτός από τις θεωρήσεις εργασίας, το Υπουργείο Εσωτερικών χορήγησε πέρυσι περίπου 606.000 θεωρήσεις για σπουδαστές, 81.000 θεωρήσεις για οικογένειες και 102.000 θεωρήσεις για ανθρωπιστικούς λόγους.

Ο αριθμός των νέων θεωρήσεων σπουδών που εκδόθηκαν είναι κατά πέντε τοις εκατό χαμηλότερος από πέρυσι και ανέρχεται σε 457.673. Περίπου το 90 τοις εκατό από αυτά αφορά φοιτητές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως τα πανεπιστήμια.

Παρόλα αυτά, ο συνολικός αριθμός των νέων θεωρήσεων εισόδου για σπουδές είναι κατά 70 τοις εκατό υψηλότερος από τα προ της πανδημίας επίπεδα του 2019.

Ενώ οι φοιτητικές βίζες μειώθηκαν, ο αριθμός των απαλλαγών από τις φοιτητικές βίζες μέσω αδειών εργασίας για πτυχιούχους αυξήθηκε κατά 57% σε 114.000.

Από την άλλη πλευρά, οι βίζες που σχετίζονται με την οικογένεια, οι οποίες χρησιμοποιούνται για να έρθει η οικογένεια στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυξήθηκαν κατά 72% σε σύγκριση με το 2022. Πρόκειται επίσης για το υψηλότερο ημερολογιακό έτος που έχει καταγραφεί ποτέ.

Σχεδόν οι μισές από τις 102.283 ανθρωπιστικές θεωρήσεις που εκδόθηκαν το 2023 αφορούσαν αιτούντες των ειδικών καθεστώτων θεωρήσεων της Ουκρανίας.

Ο αριθμός αυτός είναι κατά 66% μικρότερος από το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω των λιγότερων Ουκρανικών καθεστώτων θεωρήσεων και παρατάσεων.

Αντιμετώπιση της ζήτησης για εργαζόμενους από το εξωτερικό και μείωση της καθαρής μετανάστευσης

Ο δρ Ben Brindle, ερευνητής στο Παρατηρητήριο Μετανάστευσης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εξήγησε ότι η αύξηση των θεωρήσεων εργασίας για την υγεία και την περίθαλψη οφείλεται σε “σοβαρές ελλείψεις προσωπικού” στον εν λόγω τομέα.

Η διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Μετανάστευσης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Dr. Madeleine Sumption, πρόσθεσε ότι “οι εργοδότες έπρεπε να προσαρμοστούν” όταν έληξε η ελεύθερη κυκλοφορία όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ΕΕ.

Τον Δεκέμβριο του 2023, ο υπουργός Εσωτερικών James Cleverly ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές νόμιμης μετανάστευσης. Ο στόχος είναι να μειωθεί ο αριθμός των καθαρών μεταναστευτικών ροών του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 300.000.

Για το έτος που λήγει τον Ιούνιο του 2023, η καθαρή μετανάστευση του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδή η διαφορά μεταξύ του αριθμού των ανθρώπων που έρχονται και των ανθρώπων που φεύγουν από τη χώρα, είναι 672.000.

Είναι ελαφρώς μειωμένο από το υψηλό ρεκόρ των 745.000 το έτος που έληξε τον Δεκέμβριο του 2022. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι “υπερβολικά υψηλός”, επιβαρύνοντας τις δημόσιες υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αλλαγές στις πολιτικές θεωρήσεων εργασίας για την υγεία και την περίθαλψη

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αυξάνει το κατώτατο όριο εισοδήματος για όλους τους ειδικευμένους εργαζόμενους από 26.200 σε 38.700 λίρες, αρχής γενομένης από τις 4 Απριλίου 2024.

Οι αιτούντες θεώρηση για τον τομέα της υγείας και της περίθαλψης εξαιρούνται από την αύξηση του ορίου μισθού. Ωστόσο, δεν θα μπορούν πλέον να φέρνουν εξαρτώμενα μέλη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι πάροχοι υπηρεσιών φροντίδας που σκοπεύουν να χρηματοδοτήσουν μετανάστες εργαζόμενους πρέπει επίσης να εγγραφούν στην Επιτροπή Ποιότητας Φροντίδας (CQC).

Οι αλλαγές στους κανόνες για τις θεωρήσεις των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης θα τεθούν σε ισχύ έως τις 11 Μαρτίου 2024.

Η βρετανική κυβέρνηση τερματίζει επίσης την έκπτωση 20% στους μισθούς για τις θέσεις εργασίας που περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Επαγγελματικών Ελλείψεων (SOL). Ο Κατάλογος Μισθοδοτούμενων Μεταναστών (ISL) θα αντικαταστήσει επίσης το SOL.

Η ανεξάρτητη συμβουλευτική επιτροπή μετανάστευσης (MAC) δημοσίευσε πρόσφατα την ταχεία επανεξέταση της SOL και συνέστησε 21 θέσεις εργασίας στη ΔΜΑ.

Αυτό αντιπροσωπεύει το οκτώ τοις εκατό των συνολικών ρόλων που είναι επιλέξιμοι για τις θεωρήσεις ειδικευμένων εργαζομένων. Είναι σημαντικά χαμηλότερο από το 30% του συνόλου των θέσεων εργασίας ειδικευμένων εργαζομένων στην SOL.

Οι εργαστηριακοί και φαρμακευτικοί τεχνικοί, οι φροντιστές, οι κατ’ οίκον φροντιστές και οι φροντιστές ηλικιωμένων είναι μεταξύ των συνιστώμενων από τη MAC θέσεων εργασίας στη ΔΕΑ.

Η βρετανική κυβέρνηση θα αυξήσει επίσης το κατώτατο όριο μισθού για τους αιτούντες οικογενειακή βίζα. Αυτό θα εφαρμοστεί σταδιακά για να παρέχει στις οικογένειες προβλεψιμότητα.

Το κατώτατο όριο μισθού για την πρώτη φάση θα αυξηθεί από 18.600 σε 29.000 λίρες, με ισχύ από τις 11 Απριλίου 2024.

Μέχρι τις αρχές του 2025, οι αιτούντες οικογενειακή βίζα θα πρέπει να πληρούν το όριο μισθού των 38.700 λιρών, παρόμοιο με το όριο μισθού των ειδικευμένων εργαζομένων.

Όσον αφορά τις αλλαγές στους κανόνες για τη φοιτητική βίζα, οι μεταπτυχιακοί ερευνητές και όσοι είναι εγγεγραμμένοι σε προγράμματα υποτροφιών που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση μπορούν να φέρουν εξαρτώμενα μέλη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Άλλοι αιτούντες φοιτητική βίζα δεν επιτρέπεται να φέρουν οικογένεια στο Ηνωμένο Βασίλειο από την 1η Ιανουαρίου 2024. Επίσης, δεν μπορούν να μεταβούν σε βίζα εργασίας πριν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Η MAC θα επανεξετάσει επίσης την οδό θεωρήσεων Graduate για να διασφαλίσει ότι είναι επωφελής για τη χώρα και να αποτρέψει την κατάχρησή της από μεμονωμένα άτομα.